Hogyan igyunk pezsgőt? És mikor szabad pukkantgatni?
Születésnapok, évfordulók, na és természetesen szilveszter – Magyarországon a pezsgő általában az ünnepek itala, holott egy finom pohár pezsgő ugyanúgy képezhetné a mindennapi örömök részét, mint mondjuk egy pohár bor egy ízletes vacsora mellé.
Mire érdemes figyelni, ha úgy döntesz, jól esne egy pohár pezsgő? Mihez idd vagy netán, ha vendégeket vársz mivel, milyen pezsgőt és legfőképp hogyan kínáld? Lássuk.

Milyen ételek mellé, milyen pezsgőt válassz?
A vacsora előtt, úgynevezett étvágygerjesztő, aperitif italként is a pezsgő a legjobb választás, de akár minden fogáshoz találunk külön, az ízekben harmonizáló pezsgőbort.
Szerencsére a „gasztroforradalomnak” köszönhetően ma már nálunk is egyre több helyen kínálnak a minőségi vacsora mellé kiváló hazai és külföldi pezsgőket és újra megnőtt a szerepük az olyan tradicionális pezsgőpincészeteknek, mint amilyen a Törley is.
Ha úgy döntesz, a lakoma alatt minden fogást más pezsgővel kísérnél, ügyelj arra, hogy milyen ízek dominálnak a különböző ételeknél, az építkezésnél pedig haladj a száraztól az édesebb, a frisstől a tartalmasabb felé vagy évjárat szerint. Ha a pezsgősort szeretnéd bemutatni, a menüt is ahhoz igazítsd!
- aperitifnek elsősorban száraz fehér pezsgőt érdemes kínálni, ilyenkor kerüld az édes pezsgőket
- osztrigához fehér pezsgő (brut, extra dry), kaviárhoz fehér vagy rosé pezsgő, hideg füstölt lazachoz rosé pezsgő (brut), meleg halakhoz Chardonnay (extra dry), csirkéhez Marengó módra könnyed cuvée vagy érleltebb pezsgő, a Burgundi marharagúhoz tartalmas Pinot Noir pezsgő dukál.
- desszertekhez első sorban édes pezsgőket ajánlunk, de természetesen itt is igaz a szabály, hogy figyeljünk oda a desszert összetevőire, mivel a pezsgők cukortartalmi besorolása jelentősen eltér a borokétól. Pikáns édességekhez akár egy félszáraz pezsgő is jól társítható. Savanykás, piros bogyós gyümölcsökkel készült süteményekhez száraz vagy félszáraz rosé pezsgőt is kínálhatunk.

Hogyan kínáld a pezsgőt?
Ha étterembe mész palackban, illetve pohárban is szoktak pezsgőt kínálni. Amennyiben pohár pezsgőt rendelsz, azt a pincér az asztalodnál fogja kitölteni, úgy, hogy előtte bemutatja számodra a palackot. Ha egy egész palackkal rendelsz, akkor az üveget előtted fogják kinyitni és kitölteni a pohárba. Ha vendégeket vársz, te is hasonlóan járj el, hogy a pezsgő ízét teljes valójában élvezhessétek!
A pezsgőt érdemes már előző este behűteni kb. 5-6°C-ra
A hűtésnél azonban ügyeljünk arra, hogy ne sokkoljuk a felbontani kívánt pezsgőnket fagyasztó szekrénybe dugva. Ha gyorsan kell lehűtenünk az italt, helyezzük a palackot jégvödörbe, melybe kevéske vizet és sok jeget teszünk a palack köré, majd a palackot időnként óvatosan mozgassuk meg a jeges vízben. Figyelem a poharat ne hűtsük be töltés előtt. Nyitáshoz a palackot döntsd meg 45 fokban, majd egy kendővel lefogva a dugót forgasd irányba egészen addig, ameddig a dugó meg nem mozdul és ki nem tudod nyitni hangtalanul.
Pukkantgatni csak szilveszterkor ér, máskor nem elegáns! Ha mindenkinek kitöltötted a pezsgőt, tedd jeges pezsgős vödörbe, hogy tovább hűs maradjon.

Milyen pohárba töltsd a pezsgőt?
Felszolgáláshoz általában pezsgős flőtét használnak (ez egy alulról szélesedő pohár, amiben szépen szállnak fel a buborékok), de egyre népszerűbbek a chardonnay-s és a burgundi-s kelyhek is, amikben jobban érvényesülhet a finom italok illata és zamata. A poharat a terítékhez, a megfelelő helyre, a vizes pohár mellé tedd.