ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

3+2 kreatív feltöltődés neked vagy ajándékba

Kreatív elfoglaltság, ami kikapcsol, örömet okoz, a végeredménye egy számodra kedves tárggyá válhat, vagy lehet belőle egy klassz saját készítésű ajándék is. Létezik ilyen? De még mennyire!

Link másolása

Pozitívra Hangoló: egészség, boldogság, siker

Az ember akkor tanulja meg értékelni az egészség fontosságát, ha egyszer csak nincs. Magam is így voltam vele - 10 évvel ezelőtt a nyirokrákból sikerült meggyógyulnom. De sikerült!

Ez a blog részben visszaemlékezés, de nagyobb részt mégis inspirálás arra, hogy hogyan lehetünk általában jól. Szóval pozitívra hangolni igyekszik.

Talán azért is szippantottak be az ilyen újdonságélményt és alkotást kínáló dolgok, mert a betegségből való kilábaláshoz adható tanácsaim egyike épp az, hogy ne arra fókuszáljunk, hogy mennyi mindenről kell lemondani a megroggyant fizikai állapot, meg a kezelések mellékhatása miatt – inkább keressünk olyan dolgokat, amikkel akkor is lehet foglalkozni, ha még nem vagyunk teljesen egészségesek. Akár olyasmik is szóba jöhetnek, amikre mindig is vágytunk, de valahogy sosem volt elég időnk rá. A saját gyógyulási periódusomban az énekóra és a görkorcsolyázás jelentette ezt az új fókuszt. Idővel pedig felfedeztem a mindenféle kreatív alkotásban rejlő szépséget, ezért sorra próbáltam ki különféle workshopokat.

Ez a poszt neked szól, ha...

* te is szívesen barkácsolsz, alkotsz saját kezűleg.

* inkább kreatívkodsz csapatban, profi vezetővel, mint különféle Do-It-Yourself YouTube videók alapján otthon, magadban.

* szívesen adsz olyan ajándékot a szeretteidnek, amit magad készítettél.

* keresel egy olyan programot, ami pár óra leköt, kikapcsol, feltölt.

* van olyan családtagod, barátod, ismerősöd, aki odavan a kreatív alkotásért és te épp nem tudod, mi lenne az ideális ajándék számára (mondjuk egy utalvány valamelyik foglalkozásra?).

* egy gyógyulási folyamat kellős közepén vagy és szeretnéd, ha nem az jönne szembe minden nap, hogy miről kell lemondanod.

1. Manohuis - kárpitos workshop

Mivel töltheted el az idődet itt?

Megtudhatod, hogyan készül egy egyszerű bútordarab. Mondhatnám úgy is, hogy megtanulod, hogyan kell elkészíteni egy ottománt – de lássuk be, nem túl valószínű, hogy a tudással felvértezve otthon nekiállsz ülőbútort fabrikálni. Azt viszont tudni fogod, mitől lesz puha vagy épp kemény az ülőfelülete, hogy kerülne rá díszgombok, és milyen módon lehet rögzíteni a kárpitot a kerethez. Sőt, mindezeket te magad fogod megcsinálni.

Mi a végeredmény, amit hazavihetsz magaddal?

Egy ottománt készíthetsz el – legalábbis az ottománkészítő workshopon. Ez egy török eredetű ülőbútor, meglehet, régebben azt mondtam volna rá, zsámoly vagy puff, de egyik sem így néz ki, szóval ez ottomán.

Van a Manohuis csapatnak egy padkészítő workshopja is, ami 2 napos, ott már egy fokkal bonyolultabb bútordarab készül, főleg, mert az asztalosmunkát is neked kell elvégezned.

Hogyan működik a dolog?

Te választhatod ki, milyen alapanyagokkal szeretnél dolgozni – és van választék bőven, de ha extra igényeid lennének, egyeztethetsz előre is a bútorszövet színéről, mintájáról. Ha megvan, mivel dolgozol, akkor a gondos iránymutatás alapján neki is láthatsz a melónak: kiszabni a bútorszövetet, tűzni, gombot befűzni, lábakat festeni mind-mind a te dolgod lesz. Persze a Manohuis-lányok mindent megmutatnak előre, és ha elakadnál, segítenek. De a cél az, hogy valóban saját készítésű legyen a bútordarabod.

Milyen készség kell hozzá?

Nem árt, ha nem vagy teljesen kétbalkezes, mert a két kezedre végig szükség lesz. De azzal semmi gond, ha annak idején csak 4-es voltál technikából, vagy még soha életedben nem használtál tűzőgépet szövetekhez.

Kinek ajánlott?

* aki szívesen foglalatoskodik némi bíbelődést igénylő munkával akár 4-5 órán át

* akit feldob az, ha lesz egy saját készítésű alkotása otthon, ami igazi használati tárgy lehet

* akinek tényleg pont kell egy ottomán otthonra, de akkor már jobb szeretné maga eldönteni, milyen színű legyen az ülőfelület, és milyen alakúak a lábak

* aki kikapcsolódna egy napra kreatív és inspiratív környezetben

Én miért élveztem?

Mert ez egy igazi jó kis barátnős program volt, ahol az akkor még nem is olyan rég megismert Mónival egymás mellett alkothattunk, így is kicsit többet megtudva egymásról. Mert teljesen bele lehet feledkezni a barkácsolásba. Mert a bútorban a végén ott vagyok én is, a színválasztásban, a lábak formájában, az egyik kicsit kevésbé meghúzott díszgombban.

Egyéb tudnivaló:

* A workshopokat online hirdetik meg, ilyen módon is várják a jelentkezéseket.

* A foglalkozások helyszíne jellemzően a gödöllői Asztalom Műhely.

* Ha már fontolgatod is, hogy helyet keresel a workshopnak a naptárban, úgy számolj, hogy csaknem egy teljes szombati napot igénybe vesz a foglalkozás.

További infó ITT.

2. Medence csoport - Redesign táska workshop

Mivel töltheted el az idődet itt?

Egyedi táskát, szatyrot készíthetsz magadnak – ráadásul teljesen környezetbarát módon újrahasznosuló anyagból. Leendő táskád alapanyagát ugyanis használt molinók adják. Ezek nagyrészt reklámként függtek valahol, mire most azt gondolnád, hogy hát azokból hogy lehetne már utólag értelmes mintázatú táskát alkotni. Ó, ezekből lehet csak igazán! Ha kiválasztottad, milyen méretű és fazonú táskát szeretnél, a megfelelő sablonnal kell körberajzolnod a molinón az általad választott felületet – és itt aztán kijöhetnek érdekes kombinációk, akár színekből, akár rajzokból, akár betűkből.

Mi a végeredmény, amit hazavihetsz magaddal?

Egy kisebb vagy nagyobb vállra akasztható táskának vagy szatyornak örülhetsz a workshop végén. Már ha kivárod, hogy a szorgos kezek helyben összevarrják - ezt a műveletet ugyanis nem neked kell elvégezned, ez marad a profikra. Dönthetsz úgy is, hogy pár nappal később veszed fel a táskát, akkor hamarabb végzel, 1-2 óra alatt.

Hogyan működik a dolog?

Ha kiválasztottad, milyen méretű és fazonú táskát szeretnél, a megfelelő sablonnal kell körberajzolnod a molinón az általad választott felületet – és itt aztán kijöhetnek érdekes kombinációk, akár színekből, akár rajzokból, akár betűkből.

Milyen készség kell hozzá?

Semmi extra. Még csak azt sem mondanám, hogy ez olyan lányos dolog, láttam már itt többször fiúkat is, egyszer én is elvittem magammal a páromat. Tényleg gyerekjáték az egész, és a végén meg rácsodálkozhatsz, hogy jé, milyen csoda dolgot alkottam!

Kiknek ajánlott?

* Környezettudatosan gondolkodóknak – vagy aki még nem az, itt majd kicsit azzá lesz ;) .

* Azoknak, akiknek sosem lehet elég táskájuk otthon.

* Azoknak, akik szeretik ha a ruhatáruk, kiegészítőjük egyedi és különleges.

Én miért élveztem?

Bevallom, már vagy háromszor jártam a Medence Csoportnál. Az első náluk készített táskám (2013-as évjárat) mostanáig bírta az osztályharcot. Pár hónapja jelentkeztem be újra hozzájuk, hogy elkészítsem az utánpótlást. Főleg azért, mert a légitársaságok által folyton variált kézipoggyász mérethez akartam igazodni – és itt egyedien és költséghatékonyan sikerült.

Egyéb tudnivaló:

* A workshop vezetői mindig készségesen segítenek, ha kérdéssel fordulsz hozzájuk és mindenre van megoldásuk.

* Egy hónapban általában két időpontot hirdetnek meg, jellemzően szombati napokat. Jelentkezni e-mailben lehet.

* Aki már korábban járt náluk és visszatérne, annak jó tudnia, hogy ne induljon el reflexből a Fővám téri Nagyvásárcsarnok mellé, mert a Medence Csoport 2019-re költözni kényszerült, most már az Attila út 4. szám alatt lehet őket megtalálni.

További infó ITT.

3. Made By You - Kerámiafestés

Mivel töltheted el az idődet itt?

Kreatívan festegethetsz mindenféle kerámiákat. Akár úgy, hogy előre eltervezed, milyen mintát látnál viszont egy müzlistálon vagy egy bögrén, akár úgy, hogy helyben inspirálódsz és a bemutatott technikák közül választasz egyet.

Mi a végeredmény, amit hazavihetsz magaddal?

Széles palettából választhatsz, a tányéroktól kezdve a bögréken át a különböző kis figurákig van minden, ami csak kerámiából fellelhető. Mérettől és formától függően persze eltérő az áruk, de amit a polcokon feltüntetve látsz, az már az az összeg, ami tartalmazza a festés és kiégetés díját is.

Hogyan működik?

Nem árt, ha foglalsz magadnak előre időpontot és asztalt, mert frekventáltabb időszakokban bizony nehéz helyet találni a Mady by You műhelyeiben. Első lépésként ki kell választanod, hogy milyen kerámiatárgyat festenél szívesen. Aztán megismerkedhetsz a legfontosabb alapszabályokkal, megtudhatod, mit hol találsz, melyik festéket és ecsetet mire használhatod és néhány alapvető technikát is elleshetsz. Aztán rajtad a sor, gondos alapozó festés után nekiláthatsz a színesítésnek, vagy akár minták festésének. Ha végeztél, egy monogrammal kell ellátnod a művedet és leadnod a kasszánál – ott tudhatod meg, mikor veheted majd át a kész, kiégetett alkotásodat. (Készülj, mikor elhozod, elsőre talán rá sem ismersz, annyira más hatása van a kiégetett kerámiának.)

Milyen készség kell hozzá?

Ha rögtön japán teáskészletekbe illő teáskannát szeretnél megalkotni rajta virágzó cseresznyefával, meg esetleg némi szalvétatechnikával a másik oldalán, akkor nem árt, ha van kézügyességed, jól tudsz rajzolni. De semmi gond, ha nem vagy rajztehetség, akkor is készíthetsz klassz kerámiákat, nem is gondolnád, milyen jól mutató minták jönnek ki abból, ha egy darab szivacsot festékbe mártasz és azt nyomkodod oda mondjuk a tányér pereméhez.

Kiknek ajánlott?

* Annak, aki egyedi ajándékot szeretne egy szeretett személynek, amit maga készíthet el.

* Annak, aki szereti látni, hogy valami színes születik a keze alatt.

* Annak, aki szívesen kreatívkodik a születésnapján, mert itt az ünnepelteket kedvezmények várják.

Én miért élveztem?

Az itt alkotott tányér nagy kedvencemmé vált, teljesen más róla falatozni. De az is jó érzés volt, hogy anyukámat meglephettem egy itt készült saját alkotással. Mindegy, hogy barátnővel érkeztem közös festegetésre, vagy csak egyedül akartam elmélyülni, mindenképp megtaláltam a számításomat.

Egyéb tudnivalók:

Egy teára a Made By You vendége vagy alkotás közben, de ha hosszabb időt tervezel ott tölteni, csomagolj elemózsiát. Bár kötény biztosított a festegetéshez, jobb, ha nem a legújabb és/vagy legkedvencebb ruhadarabodban indulsz festegetni.

További infó ITT.

Van még két workshop a tarsolyomban, amit csak félig-meddig próbáltam, nincs róluk olyan mélyreható tapasztalatom, mint a fentiekről, de a rövid találkozás a programokkal megérintett és tervezem, hogy még ők is sorra kerülnek. Ezekről a blogon olvashatsz bővebben, a cikk végére görgetve.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Miss Universe: a nicaraguai szépség lett a világ a legszebb nője
A nicaraguai Sheynnis Palaciost választották a világ legszebb nőjének a Miss Universe döntőjében, a második helyezett a thaiföldi Anntonia Porsild lett, a harmadik az ausztrál Moraya Wilson.

Link másolása

A CNN tudósított az idei Miss Universe választásról.

A korona idén a nicaraguai Sheynnis Palacios fejére került.

Az idei Miss Universe-en 84 ország nemzeti versenyének győztesei versenyeztek, a zsűriben pedig Halima Aden modell, a „Queer Eye” sztárja, Carson Kressley, TikTok influenszer, Avani Gregg és két korábbi Miss Universe-győztes, Janelle Commissiong Trinidad és Tobago-ból (Miss Universe 1977) és Iris Mittenaere Franciaországból (Miss Universe 2016).

Magyarországot Blága Tünde képviselte a döntőn, a magyar modell az Instagramon foglalta össze, hogy milyen volt a világversenyen szerepelni.

„A mai nap egy különleges fejezet zárása az életemben. Már kislányként sejtettem, hogy a vágyaim és álmaim a színpadon találják meg a valódi kifejeződésüket. Most erdélyi magyar lányként itt állok álmaim színpadán. Ez a verseny nem csupán egy esemény számomra, hanem egy hosszú, küzdelmes utazás csúcspontja. Az öröm, a kitartás és a szeretet, amit mindannyiatoktól kaptam, nem csak ma, de az egész úton át erőt adott nekem.” – írta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Utánajártunk, hogyan készül a szaloncukor és hogy mik az idei kedvenc ízek
Ellátogattunk a Szamos üzemébe, ahol a Tesco Finest szaloncukrok is készülnek. Nézd meg videónkat, hogy megtudd, hogy készül a népszerű édesség!

Link másolása

Gondolkoztál valaha is azon, hogyan készül a szaloncukor? Igaz, karácsonyig még több hét van, azonban a szaloncukorgyártás már ősszel elkezdődik, hogy időben rendelkezésre álljanak a készletek. Hogy felfedjük a szaloncukorkészítés rejtelmeit, ellátogattunk a Szamos üzemébe, és megnéztük, hogyan készülnek a Tescóban kapható Tesco Finest szaloncukrok.

Megmutatjuk, milyen lépésekből áll a szaloncukorkészítés, és kiderül az is, mik a legnépszerűbb ízek. Vajon a te kedvenced köztük van?

A pilisvörösvári Szamos üzemben 1996 óta gyártják a szaloncukrot, és évek óta itt készülnek a Tesco Finest szaloncukrai és bejglijei is hamisítatlan Szamos minőségben. Egy szezonban 200 tonna szaloncukrot gyártanak, amiből nagyjából 5 tonna kerül a Tesco polcaira. A Tesco és a Szamos között nagyon jó partneri kapcsolat van, magas minőségű termékeivel a Szamos megbízható beszállítója az áruházláncnak.

Az üzemben Kelényi-Kovács Dóra, a Szamos fejlesztési vezetője, illetve Dragon Károly üzemvezető, beszerzési vezető kalauzolt bennünket, és érdekes kulisszatitkokat árultak el a szaloncukorgyártás folyamatáról.

Nézd meg a Szamos üzemében készült videónkat, amiben felfedjük a Tesco Finest szaloncukrok készítésének rejtelmeit, és kiderül az is, mik idén a legnépszerűbb ízek.

A Szamos Csokoládégyárat Szamos Mátyás alapította 1935-ben, majdnem 100 évvel ezelőtt, és a mai napig családi cégként működik. Mielőtt kikerülne egy adott termék a polcra a család megkóstolja, és

csak a család által jóváhagyott ízek kerülhetnek forgalomba.

Látogatásunk során megtudtuk, hogy az üzemben jelenleg több mint 200 féle terméket gyártanak. Egy műszakban általában egy-, de előfordul, hogy ötféle termék is lejön a gyártósorokról egy nap.

Itt készülnek a Szamos szívdesszertek, marcipánfigurák, islerek és bejglik, ám az őszi időszakban főleg a szaloncukoré a főszerep. Ilyenkor a gép maximális kapacitását kihasználva körülbelül

2 és fél tonna szaloncukrot gyártanak le egy műszakban.

Látogatásunk napján éppen meggyes szaloncukrok gördültek le a gyártósorokról.

Mik vajon a legnépszerűbb ízek?

Kelényi-Kovács Dóra elárulta nekünk, hogy több mint 20 féle szaloncukrot gyártanak, és a választék évről évre bővül. Az idei év egyik újdonsága a mézeskalács ízű szaloncukor, ami Dóra személyes kedvence is egyben.

Beszélt arról is, milyen különleges Szamos szaloncukrokkal találkozhatunk, és mik a mindenkori kedvencek: vannak süteményes ízek, úgy mint isler, Eszterházy és dobostorta, illetve különböző csokis típusok.

A legkedveltebb szaloncukor azonban a klasszikus mandula-marcipános, mely a Tesco üzleteiben is elérhető évek óta. A zselés szaloncukor is ott van a kedvencek között örök klasszikusként.

Ha ételérzékenységed van, vagy csak odafigyelsz a helyes táplálkozásra, akkor sem kell lemondanod a szaloncukorról. Ilyen esetben a Szamos hozzáadott cukor nélküli mandulás szaloncukor lehet jó választás, laktózérzékenyek pedig az étcsokoládéba mártott verziókat fogyaszthatják.

Melegből hidegbe, avagy a szaloncukorgyártás fázisai

Az üzemben megismertük a szaloncukorgyártás lépéseit is. Emberi kéz csak a folyamat elején és végén fogja meg a termékeket. A marcipánok 12 kilós tömbökben érkeznek az üzembe. Ezeket kézzel töltik a gépbe, ezt követően azonban teljesen automatizáltan készülnek a szaloncukrok.

A gyártás első fázisában a gép megformázza a marcipánt, majd teljesen automatikusan adagolva töltelékkel tölti meg. Ezt követően szintén automatikusan adagolva kerül a termékre a csokoládébevonat. Minden szaloncukrot magas kakaótartalmú belga csokoládéba mártanak.

A Szamosnál nagyon jó minőségű belga csokoládét használnak a tej-, ét- és fehércsokoládé-bevonat esetében is.

Az, hogy milyen bevonat kerül a szaloncukorra, természetesen összhangban van a töltelékkel. Ahol megjelenik egy fanyar gyümölcsös íz, oda az étcsokoládét szokták választani. Az olajos magvaknál, például a mogyorókrémnél vagy az édes-sós mandulanugátnál viszont általában a tejcsokibevonatot részesítik előnyben.

A szaloncukorgyártás sajátossága, hogy a folyamat elején meleg van, a végén pedig hideg. Az első részlegben nyári hőséget éreztünk, a csokoládé ugyanis 30°C körül olvad, ilyen hőmérsékleten kell mártani a szaloncukrot. Ezek után viszont egy jóval hidegebb részlegbe sétáltunk át, ahol a gép 12°C-ra hűti le a szaloncukrokat.

A csomagolás már egy másik helyiségben történik. Először a gép csomagolja egyesével papírba a szaloncukrokat, de a dobozba rendezéshez már emberi kéz kell. A gyártósor nem képes olyan precízen és szépen csomagolni, mint az emberi munkaerő, így a munkafolyamat ezen része kézzel történik.

Minőségi alapanyagok a csokitól a szaloncukor dobozáig

Az üzemben nagy hangsúlyt fektetnek a minőségellenőrzésre és a fenntarthatóságra is.

A Tesco Finest szaloncukorhoz hasonlóan csak olyan termékre kerülhet rá a Szamos logó, ami megfelel a magas minőségi követelményeknek.

A bevonathoz használt csokoládé RFA-tanúsítvánnyal rendelkezik, így a belőle készült szaloncukrok is.

Külön ember foglalkozik az üzemben a teljes technológiai folyamat ellenőrzésével. Ő az, aki a különböző gyártási fázisokban ellenőrzi a termékek formáját, súlyát, és kiszűri azokat, amik esetleg nem megfelelőek.

A csomagolásra használt dobozok minden esetben FSC-tanúsítvánnyal rendelkeznek. Éppen ezért a Tesco Finest szaloncukrokat is fenntartható csomagolás jellemzi, aminek dizájnján általában 2-3 évente változtatnak.

Látogatásunk során azt is megtudtuk, hogy a szaloncukrokat már hónapokkal az ünnepek előtt leszállítják a boltok raktáraiba. Így hamarosan te is találkozhatsz az itt gyártott Tesco Finest szaloncukrokkal a Tesco polcain.

A cikk a Tesco Magyarország támogatásával készült.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
30 fölött is van még esély a babaváróra
Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt.

Link másolása

Az idén júliusban megjelent módosítások 2024. január elsején lépnek hatályba, így az idei évben még a korábban megszokott feltételekkel igényelhetitek ezt az állami kamattámogatású hitelkonstrukciót. A jövő évtől azonban változnak a feltételek.

„Az új szabály szerint 30 éves kor alatt lesz igényelhető a babaváró hitel, azonban sokan nem tudják, hogy a 2024-es év e tekintetben átmeneti időszak. Amennyiben az igénylő házaspár hölgy tagja elmúlt 30 éves, de még nincs 41, és igazolják a várandóságot, 2025. januárig még jogosultak a babaváró hitelre. Ilyen esetben az igényléssel egyidejűleg kérhető a törlesztés szüneteltetése is három évre” – tájékoztatott az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese, Ginzer Ildikó.

Bár a Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint a babaváró-hitelkihelyezés volumene jelentősen csökkent az első félévben, az MBH Bankban töretlen az érdeklődés a hitelkonstrukció iránt. A második félévben az igénylők száma pedig tovább emelkedhet a jövőre hatályba lépő változások miatt.

TUDTAD? – Teljesen mentesülhetsz a babaváró hitel visszafizetése alól! Mutatjuk hogyan.

Ha akkor igénylitek a babaváró hitelt, mikor már úton van a baba, az igényléssel egyidőben rögtön kérhetitek a törlesztés felfüggesztését 3 évre. Ha ezt követően a szünetelés ideje alatt megszületik a második gyermek a családba, a törlesztés újabb 3 évre felfüggeszthető, majd a harmadik gyermek érkezésével a fennálló teljes tőketartozást elengedik, vagyis megszűnik a hitel.

Jelen tájékoztatás nem teljes körű. A Babaváró támogatás részletes jogszabályi feltételeit a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Kormányrendelet tartalmazza. További tájékoztatás a http://www.csalad.hu/csaladvedelmiakcioterv honlapon található. A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk.

A Bank a THM (teljes hiteldíj mutató) meghatározása során a Babaváró kölcsönről szóló aktuális Hirdetmény hatálybalépésének napján érvényes, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. által közzétett 5 éves aukciós átlaghozam 130%-át veszi figyelembe. A THM érték meghatározása az aktuális általános, illetve a teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló 83/2010. (III. 25.) Kormányrendeletben meghatározott feltételek szerint, valamint azzal a feltételezéssel került megállapításra, hogy a kölcsön a Babaváró kölcsönről szóló aktuális Hirdetmény hatálybalépésének hónapjában folyósításra kerül. A feltételek változása esetén a THM mértéke módosulhat. A THM értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát.

A THM számításakor figyelembe vett díjak / költségek:

- visszafizetett kamat

- törlesztési számla havi számlavezetési díja – 0 Ft. A kölcsön törlesztéséhez a Bank a 2009. évi CLXII. törvény (a fogyasztónak nyújtott hitelről) 14/A. § (3) a) pontjának megfelelő, 0 Ft havi számlavezetési díjú Bázis J számlacsomagot írja elő kötelezőnek. Az igénylő (adós) választhat ettől eltérő számlacsomagot a kölcsön törlesztéséhez, de a Bank a THM számítása során az általa kötelezőnek előírt Bázis J számlacsomag díjmentes havi számlavezetését veszi figyelembe.

- megfizetett kezességvállalási díj

THM (kamattámogatással): A kölcsön összege 10 000 000 Ft, futamideje 20 év, kezességvállalási díj mértéke a kezességgel biztosított fennálló kötelezettség összegének 0,5%-a. A teljes futamidő alatt az állami kamattámogatás fennáll. Az első gyermek a 60. hónapban megszületik, több gyermek a futamidő alatt nem születik. Az ügyfél a 60. hónapot követően él a 3 éves törlesztés szüneteltetése lehetőségével. A THM 0,43%, a havi törlesztőrészlet 41 667 Ft, a kezességvállalási díj induló havi összege 4 167 Ft, a kölcsön teljes díja 524 252 Ft, a fizetendő teljes összeg (törlesztőrészletek és kezességvállalási díjak összege) 10 524 252 Ft.

A kölcsön összege 10 000 000 Ft, futamideje 20 év, kezességvállalási díj mértéke a kezességgel biztosított fennálló kötelezettség összegének 0,5%-a. Kamatozás típusa: 5 éves kamatperiódusokban rögzített kamatozású. A kölcsön ügyleti kamata ötévente változhat, kivéve, ha a kamattámogatásra való jogosultság megszűnik, mert a megszűnésével új kamatperiódus kezdődik. A gyermek a 60. hónapig nem születik meg, ezért az addig igénybe vett állami támogatást az ügyfél egy összegben köteles visszafizetni. Az ügyleti kamat mértéke a 61. hónaptól 13,71%-ra módosul, a 2023.12.01-jén hatályos feltételek szerint. A THM 11,71%, a havi induló törlesztőrészlet 41 667 Ft, a havi törlesztő részlet a 61. hónaptól 98 885 Ft, a kezességvállalási díj induló havi összege 3 125 Ft, a kölcsön teljes díja 15 771 293 Ft, a fizetendő teljes összeg (törlesztőrészletek, a kezességvállalási díj és a visszafizetendő kamattámogatás összege 25 771 293 Ft.

A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
Lehet egy huszonéves anya egy 15 éves fiú anyja?
Nem kell a legbizarrabbra gondolni. A fiatal anya családi tragédia miatt adoptálta férje öccsét. A báty innentől, ha tetszik, nevelőapa is lett.

Link másolása

A húszas éveiben járó Sage Pasch nem mindennapi helyzetben él. 17 hónapos saját gyermeke mellett egy 15 éves tinédzser fiú szülője is. Persze nem vér szerint, de mégiscsak törvényesen ő az anyja férje öccsének, ugyanis a fiút egy családi tragédia után adoptálták.

Sagenak mindenhol meg kell magyaráznia, hogy bizony ő az anya, minden látszat ellenére.

Ez sokszor szül furcsa helyzeteket, legutóbb a traumatológiai ambulancián kellett magyarázkodniuk, amikor a kiskamaszt csonttörés gyanújával vitték be.

@coffee4lifesageNo im not the patient today ?

♬ ballad of a homeschooled girl - Olivia Rodrigo

A fiatal anya szerint bár ez néha vicces is tud lenni, de általában frusztráló, hogy minden egyes alkalommal magyarázkodással kell kezdeni, amikor a gyermekkel megjelennek valahol.

Sage Pasch TikTok oldala is családi életük gyakran vicces pillanatairól tanúskodik.

A (túl) fiatal anya nem bánja, hogy két gyereke lett, s azt pedig kifejezetten élvezi, hogy a nagy korkülönbség miatt, teljesen más a feladata az egyikkel, mint a másikkal.


Link másolása
KÖVESS MINKET: