hirdetés

ÉLET-STÍLUS

Cukiság mindenekfelett? Belepusztulnak az állataink, hogy túlszeretjük őket

A cukiság-faktor mára szelekciós tényezővé vált a háziállatok tenyésztésében, ahogy a többi élőlényhez való viszonyunkban is. Ez pedig a kedvenceinkre és a bolygóra nézve is mérhetetlenül káros.

Link másolása

hirdetés

Kiből ne váltana ki jóleső érzéseket egy kiscica képe? Nem is csoda, hogy a macskák az internet sztárjai: a közismert mém szerint a világháló csupán a cicás képek cserélgetésére jött létre. Arra ugyanakkor már kisebb az esély, hogy ilyen ösztönös ellágyulással reagáljunk egy földigiliszta látványára is.

De vajon miért állnak bizonyos állatfajok közel a szívünkhöz, és miért kezelünk közömbösen, netán undorral másokat? - tette fel a kérdést a Guardian szerzője, ahogyan számos tanulmány is. Ezekben azt vizsgálták: mennyire befolyásolja az állatok külleme a népszerűségüket, és azt, mekkora hangsúlyt fektetünk az egyes fajok szaporítására?

Az eredmények elkeserítőek: “Egy állat vonzereje nagyban meghatározza, milyen mértékű erőfeszítéseket teszünk a faja fennmaradásáért” - állítja egy tanulmány. Egy másikból az is kiderül, mindössze néhány, kedves megjelenésű állatfajra irányul minden figyelmünk és környezetvédelmi erőfeszítésünk.

Azok is fontosak, akiket nem szeretnénk babusgatni

Meglepő, milyen mélyen belénk kódolt preferenciákról van szó: egy kutatás még arra is fényt derített, hogy az énekesmadarakat jobban szívleljük, mint az összes többi kerti madarat.

Így például a feketerigónak és a vörösbegynek több szimpátiát szavazunk, mint a galamboknak vagy a seregélyeknek. Utóbbiakat ugyanis zajosnak, versengőnek, sőt, a hangjuk miatt perlekedőnek tartjuk - miközben ez a viselkedés a vadmadarak természetes jellemzője.

hirdetés
De tényleg a cukiság lenne a legfontosabb tényező, amikor naponta pusztulnak ki a bolygónk számára felbecsülhetetlen jelentőségű állatfajok?

A földigilisztákra visszatérve: meg sem fordul a fejünkben, milyen jelentőséggel bírnak az ökológiai folyamatokban, többek közt az élelmezési láncban. És habár a giliszták sem karakteres, sem aranyos állatnak nem számítanak, maga Charles Darwin írt lelkes, sőt, szeretetteli tanulmányt a férgek intelligenciájáról és meghökkentő képességeiről.

A világ állatainak egyébként 95 százalékát teszik ki a gerinctelenek, így a jelentőségük valójában felbecsülhetetlen - ha nekünk nem is, a bolygónk számára mindenképp. A darazsak például kordában tartják a kertünkben honos kártevőket, míg a szúnyogok a fecskék fontos táplálékai. Az atkák és kullancsok is komplex ökológiai szerepet töltenek be, annak ellenére, hogy mi tudomást sem veszünk a létezésükről.

És ne feledjük azt sem: még a dögevő keselyűk "munkája" is nélkülözhetetlen az anyag körforgásában.

Kutyául bánunk velük

Mindez azonban nem jelenti, hogy a kutyák jobban jártak volna velünk, mint a csótányok, kígyók vagy denevérek. Annak idején a munka- és vadászkutyákat a gyorsaságukért, erejükért és reflexeikért tenyésztették - ez vezetett a ma ismert fajták kialakulásához.

Ma már azonban a külsőben és viselkedésben is elvárt jegyeket hordozó, értsd: cukiságbomba ebeké a főszerep. Így aztán az egyébként is szűkös génállományból történő, szelektív tenyésztés eredményeképp a kedvenceink gyakran krónikus, fájdalmas és élethosszig tartó betegségeknek vannak kitéve.

A francia bulldogok és a mopszok bőrredőiben például sok esetben alakul ki gennyesedéssel járó fertőzés. Kidülledő szemeiket gyakran érinti szaruhártyafekély, míg keskeny felső légutaik miatt már kölyökkoruktól sípoló nehézlégzéssel küzdhetnek. A nagyobb testű kutyákat, így a rottweilereket, bernáthegyiket és a retrievereket csontrák, ízületi gyulladások és degeneráció sújthatja, míg az angol vérebek és a sharpeiek “gyűrött” bőre betegségre és gyulladásra hajlamos.

A King Charles spánielek, majompincsik és a csivavák gyakran szenvednek a gerincvelőt pusztító syringomyeliában, amit az agyuk méretéhez túlságosan parányi koponyájuk okoz. Nem jobbak a kilátások a boxerek és dobermannok számára sem, ezek az állatok ugyanis elsősorban szívproblémákra örököltek hajlamot.

A tenyészkutyák egy részénél mesterséges megtermékenyítést alkalmaznak, bizonyos fajták kölykeit pedig - az állatok nagy feje és keskeny csípője miatt - csak császármetszéssel lehet világra segíteni.

De a túltenyésztett cicák sorsa sem könnyebb: sok fajta küzd szülési nehézséggel, ezért nagy arányban veszítik el a kölykeiket. A rövid farkú, vagy faroktalan macskákat gerincdeformitás és emésztési gondok kínozhatják. A burmai és sziámi macskák az asztmától a cukorbetegségig számos betegség kockázatát hordozzák, míg a skót lógó fülűeknél porc- és ízületi deformitások alakulhatnak ki.

Miért fizetünk olyan élőlényekért, amik megrövidített, szenvedéssel teli életet élhetnek? - teszi fel a kérdést a szerző.

És ha mindez még nem lenne elég, a cukiságvágyunkat a bolygó is megszenvedi: a macskák és kutyák felelősek világszinten a húsfogyasztás 25-30 százalékáért. Mintegy 5,1 millió tonna ürülékükkel évente 64 millió tonna szén-dioxidot és metánt juttatnak a légkörbe. Az állattartás így jelentősen hozzájárul napjaink ökológiai kríziséhez.

Az állatok gazdái kiváló fogyasztók, amit a kedvenceink vélt vagy valós igényei köré épült iparág is bizonyít. Az online áruházak kínálatában cicák és kutyák részére készült söröket és borokat, luxuságyakat, elektronikus játékszereket, zoknikat, cipőket, körömlakkot, habfürdőt, csokornyakkendőket és kalapokat találunk. De meglephetjük őket szőrfestékkel, aromaterápiás gyertyával, parfümmel, cápa- és szumóskosztümmel, vagy éppen egy másik állattal is.

A Nobel-díjas szerző, Elias Canetti 1943-ban azt írta: “Nem jó, hogy az állatokat ilyen olcsón lehet megvenni.” 

De vajon szabad-e egyáltalán árcédulát akasztani egy másik lényre?

Canetti talán egy kis műanyag dobozban éldegélő sivatagi ugróegérre gondolt. Talán egy többszázezer forintos, retinasorvadásban szenvedő bengáli macskára. Netán azokra az állatokra, amelyek párban érzik jól magukat, mégis magányosan tartjuk őket. Amik éjjel aktívak, mégis nappal kényszerülnek gyerekeket szórakoztatni. Esetleg arra a 74 ezer állatra, amit csak Angliában évente kidobnak - és ezek csupán az ismert számok.

A háziállatok kiszolgáltatottsága totális függőségi helyzetet teremt - hívja fel rá a figyelmet egy másik szerző, a jogprofesszor és etikus Gary Francione. Hatalmat gyakorlunk az állataink fölött, ami minden döntésünkben megmutatkozik.

Mi még hozzátehetjük: jól csak akkor bánhatunk velük, ha mégsem a magunk vonatkozásában tekintünk rájuk, és nem kezelünk autonóm, érző és kötődő élőlényeket a mi szórakoztatásunkra létező cukiságbombaként.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

A Kulcs Patikáknál fut az ősz legjobb nyereményjátéka!

Szuper nyeremények várnak!

Link másolása

hirdetés

Nincs még egy olyan patikahálózat itthon, mint a Kulcs. Nemcsak azért, mert magyar gyógyszerészcsaládok patikái alkotják a láncot (több mint 200-an vannak már országszerte!), de időről időre elő tudnak rukkolni valami szerethető, egészségtudatos kampánnyal is.

Itt van például a törzsvásárlói programjuk, ami az ún. Kulcs Kártyával elérhető. A kártyatulajdonosoknak garantálják a legnagyobb elérhető kedvezményeket a kiválasztott patikában, szuper vásárlói kedvezményeket kapnak országos partnereiknél, mint a Tchibo, az Intersport, a Synlab vagy a Könyvtündér. De a pénztárcán mérhető hasznon túl is tud újat mutatni: ingyenes, profi tornaedzésekkel tartják karban a törzsvásárlókat!

Most, az egészségtudatosság jegyében hirdették meg őszi nagy nyereményjátékukat is, a Kulcs Kártya Napokat, amelyben az újdonsült kártyások között jobbnál jobb nyereményeket sorsolnak ki.

Regisztrálj online Kulcs Kártyát, vagy digitalizáld a már meglévő plasztik Kulcs Kártyádat október 18-31. között és könnyedén tiéd lehet az egyik szuper főnyeremény: az egyedi női városi bicikli, vagy a két főre szóló hévízi pihenés a frissen felújított Hunguest Hotel Panorámában félpanzióval! De ez még nem minden, remek heti és napi nyeremények is várják a játékosokat!

Heti nyeremények:

hirdetés

2 db Veroval® 2 in 1 fül-és homloklázmérő

2 db Dcont Etalon vércukormérő

2 db Veroval® Compact felkari vérnyomásmérő

1 db trendi sporttáska

A heti nyeremények – a táska kivételével – gyógyászati segédeszközök. A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Napi nyeremények:

1 db Kulcs Patikás hímzett törülköző

1 db Kulcs Egészséges Meglepetéscsomag

Még nincs Kulcs Kártyád? Légy most a Kulcs Patikák törzsvásárlói programjának részese!

IRÁNY A REGISZTRÁCIÓ ÉS NYERD MEG AZ ŐSZ „LEGKULCSOSABB” NYEREMÉNYEIT!

A játék leírása nem teljes, a képek illusztrációk; a játék és a nyeremények pontos leírását a játékszabályzat tartalmazz. További információk: www.kulcspatikak.hu/nyeremenyjatek


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Csomagküldőből Packeta – új név, új szolgáltatások a csomagküldésben

A Packeta új alkalmazásával sorban állás nélkül az ország több mint 700 pontjáról adhatod fel vagy veheted át csomagjaidat könnyedén.

Link másolása

hirdetés

Szolgáltatásainak minden területére kiterjedő fejlesztésekkel növeli a magyarországi csomagküldés gyorsaságát és fokozza annak kényelmét a nevét Packeta Hungary Kft.-re változtató egykori Csomagküldő.hu Kft. Az egymás közti küldemények területén meghatározó, a webáruházakban vásárolt termékek kiszállításában pedig közel tíz százalékos részesedéssel jelen lévő cég dinamikus terjeszkedését szeptember eleje óta új vezető irányítja.

Az 52 éves Pálfi Tamás a cégvezetői megbízatással azt a feladatot kapta a Packeta cseh tulajdonosától, hogy a névváltás levezénylése mellett a magyar vállalat teljesítményét egy év alatt duplázza meg. Ebben támaszkodhat a dinamikusan növekvő nemzetközi cégcsoport anyagi forrásaira, informatikai fejlesztéseire és kapcsolatrendszerére.

A Packeta Group ugyanis az idei első félévben 131%-kal növelte a különböző európai piacain kiszállított csomagok számát, árbevétele pedig meghaladta a 84 millió eurót, amivel éves szinten 138%-os növekedést ért el. A cégcsoport saját átvevőhelyeinek száma az első félévben majdnem kétezerrel növekedve elérte a közel nyolcezret, míg partneri átvevőhelyeinek száma meghaladja a 92 ezret. Az idei terv 201 millió eurós forgalom és 75 milliós csomagszám elérése, mintegy 3,3 milliárd euró összértékben.

Beruházásokkal a jobb kiszolgálásért

Magyarországon is befektet a piacba az anyavállalat: a kft. telephelyét augusztus végén új, 4100 m2 területű logisztikai központba költöztette, a megelőző évhez képest az idén év végéig 50%-kal növeli az alkalmazottak létszámát, országszerte pedig ugyancsak a 2020-hoz viszonyítva az év végéig 30%-kal bővíti átvevőhelyeinek számát, országos lefedettségét pedig további három vidéki depóval bővíti. A csomagátvevőhelyek száma a következő hónapokban 950-re szaporodik, amivel országos hálózatának hozzáférhetősége megközelíti a Magyar Postáét. Ezekre a pontokra akár már 550 Ft-ért is lehet csomagokat küldeni belföldre.

Digitális megoldás a kényelemért

A Packeta nem logisztikai cégnek vallja magát, hanem inkább egy digitális platformnak. Saját fejlesztésű IT megoldásaival olyan egyszerűvé és kényelmessé teszi a csomagfeladást, amennyire az csak lehetséges. A vállalat hisz abban, hogy minden csomag képes arra, hogy boldoggá tegye a címzettet és a feladót is. Megvalósítása érdekében a társaság a csomagküldés minőségét, kényelmét és gyorsaságát növelő megoldásokat dolgozott ki.

hirdetés
Kapcsolat több mint 70 futárszolgálattal

A hazánkban eddig Csomagküldő.hu néven működő logisztikai vállalat a Packeta Group tagja, a vállalat arculati egységesítési programja részeként Magyarországon is felvette a Packeta nevet. A hazánkban négy, világszerte több mint hetven futárszolgálattal együttműködő globális vállalat a cégnév egyesítésével könnyebben felismerhetővé kíván válni ügyfelei számára, tovább erősítve szerepét a nemzetközi logisztikai piacon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Csomagküldőből Packeta – új név, új szolgáltatások a csomagküldésben

A Packeta új alkalmazásával sorban állás nélkül az ország több mint 700 pontjáról adhatod fel vagy veheted át csomagjaidat könnyedén.

Link másolása

hirdetés

Szolgáltatásainak minden területére kiterjedő fejlesztésekkel növeli a magyarországi csomagküldés gyorsaságát és fokozza annak kényelmét a nevét Packeta Hungary Kft.-re változtató egykori Csomagküldő.hu Kft. Az egymás közti küldemények területén meghatározó, a webáruházakban vásárolt termékek kiszállításában pedig közel tíz százalékos részesedéssel jelen lévő cég dinamikus terjeszkedését szeptember eleje óta új vezető irányítja.

Az 52 éves Pálfi Tamás a cégvezetői megbízatással azt a feladatot kapta a Packeta cseh tulajdonosától, hogy a névváltás levezénylése mellett a magyar vállalat teljesítményét egy év alatt duplázza meg. Ebben támaszkodhat a dinamikusan növekvő nemzetközi cégcsoport anyagi forrásaira, informatikai fejlesztéseire és kapcsolatrendszerére.

A Packeta Group ugyanis az idei első félévben 131%-kal növelte a különböző európai piacain kiszállított csomagok számát, árbevétele pedig meghaladta a 84 millió eurót, amivel éves szinten 138%-os növekedést ért el. A cégcsoport saját átvevőhelyeinek száma az első félévben majdnem kétezerrel növekedve elérte a közel nyolcezret, míg partneri átvevőhelyeinek száma meghaladja a 92 ezret. Az idei terv 201 millió eurós forgalom és 75 milliós csomagszám elérése, mintegy 3,3 milliárd euró összértékben.

Beruházásokkal a jobb kiszolgálásért

Magyarországon is befektet a piacba az anyavállalat: a kft. telephelyét augusztus végén új, 4100 m2 területű logisztikai központba költöztette, a megelőző évhez képest az idén év végéig 50%-kal növeli az alkalmazottak létszámát, országszerte pedig ugyancsak a 2020-hoz viszonyítva az év végéig 30%-kal bővíti átvevőhelyeinek számát, országos lefedettségét pedig további három vidéki depóval bővíti. A csomagátvevőhelyek száma a következő hónapokban 950-re szaporodik, amivel országos hálózatának hozzáférhetősége megközelíti a Magyar Postáét. Ezekre a pontokra akár már 550 Ft-ért is lehet csomagokat küldeni belföldre.

Digitális megoldás a kényelemért

A Packeta nem logisztikai cégnek vallja magát, hanem inkább egy digitális platformnak. Saját fejlesztésű IT megoldásaival olyan egyszerűvé és kényelmessé teszi a csomagfeladást, amennyire az csak lehetséges. A vállalat hisz abban, hogy minden csomag képes arra, hogy boldoggá tegye a címzettet és a feladót is. Megvalósítása érdekében a társaság a csomagküldés minőségét, kényelmét és gyorsaságát növelő megoldásokat dolgozott ki.

hirdetés
Kapcsolat több mint 70 futárszolgálattal

A hazánkban eddig Csomagküldő.hu néven működő logisztikai vállalat a Packeta Group tagja, a vállalat arculati egységesítési programja részeként Magyarországon is felvette a Packeta nevet. A hazánkban négy, világszerte több mint hetven futárszolgálattal együttműködő globális vállalat a cégnév egyesítésével könnyebben felismerhetővé kíván válni ügyfelei számára, tovább erősítve szerepét a nemzetközi logisztikai piacon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

A rizs feleannyiba, a spagetti harmadannyiba kerül a brit Aldiban, mint nálunk, a kilós tejföl ára viszont duplaannyi ott

31 alapélelmiszer árát hasonlították össze, ezekből 14 olcsóbb Angliában, mint Magyarországon, és sokszor nem is kevéssel.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2021. október 18.


Link másolása

hirdetés

A G7 gazdasági hírportál megkérte egy Angliában élő olvasóját, Pétert, hogy vegyen meg 31 alapvető élelmiszert.

A férfi a kasszánál 13 260 forintnak megfelelő fontot fizetett, ugyanez a bevásárlás Magyarországon 11 886 forintba kerül.

Konkrét árak szeptember 30-án(1 font = 416 forint)

  • 1 kiló durum spagetti: 116 forint Angliában, 518 forint Magyarországon
  • 1 kiló rizs: 187 forint Angliában, 368 forint Magyarországon
  • 1 kiló tejföl: 1289 forint Angliában, 681 forint Magyarországon
  • 1 killó banán: 312 forint Angliában, 479 forint Magyarországon
  • 1 kiló toast kenyér: 549 forint Angliában, 249 forint Magyarországon

A lap készített már hasonló vizsgálatot a Lidl kapcsán is, ezzel a céljuk, hogy egy konkrét nagy bevásárlás költségének változásain mérjék az inflációt vagy a deflációt.

Angliában ugyan többet kellett fizetni összesen, viszont a G7 megnézte azt is, hogy a nettó medián fizetés (az a bér, amitől lefele és felfele is ugyanannyi elem van, tehát nem átlagról van szó, hanem középértékről) 2000 font körül van, ami 850 ezer forintnak felel meg. Ugyanez a szám Magyarországon 210 ezer forint, így a végén kijön, hogy a 31 termékes vásárlás egy angol fizetésnek az 1,6 százalékát, míg egy magyar fizetésnek az 5,6 százalékát emészti fel.

"Nem meglepő módon tehát (nem reprezentatív) összehasonlításunk szerint a magyar családnak 3,5-szer nagyobb teher ugyanazt megvenni ugyanabban a boltban, mint az angolnak"

– számolták ki.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: