hirdetés

ÉLET-STÍLUS

Fizetett szabadságra mehetnek vetélés vagy halva születés esetén a szülők Új-Zélandon

Azok is jogosultak erre, akik örökbefogadás vagy béranyaság útján szeretnének gyereket, azok a nők viszont nem, akik elvetetik a babájukat.

Link másolása

hirdetés

Három napos fizetett szabadságra mehetnek Új-Zélandon azok a nők és párjuk, akik vetélés vagy halva születés miatt elveszítik a gyereküket.

Ez vonatkozik azokra a szülőkre is, akik örökbefogadással vagy béranya segítségével szeretnének gyereket, de nem élhetnek a lehetőséggel azok a nők, akik abortusszal vetnek véget a terhességüknek.

Az új-zélandi parlament egyhangú szavazással fogadta el a törvényt, amely egyedülálló a világon.

A törvényjavaslatot előterjesztő Ginny Andersen munkáspárti képviselő szerint ez lehetőséget nyújt a szülők számára a gyászolásra anélkül, hogy betegszabadságra vagy fizetés nélküli szabadságra kényszerüljenek.

"A vetélés miatt érzett gyász nem betegség, hanem veszteség. Ennek a veszteségnek a feldolgozása, a fizikális és mentális felépülés pedig időbe telik"

- hangsúlyozta a politikus.

hirdetés

Tisztelettel adózott Kathryn Van Beek írónő előtt, aki a vetélése után felkereste a helyi képviselőt és törvénymódosítást szorgalmazott.

A zöldpárti Jan Logie elmondta, hogy Új-Zélandon minden negyedik nőnek volt már vetélése, és évente mintegy 20 ezer nő veszíti el a babáját vetélés vagy halvaszületés miatt. Szerinte rengeteg nőnek nehezíti meg ezt az amúgy is elképesztően embert próbáló időszakot az, hogy ez egy tabutémának számít, amiről félnek beszélni mások előtt. Ez a csend pedig már nagyon sok kárt okozott.

"Ez egy teljesen normális dolog, de a normális nem azt jelenti, hogy könnyű és nem jár fájdalommal. A hallgatás és a megbélyegzés révén pedig sokáig arra kényszerítettük elsősorban a nőket, hogy úgy tegyenek, mintha nem történt volna semmi"

- mondta a képviselőnő.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

9 dolog, ami a testeddel történik, ha nem szexelsz

Egyrészt a szex szórakoztató, így érdemes csinálni, másrészt ha nincs jelen a szex az életünkben, akkor elmaradnak a szexnek jól kimutatható érzelmi és fizikai előnyei.
Forrás: Life Advisor, Címkép: Niek Verlaan képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. október 14.


Link másolása

hirdetés
A Life Advisor célja, hogy minél több embert segítsen és inspiráljon az élet szeretetére, az álmai elérésre és hogy megvalósítsák a bennük rejlő lehetőségeket.

Életünk bizonyos pontjain elkerülhetetlenül megesik velünk, hogy nincs szex az életünkben. Ez tarthat egészen néhány naptól, akár hónapokig is. A Covid-19 ezen a területen sem tette könnyebbé a dolgokat. Bár egyre többen vagyunk beoltva, mivel szinten havonta új változatai tűnnek fel a vírusnak, sokan még mindig aggódnak a szexuális életük és a koronavírussal kapcsolatos összefüggések miatt. A Kinsey Intézet készített egy tanulmányt, amelyben a szex és a kapcsolatok minőségét vizsgálták a koronavírus idején. A résztvevők 44%-a úgy nyilatkozott, hogy csökkent a szexuális élete a járvány első hónapjaiban, míg 30%-a a résztvevőknek semmilyen jelentős változást nem tapasztalt.

Justin Lehmiller a Kinsey Intézet tudományos munkatársa a tanulmány eredménye alapján arról számolt be, hogy a férfiak kevesebbet maszturbálnak és általánosságban elmondható, hogy az emberek kevesebbet szexelnek. Ennek egyik oka, hogy az emberek stresszesebbek és szorongóbbak, ami csökkenti a szexuális vágyat. A szexualitás és az intimitás hiánya több okból is rossz. Egyrészt a szex szórakoztató, így érdemes csinálni, másrészt ha nincs jelen a szex az életünkben, akkor elmaradnak a szexnek jól kimutatható érzelmi és fizikai előnyei. Arról nem is beszélve, hogy a szex remek módja annak, hogy kapcsolatba kerüljünk a párunkkal, nélküle pedig megromolhat a kapcsolat.

De mi történik valójában a testeddel, ha hosszú ideig nem szexelsz? Íme a 9 legmeglepőbb dolog.

1. Feszültebb leszel

Egy remek, szexel töltött éjszaka szó szerint mindennél jobb lehet. Még akkor is, ha a főnököd napközben a nyakadba liheg vagy csomó határidőt kell betartanod, ha van szex az életedben, ezek a dolgok szuper kezelhetőnek tűnnek a mindennapokban. Ennek nyilvánvaló oka van. Az orgazmus során endorfinok szabadulnak fel, amelyek javítják a hangulatunkat.

hirdetés
2. Nem alszol olyan jól

Az alvásunk minősége a stresszszintünktől jelentősen függ. Ha stresszesek vagyunk nem fogunk tudni minőségi alvást biztosítani önmagunknak. Ez pedig egy ördögi kör, mert ha nem alszol jól, a végén még stresszesebb leszel.

A szex számos hormon és neurotranszmitter felszabadításával segít levezetni a stresszt. A jó alváshoz pedig szükség van három hormonra az oxitocinra, prolaktinra és a dopaminra.

Az oxitocinnak nyugtató hatása van és bárki, aki próbált már elaludni stresszes állapotban tudja, hogy a nyugalom a legjobb módja az alvásra való felkészülésnek. A prolaktin megelégedettség érzetet kelt, a dopamind pedig a jól ismert boldogsághomron.

Röviden tehát, ha szexelsz, akkor kevésbé valószínű, hogy stresszes leszel, így jobban fogsz majd aludni.

3. Megugorhat a vérnyomásod

Szex nélkül feltűnhet, hogy a vérnyomásod megemelkedik. Ez is összefügg a szex és a stressz közötti kapcsolattal. A gyakori szex javítja a szervezet fiziológiai válaszát a stresszre, így alacsonyan tartja például a vérnyomásunkat is.

4. Nagyobb a kockázata szívbetegség kialakulásának

Az American Journal of Cardiology-ban megjelent tanulmány szerint, azok a férfiak, akik hetente legalább kétszer szexelnek, fele annyira hajlamosak arra, hogy szívbetegségek alakuljanak ki náluk. A gyakran szexuális életet élők valószínűleg támogató, intim kapcsolatban élnek. Ez javítja az egészségüket, csökkenti a stresszt, így kevésbé lesznek kitéve a szívbetegségeknek.

5. Befolyásolhatja a kognitív funkciókat

A szexuális aktivitás javítja a memóriánkat. Ha ez elmarad, akkor egyrészt ott van a már többször is megemlített stressz az életünkben, másrészt az agyunk memóriáért felelős része sem fog tudni megfelelően működni.

6. Kiesel a rutinból

Ismered a mondást miszerint, "Ha nem használod, elveszíted"? Nos, ez bizonyos mértékig igaz is. Egy tanulmány kimutatta, hogy az 50-es, 60-as és 70-es éveikben járó, szexuálisan nem aktív férfiak nagyobb valószínűséggel szenvednek merevedési zavarban. Ennek van is némi értelme: intellektuális szinten a karok és lábak, valamint az erogén zónák közötti navigálás meglehetősen nehéz dolog, így képzeljük el azt a tényt, hogy ha hónapokig egyáltalán nem szexelünk, mennyire nehezebbé válik a dolgunk. A kutatás egyébként azt sugallja, hogyha nincs is partnered, a rendszeres maszturbálás segíthet enyhíteni ezeket a hatásokat.

7. Ha nem maszturbálsz megnő a prosztatarák kockázata

Ha nincs rendszeres szex az életedben és nem is maszturbálsz, az nem egészséges. Kutatások szerint a rendszeres maszturbálás segít csökkenteni a prosztatarák kialakulásának lehetőségét.

8. Gyengül az immunrendszered

Az immunrendszerünk számára az orgazmus hihetetlenül előnyös. Carl Charnetski és Francis Brennan pszichológusok vizsgálatot végeztek erről. Nyálmintákat elemeztek olyan emberektől, akik hetente kétszer-háromszor szexeltek. Ezen emberek szervezetében rendkívül nagy mennyiségben termelődött antitest, amely az immunrendszerük megerősítésére és az esetlegesen felmerülő betegségek kialakulására volt hatással.

9. Romlani fog a teljesítményed

A szex nélküli életnek két fázisa van. Egyrészt, amikor rendkívül vágysz rá és szinte bármi izgalmi állapotba tud hozni, a másik része pedig, amikor totális passzivitást mutatsz. Mindez nyilván a mindennapi teljesítményedre is hatással lesz. Az aktív szexuális életet élő párok ugyanis sokkal boldogabbak a mindennapokban.

Ha tetszett, amit olvastál, keresd a Life Advisor blogot hasonló cikkekért!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Egy kamion pótkocsijából varázsolt mobil álomotthont egy fiatal angol házaspár

Azt tervezik, tombolán sorsolják ki a mobilotthont, hogy pénzt gyűjtsenek egy még grandiózusabb projektre.

Link másolása

hirdetés

Marcus Williams és Helen Ambler 18 hónap alatt, 55 ezer fontból (kb. 23 millió forint) vásárolta meg és alakította át a 13 és fél méteres pótkocsit egy négyszemélyes, modern, napelemmel működő mobilházzá, írja a Mirror.

A mobilházban található egy kétágyas hálószoba beépített szekrényekkel, egy fürdőszoba zuhanyzóval és komposztáló WC-vel, valamint egy konyha összecsukható étkezőasztallal. A házat emellett francia ablakok díszítik, az energiaellátást pedig fatüzelés és napelemek biztosítják.

"Elég hosszú folyamat volt az átalakítás, de nagyon elégedettek vagyunk a végeredménnyel. Ez egy lenyűgöző mobil otthon, amit bárhová el lehet vontatni" - nyilatkozták egy helyi lapnak.

Az első gyermeküket váró Marcus és Helen egy régi lakókocsit újítottak fel, mielőtt belekezdtek a pótkocsi átalakításába.

Az otthonná alakított pótkocsi jelenleg egy York melletti mezőn áll, a házaspár azt tervezi, hogy tombolán sorsolják ki a mobil otthont. Négyezer, egyenként 20 fontos (kb. 8,5 ezer forint) tombolát szeretnének eladni, hogy pénzt gyűjtsenek a következő, még grandiózusabb projektjükhöz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Mit együnk, ha már unjuk a parizert? – Az őszi tízóraik titka

A nagy rohanásban sokszor nem marad idő arra, hogy nap-mint nap valami különlegessel rukkoljunk elő, pedig a megoldás sokkal egyszerűbb, mint hinnénk!

Link másolása

hirdetés

Mit egyen a gyerek ősszel a suliban? Hogyan legyen változatos a reggeli vagy a tízórai? Gyermekeink számára különösen fontos, hogy fejlődésben levő szervezetük minden tápanyaghoz hozzájusson. De mi van akkor, ha már kifogytunk az ötletekből? A nagy rohanásban sokszor nem marad idő arra, hogy nap-mint nap valami különlegessel rukkoljunk elő, pedig a megoldás sokkal egyszerűbb, mint hinnénk!

Egy iskolás gyermek energiaszükséglete átlagosan napi 2200 kcal körül mozog, ami megegyezik egy közepes mennyiségű fizikai munkát végző felnőttével. Ennek 20-20%-át ideális esetben a reggeli, az uzsonna, és a tízórai fedezi. Általános érvényű igazság, hogy az idénygyümölcsök és zöldségek fogyasztásával, teljes kiőrlésű termékekkel, megfelelő fehérjével és kellő változatossággal kiegyensúlyozott, vitamin-, és tápanyagban gazdag étrendet biztosíthatunk számukra. Na de hogyan tudjuk mindezt egy tízóraiba, vagy uzsonnába sűríteni, ráadásul ősszel?

 

1. Zsemle, kifli, bagett, magos kenyér…

Bátran variáljuk a szendvicsek alapjait! Egyetlen szabály érvényes csak: kerüljük a fehér lisztből készült termékeket, mert azok amilyen hamar felviszik a vércukorszintet, olyan gyorsan hagyják is leesni. Helyettük keressünk teljes kiőrlésű pékárukat: így később leszünk éhesek.

2. Éljenek a szendvicskrémek! Minden napra valami új a Hamétól!

Ha már unjuk a parizert, bátran válasszunk a Hamé termékei közül. Mivel rengeteg ízben elérhetőek, garantáltan soha nem lesznek unalmasak! Kenjünk a szendvicsbe Hamé zöldséges, füstölt lazac vagy tonhalas pástétomot, halas krémet! Ezek a termékek kiváló választások abban az esetben is, ha gyermekünk, vagy mi magunk nem kedveljük a halat. Az ízletes fűszerezésnek köszönhetően a Hamé minden ételnek kellemes ízélményt kölcsönöz erős halszag és szálkák nélkül, az év bármelyik napján.

hirdetés
3. Őszi nassolnivalók

A szendvicsek mellé, vagy azok helyettesítésére is rengeteg alternatíva áll rendelkezésünkre. Müzlik, magvak és aszalványok szinte bármikor jöhetnek idénytől függetlenül. A barack, az alma, a szilva, füge, körte, a dió, a gesztenye, és a sütőtök is szezonját éli – válogassunk közülük!

A gyermekek étkezési szokásait a családi minta alakítja, ezért a példamutatással igen nagy felelősségünk van abban, hogy ők hogyan, mennyit, és mit fognak enni. Bár sok családban nehézséget okoz megszerettetni a halat, ha tőlünk látják, egy idő után számukra is természetes lesz. A Hamé minőségi pástétomok és krémek azért is kiválóak, mert könnyen megszerettetik a halak ízét, ráadásul a rohanós hétköznapokban is gyorsan el lehet őket készíteni.

A Hamé termékek mind tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, melyek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének érdekében támogatják szervezetünket. A megfelelő étkezés emellett segít leküzdeni a sulis stresszt, és a teljesítményt is javíthatja, így több energia marad a szabadidő eltöltésére! Ne csak szendvicset; ha tudunk, élményeket is csomagoljunk! Használjuk ki az őszt, járjunk sokat kirándulni, és élvezzük a változatos ételeket!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Meglepő, mi mindenre jó: Ismerd meg a kollagén 5 fantasztikus előnyét!

De mi is tulajdonképpen az a kollagén? Milyen formában fogyaszthatjuk? Milyen egészségügyi előnyöket várhatunk rendszeres alkalmazásától? Cikkünkben ilyen kérdéseknek járunk utána.

Link másolása

hirdetés

Mindannyian kíváncsiak vagyunk a kirobbanó egészség és az örök fiatalság titkára. Ha csak a 20-as éveid elején jársz, valószínűleg ezek a kérdések egyelőre nem foglalkoztatnak. Teljesen érthető, hiszen ilyenkor szervezeted még rengeteg kollagént termel...

Aztán, amikor megjelennek az első mélyebb ráncok, vagy amikor ízületeid már nem a régiek, elkezdesz töprengeni: „Mit kellene tennem, hogy fiatalosabb és egészségesebb legyek?”

A kollagén szerepe: fontosabb, mint gondolnád!

A szervezetben előforduló fehérje körülbelül egyharmadát a kollagén teszi ki. Nélküle bőröd, csontjaid, körmeid, hajszálaid és izomzatod nem rendelkezne a szükséges rugalmassággal, szerkezeti szilárdsággal. A kollagén tehát nemcsak hasznos, hanem elengedhetetlen egészséged megőrzéséhez!

Ahogy öregszel, úgy tested egyre kevesebbet termel ebből az értékes anyagból. Nőként a menopauza első 4-5 évében a korábban meglévő kollagénmennyiség akár 40-50%-át is elveszítheted.

Ez többek között azt eredményezi, hogy:

hirdetés

- a csontok veszítenek sűrűségükből és törékenyebbé, sérülékenyebbé válnak.

- a haj száraz, fakó és élettelen; a körmök könnyebben berepedeznek.

- a bőr elvékonyodik és megereszkedik, idővel kialakulnak a mélyebb ráncok.

A kollagén 5 fantasztikus előnye

1. Kisimítja a ráncokat és növeli a bőr rugalmasságát

A kollagén a száraz bőr tömegének mintegy 70-80-%-át teszi ki. Segít megőrizni az optimális nedvességtartalmat, csökkenti az érdességet, támogatja a sejtmegújulást. Az eredmény: a bőr újra megtelik élettel, az apróbb barázdák eltűnnek, a mélyebb ráncok láthatóan halványulnak. Ha pattanással, aknéval küzdesz, ez az alapvető protein akkor is a segítségedre lehet. Ugyanis a kollagén normalizálja az olajtermelést és kulcsfontosságú szerepet játszik a regenerációban, sebgyógyulásban.

2. Leszámolhat az ízületi fájdalommal, lehetővé teszi a szabadabb mozgást

Ahogy a szervezet kollagéntermelése csökken, úgy a porcok idővel elkophatnak, illetve egyre nehezebben viselik a terhelést. Ez egy gumiszerű szövet, mely gátolja a súrlódást, ezáltal biztosítja a könnyed mozgást. A kollagén a porcok, továbbá a csontok és ízületek természetes összetevője. Aktiválja a porcsejtek működését, és részt vesz a károsodott szövetek újjáépítésében.

3. Fénylő hajkorona, ellenálló körmök

A belső kollagénpótlás kétféle módon járulhat hozzá a haj és a körmök egészségéhez. Egyrészt a kollagén egy erős antioxidáns vegyület, amely megvédi a sejteket a szabadgyökök károsító hatásaitól. A keratin a hajszálak, a körmök és a bőr külső rétegének központi építőeleme. Az előállításához szükséges aminosavakból számos megtalálható a kollagénben. Ha növeled szervezetedben a kollagén mennyiségét, a hajszálak erősebbé, a körmök pedig ellenállóbbá válhatnak.

4. Egészségesebb belső szervek, kiegyensúlyozottabb emésztés

Egy összetett fehérjéről van szó, mely közel 20-féle aminosavat tartalmaz. Ízületvédő hatása mellett a kollagénben lévő prolin legfontosabb tulajdonsága, hogy erősíti a szívizomzatot és az érfalakat. A kollagén 35-40%-át glicin alkotja. Ez az értékes fehérje optimalizálhatja a vércukorszintet, javíthatja a máj-és vesefunkciókat, továbbá támogatja az élelmiszerekből származó zsírsavak lebontását.

5. Erősítheti a fogakat és az ínyt

A kollagén kulcsfontosságú tényező a fogak és az íny állapotára nézve. A fogágy jelentős része kollagénrostokból áll, valamint a dentinben és a zománcban egyaránt megtalálható. Fogágybetegségben szenvedő pácienseknél egyre elterjedtebb az úgynevezett kollagén terápia, mely elősegítheti a gyógyulást, regenerációt.

A kollagén további jótékony egészségügyi hatásai

A kollagén számos általános egészségügyi előnyhöz kapcsolódik: ilyen például a látás javítása, az inzulinszint kiegyensúlyozása, illetve a normál koleszterinszint fenntartása. Értékes aminosavjai (például a prolin és a glutamin) szükségesek a méregtelenítéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez. A kollagén magas glicintartalma hozzájárulhat a nyugodtabb, pihentetőbb alváshoz.

Milyen kollagént válassz?

Mindenképpen olyat, ami kisebb szerkezeti egységekre van bontva. Hogy miért fontos ez? A (natív) kollagén alapvetően egy nagyméretű molekula, mely igen nehezen szívódik fel. Ezzel szemben a hidrolizált változat molekulái (kollagén peptidek) jóval kisebbek, így közel 100%-ban hasznosíthatók.

A szervezetben az I-es, II-es, valamint a III-as típusú kollagén fordul elő a legnagyobb arányban. Ha rugalmasabb, fiatalosabb bőrre vágysz, az I-es típus számodra a legjobb választás. A II-es típusú kollagén leginkább a csontokra, porcokra és ízületekre fejti ki jótékony hatását. A leggyakrabban halból és szarvasmarhából vonják ki ezt a nélkülözhetetlen proteint, mely hagyományos italpor, illetve kényelmesen adagolható folyékony, ital formában egyaránt elérhető.

Valamilyen konkrét egészségügyi problémával küzdesz? Vagy egyszerűen csak nagyobb hangsúlyt fektetnél a megelőzésre? A kollagén egy olyan szuperfehérje, melyre szervezetednek mindenképpen szüksége van!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: