Amikor a csirkepaprikás, az almás pite és a csipketerítő emlékeket hoz elő
Nagyjából 2010 környékén jártam a várost aktívan, élmények után kutatva. Vidékről jöttem Budapestre, és teljesen megbabonáztak a romkocsmák, a régiségekkel telezsúfolt kávézók, a 90-es évekből hátramarad, fiatalok által újra életre keltett eklektikus terek.
Előtte soha nem gondoltam volna, hogy a retro bútorok, a porcelánok vagy a régi csempék a nagymamámtól távol is tűnhetnek természetesnek. Ebben a budapesti közegben érzetem először azt, hogy nem feltétlenül kell mindent újra cserélni. Sőt, a nosztalgikus elemeket szépen lehet vegyíteni az újjal, hogy aztán valami igazán komfortos dolog szülessen belőle.
Amikor pár nappal ezelőtt átléptem a Marumba ajtaját, ismét ez az érzés fogott el:
A thonet székek, a csipketerítők és a porcelánok kedves vidámsággal egészítik ki a koptatott falakat. Hencz Péter fotográfus AI segítségével készült képei pedig méginkább kihangsúlyozzák azt, hogy a Marumba nem szeretné túlságosan komolynak vagy elegánsnak mutatni magát.




A hely mögött az a hatfős baráti társaság áll, aki a Dob utcában a Közel-keleti, mediterrán és kaukázusi ételeket felvonultató Dubrumbát, és az előbbiek mellett már egészen az indiai konyháig merészkedő, Széll Kálmán téri Pingrumbát is megálmodta.
Miközben a menüt lapozgattuk az is világossá vált, hogy zenék tekintetében is vissza szeretnének repíteni az időben. Azok a magyar klasszikusok szóltak, amik a 60-as 70-es 80-as években is üvölthettek egy táskarádióból.
Az étlap felosztása viszont sokkal modernebb. Nem az előétel - főétel dilemma a mérvadó, hanem kistányér és nagytányér közül választhatunk.
Az ételeket Heiszler Olivér kreatív séf segítségével álmodták meg, aki bár sok évet töltött a fine dining világában, jelenleg már sokkal inkább a comfort food irányába húz.




Mielőtt rátérnénk az ételek elemzésére, azért az italokról is ejtenék pár szót.
Ez is igazodik a Kárpát-medence-vidéki tematikához. Így például nem tudunk klasszikus citrusos limonádét rendelni, hanem helyette egy Zöldszőlő fröccsel (1100 Ft), egy Cold brew jeges teával (1100 Ft) vagy egy Eper - csipkebogyó tonikkal (1500 Ft) frissíthetjük fel magunkat.
A borlapon kisebb pincészetek, natúr-organikus borok találhatóak. Érdemes ilyen helyen barátkozni a natúr borokkal, mert itt ez nem csak a teljesség igénye miatt van erőltetve, hanem ténylegesen a fő csapásvonal.



A kistányérokat bedobtuk középre, de mégsem volt az az érzésem, mintha a "small plate”-ekre épülő helyek csapdájába kerültünk volna.
Rendeltünk Paprikás karfiollevest vajas galuskával (2900 Ft), Mangalica pástétomot tárkonyos mustárral, pirítóssal (3200 Ft) és az ellenállhatatlan Kenyér és zsír (2000 Ft) kombót.
A pástétom vadabbul néz ki, mint amilyen élmény. Klasszikus májkrémezéseket idéz fel, rengeteg extra ízzel.
De a legkevésbé fotogén karfiolleves lett az abszolút kedvencem. Bár a textúrák teljesen mást adtak, az ízek egy igazán házias levest juttattak eszembe.



A nagytányéroknál volt egy kis vita. A paprikás csirke (Tanyasi csirkepaprikás tojásos galuskával - 4800 Ft) és a rántott hús (
Végül mindegyiknél ugyanaz lett a benyomásunk. A hús az csak hús, de minden más körítő elem bombaként robbant a szánkban. A csirke olyan szószban úszott, hogy csatos üvegben, literszámra kellene árulni.
A rántott hús mellé pedig ilyenkor nyáron nem is lehet jobb köretet adni a krémes krumplisalátánál. Az ecetes - cukros saláta pedig szépen frissíti a falatot.
Biztos vagyok benne, hogy a Kelkáposzta főzelék gombafasírttal (3900 Ft) az egyik legmegosztóbb étel. Ha a klasszikus fokhagymás rántás és a szétfőtt zöldség után epekednénk, akkor ne ezt kérjük ki, de újragondolt ételként tökéletes.
A káposzta friss és néhol még roppan, a krumpli pedig külön lepirított elemként kerül a tetejére a fasírttal együtt. Mi nagyon szerettük.


Desszertek közül a Rákóczi túróssal (2300 Ft) és az Almás pitével (2100 Ft) zártuk a sort.
A Rákóczi túrós egy pohárkrémként került elénk. Nyáron ez a forma talán a legjobban fogyasztható.
Úgy sejtem, hogy sokunk mamája.
A Marumba sokak számára lehet tökéletes választás. A harmincasokban és attól fölfele instant emlékeket hoz elő, a fiatalabbaknak meg egy olyan világról mesél, amire pontosan ilyen formában érdemes emlékezni.
A design, a hangulat és az ízek remekül alkotnak egy hangulatos egészet. Nem bánom, ha a külföldiek egy ilyen hely alapján ismerik meg a magyar konyhát.
Marumba
1075, Holló utca 1. Budapest
