Hogyan ússzuk meg a kipukkadást karácsonykor?
A túl sok ünnepi evés-ivás vélhetően az angolszász világban is ugyanolyan „hagyomány”, mint nálunk, mert a Daily Mail már most hasznos tanácsokat ad a szétdurranás ellen.
Isabel Butler, a Spoon Guru táplálkozási szakértője elárulja, hogy melyek azok a legjobb ételek és italok, amelyek segítenek megelőzni ezt a kellemetlen telítettség-érzést, és azt is, amelyeket kerülni kell, mint ördög a tömjénfüstöt.
De azt is tudni kell, hogy ezek nem varázsszerek az önmagunkkal szembeni engedékenységre, kevésbé finoman szólva mértéktelenségre.
1. Borsmenta- vagy gyömbértea
Mindkettőnek van könnyítő hatása az emésztőrendszerre. A borsmenta segíti az emésztést, míg a gyömbér gyulladásgátló tulajdonsága megnyugtathatja a túlterhelt beleket.
2. Probiotikumok
A probiotikus italok és ételek, mint például a joghurt a maga hasznos baktériumaival, szintén segíti a gyomorműködést. De ugyanilyen hatása lehet a savanyú káposztának, vagy a kombuchának.
3. Banán
Az olyan káliumban gazdag élelmiszerek, mint a banán, segít helyreállítani szervezetünk folyadék-egyensúlyát és eltávolítani a feleslegesen visszatartott vizet.
4. Dinnye
A dinnye nemcsak kálium-tartalma miatt jó, hanem azért is, mert tele van folyadékkal, így helyre teszi vízháztartásunkat.
5. Áfonya
Az emésztőcsatorna egészséges működéséhez magas antioxidáns-tartalmú élelmiszerekre van szükség – ilyen a zöld tea, és bizonyos gyümölcsök, mint például az áfonya.
6. Ne száradjunk ki
Bár ez magától értetődőnek hangzik, sokan mégis elfeledkeznek róla. Naponta kb. nyolc pohár folyadékra van szükségünk, ebben benne lehet a kávé és a tea, de a legjobb elkerülni a magas cukortartalmú italokat. Ha valaki nem szeret vizet inni, készítsen limonádét.
Tudjunk megálljt parancsolni az evésnek
Ez nem könnyű, amikor rengeteg isteni kaja van körülöttünk, de éreznünk kell azt a pillanatot, amikor már jóllaktunk, mert jobb ellenállni a kísértésnek, mint eljutni odáig, hogy már megmoccanni sem bírunk.
Rágó helyett menta
Ha úgy érezzük, nem jó a leheletünk, ne rágógumizzunk, mert azt csak megtölti a gyomrunkat levegővel, inkább rágjunk el egy mentalevelet.
Buborékmentesen
Ugyanígy tartsuk minimális szinten a szénsavas italokat, de a habzó borokat, pezsgőket is.
Kerülni kell a puffasztó ételeket
És lehetőleg ne terheljük ilyenkor a gyomrunkat hagymával, nyers káposztával, vagy kelbimbóval, amelyek mind puffadást okoznak.