Egy évig nem vett semmi ennivalót, és egészségesebbnek érzi magát, mint valaha
Húst volt a legnehezebb szereznie, mert sokszor kevés halat tudott fogni, de ilyenkor például az úton elütött szarvasokat dolgozta fel.
Saját maga teremtette elő az egészsége megőrzéséhez szükséges természetes gyógyszereket és vitaminokat, pl. kurkumát, gyömbért, bodzát és gyógynövényeket. Remek házi készítésű ételeket is tudott csinálni, például savanyított káposztát, mézbort vagy gyömbérsört.
"Mondhatom azt, hogy életemben most étkeztem a legegészségesebben. Az év végére ugyanannyi volt a súlyom, mint amennyivel indultam, és egyetlenegyszer sem voltam beteg. Bíztam a természetben, és ez kifizetődött"
- értékelt.
Traveling while growing and foraging 100% of my food is not quite so easy. In the past I could easily stuff my few possessions into a backpack and then head onto an adventure, with no clear plan of when I would return. Now I need to plan very carefully to have enough food to make it through my travels and this means carrying a large quantity of food with me. This weekend I felt a sudden and strong urge to get out of the city for a while, so I got into my garden and harvested about five days worth of food and found a ride down to my peaceful refuge @Sustainable_Kashi. The number one key to my sustenance is my calorie crops. I brought 14 pounds of sweet potato and 11 pounds of yuca. I have a few pounds of greens, but I can forage for wild greens almost anywhere I go. For fruit I brought oranges and papaya and I intend to scout out and forage some abandoned orange trees around Sebastian. I also brought ginger, turmeric, roselle, Seminole pumpkin, radishes, frozen mango, elderberry syrup (my preventative medicine), honey, red peppers, reishi mushroom tea (also a medicine), and a handful of different greens and herbs. While I'm here I'll fish in the river as well, another very important key to my healthy and happy existence. To my memory I've never traveled with a cooler in my adult life, but this year I've had a cooler with me anytime I leave my house for more than a day. I plan to finally make coconut oil this week from coconuts I forage with my friend @Terry_meer and I will also make about a quart of sea salt while I'm here. My focus on this trip is to nourish my body and mind deeply and to create a stock of very important staples (salt and oil) that will last me through the winter and into spring at least. Today is day 44 of the year. I feel very content to exist. I'm sending a ray of sunshine and love to each of you around the world. Love, Rob - - - #FoodFreedom#Growyourown#urbanfarming#organicgardening #GrowYourOwnFood #Foraging#urbanforaging#zerowaste#zerowastefood
2,436 Likes, 72 Comments - Rob Greenfield (@robjgreenfield) on Instagram: "Traveling while growing and foraging 100% of my food is not quite so easy. In the past I could..."
Ez a projekt azonban nemcsak saját magáról szólt Rob számára, hanem arról is, hogy másokat is inspiráljon erre az életmódra. A Kertet az Embereknek programja keretén belül több mint 200 közösségi gyümölcsfát ültettek, több mint 5000 vetőmagokkal teli csomagot adtak át embereknek, és ingyen kertészkedési leckéket adtak a helyieknek.
A férfi öt egyszülős családnak segített saját kertjük megalapozásában, ami már csak azért is volt nagy élmény számára, mert láthatta, hogyan hozza össze még jobban a gyerekeket és a szülőket a közös kertészkedés.
Rob Greenfield (akinek még a nevében is benne van a zöld szó) közel egy évtizedet töltött azzal, hogy tanulmányozza, hogyan lehet minél egészségesebben és fenntarthatóbban étkezni és ellátni saját magunkat ennivalóval. Azt aláírja, hogy nem mindenkinek van lehetősége úgy élni, mint neki, de ő ezzel az egy évig tartó kihívással is azt akarta bizonyítani, hogy lehetséges ez az életmód. Szerinte a siker kulcsa nem is az egyéni erőfeszítésekben, hanem a közösségben rejlik.
"Azt szeretném elérni, hogy mások is feltegyék magukban a kérdést: honnan származik az ételem? Hogyan jut el hozzám? Milyen hatással van a Földre, más fajokra és azokra az emberekre, akik előállították? Ha nincsenek kibékülve a válasszal, amire rájönnek, arra akarom biztatni őket, hogy változtassanak a válaszokon. A jó hírem az, hogy nem kell 100 százalékosan így élni. Kezdetnek az is jó, ha az ételed egy kis részét magad termeszted, vagy ha helyi termelőktől és kertészektől vásárolod meg. Nem kell egyedül járnod ezen az úton. A közösségek együtt is csinálhatják ezt"
- biztat beszámolójában a férfi.
Szerinte ugyanis ez az életmód sokkal boldogabb, egészségesebb és fenntarthatóbb életet eredményez.
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!