hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Hazudik vagy sem? Ez a 10 jel segíthet dönteni

Egy kutatás alapján az emberek nemtől függően 728-1092 alkalommal hazudnak. Kitalálod melyik nem hazudok inkább? Természetesen a férfiak, azonban tény az is, hogy a nők jobban csinálják.
Forrás: Life Advisor, Címkép: Roland Schwerdhöfer képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. július 31.


Link másolása

hirdetés
A Life Advisor célja, hogy minél több embert segítsen és inspiráljon az élet szeretetére, az álmai elérésre és hogy megvalósítsák a bennük rejlő lehetőségeket.

Senki sem akarja, hogy hazudjanak neki. Ez tény. De a szomorú igazság az, hogy a hazugság az emberi természet megkerülhetetlen részének tűnik. Mindenki hazudik még te is és én is. Most, hogy ezt tisztáztuk, honnan tudhatjuk, hogy valaki hazudik nekünk? Egyáltalán lehetséges azonosítani a hazugságot, ha nincs gondolatolvasási képességünk? Igen, van néhány mód a megtévesztés észlelésére. Íme ezek közül 10 módszer amellyel a megtévesztő viselkedés kiszűrhető történjen az verbális vagy non-verbális módon.

Mielőtt belevágnánk, szükségünk lesz egy-két alap dologra. A legfontosabb tényező annak megállapításához, hogy valaki hazudik az-az, hogy tudjuk, hogyan szoktak viselkedni normális helyzetekben. Wendy L. Patrick viselkedési szakértő el is magyarázta, hogy miért :

"Annak ismerete, hogy valaki hogy viselkedik (vagy hogy nem) a személyes interakció során, segíthet megítélni a normától való eltérések jelentőségét."

Szóval, hogy szerezheted meg ezt az alapot? Tegyél fel egyszerű kérdéseket. Hol születtél? Hol nőttél fel? Vannak testvéreid? stb. Az ilyen kérdések lehetővé teszik, hogy lásd, hogyan válaszolnak őszintén a normális kérdésekre.

Fontos továbbá felismerni, nem biztos, hogy egyetlen dolog mondja el, ha valaki hazudik. A hazugság észlelése nehéz, ha az a személy, akivel foglalkozol, jól hazudik (ami sok ember számára természetes). Maria Konnikova viselkedési szakértő szerint :

"Annyi népi bölcsesség van arról, hogyan ismerhetjük fel a hazug embert. Elfordítják a tekintetüket. Izzadnak. Elpirulnak. Mindezek valós dolgok. Az igazság viszont az, hogy ha jó hazudozóval van dolgod, akkor ezek egyike sem történik meg."
1. Kézmozdulatok

A Michigani Egyetem 2015-ben végzett tanulmánya azt mutatja, hogy

hirdetés
a hazug emberek sokkal jobban mozgatják a kezüket, mint azok, akik igazat mondanak.

Mindezt azzal állapították meg, hogy több, mint 120 bírósági ügy videóklipjét tanulmányozták, amikor valakit súlyos bűnökért ítéltek el azért, hogy kiderítsék, hogyan viselkedik valaki, amikor hazudik.

VARAN VARAN képe a Pixabay -en.

Szinte folyamatosan mozgott mindkét kezük, mert az agyuk sok mindent csinál egyszerre. Gondolkoznak azon, hogy mit mondjanak ezután, kitatálják, hogy hiszel-e nekik vagy sem és részleteket fűznek a történethez, hogy hihetőbb legyen. A kézmozdulatokon kívül azt is megfigyelték, hogy ülő helyzetben a hátuk mögé, a zsebükbe vagy az asztal alá rejtik a kezüket.

2. Izeg-mozog az illető

Összedörzsöli a tenyerét? Oldalra hajtja a fejét? Gyakran keresztezi a lábait? Megváltozik az arcuk, a homlokuk? Kocogtatja a körmét, mocorog?

Ezek mind figyelmeztető jelek, hogy miért?

Ilyenkor próbálnak meg kényelmesebb helyzetbe kerülni, hogy arra tudjanak összpontosítani, amit mondanak.

A vegetatív idegrendszerben fellép egy erős ingadozás, amit csak a fenti módszerekkel és viselkedéssel tudnak csillapítani.

3. Szemkontaktus

Talán ez az egyik legegyszerűbb módszer.

Ha a legfontosabb pillanatokban vagy megbeszélések során nem tudja az illető fenntartani a szemkontaktus, akkor valószínűleg vaj van a füle mögött.

Ez azért van, mert vagy gondolkodik, hogy mit csináljon a továbbiakban, vagy attól tart, hogy kiderül, eltitkol valamit.

A szemkontaktus valóban az egyik legfontosabb mutatója annak, ha valaki hazudik neked. Végül is nem nézhet rád, mert tudat alatt tisztában van vele, hogy amit mond, az nem igaz és a bűntudat megakadályozza őket abban, hogy szemkontaktus keressenek azzal, akivel beszélnek.

4. Ajakgörgetés

A hazugok néha összeszorítják az ajkukat, amikor hazugságot mondanak.

Vagy azért, mert az érzéseiket rejtegetik vagy pedig mert a tényeket próbálják elfedni. Ez különösen igaz, ha kényes kérdéseket teszünk fel nekik.

Az ajkak nem hazudnak. Amikor az igazság felderítéséről van szó, az ajkunk felbecsülhetetlen. Ennek oka, hogy az ajkakban rengeteg ideg található, amelyek azonnal reagálnak. Például, ha rossz híreket kapsz, az ajkad szinte eltűnik, mert szűkülnek az erek.

Az ajak harapása is az egyik módja annak, hogy a hazug ember próbálja elfedni magát. Ezzel kezeli ugyanis az igazság elhárítása miatt kialakult stresszt.

5. Hangszín

Azoknak az embereknek, akik hazudnak neked, a hangjukban olyan eltérések lesznek, amelyek szokatlanok a normális hangjukhoz képest.

Előfordulhat, hogy magas hangon beszélnek vagy hirtelen elfogy a levegő, amikor beszélnek.

Lehet, hogy különböző hangszínt ütnek meg, amelyek furák az normális hangszínükhöz képest.

Ha valaki hangmagasság változásokat tapasztal, miközben valakivel beszél, akkor tudni lehet, hogy az illető valószínűleg hazudott. Általában a hazug embereknek magasabb lesz a hangjuk, aminek oka, az általuk érzett idegesség, ami miatt a hangszalag izmai megfeszülnek.

6. Leleplező szavak

Ha valaki túl sokszor használja az "őszinte akarok lenni veled" vagy "őszintén" vagy "hadd mondjam el az igazat" kifejezéseket, akkor lehet, hogy túlságosan el akarja veled hitetni a hazugságait.

A túl sok "uh", "öööö", "hm" is ezek közé tartoznak, így érdemes átgondolni, hogy bízunk-e az illetőben vagy sem.

7. Szünetek

Lehet, hogy még nem tűnt fel neked, de

a hazudozó emberek nagyon sok szünetet tartanak, amikor beszélnek.

Ez azért van, mert megpróbálnak a részletekre gondolni, amelyeket hozzá kellene még adni a történetükhöz. A másik ok pedig, hogy azon gondolkoznak, hogy van-e értelme annak, amit mondanak.

5598375 képe a Pixabay -en.

8. Túl sok a részlet

A hazugság által érzett szorongás és idegesség miatt

az illető sokkal többet beszélhet, mint amennyit kellene.

Még olyan részleteket is elmondhat, amelyet az igazmondó személy nem tudhat, csak azért, hogy a sztori meggyőzőbb legyen.

Ha valaki csak mondja, mondja és mondja megállás nélkül és túl sok információt ad át neked, olyan dolgokat például, amit nem is kérdeztél, nagyon valószínű, hogy nem az igazat mondja. A hazugok azért beszélnek sokat, mert abban reménykednek, hogy a látszólagos nyitottságuknak köszönhetően nem fognak lebukni.

9. Megváltozik a bőrük

A hazudozás mindenféle dolgot megtesz a testünkkel, anélkül, hogy felismernénk. Ez azt jelenti, hogyha hazudsz valakinek, akkor a tested elárulhat.

Esküdözhetsz, hogy igazat mondasz, de a tested mindent elfog árulni rólad.

Ha például valaki olyan fehér, mint a fal, az a hazugság jele, mert jelzi az arcból eltűnő vért. Ha hazudunk a bőrünk hűvössé, pikkelyessé és izzadttá is válhat.

10. Ismétlés

Valaki, aki hazudik, sokszor nehezen tudja követni a saját meséjét.

Rájössz, hogy hazudik, ha mást mond az ismétlés során vagy úgy ad elő valamit, amit 5 perccel ezelőtt már mondott, mintha azt még soha nem mesélte volna.

Ez nagyon zavaró és frusztráló lehet, de ne lankadjon a figyelmed.

Figyelj ezekre a jelekre és ne hagyd magad megvezetni! Az emberek sokféle okból tesznek dolgokat, amelyeket soha nem fogunk megérteni. Ezen jelek figyelembevételével eldöntheted, mit csinálsz a kapott információval. Néha ez kemény döntés lesz, de senki sem érdemli meg, hogy hazudjanak neki.

Sajnos a való életben annak a jelei, hogy valaki hazudik-e vagy sem, nem olyan egyértelműek, mint Pinokkió orra, aki a leghíresebb hazug a világon. Mindezek ellenére az emberi ösztönök erősek, csak néha a tudatos elménk kudarcot vall. Tehát legközelebb, amikor kételkedsz abban, amit egy ember mond, használd a fenti jeleket útmutatóként a hazugság felderítéséhez.

Ha tetszett, amit olvastál, keresd a Life Advisor blogot hasonló cikkekért!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Kártyával fizetnénk, de nem mindig lehet - teszteltük, hol mi a magyarázat rá

Azért is meglepő olyan üzletekre, szolgáltatókra akadni 2021 szeptemberében, akik csak készpénzt fogadnak el, mert jogszabályi előírás van rá januártól, hogy biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét.
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2021. szeptember 15.


Link másolása

hirdetés

Ugye te is futottál már bele olyan bosszantó helyzetbe, hogy valahol azért nem tudtál vásárolni, mert készpénz nem volt nálad, a bankkártyádat viszont nem tudtad használni? 2021 van, a világban és Magyarországon is több évtizede adott a lehetőség, hogy a boltokban, szórakozóhelyeken ne kelljen a zsebünkben kotorászva keresnünk a megfelelő összeget, és ne kelljen kínosan és halkan motyogva „sajnos nincsen”-nel felelni a rettegett „Nincs kisebb?” kérdésre.

Több éve már annak is, hogy a bankkártyás fizetésnél elérhető az érintéses, PIN-kód nélküli funkció, ami még kényelmesebbé teszi a fizetést. Ennek összeghatárát ráadásul a koronavírus miatt meg is emelték, igyekezve terelni az embereket a vírusveszélyesebb készpénzes fizetéstől a biztonságosabb bankkártyás felé.

Gyors, egyszerű, a vevők szeretik - mégsem elérhető mindenhol

Ha ennyi előnye és elenyészően kevés hátránya és veszélye van a kártyás vásárlásnak, értelemszerűen adódik a kérdés: vajon miért van a XXI. század harmadik évtizedében hazánkban nem kevés olyan bolt és szolgáltatásokat nyújtó hely (nem is feltétlenül a legkisebbek), ahol nem lehetséges bankkártyánkat használni a fizetés alkalmával.

Különösen aktuális a kérdés úgy, hogy 2021. január 1-től minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét vásárlói számára.

Hogy ez milyen helyekre vonatkozik, arra egyszerű a válasz: szinte mindenre, étteremtől a kisboltig, trafiktól a fodrászig, büfétől az elektronikai boltig.

Teszteltük, mire megyünk, ha csak bankkártya van nálunk

Megpróbáltunk utánajárni, hogy mennyire gyakori jelenség az, hogy valahol nem fogadnak el bankkártyát, és mi az oka annak, hogy kitartanak a csak készpénzes fizetés mellett. Elég volt egy nagyobb kört tennünk Budapest belső kerületeiben, és különféle üzleteket, szolgáltatókat találtunk, ahol hiába logobtattuk bankkártyánkat.

hirdetés

Egy forgalmas VIII. kerületi főutcán található, jól menő ún. barber shopban biztos klassz új frizura készülne, a szakálligazításról nem is beszélve - ha elfogadnák a bankkártyánkat. Az alkalmazottak kétféle választ is adnak, miért esélytelen itt kártyával próbálkoznunk: egyikük szerint itt nem éri meg bevezetni az elektronikus fizetést, míg másikuk – különösebb kifejtés nélkül – azt állítja: „sokkal könnyebben követhető” a készpénzes forgalom.

Nem messze innen, ugyanebben a kerületben egy kis étkezdében akarnánk pár finom falatot rendelni. De fizetés csak készpénzzel lehetséges.

A hely tulajdonosa úgy fogalmaz: „nem hajlandó” az állítólagos adminisztrációs és pénzügyi nehézségeket vállalni a kártyás fizetés érdekében. Ugyanakkor ő azt mondja, hallott egy módszerről, tudomása szerint legális is, így ő is tervezi a bevezetését.

Ennek lényege az, hogy aki nem szeretne, vagy nem tud készpénzzel fizetni a helyen, az a kérésre megadott számlaszámra utalhatja a fogyasztás összegét.

Ha már a kifőzdében nem jutottunk ételhez, megteszi egy péksütemény is. Tenné. Éhesek maradunk továbbra is, ha nem tudunk készpénzt előkaparni. Egy forgalmas aluljáró pékségében az eladónő a kártyás fizetésről csak annyit mond: amióta ő itt dolgozik, ez az opció sosem létezett, de ő maga még nem hallott arról, hogy kötelező lenne, ahogy arról sem, hogy bárkit megbüntettek volna a hiánya miatt.

Megkérdeztünk egy szakértőt, milyen megoldást választhatnak a kereskedők és szolgáltatók

„Már az elektronikus fizetés lehetőségét kötelezővé tevő jogszabályváltozás kihirdetésekor felkészültünk a kereskedők fokozott érdeklődésre és továbbra is több megoldást és gyors ügyintézést kínálunk azon kereskedőknek és szolgáltatóknak, akik még keresik a megfelelő módszert az elektronikus fizetés biztosítására. A választás előtt érdemes több ajánlatot is összehasonlítani, fontos például megvizsgálni azt is, hogy az adott pénzintézet mekkora piaci részesedéssel rendelkezik kártyakibocsátóként, illetve elfogadóként. Ha ugyanis a kibocsátó és az elfogadó megegyezik, a kereskedőnek nem kell kifizetnie bankközi díjat, ami jelentős megtakarítást jelenthet” – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

A 30 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező és cafeteria kártyát is elfogadó vállalkozásoknak az OTP Csoport a POS-terminál igénylését, míg az alacsonyabb forgalmú cégek számára a SimpleBusiness mobilalkalmazás használatát javasolja.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak.

Az OTP Bank fenntartja annak jogát, hogy a tájékoztatásban szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

Maradva ezen a környéken, legalább a kultúrában szeretnénk bízni, hogy egy kulturális intézménybe betérve nem kell csalódnunk, ha az anyagiakat kártyával rendeznénk. Mint mondjuk a könyvtári tagsággal járó költségeket.

Az ország legnagyobb könyvtárhálózatának központi telephelyén a pénztárban ülő fiatalember szomorúan csak annyit jegyzett meg: nincs annyi beiratkozott olvasó és annyi feledékeny, pótdíjat fizető kölcsönző sem, hogy megérje átállni a kártyás rendszerre.

A könyvtárban egyébként így az a faramuci helyzet áll elő, hogy új tagként beiratkozási, vagy netán késedelmi díjat akarnánk befizetni, ám nincs nálunk készpénz, a legegyszerűbb megoldás, ha okostelefonunkon felmegyünk az intézmény honlapjára, és ott intézzük el pénzügyünket.

Vannak, akik felismerték, hogy a kártyás fizetési lehetőségnek a vevők is örülnek

Szerencsére ellenpéldák is akadnak. A tágabb értelemben vett belvárosban szúrópróba-szerűen több olyan kisboltot (turkálót, háztartási boltot, jótékonysági boltot illetve pékséget) is lehet találni, ahol az üzlet kis mérete ellenére minden további nélkül elővehetjük bankkártyánkat, ha fizetni akarunk. Az örömteli meglepettségre szinte mindenhol az volt a válasz: mivel kötelező a rendszer, mindenképpen a bevezetés mellett döntöttek. Egy helyen pedig azt mondták, olyan sokan - és évről évre egyre többen - akartak kártyával fizetni, hogy már több évvel azelőtt átálltak erre a módszerre, hogy törvényben kötelezték volna őket erre.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Így szexelnek a fiatal magyar nők: negyedük egyáltalán nem él nemi életet

Rendhagyó, reprezentatív kutatás készült a magyar nők szexuális szokásairól a JOY Magazin megbízásából. Lássuk a legmeghökkentőbb eredményeket!

Link másolása

hirdetés

Szeptember negyedike a szexuális egészség világnapja. Ennek alkalmából az egyik legnépszerűbb női magazin, a JOY reprezentatív kutatást készített a magyar nők nemi életéről, szexelési szokásaikról. A JOY Ország Szextesztje a 18-49 éves magyar nőket veszi górcső alá, tabuk nélkül. Kire, mi igaz az eredményekből?

A magyar nők közel negyede nem él nemi életet

A 18–49 év közötti nők közel negyede (20%) saját bevallása szerint egyáltalán nem él szexuális életet – derül ki a kutatásából. A többségnek (60%) azonban havi rendszerességgel van része testi örömökben, köztük azonos (16-16%) azoknak az aránya, akik havi 1-2 alkalommal szexelnek és azoknak, akik jóval többször, egy hónapban 10-12 alkalommal is megteszik ezt. A mindennap hancúrozók és az évente csak egyszer-kétszer lepedőakrobatázók tábora azonos méretű, 7-7 százalékban fordulnak elő a nagyon aktívak és a roppant keveset szexelők is.

Kutatások szerint azok a nők a legboldogabbak, akik heti 1-3 alkalommal élnek nemi életet, ebbe beletartozik az önmagukkal való játék is. Az ennél több szex nem növeli a boldogság érzetét, míg a kevesebb hosszú távon vezet csak egészségügyi vagy mentális problémákhoz. A szexet darabszámra mérni soha nem jó dolog, nagyon egyéni, hogy kinek mennyire van szüksége, lehetősége, a szex mennyisége nagyban függ az egyéni lehetőségektől, életkortól, körülményektől

– mondta az adatokat látva Rozs Erika szexuálpszichológus.

A harmincasok a legrendszeresebbek a szexben

Nem kell leírni az idősebbeket, ezt erősíti a JOY-kutatás eredménye is, amely szerint a mindennap szerelmeskedők között a 40–49-es korosztályból vannak a legtöbben (8%), négy százalékuknak pedig egyenesen naponta több együttlétben is van része. A legfiatalabbak között 7%, a harmincasok körében pedig mindössze 5% vallott arról, hogy a szex a mindennapok része. A felmérés tanulsága, hogy a 30-asok szexuális élete a legkiegyensúlyozottabb, 71%-uk havi rendszerességgel szexel, míg a fiatalabbaknak a 64%-áról, a negyveneseknek pedig csak a feléről mondható el mindez.

Idővel a heti 3-ból havi 1 lesz

Az azonban jól látszódik, hogy rendszeresség ide vagy oda, a kor előrehaladtával az intim összebújások száma bizony csökken.

hirdetés
Míg a huszonévesek többsége havi 10-12 alkalommal bújik ágyba párjával, addig a harmadik ikszüket taposók a havi 5-6 alkalmat preferálják, a negyvenesek pedig havi egy-két alkalommal szexelnek.

Ha a korosztályi bontást nézzük, akkor szembetűnő, hogy a harmincasok között vannak a legkevesebben azok is, akik egyáltalán nem élnek nemi életet, esetükben ez az arány 16%, míg a húszasoknak a 20%-a, a negyveneseknek pedig 24%-a él szexmentesen.

„A szex mennyisége nagyban összefügg az életenergiával, ami az élet teljes hossza alatt pulzál. Hol több, hol kevesebb az energia erre. Az, hogy a fiatalok többet szexelnek, nem biztos, hogy minden esetben minőségi szexet jelent, míg a kevesebb szex lehet, hogy jobb minőségű, ami hosszabb időre ad kielégültséget a nőnek” – mondta a szexuálpszichológus.

Árt a házasság a szexuális életnek?

A házasság nincs jó hatással a szexuális életre. A párkapcsolatban élők 10%-a naponta szexel, 86%-uk pedig havi rendszerességgel, ez a házasok esetében 5%-ra, illetve 72%-ra csökken.

Még beszédesebb az az adat, hogy míg a papír nélkül romantikázók negyede havi 10-12 alkalommal is szexel, addig a házaspárok többsége havi 1-4-szer teszi ezt meg.

Az adatokat elnézve úgy tűnik, hogy a házasság nemhogy megfelezi, hanem harmadára csökkenti a szexuális együttlétek számát.

„Nem állítanám, hogy a házasság nincs jó hatással a szexre. Inkább azt, hogy megváltozik a szex” – kommentálta Rozs Erika.

Csökken a spontán együttlétek száma, sokszor rutinná válnak az összebújások. A házasság biztonsága, az, hogy tudom, hogy a párom mellettem van, csökkenti azt a bizonytalanságot, ami a szex mozgatórugója lenne. A házasság egy bonyolult pszichodinamikai folyamat, ahol két ember a hétköznapokban egymásra reagál. Sokszor az önismeret hiánya, a fel nem dolgozott gyerekkori traumák blokkolják a házastársak intim fejlődési lehetőségét

– mondta a szakértő.

Hosszúra nyúlnak az erotikamentes szünetek

A JOY felmérésében rákérdeztek, hogy mi volt a fiatal magyar nők leghosszabb, szex nélkül töltött időszaka. A részt vevők 31%-a úgy nyilatkozott, hogy egy évnél több idő eltelt már felnőtt életében hancúr nélkül. Azonos arányban (18%) vannak azok, akik néhány hetet vagy maximum fél évet nélkülözték a szexet. Mindössze 11% mondta azt, hogy néhány nap volt a leghosszabb szexmentes időszaka.

A szex nélkül töltött idő nem biztos, hogy valóban szexuális öröm nélkül telik. Egyrészt létezik a maszturbálás, mint egy fontos szexuális örömeszköz. Másrészt szakítás után, a feldolgozási időszakban lehetnek olyan időszakok, amikor az embernek még magához sincsen kedve, de ahogy a trauma oldódik, úgy tér vissza a libidó is

– mondta a szakértő.

„A JOY Magazin számára mindig is fontos volt a nők támogatása testi-lelki önelfogadásuk terén, hiszen ha ezzel nincsenek rendben, az többek között a (leendő) párkapcsolatukra is rányomhatja a bélyegét. Az elhidegülés, vagy akár a szexualitás teljes hiánya fájóan aktuális probléma a magyar nők körében is, ezért is szerettünk volna a kutatással a mélyére ásni az aktuális hazai hálószoba-helyzetnek.

A szex és az ezzel kapcsolatos kérdések, tanácsok sosem volt tabutéma nálunk, és szeretnénk, ha olvasóink körében sem lennének kimondatlan vagy zavarbaejtő kérdések a témában.

A joy.hu/szex rovatban barátnők között, barátnői tanácsokkal találkozhatnak olvasóink, biztonságos és elfogadó közegben” – mondta el Alberti Petra, a JOY Magazin főszerkesztője.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Te is folyton elfelejted mások nevét, miután bemutatkoztok? Íme 10 egyszerű trükk, amivel javíthatod a névmemóriádat

Azzal, hogy előre elnézést kérünk a rossz névmemóriánkért, azt is sugallhatjuk a másik félnek, hogy nem tartjuk fontosnak. Szakértők mondják el, hogyan javítsunk a névmemóriánkon.

Link másolása

hirdetés

Szinte mindannyiunkkal előfordul kisebb-nagyobb gyakorisággal, hogy hiába mutatkozik be nekünk valaki, akár kis idő eltelte után sem tudjuk felidézni, hogyan is hívták az illetőt. Ez aztán ördögi körbe is tud futni, (na meg számtalan kellemetlen helyzetet szülhet) amik könnyen arra késztethetik az embert, hogy saját praktikákat alakítson ki, amik aztán vagy segítenek, vagy nem.

Ha te is érintett vagy, jó hírünk van: a Guardian a témával valamilyen módon foglalkozó szakértőket kért meg, hogy mondják el, milyen trükkökkel javíthatunk a névmemóriánkon.

Higgyük el, hogy emlékezni fogunk

A neuro-lingvisztikus programozással foglalkozó Rebecca Lockwood szerint fontos, hogy már előre programozzuk be magunkban, hogy emlékezni fogunk az adott névre. "Régebben én is mindig azt mondtam, bocsánat, nagyon nehezen jegyzem meg a neveket - aztán rájöttem, hogy ezzel folyamatosan azt kommunikáltam magamnak, hogy nem is fog menni" - magyarázta.

Ráadásul szerinte azzal, hogy előre elnézést kérünk a rossz névmemóriánkért, azt is sugalljuk a másik félnek, hogy nem tartjuk fontosnak. "Mondd magadnak: "Nagyon jó vagyok abban, hogy megjegyezzem a neveket" - tanácsolta Lockwood.

Minél jobban alakul a megismerkedés, annál könnyebb lesz emlékezni

hirdetés

Általánosságban elmondható, hogy az, hogy milyen könnyen emlékszünk az emberekre, kapcsolatban áll azzal, mennyire kerülünk közös hullámhosszra. Keresd a közös pontokat, tedd komfortosabbá a beszélgetést akár a testbeszédeddel is, tanácsolta Lockwood. Már csupán a beszélgetés körüli pozitív energia miatt is könnyebben fogsz emlékezni a másik nevére!

Mondjuk ki a nevét a beszélgetés alatt

Lockwood szerint az is segít, ha a beszélgetés során kimondjuk a másik nevét. Vigyázni kell, mert könnyen túlzásba lehet esni, de ha odafigyelve, a beszélgetés jó pontjain mondjuk ki, akkor az nemcsak a memóriánkat, de magát a beszélgetést, a két ember közötti kapcsolatot is erősítheti.

Tegyünk fel olyan kérdéseket, amelyekre tényleg tudni akarjuk a választ

Mark Channon, az agyi teljesítőképességet segítő szakember egy olyan technikát tanít, amivel az agyunkat arra programozhatjuk, hogy odafigyeljen a beszélgetésre és a beszélgetőpartnerre. A trükk egyszerűen az: olyanokra kérdezzünk rá, amikre valóban tudni akarjuk a választ!

Ha az agy úgy gondolja, hogy valami fontos vagy érdekes, akkor magától figyelmet fog rá fordítani

- magyarázta.

Találjunk ki szójátékokat

A fiatal lányok mentorprogramjában trénerként résztvevő Fiona Dalziel trükkje, hogy akármikor új emberrel találkozik, megpróbál kapcsolatot keresni a nevük és a foglalkozásuk vagy valamilyen hozzájuk köthető dolog, tulajdonság között. Rímeket, szójátékokat, különböző történeteket is kreálhatunk, amik segítségével legközelebb könnyebben beugrik majd a név.

Képzeljük el

A neveknek a képi megjelenítése másmódon hozza működésbe a memóriánkat, mintha csupán csak kimondanánk azt. Mark Channon ezért azt tanácsolja, bármilyen kreatív módon képzeljük el az előttünk álló nevét, "ha az informatikában dolgozik, képzeld el, ahogy egy számítógépen gépel; ha két gyereke van, legyen előtted, ahogy fel-alá ugrálnak".

Helyezzük el a memóriapalotánkban

Egy fejlettebb technika, amit Channon tanít, az emlékezetpalota. Képzeljük el a megjegyezni kívánt nevet, alakítsuk képzeletünkben bármivé, amit könnyen megjegyzünk, majd helyezzük el a palotánk egy meghatározott helyére, ahova bármikor visszatérhetünk.

Channon szerint ezáltal könnyedén rendszerezhetjük, és bármikor visszakereshetjük az információkat, amikre szükségünk van.

Hozzunk létre gondolati szótárt

Channon 20 év alatt kifejlesztett egy saját, gondolati könyvtárat a nevek számára. "Idővel kialakul, mi micsoda: David mindig egy sztár, Michelle pedig rakéta. Furcsa, de kiválóan működik addig, amíg nem ismered eléggé az embereket" - magyarázta.

És végül: béküljünk meg a felejtéssel

Az agy prefrontális kéregállománya, amely a fókuszálásért, az érvelésért és a memóriáért felelős, nyomás alatt egyszerűen leáll. Ezért jut eszünkbe néha egy név vagy bármilyen kis dolog akkor, amikor egyáltalán nem számítunk rá. A memóriánk sokkal jobb, ha nyugodtak vagyunk. "Furcsán hangzik, de ha egyszer kibékülünk a felejtéssel, sokkal könnyebben tudunk emlékezni" - mondta Channon.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Tippek mire figyelj, ha tökéletes homlokzatot szeretnél a házadnak

Mielőtt azt gondolnád, hogy esztétika miatt fontos, vannak olyan dolgok, amelyeket mérlegelni kell, ha hosszú ideig tartós, hibamentes falat szeretnénk.

Link másolása

hirdetés

Gyakran előfordul, hogy egy család már a költségvetése vége felé közeledik, amikor felépül végre új otthonuk, így a ház külső színezését igyekeznek olcsón megúszni. Az épületek megjelenése szempontjából viszont korántsem mindegy, hogy miként néz ki a homlokzat. Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy ennek szerepe kizárólag az esztétika miatt fontos, vannak olyan dolgok, amelyeket mérlegelni kell, ha hosszú ideig tartós, hibamentes falat szeretnénk.

Mielőtt bármilyen homlokzati munkálatnak nekikezdenénk, rendkívül fontos, hogy felmérjük a falazat és a vakolat állapotát, s mindezek függvényében tegyük le a voksot egyik vagy másik építési, vakolási, festési munkálat és alapanyag mellett. Fontos a minőség, mert szép és tartós eredményt csak így lehet elérni. Ugyanilyen fontos a szakszerű kivitelezés.

Tipp: Ha elkészült a homlokzat, mi magunk is tehetünk a tartóssága érdekében. Rendszeresen gondozni, takarítani kell, vagyis a homlokzatot is karban kell tartani. (Emiatt fontos, hogy a vakolat tisztítható legyen.)

1. Elszíneződés a légszennyezés miatt

A homlokzatokkal kapcsolatban leggyakrabban megjelenő probléma, az elszíneződés, mely elsősorban a levegőben megtalálható szennyezőanyagokra, a porra és a különféle szervetlen és szerves vegyületekre, mikroorganizmusokra vezethető vissza. Az olyan szennyezőanyagok, mint az kén-dioxid vízzel keveredve beszivárog a homlokzati festék pórusaiba, és nem csak a fedőréteget károsítja, de az alatt is megkezdi alattomos munkáját. Elszíneződéshez vezethet továbbá a nem megfelelően kialakított eresz is, ám az esetek többségében inkább okolható a légszennyezettség.

2. Álljon ellent az időjárás sokszor szélsőséges hatásainak

Gondolj csak bele, mennyi viszontagságnak van kitéve a vakolat: csapadék, nedvesség, szél, plusz az ezzel járó porréteg koptató hatása, napsugárzás és UV-sugárzás, nem beszélve a jelentős hőingadozások okozta igénybevételről. Ennek kell ellenállnia a vakolatnak sok éven át. Emiatt hasznos, ha a vakolat vízlepergető tulajdonságú, így nemcsak az időjárási elemek tekintetében hasznos, az ilyen anyaggal bevont fal kevésbé piszkolódik és a tisztítása is sokkal egyszerűbb.

hirdetés
3. Gombatelepek a homlokzaton

Az ingatlanok külső része folyamatosan kitett az időjárás viszontagságainak, melyek közül elsősorban a nedvesség az, ami komoly problémát okoz. A felszínt átitatva táptalajt biztosít a nedves közeg a gomba spórák számára, amelyek gyorsan szaporodnak, és hamarosan egész telepek jelennek meg.

Mindez nemcsak az elszíneződések miatt okoz gondot, hanem az épületen belüli páralecsapódás és penészesedés miatt is, ugyanis ez gyakran állhat az allergiás megbetegedések hátterében. Érdemes a homlokzat felületkezelése során olyan festéket választani, amely anyagösszetételénél fogva ellenáll a szennyeződéseknek és a gombák megtapadásának, hogy penészmentes legyen a fal.

4. Felújítás során ügyelj a megfelelő tapadás biztosítására!

Mint minden építési munkálat során, így a homlokzat felújításakor is kiemelt jelentőséggel bír az alapozás. Ha nincs biztosítva a megfelelő tapadás, akkor a vakolat idő előtt lemállik, a festék lepattogzik, ami igencsak csúnya látványt nyújt. Fontos az is, hogy olyan anyagokat válasszunk, amelyek a páradiffúziós tulajdonságokat illetően is passzolnak egymáshoz. Hasonlóképp ügyelni kell az egyes kötőanyagok összeférhetőségére is.

Van olyan megoldás, amely mind a négy szempontnak megfelel: a Silancolor Pittura szilikongyanta bázisú festék, amely egyesíti a hagyományos ásványi alapú festékek és a szintetikus festékek előnyeit.

- különleges összetétele miatt az aljzatot nagymértékben páraáteresztővé és jelentősen vízlepergetővé teszi

- tökéletesen tapad minden hagyományos- és szárítóvakolatra, valamint jól kötött meglévő festésre is

- vízlepergető képessége miatt megvédi az aljzatot a légköri romboló hatásoktól

- szennytaszító, tartós és jó állja a tisztítást

- nagymértékben lúg-, és mosásálló, ellenáll az UV-sugárzásnak és az öregedésnek, anélkül, hogy jellemzői megváltoznának

- nemcsak védi az aljzatot, hanem nagyon kellemes, sima és érintésre bársonyos felületet is ad

A Silancolor Pittura hagyományos módon ecsettel, hengerrel vagy szórással illetve levegő nélküli szórással hordható fel, a választott színtől függően két vagy több rétegben.

A Silancolor Pittura a ColorMap® automata színkeverő rendszerrel előállítható széles színválasztékban készül, így biztosan megtalálod az igényeidnek megfelelő színárnyalatot. További információért és segítségért keresd a Mapei szakértő csapatát!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: