Az anyatejjel is átjut a transzzsírsav
Óvjuk az óvodásokat… és az iskolásokat is!
A gyerekek általában azt eszik, amit a felnőttektől kapnak. Éppen ezért olyan fontos, hogy helyes táplálásukra még inkább odafigyeljenek a családtagok és természetesen a közétkeztetéssel foglalkozó szervezetek is.
Az óvodai és iskolai étkezést biztosító cégek felelőssége, illetve fő feladata az, hogy megfelelő minőségű menüt biztosítsanak a gyermekek számára. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009-es felméréséből azonban az derült ki, hogy az óvodák csaknem 10 százalékában a napi menü transzzsír-tartalma meghaladta a maximálisan ajánlott mennyiséget.
Természetesen a szülők is sokat tehetnek gyermekük egészséges táplálkozásáért. Bevásárláskor nézzük meg jól a termékek címkéjét és ne vegyünk olyan desszertet (csokoládét, kekszet, nápolyit stb.), illetve élelmiszert, amely részlegesen hidrogénezett növényi olajt, zsírt vagy zsiradékot tartalmaz.
A csecsemők is veszélyben lehetnek
Bár a csecsemők közvetlenül nem fogyaszthatnak transzzsír-tartalmú ételeket, az anyatejen keresztül mégis bejuthat a szervezetükbe. A transzzsír kimondottan káros hatással van a gyerekek fejlődésére, különösen az agy működésére. Éppen ezért annyira fontos, hogy anyaként még jobban ügyeljünk arra, hogy mit eszünk.
Transzzsír lehet még az előbb felsorolt termékeken kívül a chipsekben, levesporokban, instant kakaó-, kávé-, és tejporokban, valamint a pékárukban is. Minden esetben nézzük meg a termék címkéjét, mielőtt azt beletennénk a kosarunkba. Egy-egy helyes döntés ugyanis akár életet menthet.
Zsírsavak minden élelmiszerben vannak és ezek egy részére a szervezetünknek szüksége is van. A transzzsírsavak azonban a veszélyesebb fajtába tartoznak: növelik a „rossz” vagyis LDL-koleszterin szintjét és csökkentik a védő hatású HDL-koleszterin mennyiségét a vérben. Ennek következményeként lerakódások alakulhatnak ki az erekben, nő a szívinfartus vagy a hirtelen szívhalál veszélye.
A transzzsírok természetes módon viszonylag kevés élelmiszerben találhatóak meg – nagyobb mennyiségben például a kérődző állatok húsában, tejében találkozhatunk vele. A mesterséges olajfinomító eljárások azonban azt eredményezik, hogy az olajokban megnő a transzzsírsavak mennyisége – a margarinok, chipsek, zacskós levesek, édességek egy jelentős hányada tehát egészen szép mennyiséget tartalmaz ebből az anyagból.
Nem játék
A Magyar Nemzeti Szív Alapítvány adatai szerint Magyarországon évente 1000 halálesetet lehetne megelőzni, ha nálunk is betiltanák a transzzsírok használatát. A transzzsírtól sajnos senki sincsen biztonságban: a gyerekek a menzákon, vagy az édességek, rágcsálnivalók fogyasztásakor találkozhatnak vele: mivel ezek az anyagok könnyen kezelhetőek, kevésbé avasodnak és jobban elállnak, az olcsóbb, tartósított termékeket előszeretettel készítik ezekkel. A transzzsírok ráadásul az anyatejbe is bekerülnek, így már csecsemő korban is találkozunk ezzel az anyaggal.
bizonyos margarinok,
ropik, kekszek, chipsek, nápolyik,
tartós muffinok, croissan-ok, és egyéb csomagolt sütemények, fánkok,
szaloncukrok, négercsók, csoki figurák, téli fagyik, töltelékes csokoládék,
müzliszeletek,
pattogatott kukorica,
mélyhűtött pékáruk és pizzák,
leveskockák és-porok,
salátaöntetek,
egyes látványpékségek termékei,
bizonyos gyorséttermi ételek.
Hogy elkerüljük a felesleges transzzsírsav-fogyasztást, ellenőrizzük az ételek címkéit és figyeljünk rá, hogy amit eszünk, az lehetőleg ne tartalmazzon hidrogénezett növényi olajokat!
VIDEÓ: Transzzsírok a margaringyártásban
Transzzsír-rendelet:
Bár teljesen betiltani ezt az anyagot nem lehet, egy 2014 februárjában kiadott rendelet drasztikusan korlátozza azt, hogy mennyi transzzsírt tartalmaznak az élelmiszerek. A rendeletalkotók azt remélik, hamarosan évente 6000 életet menthet meg a korlátozás.
Forrás: Országos Egészségfejlesztési Intézet, Egészségkommunikációs Központ
Ha hasznos volt a cikk, nyomj egy lájkot!