ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Ezért veszélyes, ha hagyod, hogy a kutyád bottal a szájában rohangáljon

Egy kutyaszakértő mondta el, miért nem jó játék faágat dobálni a kedvencünknek.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2023. január 30.


Link másolása

Bár aranyos látvány lehet, hogy a kutyánk bottal a szájában szaladgál, esetleg visszahozza nekünk az eldobott faágat, valójában ez nagy veszélyt hordoz magában - figyelmeztet egy kutyaszakértő.

Samantha Randall szerint egyáltalán nem szabadna botot dobálni kedvencünknek, mert ez olyan, mintha a gyerekünknek hagynánk, hogy nyalókával a szájával rohangáljon.

A faág ugyanis könnyen kárt tehet az eb szájában, ráadásul az állat le is nyelheti azt, ha például megbotlik, vagy elesik. Ha pedig az eldobott bot a földbe áll, akár át is döfheti az odaugró kutya testét.

A komoly sérülések elkerülése érdekében tehát az a legjobb, ha egyáltalán nem engedjük, hogy négylábú barátunk bottal játsszon. A szakértő ehelyett labdát, a kötelet vagy egyéb más játékot javasol.

Azt is mondta, hogy a gazdiknak nem kell rosszul érezniük magukat, ha eddig gyakran dobáltak botot a kedvencüknek, hiszen sajnos sokan csinálják ezt. Még Randall is játszott így a kutyájával, mielőtt megtudta, hogy ez akár az állata életébe is kerülhet.

Forrás: The Sun

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
Tudatos döntések 2023-ban: kezdd apró lépésekkel az életmódváltást
Átlagosan minden második ember tesz egy vagy több kisebb-nagyobb horderejű fogadalmat újévkor – azonban nagyjából ugyanekkora azon célkitűzések aránya is, amelyek aztán minden igyekezet ellenére rövid időn belül megfeneklenek. Mit tehetünk azért, hogy az év végén meghozott fogadalom ne csak január végéig tartson, hanem az óhajtott megújulás valóban egy életre szóljon? Most eláruljuk!

Link másolása

Az év végi, ünnepi lakmározások után, az újév beköszöntével sokan érzik úgy, hogy elérkezett a tökéletes pillanat a szervezet felfrissítésére, megtisztítására, a vágyott alak és forma eléréséhez vezető úton való elinduláshoz. Nem meglepő, hogy a leggyakoribb újévi fogadalmakhoz kötődő elhatározásokat is főként az életmódváltáshoz kapcsolódóan hozzuk meg: több sport, szigorú diéta, szabadban töltött, minőségi idő. Azonban újra és újra bebizonyosodik: a fogadalmak sokak számára önmagában nem elegendők, kitartás, türelem, akaraterő és néha segítség is szükséges a kitűzött célok eléréséhez. Sokszor ugyanis hajlamosak vagyunk nagy ígéreteket tenni ahelyett, hogy reális célt határoznánk meg önmagunk számára.

A motiváltság megtartásában például sokat segíthet, ha apró részcélokat tűzünk ki, így gyakrabban érhetünk el sikerélményt, ami átsegít a nehezebb időszakokon is. Ne feledkezzünk meg róla, hogy minden egyes megtett – akár apró – lépés is számít a megújuláshoz vezető úton! Éppen ezért, ha már elhatároztuk magunkat és megcsapott az új évi lendület szele, érdemes kihasználnunk azt, és odafigyelnünk egyéb hétköznapi szokásainkra is, amik kihatással lehetnek az életünkre, mint például a dohányzás, amit szintén ideje újra gondolnunk – nem csak saját magunk, de a környezetünk érdekében is. Ennek első legfontosabb lépése a hiteles, megfelelő helyről történő tájékozódás.

A már mindenki számára ismeretes kockázati tényezők tudatában is, több mint egy milliárdan dohányoznak világszerte. A helyzet hazánkban sem jobb: Magyarország lakosságának körülbelül egynegyede, azaz több mint kétmillió ember fogyaszt rendszeresen valamilyen dohányterméket. Vagyis a dohányzás társadalmi jelentőségű kérdéskör, amely mindenkit érint, dohányzókat és nem dohányzókat egyaránt, így megkerülhetetlen, hogy beszéljünk e káros szokás ártalomcsökkentési lehetőségeiről.

A cigaretta égése során keletkező füstben több ezer vegyi anyag van, amelyek közül az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) 93-ról megállapította, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. A cigarettafüst ráadásul nem csak a dohányosokra, hanem környezetükre is káros, tehát szinte mindenki ki van téve a cigarettafüst okozta ártalmaknak.

Épp ezért a legjobb, ha eleve el sem kezdjük a dohányzást, így tudjuk a legjobban megvédeni saját magunk és szeretteink egészségét. Ha már dohányzunk, akkor törekedni kell arra, hogy mihamarabb abbahagyjuk ezt a káros szokást, hiszen hosszú távon csak a nikotin- és dohánytartalmú termékek végleges elhagyásával csökkenthetőek 100 százalékban a dohányzás ártalmai. Aki le szeretne szokni a dohányzásról, azt mindenben támogatni kell, és fontos tudni, hogy már az első dohányzásmentes naptól jelentősen csökkennek a kockázatok. Ugyanakkor vannak olyan felnőtt dohányosok, akik valamiért mégsem szoknak le. Nekik érdemes tájékozódniuk az ártalomcsökkentés lehetőségeiről.

Ma már léteznek a cigarettánál akár 70-95 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó füstmentes alternatívák, amelyek a hagyományos dohánytermékeknél lényegesen alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak azon felnőttek számára, akik nem szoknak le. Míg az ismert károsanyagnak való kitettség csökkenése – különböző mértékben – az egyes füstmentes technológiáknál bizonyított, addig arról, hogy ez egyben a dohányzás okozta betegségek kockázatát csökkenti-e, és ha igen milyen mértékben, még folynak a hosszú távú kutatások.

A hasonló elven működő technológiákon belül is nagy működésbeli különbségek lehetnek, a különböző technológiákra való áttéréssel pedig különböző fokú, relatív ártalomcsökkentés érhető el, azonban ezen technológiák sem kockázatmentesek, hiszen ezek is tartalmaznak például nikotint. A tudomány jelenlegi állása szerint bár nem elsősorban a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány felelős a dohányzással kapcsolatos megbetegedések kialakulásáért, a nikotin sem veszélytelen. A nikotin is káros az egészségre: függőséget okoz, és egyéb káros egészségügyi hatásai között például megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást.

Egy dolog azonban biztos: a dohányzás minden formája káros, ezért a dohányzás ártalmait kizárólag csak úgy kerülhetjük el, ha véglegesen felhagyunk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásával, azaz, ha el sem kezdünk dohányozni, vagy ha már rászoktunk, akkor pedig minél hamarabb leszokunk róla.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Hogyan spórolj akár több ezer forintot a húsvéti bevásárlásnál? Utánajártunk!
Húsvéti kihívás elé állítottuk magunkat. A cél az volt, hogy minél olcsóbban tudjunk bevásárolni a húsvéti asztalra szánt termékekből. Videónkból kiderül, hogyan sikerült.

Link másolása

Hónapok óta hallunk és olvasunk a száguldó inflációról, és érezzük is az emelkedő élelmiszerárakat. A húsvéti nagybevásárlást viszont mindenképpen meg kell ejtenünk, de nem szeretnénk lemondani sem a sonkáról, sem a tojásról. Elmentünk a Tescóba, hogy megnézzük, mennyire kell mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk - és még inkább: hogyan tudunk spórolni a vásárlásnál.

NÉZD MEG VIDEÓNKAT, HOGY MEGTUDD, MENNYIT SPÓROLTUNK A BEVÁSÁRLÁSON!

Pontos bevásárlólistával és azzal a feltett szándékkal mentünk az áruházba, hogy minél több akciót és vásárlóknak nyújtott kedvezményt használjunk ki. Novák Nóra, a Tesco márkakommunikációs vezetője segített nekünk eligazodni a kedvezmények sokaságában, mert bizony van belőlük bőven. Összeszedtük, mik is ezek pontosan.

A Tescóban nemcsak arra figyelnek, hogy egy-egy termék ára kedvező legyen, hanem arra is, hogy a teljes bevásárlás kedvező áron jöjjön ki. Január óta több mint 2000 terméknek csökkentették az árát, egyébként pedig heti rendszeres programokkal várják a vásárlókat.

Árgarancia

Az egyik legfontosabb állandó programjuk az Árgarancia, amely közel 600 termék árának alacsonyan tartását jelenti, melyeket hetente ellenőriznek, felülvizsgálnak. Ezek között sok az alapvető élelmiszer és saját márkás termék, amelyek az utóbbi időben különösen népszerűek. Ha egy vásárló egy árgaranciás árucikket valahol máshol olcsóbban megtalál és ezt igazolja, akkor a Tesco visszafizeti az árkülönbözetet.

3+1 akció

Mivel húsvétkor a család is átjön, így valamilyen vendégváró italt is szerettünk volna vásárolni. Legnagyobb örömünkre pont a borokra is 3+1 akció volt érvényben, ami azt jelenti, hogy három üveg bor mellé a negyedik ingyen járt - ilyenkor a négy választott termék közül a legolcsóbbat kapjuk ajándékba. Gyorsan le is kaptunk a polcról egy-két rosét és Irsait.

Clubcard kedvezmények

Ha van Tesco Clubcardunk, számos kedvezményhez juthatunk hozzá. Mi most a csokinyuszik beszerzéséhez vettük igénybe a Clubcard árakat, így Clubcardunk érvényesítése után jóval kevesebbe kerültek az édességek a kasszánál. Lehet plasztikkártyánk, vagy a Tesco applikációban lévő virtuális kártyánk, mindkettőnél a vonalkód leolvasásával aktiválódik a kedvezmény. A Clubcard kedvezményt sok terméknél kihasználhatjuk, érdemes ezért figyelni a sárga jelöléseket.

Kuponok

Az applikációban kuponokat is találunk. Ezek egyéni, exkluzív kedvezmények, időről időre változnak, és vásárlónként el is térhetnek, úgyhogy érdemes mindig nyomon követni őket. Húsvét előtt szerettünk volna nagyobb mennyiségű sajtot venni, kapóra is jött a mi applikációnkban felfedezett, három csomag szeletelt sajt vásárlása esetén járó 950 Ft-os kedvezmény. Ha még többet szeretnénk spórolni, akkor a vásárlásaink után automatikusan kapott pontokat is be tudjuk váltani utalványokra, amik a bevásárlás végén vonódnak le az összegből.

Húsvéti extrák

Nem kell tartanunk attól, hogy nem kapunk elég tojást: március 29-től Húsvétig a Tesco megemeli a maximálisan vásárolható mennyiséget a hatósági áras termékeknél, a tojás esetében pedig teljesen el is törli. Még egy hasznos tanács a húsvéti bevásárláshoz: ha szerda és szombat között 20.000 Ft felett vásárolunk, és a Clubcard applikációban érvényesítjük az erre vonatkozó kupont, 2500 Ft kedvezményt kapunk a vásárlás végösszegéből.

... és még néhány tipp a Tescótól:

Március 29. és április 8. között a Tesco jelentősen megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet. A literes kiszerelésű napraforgó-étolaj esetében így 4 liter, búzafinomliszt esetében 10 kg, csirkemell és csirkefarhát esetében 4 kg, sertéscombnál 6 kg, burgonyánál pedig 12 kg az egy vásárlás alkalmával maximálisan megvásárolható mennyiség. A húsvét egyik legfontosabb élelmiszere, a tojás pedig vásárlási korlátozás nélkül szerezhető be az áruházakban és online.

Az áruházlánc kínálatában január óta folyamatosan csökkennek az árak, ami több ezer terméket érint. A tendencia tovább folytatódik, így március 30-tól például közel felére csökken a Kunsági tejföl ára, 26%-kal lesz olcsóbb a füstölt-főtt kötözött lapockasonka, az Idared alma és a csemegehagyma 45%-kal kedvezőbb áron kapható, a szentesi zöldpaprikáért 33%-kal, a magyar fürtösparadicsomért pedig 36%-kal kell kevesebbet fizetni, valamint minden húsvéti és tavaszi dekoráció akár 50% kedvezménnyel érhető el Clubcard használatával.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Okos trükkel érte el egy utas, hogy senki ne üljön mellette a repülőn
Egy fiatal férfi a TikTok-videójában mutatta meg, hogyan lehet lefoglalni egy egész sort a turista osztályon úgy, hogy még anyagilag se bukjunk rajta nagyot.

Link másolása

Aki gyakran utazik repülőn, egészen biztosan elgondolkodott már azon, milyen jó lenne, ha teljes egészében elfoglalhatna egy sort a gépen: amellett, hogy nyugta lenne az egész utazás alatt, még kényelmesen is elférne, és nem kéne nyomorognia a sok utastárs mellett.

A TikTokon @ndainternet néven szereplő fiatal férfi nemrég mutatott egy sajátos cselt, amivel meg lehet ezt oldani - írta meg a Mirror.

Az utas a következő trükköt próbálta ki:

lefoglalta az összes helyet az egyik sorban, majd a repülőgép indulása előtt 45 perccel egy kivételével mindet visszamondta.

A pénzét 100 százalékban visszakapta, és a videójában azt is hozzátette, hogy ez a trükk az esetek 90 százalékában működik.

@ndainternet How to get a Poor Man’s First Class! ??✈️ If you’re looking to fly on an airline or travel abroad on holiday, you can’t afford a private jet or the first class on most flights, but with this hack, you can book an airline ticket and get yourself the cheap version of first class and save money! ? #airline #flight #firstclass #savemoney ♬ original sound - NDA

Azért hozzá kell tenni, hogy valószínűleg nem minden légitársaságnál lehet ezt megcsinálni, és az esetek többségében nem a befizetett pénz 100 százalékát kapná vissza az utas, de aki szeretné, tehet egy próbát a fenti trükkel.

Vagy bízhat a szerencséjében, és abban, hogy kevesen utaznak egy adott járaton.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
„Őrült árak vannak” – Kétmillió forintért vált meg egy édesanya Disney-mesekönyveitől
„Kérem, csak az írjon, aki ismeri és tisztában van a sorozat értékével!” - írta az eladó, aki a teljes gyűjteményt egyben kínálta eladásra.

Link másolása

Egészen elképesztő összegeket lehet keresni mostanában egy-egy mesekönyvvel, ez bizonyosodott be legutóbb is, mikor is egy édesanya 2 millió forintért hirdette meg 62 kötetes Walt Disney-mesekönyveit. Ezek még a régi, klasszikus, sorszámozott példányok, némelyik konkrétan beszerezhetetlen.

„Kérem, csak az írjon, aki ismeri és tisztában van a sorozat értékével!”

- írt a hirdetésbe az eladó, aki a teljes gyűjteményt egyben kínálta eladásra.

„Néhány éve A hihetetlen család című 2004-es Disney-könyv 40 ezer forintért ment el az egyik aukciónkon. Ugyanilyen ritka és szintén ennyiért kelt el A kincses bolygó ebből a sorszámozott sorozatból. A Robinson család titkára 51 ezerért volt vevő. De nem is kell a Disney-könyvekig menni: tavaly egy Gombóc Artúr kötetet is 18 ezerért ütöttek le egy árverésünkön, korábban pedig egy 1969-es mese, a Róka Miska megjavul 38 ezer forintot ért meg valakinek, pedig alig száz oldal”

— mondta el a Vasárnapi Blikknek Chovanecz Balázs, az Antikvárium.hu tulajdonosa.

Mint elmondta, „minden, amit az emberek most a gyerekkori, régi könyveikből meg akarnak venni, drága. Őrült árak vannak, mert ezek a könyvek már nem kaphatók és minden könyv annyit ér, amit adnak érte. És vevő is mindig lesz.”

Hasonlóan értékes és majdhogynem beszerezhetetlen a magyar Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő című sorozata. Jelenleg több hirdetés is fut a Marketplace-en, ahol a 11 darabos gyűjteményt lehet megvásárolni, potom 120-140 ezer forintokért. Habár az ára jóval kedvezőbb, mint egy Disney-sorozatnak, azért ehhez is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha meg akarjuk vásárolni.

Persze a nagy kereslet beindította a neppereket is, számos gyanútlan eladó kínálja 1-2000 forintért az amúgy értékes mesekönyveket, amiből aztán jó pénzt lehet csinálni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: