ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Nyugdíjra félretenni, ej, ráérünk arra még?!- így gondoljátok ti, pedig a halogatás nem jó megoldás

A 20-30-as korosztályt egyelőre nem annyira foglalkoztatja, hogy milyen életet él majd 30-40 év múlva. Aggódni majd ráérnek 40 után is - gondolják. Három pontban rávilágítunk, miért nem halogatható, hogy az idős korunk nyugodt éveit bebiztosítsuk.

Link másolása

Legutóbbi kvízünkben azt a lehetőséget kínáltuk fel olvasóinknak, hogy tudják meg, milyenek lesznek 30-40 év múlva. A kérdések egy része a pénzügyi tudatosságot járta körül, éppen azért, mert az önfeledt nyugdíjas évekhez az lehet a kulcs, ha már fiatalon megtakarításba kezdünk.

A kvíz kitöltői a válaszaik alapján lehettek 'Aggódók', akik ugyan tisztában vannak azzal, hogy a nyugdíjuk valószínűleg nem lesz elég az időskori megélhetéshez. Görcsölnek is emiatt, de még nem sok konkrét lépést tettek azért, hogy biztosítsák az anyagi gondoktól mentes, függetlenebb időskort. A 'Máról holnapra élők' jelszava a 'Carpe diem!', ők úgy állnak az öregség kérdéséhez, hogy azt előbb még el is kell érni, kár ezen már most stresszelni. A 'Tudatosak' pedig azok, akik már otthonoson mozognak a nyugdíj célú megtakarítások terén, és lesz mivel kiegészíteniük az állami nyugdíjukat.

Nem okozunk nagy meglepetést, ha eláruljuk, a kitöltőknek csak egy kis százaléka tartozik a 'Tudatos' kategóriába. Gondolhatnánk, hogy ez fiatalon még természetes lehet, ám az OTP Nyugdíjpénztár szakértője szerint nem lehet elég korán elkezdeni a nyugdíjas éveink megalapozását.

Mik a kilátások?

Az OTP Nyugdíjpénztár felmérése szerint a legtöbb magyar továbbra is úgy gondolja, hogy nehezebb lesz az élete nyugdíjasként, mint szüleinek volt, és tart attól, hogy időskorában az állami nyugdíj nem lesz elég a megélhetésre.

Az egyik legnagyobb félelmünk pedig az, hogy a rokonok segítségére szorulhatunk majd nyugdíjas éveinkben, főleg, ha romlik egészségi állapotunk.

Bárhogy is lesz, sosem árt, ha az ember előre gondolkodik, és kicsit utánaszámol a lehetőségeinek.

Mit lehet tenni?

Jobb félni, mint megijedni – tartja a mondás, ami itt annyit jelent: érdemes már most elkezdeni félretenni a nyugdíjas éveinkre, hogy később ne érjen minket nagy meglepetés. Íme három tipp, amelyeket megfogadva egy lépéssel előrébb járhatunk azoknál, akik még kevésbé tartanak az időskortól:

1. Tudatosan előre tervezni

Ahelyett, hogy a véletlenre és a "jövő zenéjére" bíznánk magunkat,

kezdjük el felépíteni a tudatos öngondoskodást és legyen rendszeres nyugdíjcélú megtakarításunk!

Hogy mégis mennyit célszerű félretenni és milyen módon, azt sem kell egyedül eldöntenünk - érdemes megkeresni egy erre szakosodott pénzügyi tanácsadót, aki eligazít bennünket a különböző lehetőségek között. Kiindulásként utánajárhatunk, hogy a tervezett megtakarítással mekkora nyugdíjkiegészítéssel számolhatunk majd - az OTP Nyugdíjpénztár oldalán találunk például egy erre a célra létrehozott kalkulátort.

Az OTP Nyugdíjpénztár, mint az egyik legismertebb hazai önkéntes nyugdíjpénztár, közel 30 éves fennállása óta támogatja új és meglévő ügyfeleit a nyugdíjcélú megtakarítások tervezésében. A regisztráció az online ügyintézésnek köszönhetően még egyszerűbb és bankkártyás befizetésre is van lehetőség. Az ÖNKÉNTES NYUGDÍJPÉNZTÁRI számlára egyénileg és a munkáltató által befizetett összegek, valamint jóváírt támogatói adomány után adó-visszatérítést igényelhető. Ennek mértéke 20%, de legfeljebb 150.000 forint évente.
2. Időben elkezdeni a takarékoskodást

A nyugdíj, mint megtakarítási cél távolinak tűnhet, egy 25-30 éves fiatal számára pláne. Egy korábbi cikkünkben, amelyikben fiatalokat kértünk meg, nézzék meg, milyenné alakítja őket egy öregítő filter és gondolják át, milyen életük lesz 30-40 év múlva, többen is úgy vélték, elég lehet 40 éves kor felett elkezdni a nyugdíjra félretenni.

Nyilván az is kérdés, hogy mekkora összeget tudunk havonta a nyugdíjas korunkra félretenni, milyen életszínvonalon szeretnénk majd nyugdíjasként élni, és mennyi ideig tartanak majd a nyugdíjas évek.

Ha csak abból indulunk ki, hogy vélhetőn tovább növekszik az átlagéletkor, egyre hosszabb ideig élünk, akkor egy mai huszonévesnek már jó eséllyel egész hosszú nyugdíjas időszakkal kell számolnia.

Ha pedig akár 15-20 évig is szükség lehet a nyugdíjunk kiegészítésére saját megtakarításainkból, akkor pláne időben el kell kezdenünk a tudatos jövőtervezést. Igen, akár már 25 évesen is időszerű lehet.

3. Hozzuk ki a legtöbbet a megtakarításainkból!

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagság egyik nagy előnye, hogy lehet akár munkáltatói juttatás is az ide érkező befizetés.

Talán 30 évesen még úgy tűnik, hogy jobb ötlet azonnal elkölthető formában kérni a munkahelyen a cafeteria elemeket, de aki igazán tudatosan gondolkodik, az hamar átlátja, hogy a nyugdíjpénztári befizetéssel csak jól járhat.

Ráadásul minden évben plusz pénzzel gyarapíthatjuk a megtakarításunkat, ha voltak befizetéseink a nyugdíjpénzárba és fizettünk SZJA-t is. A már kifizetett személyi jövedelemadónkból (SZJA) kapunk vissza pénzt közvetlenül a nyugdíjpénztári egyéni számlánkra, mégpedig az adott évben befizetett megtakarítási díj 20%-ának megfelelő összegben, maximum 150.000 forintot.

A cikk az OTP Nyugdíjpénztár megbízásából készült.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
Meztelenül nyitott ajtót a pizzafutárnak egy angyalföldi nő – futársztorik
Aki futárnak áll, fel kell készülnie nem mindennapi kalandokra. Jó, ha megőrizzük a hidegvérünket.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Elképesztő történetekről számolt be a Blikk, budapesti pizzafutárok meséltek.

A világjárvány óta az eddiginél is jobban rászoktak az emberek az online rendelésre. Sokan el is szegődtek áruszállítónak, ételfutárnak és remekül meg lehet belőle élni. Azonban nem árt, ha felkészül furcsa dolgokra is, aki futárkodásra adja a fejét.

Egy 18 éves diák futár az éjszakai műszakok során rendszeresen találkozott például részeg ügyfelekkel. Egyikük például,

amikor áltvette a rendelést, leült a lépcsőre, majd a kerítésbe kapaszkodva mászott vissza az ingatlanba.

A futár elárulta, hogy már a telefonban hallható volt, hogy a megrendelő részeg. De történt vele olyan is, hogy egy üdítő kiborult a szállítás során, és mire kiérkezett a címre, eláztatta a tárolót, és amikor kivette, hogy átadja a megrendelőnek az elázott dobozból a földre borult az étel. Meglepő módon ügyfél udvariasan összeszedte, és zokszó nélkül átvette a rendelést.

Egy másik, 22 éves kiszállító Angyalföldre vitt egy csomagot. Ahogy kell, 4-5 perccel az érkezése előtt telefonon értesítette a címzettet, hogy érkezik a küldemény.

Mikor megérkezett a címre, már nem telefonon kereste a hölgyet, csak felcsengetett a megadott lakásba. Amikor kinyílt az ajtó, a címzett, egy hölgy csak fehérneműt és egy meglehetősen átlátszó köntöst viselt. Amikor a nő rájött, hogy a csomagja érkezett meg, döbbenten annyit mondott annyit mondott:

„Úristen, bocsánat, azt hittem az ügyfelem vagy!”

Olyan is előfordul, hogy a futár és a megrendelő között konfliktus alakul ki. Emiatt járt úgy egy másik 22 éves futár, hogy bár az ügyfele a csomagot átvette, azonban a kijutással akadt egy kis gond. Mikor a futár felcsengetett, hogy nyomják meg az ajtónyitó gombját, bosszút állt rajta a dühös ügyfél, nem engedte ki a házból. Amikor a kiszállító megpróbált a többi lakáshoz csengetni, ők azt hitték, hogy be szeretne jönni, és ők sem segítettek. Végül egy órát kellett várnia, amíg valaki kiengedte.

A tanulság csupán annyi, hogy az menjen futárnak, aki fel van készülve a néha nem is olyan kellemes kalandokra is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tengerjáró hajón bérel apartmant, mert olcsóbb, mint a szárazföldi lakás
A távmunkában dolgozó amerikai férfi úgy számol, hogy a kedvezőbb albérleti díj mellett a rezsin is sokat spórol majd, ráadásul világot láthat a következő 12 évben.

Link másolása

A szárazföldi létet feladva a következő 12 évben egy tengerjáró hajón fog lakni a San Diegó-i Austin Wells, mert állítása szerint így sokkal kevesebbe kerül majd a lakhatása, miközben beutazhatja a világot.

Wells azt mondta, a történelmi csúcson lévő lakhatási és megélhetési költségek miatt döntött úgy, hogy hátrahagyja szárazföldi életét, és inkább egy tengerjáró hajó apartmanjába költözik. Számításai szerint így sokkal jobban jár, mintha szülővárosában, San Diegóban, az USA 8. legnagyobb városában bérelne lakást: nemcsak lakbérre kell kevesebbet költenie, de a rezsiköltségeket is megspórolja.

A távmunkában dolgozó 28 éves férfi 300 ezer dollárt (mintegy 110 millió forintot) fizetett azért, hogy 12 évig az MV Narrative tengerjáró hajó egyik apartmanjában lakhasson. A luxushajó fedélzetén élőknek egészségügyi szolgáltatásokat és 24 órás szobaszervizt is biztosítanak, miközben többek között edzőtermek, éttermek, mozi, könyvtár, bank és egy termelői piac szolgáltatásait is igénybe vehetik.

Az MV Narrative még építés alatt ál, 2025-ben helyezik majd vízre. A tengerjáró hajón közel 1000 személy bérelhet ki különböző típusú apartmanokat. Összehasonlításképpen: jelenleg San Diegóban havonta átlagosan 2500 dollárért (több mint 900 ezer forintért) lehet lakást bérelni, míg az MV Narrative-on körülbelül 2000 dollárért (740 ezer forintért).

Forrás: Ladbible

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Egy hospice nővér elmagyarázta, miért nem érdemes félni a haláltól
Julie McFadden szerint életünk befejező szakaszában testünk fokozatosan kikapcsol és endorfinszintje is megnő, amivel megkönnyíti a haldokló utolsó napjait.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 05.


Link másolása

Egy sokéves tapasztalattal rendelkező hospice nővér videóban magyarázta el, miért nem érdemes félni a haláltól, vette észre a LADbible. Sokak számára talán ijesztő lehet, hogy mi történik velünk az elmúlás után, Julie McFadden szerint azonban „az emberi test a halára van kitalálva” és „biológiailag segít a meghalásban”.

Julie a videóban elmondja, hogy a közelgő halál jelei már fél évvel korábban észlelhetők. Ilyenkor ugyanis a haldokló már „kevesebbet eszik, kevesebbet iszik és többet alszik”.

„Az agyunkban beépített mechanizmusok vannak arra, hogy éhesek és szomjasak legyünk. Amikor a szervezet érzékeli, hogy az élet vége felé közeledik, ezek a mechanizmusok kikapcsolnak, így az ember általában nem érez éhséget és szomjúságot, ami segíti a szervezet lassú kikapcsolását” – mondja a rutinos nővér.

Julie McFadden szerint azonban ez a haldokló számára teljesen normális. Életünk utolsó szakaszában ugyanis számos olyan dolog történik a testünkkel, ami megkönnyíti az elmúlást.

„A szervezet lassan ketózisba kerül, ami endorfint szabadít fel. Ezek az endorfinok tompítják a fájdalmat és az idegeket, miközben eufórikus érzést is adnak az illetőnek, aki ettől jól érzi magát” – mondta a hospice nővér.

A teljes, angol nyelvű videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Gyökeresen megváltozott a Temu, és ez nem véletlen
Rengeteg panasz érkezett a cég miatt, mert a meghirdetett akciók rendszeresen nem voltak valósak, ráadásul a weboldalon sok volt a sürgető üzenet.

Link másolása

Mi is írtunk róla nemrégiben, hogy több bejelentés után a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Temunál. A legtöbben azt kifogásolták, hogy az akciókban sok esetben 95%-os, vagy akár annál is magasabb kedvezményekkel csábították a vásárlókat, ám ezek nem bizonyultak valósnak. A GVH úgy vélte, hogy a Temut működtető vállalkozás vélhetően tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat.

Most azonban alaposan megváltozott a Temu kereskedelmi gyakorlata. Szinte teljesen eltűntek a hirdetések a neten, és megszűntek a weboldalon a sürgető üzenetek is. A GVH szerint előremutató, hogy a cég felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írja az Economx.

A GVH a lap megkeresésére azt közölte, hogy a vizsgálati szakaszban vannak, és ez még nem jelenti azt, hogy a vállalkozásról kimondták volna, hogy jogsértéseket követtek el. Most a tényeket tisztázzák, amire három hónapjuk van, ez pedig kétszer két hónappal hosszabbítható.

A nemzeti versenyhatóság mindig üdvözli, és a fogyasztók, valamint a tiszta piaci verseny szempontjából előremutatónak tartja, ha egy eljárás alá vont vállalkozás a hivatal eljárásának megindítását követően felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írták. „Természetesen mindez a jelenlegi vizsgálati szakban nem befolyásolja a GVH tényfeltárási kötelezettségét” – közölték.

A portál szerint:

2024 áprilisára a Temu 1 millió fős bázist épített Magyarországon, ezzel 25,6 százalékos súllyal bír a hazai online vásárlókon belül.

A Temu anyacége, a PDD 2023 negyedik negyedévben 88,88 milliárd kínai jüanos (12,5 milliárd amerikai dolláros) árbevételt ért el, ami 123 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál.

Forrás: Index

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk