Megérkezett a 0% hozzáadott cukrot tartalmazó Pöttyös Túró Rudi
A két márka a fogyasztói igények folyamatos nyomon követésének eredményeként döntött úgy, hogy megjelenik a piacon a legnépszerűbb ízei innovatív variánsával, amely a hagyományos termékekhez képest ízbeli kompromisszumot nem követel, de a csökkentett cukortartalom- és energiabevitel igényét maximálisan szem előtt tartja.
“Ezek a termékek azok számára is fontosak, akik valamilyen oknál fogva kiemelt figyelmet fordítanak étkezéseik során a cukorbevitelre. Mindegy, hogy diéta, egészségtudatos hozzáállás vagy pusztán elhatározás áll a háttérben, egyre több fogyasztónk figyel erre és szerettünk volna számukra alternatívát kínálni a hagyományos Pöttyös Túró Rudi és Milli Krémtúró mellett. Döntésünket és a termékfejlesztés végeredményét várakozásainkon felüli siker koronázta” – mondta Nyeste-Kállay Dániel, a FrieslandCampina Hungária Zrt. marketingigazgatója.
Ezek a tapasztalatok is rámutatnak arra, hogy a magyar fogyasztók egyre szélesebb rétegei keresik a csökkentett energiatartalmú és hozzáadott cukrot nem tartalmazó termékeket. Különösen a desszertek, édességek kategóriájában szűkebb a választék azon fogyasztók számára, akik fokozottan odafigyelnek az elfogyasztott termékek minden összetevőjére.
A hozzáadott cukor nélkül készült élelmiszerek nemcsak azoknak jelentenek hagyományos alternatívát, akik tudatosan étkeznek, de azok számára is, akik valamilyen szénhidrát-anyagcsere zavarban, például inzulinrezisztenciában szenvednek.
A testtömeg csökkentése azonban nemcsak a diabétesszel küzdők esetében fontos prioritás, emberek milliói e nélkül is szeretnének életmódot változtatni a jobb közérzetük érdekében. A legtöbbük számára a mozgás mellett a hozzáadott cukor mellőzése az életmódváltás leggyakoribb eleme.
Az édesítőszerek, csökkentett energiatartalmú termékek fogyasztásakor is érdemes azonban odafigyelni néhány alapelvre.
Az MDOSZ az alábbi szempontokat ajánlja a diétázók figyelmébe:
- Túlsúly, elhízás esetén negatív energiamérlegre kell törekednünk: ha a felhasznált energiához képest kevesebbet viszünk be, az fogyással fog járni.
- Mindenképpen fedezzük azonban az alapanyagcserénkhez szükséges mennyiséget!
- A mindenkori étrend kialakításakor figyelembe kell venni az egyéni sajátosságokat. Érdemes ehhez szakember - például dietetikus - segítségét igénybe venni.
- A csökkentett energiatartalmú termékek és az édesítőszerek használata akkor segít a legtöbbet, ha fogyasztásukra aktív, egészséges életmód, rendszeres fizikai aktivitás mellett kerül sor.
- Az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítőszerek használata nem jelenti azt, hogy mértéktelen evésbe kezdhetünk.
- Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) ajánlása alapján a hozzáadott cukorbevitel az egészségesek számára is maximum 10 energiaszázalék lehet. Egy átlagos felnőtt nő energiaszükségletét alapul véve, ami 2000 kcal, ez 200 kcal-nak, vagyis kb. 50 gramm cukornak felel meg maximum.