News here

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

9 dolog, amit ne tegyél meg a cicáddal!

9 éve indult az oldal, ahol a szerző gazdiknak segít a macskáik viselkedését megérteni, és sokszor meg is változtatni. Gyakran ad tanácsokat ahhoz, hogy mit csinálj gazdiként a cicáddal.
Pintér Attila írása a Szeretem a cicámat! blogon. Címkép: Pexels/David Yu - szmo.hu
2022. október 29.


Link másolása

"Az évezred eleje óta macskázom, több éve foglalkozom antiszociális macskák rehabilitációjával, sok menhelyi és utcacicát fogadtam már be. Ők félősek, stresszesek, szocializálni kell őket. Az így szerzett tapasztalataim osztom meg a blogon, és adok tanácsot cicagazdiknak kedvencük megismeréséhez és neveléséhez. Ha félős vagy éppen agresszív a cicád, az ágyadra pisil vagy nem fogadja el az új macskát, itt segítséget találsz!"

A macskákról sokan gondolják, hogy maguknak valók, vagy akár azt is, hogy nem szeretik az embert, pedig ez nem igaz, és akinek van cicája, ezt pontosan tudja. De mégis van pár olyan dolog, amit a cicák nem szeretnek, vagy nem jó nekik, ezek közül válogattam most ki a kilenc legfontosabbat.

1. Ne félj tőle, és ne haragudj rá!

Ez persze nem mindig könnyű. Főleg, ha megtámad vagy az ágyadra pisil, de ilyenkor inkább gondolj arra, hogy a cicád ezt nem gonoszságból csinálja, vagy mert utál téged. Az is téves, amikor „bosszúpisiről” beszéltek sokszor. A macskák ugyanis nem bosszúállóak, a bosszúállás kizárólag az emberekre jellemző. A legtöbbször éppen félelemből teszi ezeket a macska, mert nem érzi magát biztonságban az új helyén, vagy félti azt az új macskától, de lehet egy betegség is az oka. Ezért mindig próbálj rájönni a valódi okokra, változtass dolgokon, hogy a cicád jobban érezze magát, és figyeld a reakcióit! Javaslatokat találsz itt a blogon is, de kérdezhetsz is tőlem!

A félelem és a harag pedig azért is rossz irány, mert a macskád megérzi ezt, és ő is félni fog, ami csak ront az eddigi helyzeten is. Próbálj minél inkább nyugodt maradni. Főleg, ha a cicád félős.

2. Ne erőltesd rá az akaratod!

A macskák nagyon önállóak, és jobban szeretik azt csinálni, amihez kedvük van. Szemben a kutyákkal, akik kifejezetten szeretik, ha megmondják, mit kell csinálniuk (általánosságban persze, hiszen egyedenként mindkét fajban vannak kevésbé önállóak és önfejűek is). Ez nem jelenti azt, hogy nem tudod rávenni arra a cicádat arra, amit te szeretnél, csak nem parancsszóra fog ez menni. Egy macska figyelmét először fel kell kelteni, azért barátságossá vagy érdekessé kell tenni a dolgot, és ha tetszik neki, akkor hamarosan igényelni is fogja a tevékenységet. Ez lehet a közös játék (amit szintén érdemes jól csinálnod), simogatás, de akár aggility vagy az, hogy ne menjen fel a konyhapultra. Ezeket el lehet érni kitartással és következetességgel, és persze azzal, hogy figyelembe veszed a cicád igényeit.

Fotó: Pexels/Wojciech Kumpicki

De kérlek, hogy ne „mássz rá” a macskádra, ne kapkodd fel, ne szorítsd erősen magadhoz, akkor sem, ha nagyon szereted, mert ezt ő valószínűleg nem szereti, maximum elviseli. Itt is persze vannak olyan cicák, akik igénylik az ölelgetést, de a bárhol rátörő embereket még ők sem kedvelik. Vedd tehát figyelembe, mi jó a cicádnak, és másoknak se engedd - pl. ismerős gyerekeknek -, hogy abuzálják a macskád!

3. Ne büntesd!

Régebbi kutyakiképzési elvek szerint fegyelmezni kell a kutyát, és meg kell büntetni, ha rosszat csinál. Manapság viszont az új képzési elv az, hogy nem szabad a kutyát sem büntetni, mert rossz élményei lesznek velünk, félni fog tőlünk, ezért csak pozitív megerősítést használnak a kutyatrénerek is: jutalomfalattal, dicsérettel, simogatással vagy játékkal jutalmazzák az elvárt viselkedést. A macskákra ez hatványozottabban igaz: sose büntesd, de mindig jutalmazd!

Sokan szeretitek használni a vízspriccelőt, ha felmegy például a konyhaasztalra, vagy kiabáltok vele, ha almon kívül pisil, de az is előfordul, hogy fizikailag bántalmazza a gazdi, ha rosszat csinált a cicája. Ezek a módszerek nem vezetnek eredményre. Sőt, csak rosszabb irányba terelik a dolgokat, a macska ugyanis félni fog tőlünk. Emellett az is baj ezekkel, hogy csak akkor tudjuk csinálni, ha ott vagyunk, és ha nem, akkor a macska úgyis megteszi a tiltott dolgot. Ezért inkább a fentieket mellőzzük. Büntetés helyett más technikákat próbáljunk ki a konyhapult macskátlanítására, vagy az almon kívül pisilésre is.

4. Ne engedd kóborolni!

A magad, a macskád, a többi állat és ember érdekében se, és ne csak azért, mert a törvény is arra kötelez, hogy a saját állatodat a saját ingatlanodon belül tartsd!

A kijárós cicák élete minden nap veszélynek van kitéve. Elkaphatnak egy halálos macskabetegséget, elütheti őket egy autó, megtámadhatja őket egy kutya és a macskagyűlölő emberek is bánthatják.

Fotó: Pexels/Kate

Emellett a macskák rengeteg madarat megölnek csak szórakozásból. Sokkal többet, mint amennyire akkor is szükségük lenne, ha nem kapnának tőled enni, és mivel ráadásul nem a fauna részei, nagyon sokat ártanak az élővilágnak. Valamint nem, a macskák nem attól boldogok, ha kijárnak, hanem ha foglalkoznak velük, megfelelő életteret biztosítanak nekik, nem csak hagyják, hogy elfoglalja magát a szabadban. Kicsit olyan ez, mintha a szülő minden reggel kizavarná a gyerekét az utcára, hogy foglalja el magát, de sose játszik vele, viszi el egy moziba vagy olvas neki.

Legyél felelős macskatartó, és tartsd bent a cicádat! Építsd macskakifutót vagy tedd macskabiztossá a kerítésed, de a házban is tarthatod, rengeteg lehetőség van arra, hogy a cicád biztonságban legyen, és emellett boldog is!

5. Ne szabadulj meg tőle!

Ha felnő és már nem olyan cuki, mint kölyökként volt, ha szétkarmolta a kanapét vagy az ágyadra pisilt, ha öreg és beteg lett, ne tedd ki az utcára vagy add le egy menhelyre, mint egy megunt tárgyat! Attól kezdve, hogy befogadtad, felelősséggel tartozol érte, nemcsak akkor, amikor örömet okoz, hanem akkor is, amikor gond van vele, időt kell rá szánni vagy pénzbe kerül. Ő bízik benned, ne okozz neki csalódást!

6. Ne hagyd ki az állatorvosi vizsgálatokat!

Nemcsak a rendszeres orvosi vizsgálatokra gondolok, hanem arra is, ha beteg lesz a cicád vagy furcsa lesz a viselkedése. Ne hagyd, hogy szenvedjen, ne a közösségi felületeken kérdezz meg ismeretleneket, hogy mit csinálj, mert a kamillatea nem jó mindenre is, és az orvosok nem szoktak kommentekben meggyógyítani senkit. Vidd orvoshoz a cicádat, ha nem tudod, mi baja! Ezt megelőzendő pedig évente iktass be egy állatorvosi vizsgálatot, főleg, ha a cicád már elmúlt 7 éves.

7. Ne adj tejet neki!

Persze, minden cica szereti a tejet, joghurtot, de a fagylatot is. Mégse adj nekik! A fagyállót is szívesen megisszák a macskák, és még sem adsz a cicádnak, ugye? Csak azért, mert szereti, nem biztos, hogy az jó is neki!

Fotó: Pexels/Emrah AYVALI

A felnőtt macskák ugyanis mind laktózérzékenyek, és hasmenésük lesz a tejtől, ami szélsőséges esetben kiszáradást is okozhat. A friss, tiszta vízen kívül nincs szükségük más folyadékra, ha pedig a cicád keveset iszik, próbáld máshogyan ezt pótolni.

8. Ne távolíttasd el a karmait!

A „karomtalanítás” vagy „karomeltávolítás” szerencsére hazánkban nem divat, de azért néha lehet vele találkozni, és vannak országok, ahol kifejezetten sokszor alkalmazzák. Annak ellenére, hogy állatkínzás, hiszen gyakorlatilag megcsonkítják ilyenkor a macskát. A műtéti eljárás során ugyanis véglegesen eltávolítják annak karmait.

Ennek oka az, hogy így a macska nem tud kárt tenni a bútorokban – karmokkal legalább is. Sok esetben viszont a beavatkozás után a macska nem használja többet az almot, mert a megszokott kaparás fájdalmas neki, ezért inkább a kanapét vagy ágyat választja.

A rosszul elvégzett műtétek ráadásul egész életén át tartó fájdalmat okozhatnak a mancsokban vagy a hátban. Le is sántulhat vagy elkaphat valamilyen fertőzést a cica a műtét után. De egy sor viselkedési változást is eredményezhet: agresszívabb lehet a cica a fájdalom miatt, vagy mert tudatában van annak, hogy nem képes megvédeni magát egy konfliktus során. De a macskák számára fontos kaparás elmaradása is személyiségbeli változásokat okozhat, hiszen így kevésbé érezheti biztonságban magát.

Fotó: Pexels/Cats Coming

Ezért inkább rendszeresen vágd le a karmait, vagy vidd állatorvoshoz, aki segít ebben, és tegyél a lakásba több helyre kaparófelületeket, amik „hirdetőoszlopok” a cicák számára. A legjobb, ha olyan helyre és olyan anyagból és olyan állásba teszed ezeket, ahol, amit és ahogyan kapar a cicád.

9. Ne vidd el nyaralni!

A macskák territoriális állatok, ezért a saját, megszokott területükön érzik jól magukat. Fokozottan igaz ez azokra a cicákra, akik kölyökkoruk óta egy helyen éltek, és nem voltak nagy változások az életükben. Egy ilyen cicának óriási stressz, ha elviszed 1-2 hétre egy idegen helyre, és mire megszokja, már jöttök is vissza. Egy ilyen „kaland” után előfordul, hogy elveszti a cica a szobatisztaságát vagy más módon akarja a területét megjelölni. Ennél sokkal jobb megoldás, ha a cica otthon marad, és egy szomszéd, rokon, ismerős vagy cicaszitter minden nap elmegy hozzá.

Természetesen vannak nagy utazó cicák is, de nem ez a jellemző, és most is az a legfontosabb, hogy ismerd a cicádat: mit szeret és mit nem.

Te mit tartasz be a fentiekből, vagy mit nem? Írd le kommentben! Hamarosan lesz folytatása a fentieknek, amikor azt fogom leírni, mik azok, amiket mindenképpen tegyél meg a cicáddal.

Hasznos tippek a blogban macskatartóknak, képes naplók "macskaszocializálásról". Ha pedig gondod van a cicád viselkedésével, félős, agresszív vagy az ágyadra pisil, olvasd el a blogot, vagy tedd fel a kérdésed! Támogatni pedig a Patreonon kersztül tudod az oldalt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
5 tipp, hogy legyen valóban élmény a vásárlás Black Friday napján
Az online vásárlási kedvünk csak nőtt az elmúlt egy évben, így egészen biztosan sokan fognak élni a Black Friday akciókkal, hogy online, jó előre, kedvező áron szerezzenek be karácsonyi ajándékokat - vagy épp magukat lepjék meg.

Link másolása

November vége felé közeledünk, az időjárás egyre borongósabb, a nappalok is egyre rövidebbek, kezd a beszélgetéseink tárgyává válni a karácsony: például az, hogy kit és milyen ajándékkal lephetünk meg. Érdemes időben elkezdeni a tervezést és a vásárlást is, a legnagyobb leárazásokat minden évben a november végi Black Friday akcióknál találjuk.

Az idén november 25-re esik a Fekete Péntek, de vannak olyan webáruházak, ahol már 18-án megtartják az akciókat. Ha elég szemfülesek vagyunk, akár 50-70%-os kedvezménnyel vásárolhatunk - beszerezhetjük már most kedvezményesen a karácsonyi ajándékokat, főleg, ha attól tartunk, idén amúgy is nagyobb összeget kell költenünk rájuk.

Akár magunknak, akár a szeretteinknek választunk valamit, érdemes körültekintőnek lenni azt illetően, hogy mit veszünk és honnan, és hogyan szeretnénk fizetni.

A Mastercard adatai szerint az elmúlt évben nőtt Magyarország digitális fizetési indexe - ez az a mutató, amely a piac fejlettségét méri digitális fizetések terén, a tudásra, a használatra, és az infrastruktúrára alapozva. Egyre többféleképp, egyre több helyen válogathatunk a nekünk szimpatikus megoldások közül.

Ez azt is előrevetíti, hogy idén még többen szerzik majd be online a karácsonyi ajándékokat. Hogy minden simán menjen, most öt tippünk következik a Black Friday akciók tökéletes kihasználásához.

1. Tájékozódj előre!

Nem lehet elégszer elmondani, leírni, hogy a legfontosabb a felkészültség. Tudjuk, hogy pontosan mit szeretnénk, pontosan honnan, és pontosan mikor vannak az akciók. Ha mindezek tudatában kezdjük a vásárlásunkat, néhány kattintás, vagy egy kellemes séta a sikerélményünk záloga.

Az igazán profik előre kikeresik maguknak azokat a termékeket, amelyek szóba jöhetnek számukra, előre eldöntik, melyiket miért választanák, sőt, le is mentik az adott webáruházon belül a termék oldalát - így akár az rendszerint 0 órakor induló akció első perceiben lecsaphatnak a kívánt árura, amennyiben annak engedményes ára valóban megfelelő számukra.

2. Ellenőrizd, mennyire biztonságos a kiszemelt webshop!

Mikor ekkora a vásárlási őrület, sajnos előfordulhatnak visszaélések is, úgyhogy kiemelten fontos, hogy körültekintők legyünk.

Szerencsére vannak olyan weboldalak, amelyek a Black Friday leárazásokban részt vevő kereskedőket gyűjtik össze. Itt azt is megnézhetjük, mikor lesz pontosan az akció. Ha ezekben nem szereplő weboldallal van dolgunk, az interneten semmi sem marad titok, keressünk rá vásárlói értékelésekre, hogy biztosak legyünk a dolgunkban.

Mindenképpen gyanús lehet az a webáruház, ahol nincsenek részletes termékleírások, nem találunk a termékvisszaküldésre opciót, nem egyértelműek a kapcsolati adatok, az értékelések pedig bár csupa pozitív véleményt tükröznek, nyelvezetük furcsa, mintha a Google Translate segítségével fordították volna őket.

3. Mentsd el előre a kártyaadataidat!

Online vásárlás esetén egyszerű és biztonságos megoldás, ha elmentjük előre a bankkártyánk adatait. Nem beszélve arról, hogy amikor egy Black Friday akcióban épp a gyorsaság is számíthat, mert lehet, hogy pár másodperccel előttünk viszik el a kiszemelt termék utolsó darabját, akkor bosszantó tud lenni, ha még a bankkártya adatainkat is külön be kell pötyögnünk. Hát még ha épp nincs kéznél a kártya, és előbb át kell érte mennünk egy másik helyiségbe.

Egy már kipróbált, megbízható webáruház oldalán nyugodtan elmenthetjük a kártyaadatainkat - azzal senki nem tud visszaélni. Az adatokat a kereskedők nem is látják, a fizetési folyamat közvetlenül a bankunkon keresztül bonyolódik.

Van arra is lehetőségünk, hogy számítógépre és okos eszközökre is telepíthetünk olyan applikációt, amellyel lényegesen gyorsabbá, és biztonságosabbá is válik a fizetés.

Bővebb információért érdemes megnézni a Mastercard honlapját.

4. Legyen regisztrációd a kiszemelt webáruházban!

Ugye neked is rémlik, hogy amikor egy webshopban eljutsz odáig, hogy megrendeld a terméket, felajánlja neked a felület, hogy regisztrálj - de ez sokszor nyűgösnek tűnik, ezért kimarad. Pedig nagyon hasznos tud lenni, mert ha már van regisztrációd a webáruháznál, a következő vásárlásnál nem kell újra beírnod az adataidat, megadnod a kiszállítási címedet, csak ha eltérne attól, amit korábban elmentett a rendszer.

És ugye nem kell újra mondanunk, hogy a Black Friday akcióknál lehet, hogy minden perc számít?! Legjobb, ha akkor, amikor épp le akarsz csapni egy jó áron lévő termékre, már nem tökölsz az adatokkal, csak megnyomod magabiztosan a regisztrált felhasználóknak szánt gombot, ahol elég a felhasználónevedet / e-mailcímedet és a jelszavadat beírnod.

5. Ha személyesen szeretsz vásárolni: válaszd a leggyorsabb fizetési módot!

Mindenki számára léteznek olyan dolgok, amiket jobban szeret megnézegetni, hozzáérni, felpróbálni, kipróbálni, mielőtt megveszi. Van, aki kifejezetten jobban élvezi a vásári forgatagot, mint egyedül csendben intézni a vásárlást.

Érdemes azonban ezekben az esetekben is az elektronikus fizetés nyújtotta kényelmet kihasználni, hiszen telefonunk vagy okosóránk általában kéznél van, és egy mozdulat a fizetés. A mögöttünk sorban állók is hálásak érte, ha gyorsak vagyunk.

A cikk megjelenését a Mastercard támogatta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Várod már a karácsonyt?
Mennyire van már karácsonyi hangulatod? Mikor szerzed be az ajándékokat? Vagy már meg is vannak? Többek között erre vagyunk kíváncsiak a cikkben található kérdőívünkben.

Link másolása

A boltok már karácsonyi díszben, a polcokon már megtalálhatóak a mikulások, és a bevásárlóközpontokban is felcsendült a Last Christmas. Te viszont azon gondolkozol, hogy a jelenlegi árak mellett hogyan alakítsd úgy, hogy teljes legyen az ünnepi menüsor, hogyan sakkozz a szeretteidnek szánt ajándékokkal vagy hogy egyáltalán bekapcsold-e idén a fényfüzéreket.

A karácsony ugyanis a meghitt családi együttlét mellett egyet jelent a költekezéssel, ami egyre nagyobb gondot okoz az infláció miatt. Idén ezért rangsorolnunk kell, és jobban át kell gondolni, hogy mire is költsünk. Vajon emiatt lesz valami, ami idén karácsonykor másként történik? Hogyan vásárolsz be a karácsonyi menühöz, az ünnepnapok alatti sütés-főzéshez? Idén bekapcsolódsz valamilyen jótékonysági akcióba? Ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ alábbi kérdőívünkben.

Töltsd ki te is, hogy átfogóbb képet kapjunk a témáról! A válaszadás teljesen anonim, és mindössze néhány percet vesz igénybe. Előre is köszönjük a közreműködésedet!

Az Ökumenikus Segélyszervezet Adventi Adománygyűjtésének keretében a vásárlók november 14. és december 24. között közel 200 Tesco áruház hagyományos és önkiszolgáló kasszáinál árusított 250 forintos adománykuponok megvásárlásával járulhatnak hozzá a nehéz helyzetben levő családok és gyermekek támogatásához. A december 1-től 24-ig tartó időszakban pedig online elérhető 250, 500, valamint 1000 forint értékű kuponokból is választhatnak jótékony célra.

Create your own user feedback survey


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Téged mi borít ki közlekedés közben?
Kampányt indított a Magyar Suzuki számos szakértő és véleményvezér bevonásával, hogy megértsük, a biztonságos közlekedés közös felelősségünk.

Link másolása

Nem te vagy az egyetlen, aki úgy érzi egyes napokon, hogy szeretne mielőbb, épségben hazaérni és távol kerülni a közlekedés összes résztvevőjétől. Mára eljutottunk oda, függetlenül attól, hogy gyalog, motorral, kerékpárral vagy autóval közlekedünk, hogy mindannyian ugyanolyan érzésekkel találkozunk nap mint nap. Egy friss kutatásból, amely a Magyar Suzuki megbízásából készült, kiderült, hogy feszültek, figyelmetlenek, türelmetlenek, agresszívek vagyunk az autóban és sokan versenypályának használják az utakat. A megkérdezettek közül sokan megkérdőjelezik a közlekedési szabályokat, magukat az átlagnál jobb sofőrnek tartják, miközben másokat és a környezetet okolják a balesetek miatt. Stresszhelyzetben pedig még a legnyugodtabb vezető is meggondolatlan lesz. Hihetetlen, de a magyar autósok majdnem 60 százaléka naponta lát balesetet a közutakon, amely legfőbb okának a szabályok be nem tartását, a figyelmetlenséget és az erőszakos viselkedést látják.

Társadalmi szinten kell változtatnunk!

Nem kérdés, hogy a közlekedés az, ahol semmi helye nem lenne az erőszaknak, az agressziónak (ezeknek úgy általában, sehol nem lenne helye), de éppolyan veszélyes a frusztráltság, a figyelmetlenség és a félelem megélése is. Sokan ilyen helyzetbe kerülve szitkozódnak, dudálnak, reflektort használnak vagy figyelmen kívül hagyják a követési távolságot. Ismerős valamelyik helyzet?

„Vizsgálattal is kimutatták, hogy a közúti járművezetők több, mint 65 százaléka az átlagnál jobb autóvezetőnek tartja magát. Ez azonban gondolkodási torzítás: ha más hibázik, azért hajlamosak vagyunk az illetőt okolni, a saját tévedésünkért viszont a környezeti tényezőket tartjuk nagyobb eséllyel felelősnek. Az én védelme, a másoktól való pozitív megkülönböztetés gyakran ösztönös folyamat, és egy modern, versengő világkép erre sajnos rá is erősíthet” – értékelte a közlekedők viselkedési mechanizmusát Zerkovitz Dávid közlekedéspszichológus.

Nem kérdés, hogy társadalmi szinten lenne szükség változásra, ugyanakkor nem vagyunk könnyű helyzetben. A koronavírus, az orosz-ukrán háború és a jelenlegi gazdasági helyzet is hatással van a lelki jólétünkre, feszültebbek, ingerlékenyebbek, figyelmetlenebbek vagyunk, miközben aktív részesei vagyunk nap mint nap a közlekedésnek. A Magyar Suzuki most felkarol egy fontos társadalmi ügyet annak érdekében, hogy a közlekedés minden résztvevője biztonságban legyen az utakon.

Véleményvezérek és közlekedéssel foglalkozó szakértők bevonásával edukációs, figyelemfelhívó kampányt indítottunk ’Együtt az utakon’ címmel. Hisszük ugyanis, hogy a biztonságos közlekedés közös felelősségünk. A közlekedési kultúra megváltoztatásának egyik első lépéseként összeállítottunk egy 14 pontból álló javaslatot, mely kiegészíti a KRESZ-t. Ezek inkább az emberi érzelmekre hatnak, alkalmazásuk közben pedig tekintettel vagyunk a közlekedés többi résztvevőjére is” – mondta Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a Magyar Suzuki kommunikációs vezetője.

Stohl András: soha nem késő változtatni!

De mi is az előzékenységi KRESZ és miben segíthet nekünk a mindennapokban? Mindannyiunknak jólesik a figyelmesség, az udvariasság vagy a kedvesség. Ha csak arra gondolsz, hogy egy esős napon sok bosszúságtól kímélheted meg a buszmegállóban várakozókat, ha nem gázolsz a vízbe, lefröcskölve ezzel a gyalogosokat. De biztosan te is hálás leszel, ha legközelebb türelmesen megvárják, míg leparkolsz a kiszemelt helyre. Nem beszélve arról, hogy mennyit számít egy dugó kialakulásának elkerülésében, ha mindenki csak egy autót enged be maga elé, követve a zipzár-elvet.

„Érdemes határozottnak, de ugyanabban a szituációban előzékenynek is lenni. Ezt a kombinációt sokan kedvelik a fogadó oldalon, és rendszeresen találkozom azzal, hogy a másik vezető perceken belül tovább is adja másnak a pozitív impulzust” – fogalmazott Zerkovitz Dávid közlekedéspszichológus.

A Magyar Suzuki „Együtt az utakon” kampányában szerepet vállalt Stohl András is, mert úgy érezte, a saját példája mutatja, mekkora árat lehet fizetni azért, ha hozunk egy-egy rossz döntést közlekedés közben. Ugyanakkor szerinte sosem késő változtatni.

„20, illetve 12 évvel ezelőtt kétszer is olyan közlekedési balesetet szenvedtem, amelyet a felelőtlenségem okozott. A felelősségem teljes körű elismerése mellett a büntetés letöltése után változtattam a szokásaimon. Bár 12 év telt el az eset óta, még ma is gyakran találom magam olyan helyzetekben, amikor nem tudják a sofőrök hova tenni, hogy engem volán mögött látnak. A büntetésem részeként öt évre bevonták a jogosítványom, amelyet visszakapva minden körülmény mellett ügyelek arra, hogy betartsam a KRESZ-szabályait. Tanultam a hibámból és törekszem rá, hogy többet hasonló ne történjen meg. Azok, akik ma hoznak rossz döntéseket az utakon, gondolják végig, mennyire éri meg egy-egy csata a közutakon!” – árulta el a színész, televíziós műsorvezető.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Apró lépésekkel a füstmentes városokért
A Füstmentes Városért kampány arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy egy kis odafigyeléssel és apró lépésekkel mi is sokat tehetünk a környezetünkért.

Link másolása

A klímaválság hatásai egyre inkább megjelennek a mindennapokban, és mind globális, mind pedig egyéni szinten változásokat követelnek. Ahogyan fűtünk, hűtünk, közlekedünk, az otthonainkat működtetjük, az mind kínál energiatakarékossági és egyben kibocsátáscsökkentési lehetőségeket. A Füstmentes Városért kampány arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy egy kis odafigyeléssel és apró lépésekkel mi is sokat tehetünk a környezetünkért.

Az idei nyáron Európa-szerte és Magyarországon tapasztalt szárazság és extrém időjárás még közelebb hozta az éghajlatváltozás kérdését a mindennapokhoz, ősztől pedig az energiaválság és az elszálló árak miatt kerültek előtérbe a takarékossági szempontok. A Füstmentes Városért kampány arra kíván rámutatni, hogy egy kis odafigyeléssel a mindennapokban komoly előrelépést érhetünk el, és mindez pénztárcánknak és környezetünknek egyaránt javára válhat.

A városok jelentik ugyanis azt a környezetet, ahol talán a legnagyobb kihívások várnak a lakókra, ha zöld, füstmentes és fenntartható környezetben szeretnénk élni. A légszennyezés például komoly problémát jelent.

Komoly kockázatot jelent a szennyezett levegő

Európa városi népességének döntő többségét, 90 százalékát érinti az egészségkárosítónak ítélt levegőminőségi szintnél magasabb koncentrációjú légszennyező anyagok jelenléte. Bár a közlekedésből eredő légszennyezés az elmúlt évtizedben csökkent, de a légszennyező anyagok koncentrációja még mindig túl magas. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2020 év elején közzétett adatai szerint a közlekedés a légszennyezés jelentős forrását jelenti, különösen a városokban.

A szennyezett levegő pedig komoly egészségügyi kockázatokkal jár: egy 2019-es tanulmány szerint a légszennyezés a dohányzáshoz hasonló mértékben képes tüdőtágulatot okozni hosszú távon. Ha a lakóhelyünkön 10 százalékkal megemelkedik az ózonszint, akkor ez a tüdőtágulat kialakulásának esélyét annyival növeli 10 év alatt, mintha 29 éven át naponta egy doboz cigarettát szívnánk el.

Tehetünk ellene

Tájékozódással és tudatos döntések meghozatalával azonban sokat javíthatunk a helyzeten. A városokban például egyre többen bicikliznek, gyalogolnak gyakrabban, vagy választanak dízeles és benzines helyett elektromos autókat. Európában egy átlagos elektromos autó ugyanis lényegesen kevesebb üvegházhatású gázt és légszennyező anyagot termel, mint a hagyományos üzemanyaggal működő társai. Ma már számos olyan közösségi közlekedési mód is létezik, amely lehetővé teszi, hogy ne csak az egyes tevékenységekhez, szolgáltatásokhoz kapcsolódó terheket osszuk meg, de a megosztással az azokkal járó károsanyag-kibocsátás mértékét is csökkentsük.

A rossz minőségű levegő azonban nem csak egy forgalmas kereszteződésben, hanem a saját otthonunkban is gondot okozhat. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint egy átlagos forgalmú városi utca levegője adott esetben tisztább lehet, mint a levegő a nappalinkban. Már olyan apró lépésekkel is tehetünk az egészségesebb beltéri levegőért, hogy kevesebb gyertyát égetünk. A South Carolina State University kutatása szerint a paraffin alapú gyertyák ugyanis olyan mérgező vegyi anyagokat bocsátanak ki, mint a toluol és benzol. Ha gyakran és egyszerre sok gyertyát gyújtunk meg, pláne, ha ezt egy rossz szellőzésű helyiségben, az már problémákhoz vezethet. Helyette használjunk LED-es teamécsest, esetleg szójából vagy méhviaszból készült gyertyákat. Ahogy fűtünk, hűtünk, közlekedünk, ahogyan az otthonainkat berendezzük és működtetjük, az mind kínál energiatakarékossági és egyben kibocsátáscsökkentési lehetőségeket.

A füstölés elhagyása is fontos

Bár elsőre talán keveseknek jut eszébe, de a dohányzás és az ezzel keletkező cigarettafüst is a légszennyezés olyan formája, amely ellen tehetünk, azaz csökkenthetjük az ártalmakat. A cigarettafüstben ugyanis az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala szerint több mint 7000 vegyi anyag található, melyek közül 93-ról megállapították, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

A dohányzáshoz kapcsolódó kockázatok minimalizálásának legbiztosabb módja természetesen még mindig az, ha egyáltalán nem kezdünk el dohányozni, azaz nem fogyasztunk semmilyen dohány- vagy nikotintartalmú terméket.. Ha ez mégis megtörtént, akkor a legfontosabb, hogy minél előbb szokjunk le. Már a leszokás első napjától érezhetők a kedvező egészségügyi hatások.

Azok a felnőtt dohányosok, akik valamilyen okból mégsem szoknak le, tájékozódhatnak a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járó füstmentes technológiákról, amelyek segíthetik a dohányzás környezeti és egészségügyi ártalmainak csökkentését. A különböző füstmentes technológiák használata során ugyanis nem történik égés, így pedig füst sem képződik. A tudomány mai állása szerint éppen az égés, illetve az égés során keletkező füst a dohányzással kapcsolatos megbetegedések és a légszennyezés fő okozója. Ha nincs égés és füst, akkor kevesebb káros és potenciálisan káros anyag szabadulhat fel.

A különböző füstmentes technológiáknak a hatása azonban teljesen eltérő, még a hasonló elven működő technológiákon belül is lényeges eltérések lehetnek. Ilyen füstmentes technológiák például az elektronikus cigaretták és az egyéb, kémiai reakcióval működő, vagy a dohányhevítéses technológiák. A hevítéses technológiák olyan hőmérsékletre hevítik a dohányt, ami már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára szabaduljon fel, de égés még ne történjen, míg azelektronikus cigaretták és az egyéb, kémiai reakcióval működő technológiák a dohány helyett nikotintartalmú folyadék vagy nikotinsó felhasználásával állítanak elő nikotinpárát.

Fontos tudni azonban, hogy a dohányzás minden formája káros, azaz egyik füstmentes technológia sem kockázatmentes. Egyrészt a hosszú távú hatásukat még kutatják, másrészt ezek is nikotint juttatnak a szervezetbe, ami egy erős függőséget okozó anyag, és egyéb negatív hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást. A dohányzás ártalmainak teljes kiküszöbölését tehát továbbra is kizárólag az jelenti, ha tartózkodunk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásától. Ezzel nem csak magunkért, de a környezetünkért is fontos lépéseket tehetünk.

Ha kíváncsi, hogy mekkora a személyes károsanyag-kibocsátása, akkor töltse ki a füstmentes kalkulátort. További tippekért a mindennapi ártalomcsökkentéssel kapcsolatban pedig látogasson el a dobjle100at.hu weboldalra.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.


Link másolása
KÖVESS MINKET: