Nyáron nagyon figyelj: ezt a 6 ételtípust kerüld el, ha biztosan nem akarsz ételmérgezést kapni
Megállíthatatlan hasmenés, folyamatos hányás, rettenetes közérzet, és - ami talán az egyik legjellegzetesebb tünet - hidegrázás. Az ételmérgezés velejárói, amelyeket sajnos elég sokan ismerünk. Bár az ételmérgezés csak a legritkább esetben halálos, rendkívül kellemetlen, és ami a legrosszabb benne: az esetek többségében fogalmunk sincs róla, hol szedjük össze.
Bill Marler ügyvéd, aki kifejezetten ilyen kártérítési ügyekre szakosodott, az elmúlt húsz évben 600 millió dollárnyi összeget perelt el éttermektől, élelmiszergyártó cégektől, akik harapnivalóikkal bizonyítottan - persze nem szándékosan - megmérgezték fogyasztóikat.
Az ügyvéd tehát szakértőnek számít, és listázta, melyek azok az ételek, amelyeket soha, sehol nem hajlandó megenni, mert a tapasztalatai szerint ezek a legkockázatosabbak.
1. Nyers osztriga
Bár Magyarországon nem szerepel a top ételek között, külföldi nyaralásokon gyakran belefutunk ebben az ínyencségbe az éttermek kínálatában. Mivel az osztrigát többnyire tényleg sütés-főzés nélkül, nyersen fogyasztjuk, nagyon veszélyes lehet, főleg az utóbbi öt évben.
Marler szerint ennek fő oka a globális felmelegedés, így az osztrigák élőhelyéül szolgáló vizek melegedése is. A melegebb vízben ugyanis többféle baktérium is életre kel és elszaporodik, többek között az ételmérgezést okozók is.
2. Gyümölcssaláta
Marler szerint ez a nyáron különösen népszerű ínyencség "kész pestis." Nem a gyümölcsökkel van a baj, hanem azzal, hogy sokszor puszta kézzel hámozzák és darabolják fel, olyan késekkel, amelyekkel mondjuk nyers húst vágtak előtte. A gyümölcsdarabok tele lehetnek kórokozókkal, persze nem mindegyik, de nem éri meg a kockázatot. Akkor már inkább egy mosott, egész gyümölcsöt együnk meg.