ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Kiderült, hol élnek a legtovább a világon – 33 év a különbség a lista első és utolsó helyezettje között

Magyarország a középmezőnyben található 74,5 éves várható élettartammal. Ennél Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban és Ausztriában is tovább élnek az emberek.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2023. január 30.


Link másolása

85,9 évvel Monacóban a leghosszabb a várható élettartam a világ országai közül – írja a Daily Mail az ENSZ Népesedési Alapjának legfrissebb adatai alapján. A lista végén mind afrikai országok szerepelnek, Magyarország pedig a 101. helyen van.

A gazdagok játszóterének is nevezett 40 ezres lakosú Monaco első helyezése talán nem annyira meglepő. Az Oxfordi Egyetem és a Max Planck Intézet kutatóinak elemzése szerint azonban

2019 és 2021 között itt is némileg csökkent a várható élettartam – 86,5 évről 2021-re 85,9-re – a Covid-járvány miatt ugyanis „példátlanul növekedett a halálozások száma”.

Ez elsősorban a magas átlagéletkorral és a sok idős lakossal volt összefüggésben.

A legfrissebb listán az első tíz ország a következő:

 • Monaco: 85,9 év
 • Hong Kong: 85,5 év
 • Makaó: 85,4 év
 • Japán: 84,8 év
 • Ausztrália: 84,5 év
 • Svájc: 84 év
 • Málta: 83,8 év
 • Dél-Korea: 83,7 év
 • Liechtenstein: 83,3 év
 • Norvégia: 83,2 év

  A lista szerint összesen 43 országban volt 80 év felett a várható élettartam. Ehhez képest sokkoló, ha a lista végén lévő országokat nézzük, ahol egy átlag polgár ennél mintegy 30 évvel rövidebb életre számíthat. A lista végén a közép-afrikai Csád található, ahol mindössze 52,5 év a várható élettartam.

  Sőt, az utolsó tíz helyezett is mind afrikai ország:

 • Csád: 52,5 év
 • Nigéria: 52,7 év
 • Lesotho: 53,1 év
 • Közép-Afrikai Köztársaság: 53,9 év
 • Dél-Szudán: 55 év
 • Szomália: 55,3 év
 • Szváziföld: 57,1 év
 • Elefántcsontpart: 58,6 év
 • Mali: 58,9 év
 • Guinea: 58,9 év

  Magyarország a középmezőnyben, a 101. helyen áll a listán 74,5 évvel. A szomszédos országok közül Romániában (74,2 év), Szerbiában (74,2 év) és Ukrajnában (71,6 év) alacsonyabb a várható élettartam.

  Szlovákiában (74,9 év) csak kicsivel magasabb ez a szám, mint nálunk, Horvátországban 77,6 év, míg Ausztriában és Szlovéniában több mint 80 év a várható élettartam.

  A közép-európai régióban is jobb számokat látunk, mint Magyarországon: Lengyelországban 76,5 év, Csehországban pedig 77,7 év. A kontinens átlaga pedig 77 év.

  A DailyMail cikkében azt is kiemeli, hogy az egészségügyi ellátásban tapasztalható különbségek némileg javultak az elmúlt évtizedekben, de még mindig jelentősen hosszabb életre számíthatnak a lista elején szereplő országok lakói, mint a lista végén található országok szülöttei.

  1950-ben például Norvégiában volt a legmagasabb várható élettartam, 71,2 év, míg az afrikai Mailban mindössze 28,2 év volt. A különbség akkor még 43 év volt.

  Ez mára valóban csökkent, de látható, hogy egy monacói most is 33 évvel hosszabb életre számíthat, mint az, aki a Csádban született.

  Bár 17 országban a várható élettartam ma sem éri el a 60 évet, a fejlett országokban az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az átlag élethossz.

  2015 óta azonban ez a növekedés lelassult, a szakértők szerint azért, mert kezdjük megközelíteni az emberi élet maximális hosszát. A szív- és érrendszeri betegségek pedig azóta is vezető halálokok között vannak ezekben az országokban.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk


  ÉLET-STÍLUS
  Tudatos döntések 2023-ban: kezdd apró lépésekkel az életmódváltást
  Átlagosan minden második ember tesz egy vagy több kisebb-nagyobb horderejű fogadalmat újévkor – azonban nagyjából ugyanekkora azon célkitűzések aránya is, amelyek aztán minden igyekezet ellenére rövid időn belül megfeneklenek. Mit tehetünk azért, hogy az év végén meghozott fogadalom ne csak január végéig tartson, hanem az óhajtott megújulás valóban egy életre szóljon? Most eláruljuk!

  Link másolása

  Az év végi, ünnepi lakmározások után, az újév beköszöntével sokan érzik úgy, hogy elérkezett a tökéletes pillanat a szervezet felfrissítésére, megtisztítására, a vágyott alak és forma eléréséhez vezető úton való elinduláshoz. Nem meglepő, hogy a leggyakoribb újévi fogadalmakhoz kötődő elhatározásokat is főként az életmódváltáshoz kapcsolódóan hozzuk meg: több sport, szigorú diéta, szabadban töltött, minőségi idő. Azonban újra és újra bebizonyosodik: a fogadalmak sokak számára önmagában nem elegendők, kitartás, türelem, akaraterő és néha segítség is szükséges a kitűzött célok eléréséhez. Sokszor ugyanis hajlamosak vagyunk nagy ígéreteket tenni ahelyett, hogy reális célt határoznánk meg önmagunk számára.

  A motiváltság megtartásában például sokat segíthet, ha apró részcélokat tűzünk ki, így gyakrabban érhetünk el sikerélményt, ami átsegít a nehezebb időszakokon is. Ne feledkezzünk meg róla, hogy minden egyes megtett – akár apró – lépés is számít a megújuláshoz vezető úton! Éppen ezért, ha már elhatároztuk magunkat és megcsapott az új évi lendület szele, érdemes kihasználnunk azt, és odafigyelnünk egyéb hétköznapi szokásainkra is, amik kihatással lehetnek az életünkre, mint például a dohányzás, amit szintén ideje újra gondolnunk – nem csak saját magunk, de a környezetünk érdekében is. Ennek első legfontosabb lépése a hiteles, megfelelő helyről történő tájékozódás.

  A már mindenki számára ismeretes kockázati tényezők tudatában is, több mint egy milliárdan dohányoznak világszerte. A helyzet hazánkban sem jobb: Magyarország lakosságának körülbelül egynegyede, azaz több mint kétmillió ember fogyaszt rendszeresen valamilyen dohányterméket. Vagyis a dohányzás társadalmi jelentőségű kérdéskör, amely mindenkit érint, dohányzókat és nem dohányzókat egyaránt, így megkerülhetetlen, hogy beszéljünk e káros szokás ártalomcsökkentési lehetőségeiről.

  A cigaretta égése során keletkező füstben több ezer vegyi anyag van, amelyek közül az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) 93-ról megállapította, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. A cigarettafüst ráadásul nem csak a dohányosokra, hanem környezetükre is káros, tehát szinte mindenki ki van téve a cigarettafüst okozta ártalmaknak.

  Épp ezért a legjobb, ha eleve el sem kezdjük a dohányzást, így tudjuk a legjobban megvédeni saját magunk és szeretteink egészségét. Ha már dohányzunk, akkor törekedni kell arra, hogy mihamarabb abbahagyjuk ezt a káros szokást, hiszen hosszú távon csak a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges elhagyásával csökkenthetőek 100 százalékban a dohányzás ártalmai. Aki le szeretne szokni a dohányzásról, azt mindenben támogatni kell, és fontos tudni, hogy már az első dohányzásmentes naptól jelentősen csökkennek a kockázatok. Ugyanakkor vannak olyan felnőtt dohányosok, akik valamiért mégsem szoknak le. Nekik érdemes tájékozódniuk az ártalomcsökkentés lehetőségeiről.

  Ma már léteznek a cigarettánál akár 70-95 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó füstmentes alternatívák, amelyek a hagyományos dohánytermékeknél lényegesen alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak azon felnőttek számára, akik nem szoknak le. Míg az ismert károsanyagnak való kitettség csökkenése – különböző mértékben – az egyes füstmentes technológiáknál bizonyított, addig arról, hogy ez egyben a dohányzás okozta betegségek kockázatát csökkenti-e, és ha igen milyen mértékben, még folynak a hosszú távú kutatások.

  A hasonló elven működő technológiákon belül is nagy működésbeli különbségek lehetnek, a különböző technológiákra való áttéréssel pedig különböző fokú, relatív ártalomcsökkentés érhető el, azonban ezen technológiák sem kockázatmentesek, hiszen ezek is tartalmaznak például nikotint. A tudomány jelenlegi állása szerint bár nem elsősorban a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány felelős a dohányzással kapcsolatos megbetegedések kialakulásáért, a nikotin sem veszélytelen. A nikotin is káros az egészségre: függőséget okoz, és egyéb káros egészségügyi hatásai között például megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást.

  Egy dolog azonban biztos: a dohányzás minden formája káros, ezért a dohányzás ártalmait kizárólag csak úgy kerülhetjük el, ha véglegesen felhagyunk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásával, azaz, ha el sem kezdünk dohányozni, vagy ha már rászoktunk, akkor pedig minél hamarabb leszokunk róla.

  A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  ÉLET-STÍLUS
  Okos trükkel érte el egy utas, hogy senki ne üljön mellette a repülőn
  Egy fiatal férfi a TikTok-videójában mutatta meg, hogyan lehet lefoglalni egy egész sort a turista osztályon úgy, hogy még anyagilag se bukjunk rajta nagyot.

  Link másolása

  Aki gyakran utazik repülőn, egészen biztosan elgondolkodott már azon, milyen jó lenne, ha teljes egészében elfoglalhatna egy sort a gépen: amellett, hogy nyugta lenne az egész utazás alatt, még kényelmesen is elférne, és nem kéne nyomorognia a sok utastárs mellett.

  A TikTokon @ndainternet néven szereplő fiatal férfi nemrég mutatott egy sajátos cselt, amivel meg lehet ezt oldani - írta meg a Mirror.

  Az utas a következő trükköt próbálta ki:

  lefoglalta az összes helyet az egyik sorban, majd a repülőgép indulása előtt 45 perccel egy kivételével mindet visszamondta.

  A pénzét 100 százalékban visszakapta, és a videójában azt is hozzátette, hogy ez a trükk az esetek 90 százalékában működik.

  @ndainternet How to get a Poor Man’s First Class! ??✈️ If you’re looking to fly on an airline or travel abroad on holiday, you can’t afford a private jet or the first class on most flights, but with this hack, you can book an airline ticket and get yourself the cheap version of first class and save money! ? #airline #flight #firstclass #savemoney ♬ original sound - NDA

  Azért hozzá kell tenni, hogy valószínűleg nem minden légitársaságnál lehet ezt megcsinálni, és az esetek többségében nem a befizetett pénz 100 százalékát kapná vissza az utas, de aki szeretné, tehet egy próbát a fenti trükkel.

  Vagy bízhat a szerencséjében, és abban, hogy kevesen utaznak egy adott járaton.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  ÉLET-STÍLUS
  „Őrült árak vannak” – Kétmillió forintért vált meg egy édesanya Disney-mesekönyveitől
  „Kérem, csak az írjon, aki ismeri és tisztában van a sorozat értékével!” - írta az eladó, aki a teljes gyűjteményt egyben kínálta eladásra.

  Link másolása

  Egészen elképesztő összegeket lehet keresni mostanában egy-egy mesekönyvvel, ez bizonyosodott be legutóbb is, mikor is egy édesanya 2 millió forintért hirdette meg 62 kötetes Walt Disney-mesekönyveit. Ezek még a régi, klasszikus, sorszámozott példányok, némelyik konkrétan beszerezhetetlen.

  „Kérem, csak az írjon, aki ismeri és tisztában van a sorozat értékével!”

  - írt a hirdetésbe az eladó, aki a teljes gyűjteményt egyben kínálta eladásra.

  „Néhány éve A hihetetlen család című 2004-es Disney-könyv 40 ezer forintért ment el az egyik aukciónkon. Ugyanilyen ritka és szintén ennyiért kelt el A kincses bolygó ebből a sorszámozott sorozatból. A Robinson család titkára 51 ezerért volt vevő. De nem is kell a Disney-könyvekig menni: tavaly egy Gombóc Artúr kötetet is 18 ezerért ütöttek le egy árverésünkön, korábban pedig egy 1969-es mese, a Róka Miska megjavul 38 ezer forintot ért meg valakinek, pedig alig száz oldal”

  — mondta el a Vasárnapi Blikknek Chovanecz Balázs, az Antikvárium.hu tulajdonosa.

  Mint elmondta, „minden, amit az emberek most a gyerekkori, régi könyveikből meg akarnak venni, drága. Őrült árak vannak, mert ezek a könyvek már nem kaphatók és minden könyv annyit ér, amit adnak érte. És vevő is mindig lesz.”

  Hasonlóan értékes és majdhogynem beszerezhetetlen a magyar Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő című sorozata. Jelenleg több hirdetés is fut a Marketplace-en, ahol a 11 darabos gyűjteményt lehet megvásárolni, potom 120-140 ezer forintokért. Habár az ára jóval kedvezőbb, mint egy Disney-sorozatnak, azért ehhez is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha meg akarjuk vásárolni.

  Persze a nagy kereslet beindította a neppereket is, számos gyanútlan eladó kínálja 1-2000 forintért az amúgy értékes mesekönyveket, amiből aztán jó pénzt lehet csinálni.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  ÉLET-STÍLUS
  A Rovatból
  10 dolog, amit mindenkinek át kell élnie 45 éves koráig
  Mikor van a tökéletes pillanat egy új készség elsajátítására, egy régóta dédelgetett cél megvalósítására, egy bakancslistás utazásra? Most!

  Link másolása

  A Pár perc az egészségért egy interaktív blog, ahol egészségügyi témákról és lelki problémákról olvashatsz, ahol közérthető nyelven írja le a szerző a betegségeket, illetve a lehetséges kiegészítő kezelések útmutatóként szolgálnak. A cél a betegség kialakulásnak megelőzése, ennek érdekében Szilvia az egészségre fókuszál, hogy ne akkor kezdj vele foglalkozni, amikor már baj van!

  1. Legyen egy bakancslistás úticélod

  – ahelyett, hogy arra várunk, hogy mikor nyerjük meg a lottót, és majd abból megvalósítjuk a hőn áhított álomutat, vegyük a kezünkbe a tervezést! Nincs mire várni, itt az idő megszervezni azt az utat, melyről már régóta ábrándozunk. Mondjunk le a szokásos idei nyaralásról, és válasszuk idén a "nagy kalandot." Az utazás és az azzal járó élmény a Tiéd! Éld meg!

  2. Ha kell, válts munkahelyet, szakmát

  Elgondolkoztál már azon, milyen lenne egy olyan munkát végezni, mely gyökeresen különbözik attól, amit nap mint nap végzel? Hiba egy olyan munkahelyen maradni, amelyet utálsz, ahova gyomorgörccsel jársz be. Persze a mostani gazdasági válság idején legyünk megfontoltak, de ez nem zárja azt ki, hogy akár átképezzük magunkat.

  3. Ne törődj azzal, hogy mások mit gondolnak

  Az önelfogadás nem könnyű. Társadalmunk hatalmas nyomást helyez ránk, hogy sikeresek legyünk, és folyamatosan másokhoz hasonlítsuk magunkat. Ez sok boldogtalanságot és szorongást okoz. Ha túl sokat agyalsz azon, hogy mások mit gondolnak Rólad, az hátráltat, és végül mások feltételei szerint éled az életed. Tartsuk szem előtt az alábbi mondást:

  Nem érhetsz el nagy dolgokat, ha visszafogod Magad! (Hazafutás c. film)

  4. Szerezz egy adrenalinlöketet

  Az ejtőernyős ugrás alapvető klisé, de okkal van rajta sokak listáján. Ha túl vakmerőnek tűnik a repülőből való kiugrás (márpedig az), próbálj ki valami olyat, ami a vérmérsékletednek megfelelő, de mégis a komfortzónádon kívül esik.

  5. Érd el az egészséges testsúlyt

  A kilók leadása nehéz, igaz, de soha nem lesz könnyebb, mint ha ma elkezded! Az egészséges testsúly megőrzése mindenféle egészségügyi előnnyel jár, nem is beszélve arról, hogy egy nehéz cél elérésével önbizalmat kapsz!

  6. Alkalmazd a meditációt

  Megvan az oka annak, hogy a meditáció oly népszerű manapság, hiszen hatékonyan képes oldani a mindennapi stresszt. Ha időt szánunk a kikapcsolódásra és lazításra, az élet minden területén kiegyensúlyozottabbá válunk.

  7. Itt az ideje beszerezni egy bőrápoló terméket, ami igazán működik

  Az életkor előrehaladtával, a stressz és a környezeti tényezők miatt egy jól bevált összetevőket tartalmazó bőrápolási rutin az egyik legjobb befektetés, amit tehetünk. Egy jó szemkörnyék ápoló krémmel akár egy évtizedet nyerhetünk!

  8. Tanulj meg egy új készséget

  Életünk során egy csomó dolgot meg kell tanulnunk. De kérdezd meg magadtól, mikor tanultál utoljára valami újat csupán a Magad örömére, nem pedig kényszerből? Akár zongorázni, akár új nyelvet elsajátítani, most itt az ideje, hogy belevesd Magad! Ráadásul mindez javítja az agyi funkciókat, kreatívabbá teszi a gondolkodást.

  9. Törődj magaddal is

  Ne legyen lelkiismeretfurdalásod, ha éppen a semmittevéshez van kedved. Bizony vannak olyan napok, amikor épp semmihez sincs kedvünk, legszívesebben pizsamanapot tartanánk. Van egy mondás miszerint: a semmittevés segít, hogy minden a helyére kerüljön. Nyugodtan élvezd a hétvégi lazulást mindenféle bűntudat nélkül. Sok embernek az a benyomása, hogy önzőnek lenni eredendően rossz dolog. Nem kell, hogy az legyen. Néha kifizetődik, ha egy kicsit önző vagy, ha csak a saját feltételeid szerint csinálsz valamit.

  10. Szanálj, dobd ki

  Igaz, hogy rajtad kívül senki sem látja a szekrények belsejét, de a rendszeres és alapos szanálás jót tesz a lelkednek is, amellett, hogy nem foglalják a helyet a felesleges dolgok. Nehezen veszel búcsút a dolgoktól? Engedd el azokat a dolgokat, amelyek már nem szolgálják a céljaidat!

  Ha fontos számodra, hogy egészségesen élj és fokozott figyelmet fordítasz a megelőzésre, keresd a Pár perc az egészségért blogot a Facebookon is!

  Link másolása
  KÖVESS MINKET: