hirdetés

ÉLET-STÍLUS

Hazudik vagy sem? Ez a 10 jel segíthet dönteni

Egy kutatás alapján az emberek nemtől függően 728-1092 alkalommal hazudnak. Kitalálod melyik nem hazudok inkább? Természetesen a férfiak, azonban tény az is, hogy a nők jobban csinálják.
Forrás: Life Advisor, Címkép: Roland Schwerdhöfer képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. július 31.


Link másolása

hirdetés
A Life Advisor célja, hogy minél több embert segítsen és inspiráljon az élet szeretetére, az álmai elérésre és hogy megvalósítsák a bennük rejlő lehetőségeket.

Senki sem akarja, hogy hazudjanak neki. Ez tény. De a szomorú igazság az, hogy a hazugság az emberi természet megkerülhetetlen részének tűnik. Mindenki hazudik még te is és én is. Most, hogy ezt tisztáztuk, honnan tudhatjuk, hogy valaki hazudik nekünk? Egyáltalán lehetséges azonosítani a hazugságot, ha nincs gondolatolvasási képességünk? Igen, van néhány mód a megtévesztés észlelésére. Íme ezek közül 10 módszer amellyel a megtévesztő viselkedés kiszűrhető történjen az verbális vagy non-verbális módon.

Mielőtt belevágnánk, szükségünk lesz egy-két alap dologra. A legfontosabb tényező annak megállapításához, hogy valaki hazudik az-az, hogy tudjuk, hogyan szoktak viselkedni normális helyzetekben. Wendy L. Patrick viselkedési szakértő el is magyarázta, hogy miért :

"Annak ismerete, hogy valaki hogy viselkedik (vagy hogy nem) a személyes interakció során, segíthet megítélni a normától való eltérések jelentőségét."

Szóval, hogy szerezheted meg ezt az alapot? Tegyél fel egyszerű kérdéseket. Hol születtél? Hol nőttél fel? Vannak testvéreid? stb. Az ilyen kérdések lehetővé teszik, hogy lásd, hogyan válaszolnak őszintén a normális kérdésekre.

Fontos továbbá felismerni, nem biztos, hogy egyetlen dolog mondja el, ha valaki hazudik. A hazugság észlelése nehéz, ha az a személy, akivel foglalkozol, jól hazudik (ami sok ember számára természetes). Maria Konnikova viselkedési szakértő szerint :

"Annyi népi bölcsesség van arról, hogyan ismerhetjük fel a hazug embert. Elfordítják a tekintetüket. Izzadnak. Elpirulnak. Mindezek valós dolgok. Az igazság viszont az, hogy ha jó hazudozóval van dolgod, akkor ezek egyike sem történik meg."
1. Kézmozdulatok

A Michigani Egyetem 2015-ben végzett tanulmánya azt mutatja, hogy

hirdetés
a hazug emberek sokkal jobban mozgatják a kezüket, mint azok, akik igazat mondanak.

Mindezt azzal állapították meg, hogy több, mint 120 bírósági ügy videóklipjét tanulmányozták, amikor valakit súlyos bűnökért ítéltek el azért, hogy kiderítsék, hogyan viselkedik valaki, amikor hazudik.

VARAN VARAN képe a Pixabay -en.

Szinte folyamatosan mozgott mindkét kezük, mert az agyuk sok mindent csinál egyszerre. Gondolkoznak azon, hogy mit mondjanak ezután, kitatálják, hogy hiszel-e nekik vagy sem és részleteket fűznek a történethez, hogy hihetőbb legyen. A kézmozdulatokon kívül azt is megfigyelték, hogy ülő helyzetben a hátuk mögé, a zsebükbe vagy az asztal alá rejtik a kezüket.

2. Izeg-mozog az illető

Összedörzsöli a tenyerét? Oldalra hajtja a fejét? Gyakran keresztezi a lábait? Megváltozik az arcuk, a homlokuk? Kocogtatja a körmét, mocorog?

Ezek mind figyelmeztető jelek, hogy miért?

Ilyenkor próbálnak meg kényelmesebb helyzetbe kerülni, hogy arra tudjanak összpontosítani, amit mondanak.

A vegetatív idegrendszerben fellép egy erős ingadozás, amit csak a fenti módszerekkel és viselkedéssel tudnak csillapítani.

3. Szemkontaktus

Talán ez az egyik legegyszerűbb módszer.

Ha a legfontosabb pillanatokban vagy megbeszélések során nem tudja az illető fenntartani a szemkontaktus, akkor valószínűleg vaj van a füle mögött.

Ez azért van, mert vagy gondolkodik, hogy mit csináljon a továbbiakban, vagy attól tart, hogy kiderül, eltitkol valamit.

A szemkontaktus valóban az egyik legfontosabb mutatója annak, ha valaki hazudik neked. Végül is nem nézhet rád, mert tudat alatt tisztában van vele, hogy amit mond, az nem igaz és a bűntudat megakadályozza őket abban, hogy szemkontaktus keressenek azzal, akivel beszélnek.

4. Ajakgörgetés

A hazugok néha összeszorítják az ajkukat, amikor hazugságot mondanak.

Vagy azért, mert az érzéseiket rejtegetik vagy pedig mert a tényeket próbálják elfedni. Ez különösen igaz, ha kényes kérdéseket teszünk fel nekik.

Az ajkak nem hazudnak. Amikor az igazság felderítéséről van szó, az ajkunk felbecsülhetetlen. Ennek oka, hogy az ajkakban rengeteg ideg található, amelyek azonnal reagálnak. Például, ha rossz híreket kapsz, az ajkad szinte eltűnik, mert szűkülnek az erek.

Az ajak harapása is az egyik módja annak, hogy a hazug ember próbálja elfedni magát. Ezzel kezeli ugyanis az igazság elhárítása miatt kialakult stresszt.

5. Hangszín

Azoknak az embereknek, akik hazudnak neked, a hangjukban olyan eltérések lesznek, amelyek szokatlanok a normális hangjukhoz képest.

Előfordulhat, hogy magas hangon beszélnek vagy hirtelen elfogy a levegő, amikor beszélnek.

Lehet, hogy különböző hangszínt ütnek meg, amelyek furák az normális hangszínükhöz képest.

Ha valaki hangmagasság változásokat tapasztal, miközben valakivel beszél, akkor tudni lehet, hogy az illető valószínűleg hazudott. Általában a hazug embereknek magasabb lesz a hangjuk, aminek oka, az általuk érzett idegesség, ami miatt a hangszalag izmai megfeszülnek.

6. Leleplező szavak

Ha valaki túl sokszor használja az "őszinte akarok lenni veled" vagy "őszintén" vagy "hadd mondjam el az igazat" kifejezéseket, akkor lehet, hogy túlságosan el akarja veled hitetni a hazugságait.

A túl sok "uh", "öööö", "hm" is ezek közé tartoznak, így érdemes átgondolni, hogy bízunk-e az illetőben vagy sem.

7. Szünetek

Lehet, hogy még nem tűnt fel neked, de

a hazudozó emberek nagyon sok szünetet tartanak, amikor beszélnek.

Ez azért van, mert megpróbálnak a részletekre gondolni, amelyeket hozzá kellene még adni a történetükhöz. A másik ok pedig, hogy azon gondolkoznak, hogy van-e értelme annak, amit mondanak.

5598375 képe a Pixabay -en.

8. Túl sok a részlet

A hazugság által érzett szorongás és idegesség miatt

az illető sokkal többet beszélhet, mint amennyit kellene.

Még olyan részleteket is elmondhat, amelyet az igazmondó személy nem tudhat, csak azért, hogy a sztori meggyőzőbb legyen.

Ha valaki csak mondja, mondja és mondja megállás nélkül és túl sok információt ad át neked, olyan dolgokat például, amit nem is kérdeztél, nagyon valószínű, hogy nem az igazat mondja. A hazugok azért beszélnek sokat, mert abban reménykednek, hogy a látszólagos nyitottságuknak köszönhetően nem fognak lebukni.

9. Megváltozik a bőrük

A hazudozás mindenféle dolgot megtesz a testünkkel, anélkül, hogy felismernénk. Ez azt jelenti, hogyha hazudsz valakinek, akkor a tested elárulhat.

Esküdözhetsz, hogy igazat mondasz, de a tested mindent elfog árulni rólad.

Ha például valaki olyan fehér, mint a fal, az a hazugság jele, mert jelzi az arcból eltűnő vért. Ha hazudunk a bőrünk hűvössé, pikkelyessé és izzadttá is válhat.

10. Ismétlés

Valaki, aki hazudik, sokszor nehezen tudja követni a saját meséjét.

Rájössz, hogy hazudik, ha mást mond az ismétlés során vagy úgy ad elő valamit, amit 5 perccel ezelőtt már mondott, mintha azt még soha nem mesélte volna.

Ez nagyon zavaró és frusztráló lehet, de ne lankadjon a figyelmed.

Figyelj ezekre a jelekre és ne hagyd magad megvezetni! Az emberek sokféle okból tesznek dolgokat, amelyeket soha nem fogunk megérteni. Ezen jelek figyelembevételével eldöntheted, mit csinálsz a kapott információval. Néha ez kemény döntés lesz, de senki sem érdemli meg, hogy hazudjanak neki.

Sajnos a való életben annak a jelei, hogy valaki hazudik-e vagy sem, nem olyan egyértelműek, mint Pinokkió orra, aki a leghíresebb hazug a világon. Mindezek ellenére az emberi ösztönök erősek, csak néha a tudatos elménk kudarcot vall. Tehát legközelebb, amikor kételkedsz abban, amit egy ember mond, használd a fenti jeleket útmutatóként a hazugság felderítéséhez.

Ha tetszett, amit olvastál, keresd a Life Advisor blogot hasonló cikkekért!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

A Kulcs Patikáknál fut az ősz legjobb nyereményjátéka!

Szuper nyeremények várnak!

Link másolása

hirdetés

Nincs még egy olyan patikahálózat itthon, mint a Kulcs. Nemcsak azért, mert magyar gyógyszerészcsaládok patikái alkotják a láncot (több mint 200-an vannak már országszerte!), de időről időre elő tudnak rukkolni valami szerethető, egészségtudatos kampánnyal is.

Itt van például a törzsvásárlói programjuk, ami az ún. Kulcs Kártyával elérhető. A kártyatulajdonosoknak garantálják a legnagyobb elérhető kedvezményeket a kiválasztott patikában, szuper vásárlói kedvezményeket kapnak országos partnereiknél, mint a Tchibo, az Intersport, a Synlab vagy a Könyvtündér. De a pénztárcán mérhető hasznon túl is tud újat mutatni: ingyenes, profi tornaedzésekkel tartják karban a törzsvásárlókat!

Most, az egészségtudatosság jegyében hirdették meg őszi nagy nyereményjátékukat is, a Kulcs Kártya Napokat, amelyben az újdonsült kártyások között jobbnál jobb nyereményeket sorsolnak ki.

Regisztrálj online Kulcs Kártyát, vagy digitalizáld a már meglévő plasztik Kulcs Kártyádat október 18-31. között és könnyedén tiéd lehet az egyik szuper főnyeremény: az egyedi női városi bicikli, vagy a két főre szóló hévízi pihenés a frissen felújított Hunguest Hotel Panorámában félpanzióval! De ez még nem minden, remek heti és napi nyeremények is várják a játékosokat!

Heti nyeremények:

hirdetés

2 db Veroval® 2 in 1 fül-és homloklázmérő

2 db Dcont Etalon vércukormérő

2 db Veroval® Compact felkari vérnyomásmérő

1 db trendi sporttáska

A heti nyeremények – a táska kivételével – gyógyászati segédeszközök. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Napi nyeremények:

1 db Kulcs Patikás hímzett törülköző

1 db Kulcs Egészséges Meglepetéscsomag

Még nincs Kulcs Kártyád? Légy most a Kulcs Patikák törzsvásárlói programjának részese!

IRÁNY A REGISZTRÁCIÓ ÉS NYERD MEG AZ ŐSZ „LEGKULCSOSABB” NYEREMÉNYEIT!

A játék leírása nem teljes, a képek illusztrációk; a játék és a nyeremények pontos leírását a játékszabályzat tartalmazz. További információk: www.kulcspatikak.hu/nyeremenyjatek


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

9 dolog, ami a testeddel történik, ha nem szexelsz

Egyrészt a szex szórakoztató, így érdemes csinálni, másrészt ha nincs jelen a szex az életünkben, akkor elmaradnak a szexnek jól kimutatható érzelmi és fizikai előnyei.
Forrás: Life Advisor, Címkép: Niek Verlaan képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. október 14.


Link másolása

hirdetés
A Life Advisor célja, hogy minél több embert segítsen és inspiráljon az élet szeretetére, az álmai elérésre és hogy megvalósítsák a bennük rejlő lehetőségeket.

Életünk bizonyos pontjain elkerülhetetlenül megesik velünk, hogy nincs szex az életünkben. Ez tarthat egészen néhány naptól, akár hónapokig is. A Covid-19 ezen a területen sem tette könnyebbé a dolgokat. Bár egyre többen vagyunk beoltva, mivel szinten havonta új változatai tűnnek fel a vírusnak, sokan még mindig aggódnak a szexuális életük és a koronavírussal kapcsolatos összefüggések miatt. A Kinsey Intézet készített egy tanulmányt, amelyben a szex és a kapcsolatok minőségét vizsgálták a koronavírus idején. A résztvevők 44%-a úgy nyilatkozott, hogy csökkent a szexuális élete a járvány első hónapjaiban, míg 30%-a a résztvevőknek semmilyen jelentős változást nem tapasztalt.

Justin Lehmiller a Kinsey Intézet tudományos munkatársa a tanulmány eredménye alapján arról számolt be, hogy a férfiak kevesebbet maszturbálnak és általánosságban elmondható, hogy az emberek kevesebbet szexelnek. Ennek egyik oka, hogy az emberek stresszesebbek és szorongóbbak, ami csökkenti a szexuális vágyat. A szexualitás és az intimitás hiánya több okból is rossz. Egyrészt a szex szórakoztató, így érdemes csinálni, másrészt ha nincs jelen a szex az életünkben, akkor elmaradnak a szexnek jól kimutatható érzelmi és fizikai előnyei. Arról nem is beszélve, hogy a szex remek módja annak, hogy kapcsolatba kerüljünk a párunkkal, nélküle pedig megromolhat a kapcsolat.

De mi történik valójában a testeddel, ha hosszú ideig nem szexelsz? Íme a 9 legmeglepőbb dolog.

1. Feszültebb leszel

Egy remek, szexel töltött éjszaka szó szerint mindennél jobb lehet. Még akkor is, ha a főnököd napközben a nyakadba liheg vagy csomó határidőt kell betartanod, ha van szex az életedben, ezek a dolgok szuper kezelhetőnek tűnnek a mindennapokban. Ennek nyilvánvaló oka van. Az orgazmus során endorfinok szabadulnak fel, amelyek javítják a hangulatunkat.

hirdetés
2. Nem alszol olyan jól

Az alvásunk minősége a stresszszintünktől jelentősen függ. Ha stresszesek vagyunk nem fogunk tudni minőségi alvást biztosítani önmagunknak. Ez pedig egy ördögi kör, mert ha nem alszol jól, a végén még stresszesebb leszel.

A szex számos hormon és neurotranszmitter felszabadításával segít levezetni a stresszt. A jó alváshoz pedig szükség van három hormonra az oxitocinra, prolaktinra és a dopaminra.

Az oxitocinnak nyugtató hatása van és bárki, aki próbált már elaludni stresszes állapotban tudja, hogy a nyugalom a legjobb módja az alvásra való felkészülésnek. A prolaktin megelégedettség érzetet kelt, a dopamind pedig a jól ismert boldogsághomron.

Röviden tehát, ha szexelsz, akkor kevésbé valószínű, hogy stresszes leszel, így jobban fogsz majd aludni.

3. Megugorhat a vérnyomásod

Szex nélkül feltűnhet, hogy a vérnyomásod megemelkedik. Ez is összefügg a szex és a stressz közötti kapcsolattal. A gyakori szex javítja a szervezet fiziológiai válaszát a stresszre, így alacsonyan tartja például a vérnyomásunkat is.

4. Nagyobb a kockázata szívbetegség kialakulásának

Az American Journal of Cardiology-ban megjelent tanulmány szerint, azok a férfiak, akik hetente legalább kétszer szexelnek, fele annyira hajlamosak arra, hogy szívbetegségek alakuljanak ki náluk. A gyakran szexuális életet élők valószínűleg támogató, intim kapcsolatban élnek. Ez javítja az egészségüket, csökkenti a stresszt, így kevésbé lesznek kitéve a szívbetegségeknek.

5. Befolyásolhatja a kognitív funkciókat

A szexuális aktivitás javítja a memóriánkat. Ha ez elmarad, akkor egyrészt ott van a már többször is megemlített stressz az életünkben, másrészt az agyunk memóriáért felelős része sem fog tudni megfelelően működni.

6. Kiesel a rutinból

Ismered a mondást miszerint, "Ha nem használod, elveszíted"? Nos, ez bizonyos mértékig igaz is. Egy tanulmány kimutatta, hogy az 50-es, 60-as és 70-es éveikben járó, szexuálisan nem aktív férfiak nagyobb valószínűséggel szenvednek merevedési zavarban. Ennek van is némi értelme: intellektuális szinten a karok és lábak, valamint az erogén zónák közötti navigálás meglehetősen nehéz dolog, így képzeljük el azt a tényt, hogy ha hónapokig egyáltalán nem szexelünk, mennyire nehezebbé válik a dolgunk. A kutatás egyébként azt sugallja, hogyha nincs is partnered, a rendszeres maszturbálás segíthet enyhíteni ezeket a hatásokat.

7. Ha nem maszturbálsz megnő a prosztatarák kockázata

Ha nincs rendszeres szex az életedben és nem is maszturbálsz, az nem egészséges. Kutatások szerint a rendszeres maszturbálás segít csökkenteni a prosztatarák kialakulásának lehetőségét.

8. Gyengül az immunrendszered

Az immunrendszerünk számára az orgazmus hihetetlenül előnyös. Carl Charnetski és Francis Brennan pszichológusok vizsgálatot végeztek erről. Nyálmintákat elemeztek olyan emberektől, akik hetente kétszer-háromszor szexeltek. Ezen emberek szervezetében rendkívül nagy mennyiségben termelődött antitest, amely az immunrendszerük megerősítésére és az esetlegesen felmerülő betegségek kialakulására volt hatással.

9. Romlani fog a teljesítményed

A szex nélküli életnek két fázisa van. Egyrészt, amikor rendkívül vágysz rá és szinte bármi izgalmi állapotba tud hozni, a másik része pedig, amikor totális passzivitást mutatsz. Mindez nyilván a mindennapi teljesítményedre is hatással lesz. Az aktív szexuális életet élő párok ugyanis sokkal boldogabbak a mindennapokban.

Ha tetszett, amit olvastál, keresd a Life Advisor blogot hasonló cikkekért!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

A rizs feleannyiba, a spagetti harmadannyiba kerül a brit Aldiban, mint nálunk, a kilós tejföl ára viszont duplaannyi ott

31 alapélelmiszer árát hasonlították össze, ezekből 14 olcsóbb Angliában, mint Magyarországon, és sokszor nem is kevéssel.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2021. október 18.


Link másolása

hirdetés

A G7 gazdasági hírportál megkérte egy Angliában élő olvasóját, Pétert, hogy vegyen meg 31 alapvető élelmiszert.

A férfi a kasszánál 13 260 forintnak megfelelő fontot fizetett, ugyanez a bevásárlás Magyarországon 11 886 forintba kerül.

Konkrét árak szeptember 30-án(1 font = 416 forint)

  • 1 kiló durum spagetti: 116 forint Angliában, 518 forint Magyarországon
  • 1 kiló rizs: 187 forint Angliában, 368 forint Magyarországon
  • 1 kiló tejföl: 1289 forint Angliában, 681 forint Magyarországon
  • 1 killó banán: 312 forint Angliában, 479 forint Magyarországon
  • 1 kiló toast kenyér: 549 forint Angliában, 249 forint Magyarországon

A lap készített már hasonló vizsgálatot a Lidl kapcsán is, ezzel a céljuk, hogy egy konkrét nagy bevásárlás költségének változásain mérjék az inflációt vagy a deflációt.

Angliában ugyan többet kellett fizetni összesen, viszont a G7 megnézte azt is, hogy a nettó medián fizetés (az a bér, amitől lefele és felfele is ugyanannyi elem van, tehát nem átlagról van szó, hanem középértékről) 2000 font körül van, ami 850 ezer forintnak felel meg. Ugyanez a szám Magyarországon 210 ezer forint, így a végén kijön, hogy a 31 termékes vásárlás egy angol fizetésnek az 1,6 százalékát, míg egy magyar fizetésnek az 5,6 százalékát emészti fel.

"Nem meglepő módon tehát (nem reprezentatív) összehasonlításunk szerint a magyar családnak 3,5-szer nagyobb teher ugyanazt megvenni ugyanabban a boltban, mint az angolnak"

– számolták ki.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Megbüntethetik a szülőket, ha rossz a gyerekük – erről nyújtottak be törvénytervezetet Kínában

Így akarják ösztönözni a szülőket arra, hogy foglalkozzanak többet a gyerekeikkel.

Link másolása

hirdetés

Jogilag büntethetőek lesznek azok a szülők Kínában, akiknek a gyerekei nagyon rosszul viselkednek, vagy bűncselekményt követnek el - írja a CNN.

Egy új törvénytervezet azt szorgalmazná, hogy a szülők foglalkozzanak többet a gyerekeikkel, és biztosítsák számukra azt, hogy tudjanak eleget mozogni, játszani és pihenni annak érdekében, hogy jó magatartásuk legyen.

A kínai törvényhozási bizottság szóvivője szerint ugyanis sok kamasz rossz viselkedése mögött az áll, hogy otthon nem fordítanak rá elég figyelmet, vagy nem nevelik megfelelően a szülei. Éppen ezért szeretnék szabályozni a gondviselőket.

A tervezet szerint a szülőt vagy gyámot megrovásban részesíthetik, és arra köteleznék, hogy vegyen részt egy nevelési tanácsadó által szervezett programon.

A kínai állam egyre inkább igyekszik beleszólni a gyerekek nevelésébe, főleg az onlinejáték-függőségüket és az internetes hírességek iránti rajongásukat szeretnék visszafogni. Múlt hónapban az Oktatási Minisztérium egy órára korlátozta a kiskorúak online játékokra fordítható idejét, csak pénteken, szombaton és vasárnap játszhatnak egy-egy órát. Ezzel együtt csökkentették a házi feladatokat és betiltották az iskola utáni korrepetálást a főbb tantárgyak esetében hétvégén és az ünnepek alatt, hogy könnyítsenek a diákok terhein.

Emellett viszont Kínának az sem tetszik, hogy a kamaszfiúk és a fiatal felnőtt férfiak egyre nőiesebbek, ezért arra buzdítják őket, hogy legyenek férfiasabbak. Ennek jegyében például utasították az iskolákat arra, hogy népszerűsítsék az egyetemi sportokat, például a labdarúgást a fiúk körében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: