Közel 700 ezren követik az Insta-sztárt, aki gúnyt űz a sztárok fotóiból

Emanuele Ferrari, becenevén Emi pécézte ki magának a sztárvilág nagyjait, hogy szuper vicces fotókkal reprodukálja a művészi gonddal beállított, de teljességgel nonszensz fotókat...


Az utóbbi időben több komikusról is olvashattatok már, aki abból csinál karriert, hogy kigúnyolja a hírességek fotóit - gondoljunk csak az ausztrál Celeste Barberre - , azonban úgy tűnik, ez a téma bőven elbír még jó pár kritikust. Ezúttal egy olasz srác, Emanuele Ferrari, becenevén Emi pécézte ki magának a sztárvilág nagyjait, hogy szuper vicces fotókkal reprodukálja a művészi gonddal beállított, de teljességgel nonszensz fotókat. A srác elárulta, hogy meglehetősen abszurdnak tartja a hírességek ruháit, és ha körbenéz a háztartásában, simán el tud készíteni hasonlóan értelmetlen outfiteket zöldségek, WC papír, keksz és konyhai edények összeillesztéséből.

Íme egy kis ízelítő a polgárpukkasztó srác kreációiból:

Cardi B Met gálás megjelenése kiütötte a biztosítékot Eminél:

De Kendall Jennert sem kíméli a komikus:

Rihanna stílusa valóban elég megosztó, Emi sem hagyta szó nélkül:

De Paris Hilton Amerikai Szépség-coverjét is reprodukálta:

A Moschino legújabb kollekciója sem maradhatott ki:

Vagy éppen Rita Ora Met gálás lapkasajt haja:

Kendall olykor igencsak extrém darabokban pompázik:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Kiváló magyar konyhák Budapesten – 7 étterem, ahol autentikus hazai ízek várnak
Akár magunk vágyunk a magyar konyha különlegességeire, akár külföldi ismerőseinket szeretnénk elbűvölni, ezek az éttermek garantáltan nem okoznak majd csalódást.


Ha egy budapestit megkérdezünk, hol szokott igazán jó hazai ízeket enni, nagy valószínűséggel azt feleli, hogy otthon, a családja körében. De mi van, ha épp nincs időnk vagy lehetőségünk otthon főzni, és egy jóféle bablevest vagy marhapörköltet ennénk? Szerencsére Budapesten számos olyan étterem akad, amely a magyar konyha hagyományait, gazdag ízvilágát és szeretettel készült fogásait kínálja. Újházy-tyúkhúsleves, halászlé, libacomb, malacsült, lángos, Gundel-palacsinta, túrógombóc, zserbó… a magyar gasztronómia remekeire gondolva szinte összefut a nyál a szánkban, de hova érdemes beülni, ha szeretnénk valódi házias ízeket élvezni?

A Városliget legendás Gundel Étterme igazi kulináris időutazásra hív, ahol a „Nemzeti 11” ételei Gundel Károly és családja gazdag receptörökségét mutatják be, míg a Parlament közvetlen szomszédságában található Séf Asztala otthonos hangulatával és panorámás teraszával hozza közelebb a klasszikus magyar fogásokat a vendégekhez. A Nagycsarnok galériáján működő Fakanál Étteremben a magyar konyha klasszikusai és az élő cigányzene hozza vissza a nagymama konyhájának hangulatát, miközben a történelmi Budai Várban fekvő Főőrség Étterem és Kávéház a Kárpát-medence gazdag ízvilágát kínálja modern tálalásban, elegáns, mégis barátságos környezetben. A belvárosi Lecsó Étterem családi vendéglőként működik, ahol a napi menü és a közel százféle hagyományos magyar étel a vasárnapi ebédek hangulatát idézi, míg a 21 – Magyar Vendéglő a Budai Várban a klasszikus fogásokat kreatívan újragondolt formában tálalja. Végül a Tulipano Étterem családias belvárosi helyszínén a klasszikus magyar fogások kerültek előtérbe, a friss alapanyagok és a bőséges adagok gondoskodnak arról, hogy minden vendég emlékezetes gasztronómiai élménnyel távozzon.

Gundel Étterem

Kevés olyan budapesti hely van, amelynek nevét akkor is ismerjük, ha még sosem jártunk ott – a Gundel pontosan ilyen. Több mint 130 éve várja vendégeit a Városliget szívében, és neve összefonódott a magyar gasztronómia történetével. Alapítója, Gundel Károly, a hazai gasztronómia legendás alakja, aki családjával együtt olyan gazdag receptörökséget hagyott hátra, amelyből több mint 140 étel született. Ezek közül állította össze az étterem a „Nemzeti 11” néven ismert különleges ételeket, amely a magyar konyha sokszínűségét és esszenciáját mutatja be.

Ez a tizenegy ikonikus fogás – a gulyástól a libamájon át a halászléig – a magyar konyha esszenciáját mutatja be, egyszerre őrizve a hagyományokat és közel hozva azokat a vendégekhez.

Természetesen nem maradhat ki a világhírű Gundel-palacsinta sem, amelyet talán mindenki ismer névről, de az igazi varázsát akkor érezzük át, ha ott kóstoljuk meg, ahol a története kezdődött.

Az étlapon a klasszikus ízek elegáns, ünnepi köntösben jelennek meg: a fogas- és pontyfilé, a gyufatésztával tálalt halászlé vagy éppen egy omlós marhapörkölt mind a magyar konyha gazdagságát tükrözik. Nem véletlen, hogy sokak számára a családi ünnepek és különleges alkalmak helyszíne, de a hétköznapokon is megéri betérni. Egy városligeti séta, állatkerti program vagy termálfürdőzés után tökéletes zárása lehet a napnak egy étkezés Magyarország leghíresebb éttermében.

Ha rangsorolni kellene a magyar kedvenceket, a Gundel minden bizonnyal a dobogón végezne – és nemcsak a hagyományai miatt, hanem azért is, mert itt a magyar konyha egyszerre válik gasztronómiai kalanddá és időutazássá.

Séf Asztala

Van valami különösen megnyugtató abban, amikor egy étterem nem akar mást, csak a legjobb értelemben vett otthonosságot nyújtani. A Séf Asztala pontosan ezt adja: magyar klasszikusokat, amelyek mindannyiunk emlékeiben ott élnek, mégis frissen, minőségi alapanyagokból és modern köntösben kerülnek az asztalra. A hely rövid idő alatt vált sokak kedvencévé a belvárosban, és nem csupán a vendégszeretetével, hanem a környezetével is: Budapest szívében, a Parlament közvetlen szomszédságában várja vendégeit.

Az étterem koncepciója Wolf András séf nevéhez fűződik, aki évtizedek óta azon dolgozik, hogy a magyar konyha legkedveltebb fogásai – a gulyás, a nudli, a ropogós lángos vagy éppen a jóféle rántott hús – ne pusztán nosztalgiát ébresszenek, hanem a modern városi étkezés természetes részei legyenek.

Az étlap ennek szellemében alakult: friss péksütemények, kovászos szendvicsek, színes saláták és házias meleg fogások sorakoznak rajta, kiegészítve egy bőséges reggeli kínálattal.

A Séf Asztala különleges atmoszféráját a helyszín is emeli. A Kossuth téri teraszról karnyújtásnyira magasodik a Parlament impozáns épülete, miközben a tér eklektikus házai és a budai oldal panorámája teszi teljessé a látványt. Nem csoda, hogy a helyet nemcsak a turisták fedezték fel maguknak, hanem a környék irodáiból érkező dolgozók és a belvárosi lakók is rendszeresen visszatérnek. Legyen szó egy gyors ebédről,  egy hosszabb beszélgetésről a barátokkal vagy egy séta közbeni megállóról, a Séf Asztala mindig biztos pont, ha valami laktató és otthonos ételre vágynál. Kevés dolog ad nagyobb örömet, mint amikor egy tál gőzölgő leves vagy egy ropogósra sült kedvenc visszahozza a régi, jó emlékeket – miközben új élményt is ad.

Fakanál Étterem

Kevés hely testesíti meg annyira a magyar konyha otthonos hangulatát, mint a Fakanál Étterem. A budapesti Nagyvásárcsarnok galériáján, a nyüzsgő piac fölött bújik meg, ahol a magyar konyha klasszikusai és az élő cigányzene együtt idézik meg a hagyományos vendéglátás világát. Belépve rögtön érezni, hogy itt nem pusztán enni lehet, hanem élményt is kapunk: az illatok, a dekoráció, a családias hangulat mind hozzájárul ahhoz, hogy a vendégek otthon érezzék magukat.

A Fakanál híres arról, hogy a magyar klasszikusokat a legegyszerűbb, legőszintébb formájukban kínálja.

A pultban sorakozó fogások között ott van a rakott krumpli, a töltött káposzta, a frissen sült pisztráng vagy a saját recept alapján készült kolbász – mind olyan ételek, amelyeket mindannyian jól ismerünk, és amelyekhez kedves emlékek kötnek.

Az adagok bőségesek, az ízek ismerősek, és mindezt megkoronázzák a magyar kézműves sörök és pálinkák.

Az egyik legkedveltebb hagyomány a Halászlé Csütörtök, amikor minden a magyar konyha egyik legikonikusabb leveséről szól. A halászlé zománcos fazékban érkezik, mellé túrós csusza pörccel – pont úgy, ahogy otthon szeretjük. Nem véletlen, hogy sok vendég kifejezetten emiatt tér vissza hétről hétre.

A különleges atmoszférát tovább fokozza az élő cigányzene, amely hétfőtől szombatig, délben és kora délután félóránként szól. Ilyenkor a vendégek között gyakran táncra perdülnek vagy éneklésbe kezdenek – egy pillanatra úgy érezhetjük, mintha egy népi mulatságba csöppentünk volna. Ez az élmény a külföldieknek Budapest egyik legautentikusabb oldalát mutatja meg, de a magyar vendégek számára is felejthetetlen hangulatot teremt.

A Fakanál nemcsak nappal vonzó: az esti órákban rendezvényhelyszínként is működik, így családi összejövetelek, baráti vacsorák vagy akár nagyobb események is otthonra találhatnak itt. Akár egy gyors ebédre ugrunk be a piac forgatagában, akár egy tartalmas programot keresünk zenével és jókedvvel, a Fakanál mindig biztos választás.

Főőrség Étterem és Kávéház

A Budai Vár történelmi falai között, a régi Királyi Palota főőrségi épületében működik a Főőrség Étterem és Kávéház, ahol a magyar konyha klasszikusai méltó környezetben elevenednek meg. Az egykor a királyi testőrség otthonául szolgáló épület ma elegáns étteremként és kávéházként várja vendégeit, ahol a falakon képek és emlékek mesélnek a múlt századok hangulatáról. Aki ide betér, nemcsak egy finom étkezésre számíthat, hanem egy kis időutazásra is: a gasztronómia és a történelem különleges találkozása teszi igazán emlékezetessé a helyet.

Az étlap a Kárpát-medence gazdag ízvilágát mutatja be.

A hideg ízelítő tálon felvidéki sajtok, erdélyi füstölt húsok, mangalica kolbász, házi májas és juhtúrós körözött sorakozik – mindaz, amitől a magyar konyha sokszínű és szerethető. A főfogások között a rántott sertésszűz egyszerre idézi fel a házias konyhák világát és kínál nosztalgikus élményt, míg a hátszín-steak matuzsálem sajtos tört burgonyával és borsmártással a modern gasztronómia és a hagyományos magyar ízek kifinomult ötvözete.

A desszertek sem maradhatnak el: az almás pite vaníliafagylalttal a családi asztalok hangulatát idézi, a Rákóczi túrós a magyar cukrászat nemes hagyatékát viszi tovább, a somlói galuska pedig minden falatban a tradíció ízét adja vissza.

A Főőrség Étterem nem csupán gasztronómiai élményt kínál, hanem kulturális kalandot is. A szomszédos Lovarda időről időre rendezvényeknek és családi programoknak ad otthont. Így egy itt eltöltött délután egyszerre lehet kulináris utazás, történelmi felfedezés és közösségi élmény egyaránt.

Ősszel, amikor a Vár kicsit elcsendesedik a nyári forgatag után, különösen jólesik megpihenni náluk. Egy csésze forró ital vagy egy kiadós magyar fogás mellől a történelem és a gasztronómia találkozása még inkább átélhetővé válik – és pontosan ez az, amiért a hely sokak szívébe belopja magát.

Lecsó Étterem

A Nyugati és a Jászai Mari tér között, a Vígszínház oldalán bújik meg egy hely, ahol a magyar konyha igazi otthonra talált. A Lecsó Étterem 2008 óta várja vendégeit, és azóta is ugyanazzal a küldetéssel működik: visszahozni a nagymamák konyhájának hangulatát, ahol a vasárnapi ebéd illata betöltötte a házat. Ez a „kettő az egyben” vendéglátóhely napközben önkiszolgáló gyorsétteremként működik, este pedig á la carte étteremként, ahol gyertyafény, finom borok és udvarias felszolgálás teszi teljessé az élményt.

A Lecsó titka az egyszerűségben rejlik: semmi fúzió, semmi újragondolás – csak a hagyományos magyar ízek, minőségi alapanyagokból, szívvel-lélekkel elkészítve.

Ebédidőben a pultban több mint ötvenféle étel sorakozik, a klasszikus gulyáslevestől a hortobágyi húsos palacsintáig, így mindenki megtalálja a kedvencét. Este, hat óra után pedig közel százféle fogás közül lehet válogatni – olyan étlapról, amelyen a magyar konyha szinte minden szerethető fogása helyet kapott.

Aki egy kis nosztalgiára vágyik, az itt biztosan rátalál: a vadas marha házi zsemlegombóccal, a paprikás csirke, a vörösboros marhapörkölt vagy a túrós csuszával tálalt harcsapaprikás mind felidézi a régi családi asztalok ízeit. De a bátrabbak sem fognak csalódni: a rántott borjúláb, a kakashere pörkölt vagy a csülök Pékné módra azoknak szólnak, akik szeretik a magyar konyha különlegesebb oldalát is felfedezni. És persze nem maradhat el a pacalpörkölt vagy a velős pirítós sem, amelyek minden falatban egy-egy darabka múltat hoznak vissza.

A vegetáriánus vendégek sem szorulnak a rántott sajtra: húsmentes fogások széles választéka várja őket is, hiszen a Lecsó Étterem célja, hogy mindenki otthon érezze magát az asztalnál. A családias hangulat, a tisztességes árak és a belváros közelsége miatt pedig egyaránt ideális hely egy gyors ebédszünethez vagy egy meghitt vacsorához. Ha te is visszavágysz a gyökereidhez, és újra átélnéd a nagymamák főztjének ízvilágát, látogass el hozzájuk, és engedd, hogy a tradicionális fogások visszarepítsenek a régi idők hangulatába.

  

21 – Magyar Vendéglő

A Budai Várnegyed szívében található 21 Magyar Vendéglő egy igazi különlegesség: olyan étterem, amely egyszerre őrzi a magyar gasztronómia hagyományait és ad nekik XXI. századi köntöst.

A tulajdonosok célja az volt, hogy létrehozzanak egy olyan helyet, ahol a nosztalgikus ízek újragondolt, izgalmas formában térjenek vissza – mégis megőrizve azt a meghitt érzést, amit a klasszikus magyar konyha adhat.

A 21-ben minden alapanyagot eredeti forrásból szereznek be, és gondosan válogatják össze a fogásokat, hogy a tányérra kerülő ételek egyszerre legyenek ismerősek és meglepőek. Itt a marhagulyás, az Újházy-tyúkhúsleves vagy a halászlé kis piros lábosban érkezik, a hortobágyi palacsinta pedig a megszokottól eltérően könnyedebb töltelékkel és ropogós, sült külsővel nyeri el új formáját. A menü mindig tartogat meglepetést: a somlói galuska vagy a Zuki kézműves fagylalt már önmagukban is emlékezetesek, de a klasszikusok, mint a borjú bécsi, a csirkepaprikás vagy a borjúpörkölt kihagyhatatlanok.

Az étterem nemcsak az ízekben, hanem hangulatában is különleges: egyszerre békebeli és modern, családias és elegáns. A kifogástalan ételek mellé a borlap változó kínálata olyan magyar tételeket vonultat fel, amelyek máshol ritkán vagy egyáltalán nem elérhetők. Ezért egy családi ünnep, egy meghitt randevú vagy egy baráti vacsora során érdemes többféle bort is megkóstolni – hiszen itt az étel és a bor együtt mesél a magyar gasztronómia sokszínűségéről.

A 21 Magyar Vendéglő egyszerre tisztelgés a múlt előtt és merész kísérlet a jövő felé. Egy hely, ahol a klasszikus ízek új életre kelnek, és ahol minden fogás egy-egy emlékké válik – olyan élménnyé, amely miatt újra és újra érdemes visszatérni.

Tulipano Étterem – olasz szívvel, magyar ízekkel

A Tulipano Étterem Budapest belvárosában egy olyan hely, ahol a magyar konyha szeretete és a családi tradíciók találkoznak a modern vendéglátással. A kis vidéki családi étteremből és pizzériából indult történet mára nívós belvárosi étteremmé nőtte ki magát, ahol minden fogás a hagyományos ízeket idézi, mégis a fővárosi közönség igényeire szabva.

A család vidéki gyökereiből merítve, Izsákon működik a Tulipán Café nevű étterem és pizzéria, innen származik az a tapasztalat és tradíció, amely a Tulipano étterem kínálatában is érezhető. Az alapító, a családi örökségre építve, a Turizmus és Vendéglátás szakon szerzett diplomáját követően költözött Budapestre, hogy megvalósítsa álmát. A Parlament és környéke mindig is közel állt a szívéhez, ezért esett a választás erre a csodálatos környékre, ahol a vendégek egy családias hangulatú, mégis igényes helyen élvezhetik a magyaros fogásokat.

A Tulipano Étterem kezdetben a magyar és olasz konyha fúziójával működött, majd pizzériaként is nyitva állt a vendégek előtt. Az évek során azonban világossá vált, hogy a belvárosi közönség elsősorban a hagyományos magyar ízekre vágyik, így az étlap teljesen átalakult, és a klasszikus fogások kerültek előtérbe.

A családi tradíciók és vidéki ízek gondosan vegyítve jelennek meg a modern, á la carte és bisztró kínálatban.

Az étterem beltéri részében 42 fő, a teraszon pedig 10 fő kényelmesen elfér, de a Tulipano házhozszállítással és elvitellel is gondoskodik arról, hogy a magyaros ízek mindenkihez eljussanak.

A Tulipano Étterem nemcsak a turisták körében népszerű, hanem a magyar vendégek számára is igazi kulináris élményt nyújt: minden fogás a hagyományt tiszteli, miközben a belvárosi hangulatban modern és könnyed élményt kínál. Itt a klasszikus magyar ételek újra életre kelnek, és minden látogatás egy emlékezetes gasztronómiai utazássá válik.

 


Link másolása
KÖVESS MINKET:

PROGRAMOK
A Rovatból
Budapesti programok 2025
Összegyűjtöttük nektek Budapest legizgalmasabb programjait, hogy mindig legyen miből válogatni 2025-ben is!
Címkép: Unsplash.com - szmo.hu
2025. szeptember 28.



2025-ben is számtalan remek program vár Budapesten és környékén. A folyamatosan bővülő, frissülő listából te is kiválaszthatod a kedvencedet.

Budafok, ahogy még sosem láttad! Idén október 4-én a Pincejárat egy igazi időutazásra és kalandra hív a Bornegyed szívébe. Készülj fel, hogy felfedezd a felszín alatti világ titkait, ahol a történelem és a modern gasztronómia kéz a kézben jár!

Tudtad, hogy Budafokon egy titkos kápolna is rejtőzik, tele misztikus szimbólumokkal? Vagy hogy a hidegháború idején egy egész óvóhelyrendszer épült a pincék mélyén? Most mindkettőt felfedezheted, sőt, egy pohár borral a kezedben, a lemenő nap fényében csodálhatod meg a Memento Park szobrait is egy exkluzív, zárás utáni túrán.

Ha pedig a borok és pezsgők szerelmese vagy, a Törley és a Sauska Pincészetben a pezsgőkészítés kulisszatitkaiba is bepillanthatsz. De ez még nem minden! Készítsd el a saját pizzádat egy workshopon, vegyél részt egy különleges szerémségi borvacsorán, vagy alkoss szabadon egy absztrakt művészeti foglalkozáson a Magdolna Udvarban.

Felfedezheted a Záborszky Pince csodáit, majd megkoronázhatod a napot, élőzenével és finom falatokkal a Seybold-Garab Pincében, vagy akár a Cellar Gardenben. Ráadásul ingyenes programmal is várunk, a Promontorium Borlovagrend pincéjében. Ne maradj le erről a különleges napról, ahol minden sarkon egy újabb élmény vár! A helyek gyorsan telnek, a legtöbb programra előzetes regisztráció szükséges. Találkozzunk október 4-én Budafokon!

További információk és programok: http://bornegyed.hu

Ingyenes buszjárat a helyszínek között: https://bornegyed.hu/pincejarat-menetrend

Vedd birtokba a Budai Hengermalmot! - (2025. október 12-ig)

Idén folytatódik a Város és Folyó Egyesület (Valyo) legújabb projektje, a Budai Hengermalom közösségi térré alakítása: október 12-ig több mint 10 hétvégén vár minket a malom különféle programokkal. A teljesség igénye nélkül lesz vintage vásár, számos különféle workshop, kertmozi, élő zene, épületbejárás és játszóház is a legkisebbeknek.

Budapesti Őszi Fesztivál - szeptember 26 - október 10. , Budapest

Harminc éve indította útjára a Főváros, 2021 őszén pedig megújult formában tér vissza a Budapesti Őszi Fesztivál. Szeptember 26. és október 10. között színpaddá alakul a főváros; több mint 100 programmal, számtalan helyszínen színesíti a budapesti őszt a Budapest Brand nZrt. kortárs és kerületeket összefogó programsorozata: egy klasszikus, kortárs, sokszínű, befogadó és mindenekelőtt szabad városi örömünnep.

Mit jelent ma kortársnak lenni? Hogyan kapcsoljuk össze a múltat és a jelent? Lehetséges egy egész városból színpadot alakítani? Kik azok az ébren álmodók és szellemóriások? Vajon tudunk ugyanúgy tekinteni egy városrészre, ha már megismertük történetét, mint annak előtte? Mi a közös az utcai művészetben és Dantéban? Hol az egyén helye egy hálózatszerű közösségben? Milyen a magyar művészeti export és import? Mit mesélnek magukról a kerületeink? Ezekre a kérdésekre keresi a választ nézőivel és művészeivel együtt a Budapesti Őszi Fesztivál.

World Press Photo kiállítás - szeptember 26 - november 9., Budapest

2025-ben ismét a Biodóm bejárati aulájában rendezik meg a World Press Photo kiállítást, ahol ismét elmélyedhetünk az elmúlt esztendő megrázó, olykor mégis megható és felemelő fotóiban. A válogatás arra ösztönzi a látogatókat, hogy lépjenek ki a hírciklusból és kritikusan gondolkodjanak világunk fontos témáiról. Három kísérő kiállítást is megnézhetünk szeptember 26. és november 9. között: a Budapest 75 Nagy-Budapest létrehozásának 75. évfordulójára emlékezik, a Vasemberek című tárlat az ukrajnai háborút a vasúti közösség szemszögéből mutatja be, míg a Víz című projekt a Duna menti alföld víztartalékainak fontosságára hívja fel a figyelmet.

Múzeumok Őszi Fesztiválja - szeptember 29 - november 9., Budapest

A 20. születésnapját ünneplő Múzeumok Éjszakája az ősz egyik legsokoldalúbb rendezvénye lesz. A 2025. szeptember 29. és november 9. között megrendezett országos programsorozat idén a divatot veszi górcső alá. Ennek jegyében a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban például a két világháború közötti piperedivatról tudhatsz meg többet, a Ráth György-villában a szépségápolás eszközeivel ismerkedhetsz majd meg, míg a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a középkori divat és védőfelszereléseket mutatják be az érdeklődő közönségnek.

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál - október 2-5., Budapest

Az idei évben a Bálnába költöző Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon október 2. és 5. között találkozhatnak a könyvek és az olvasás rajongói. Ezúttal a dán Janne Teller lesz a fesztivál díszvendége, míg az országok közül Románia kap majd kiemelt figyelmet, ahonnan számos író és költő érkezik, és természetesen a kiállítás és könyvvásár sem marad el.

SPAR Budapest Maraton - október 11-12., Budapest

A maratoni távra már késő elkezdeni a felkészülést, ugyanakkor a 40. SPAR Budapest Maraton ezúttal sem csak a 42,2 km-es távról szól majd. Amellett, hogy a maratont váltóban is lehet teljesíteni, futhatunk 5 vagy 10 km-t is, de opció a félmaraton és a 30 km is. Kisgyerekes családok választhatják az 1 km-es futást vagy a 2,3 km-es sétaútvonalat is. Aki pedig csak szurkolna, annak is érdemes kilátogatnia a Duna-partra október 11-én és 12-én, hiszen egész hétvégén jó hangulat várható.

Budapest Design Week - (2025. október 8 –19.)

A kreativitás fővárosa idén ősszel is Budapest lesz a Design Week idején. Tíz napon át városszerte izgalmas kiállítások, workshopok és előadások mutatják be a kortárs design legfrissebb trendjeit. A programok között építészet, formatervezés, divat és digitális művészet is helyet kap. Tökéletes lehetőség szakmabelieknek és érdeklődőknek egyaránt, hogy közelebbről is megismerjék a design világát. Inspiráló, színes és gondolatébresztő eseménysorozat, ami minden évben új ötleteket hoz.

Liszt Ünnep - október 9-22., Budapest

Az ősz alighanem legnagyobb szabású kulturális eseménye a Liszt Ünnep lesz, melynek programjai közül október 9-től 22-ig válogathatunk. Christian LöfflerCompagnia Finzi PascaArvo Pärt 90Isolation Budapest, Liszt elveszettnek hitt operája – a nemzetközi sztárokat is felvonultató, rendhagyó és összművészeti produkciókat, valamint felejthetetlen koncertélményeket kínáló eseménysorozat ezúttal is méltó módon idézi meg névadója szellemiségét.

Garden of Lights - október 17., Budapest

Az ELTE Füvészkertbe hamarosan visszatér a Garden of Lights fényárban úszó mesevilága, ahol ez alkalommal Pán Péter története kerül a középpontba. Az idei fényinstallációs szabadtéri kiállítás október 17-én nyílik.


OTTHON ÉS KERT
Így spórolhatsz a fűtésszámlán
Egy somogyi családi ház példája bizonyítja, hogy a régi épületek is újjászülethetnek, ha korszerű hőszigetelési megoldásokat kapnak.


A magyar utcákon sok régi családi házat látni, amelyek a maguk korában modernnek számítottak, de mára egyre kevésbé felelnek meg az energiahatékonysági elvárásoknak. Egy Somogy vármegyei otthon története jól mutatja, hogy a múlt épületei is kaphatnak új esélyt – a legkorszerűbb hőszigetelési technológiával.

Amikor a régi már nem elég

A ház az 1980-as években épült, majd a kilencvenes években emeletet is kapott, de hőszigetelés sosem került rá. Ennek a télen magas fűtésszámlák, nyáron pedig elviselhetetlen hőség lett az ára. A tulajdonos végül úgy döntött: eljött a változás ideje. „Olyan megoldást kerestünk, ami nemcsak most, hanem hosszú távon is működik, és a gyerekeinknek is értéket képvisel” – mondták.

Miért épp PIR?

A választás a Mapetherm PIR Systemre esett, amely ma a legmodernebb hőszigetelési technológia. A PIR legnagyobb előnye, hogy vékonyabb rétegben is sokkal jobb hőszigetelő képességet biztosít, mint a hagyományos EPS vagy ásványi anyagok. Míg egy átlagos ház hőszigetelésénél 15 cm-es EPS lemezvastagság szükséges, ugyanezt a hatást egy 10 cm vastag PIR lemez is eléri.

Ez nemcsak a rezsiszámlát csökkenti, hanem praktikus előnyt is jelent: vékonyabb falréteg mellett több hely marad a telekhatáron belül, például a kertben vagy a kocsibeállónál.

Új homlokzat, új életérzés

A felújítás során a szakemberek PIR táblákkal szigetelték a homlokzatot, majd időjárásálló és modern vakolatot kapott az épület. A különbség látványos: kívülről letisztult, korszerű megjelenést nyert, belül pedig télen sokkal melegebb, nyáron frissebb lett a klíma – még klíma használata nélkül is.

A hőszigetelést követő változás már az első fűtési szezonban érzékelhető: akár harmadával is csökkenhet a ház energiafelhasználása! Emellett megnyugtató a tudat, hogy a PIR rendszer tűzbiztos tanúsítvánnyal rendelkezik, és évtizedekre szóló tartósságot garantál.

A PIR hőszigetelés nem csupán pénzügyi befektetés: egyszerre szolgálja a fenntarthatóságot, a család kényelmét és az otthon hosszú távú értékét.

Ha te is egy régi családi házban laksz, és szeretnéd csökkenteni a rezsit, miközben modern külsőt adsz az otthonodnak, a PIR lehet a legjobb választás. Keresd a Mapei szaktanácsadóit, akik segítenek a számodra legmegfelelőbb hőszigetelési rendszer kiválasztásában!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk




Link másolása
KÖVESS MINKET: