hirdetés

EGÉSZSÉG

Kamaszhisztinek hitték a panaszait, kiderült, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved

Fekélyes vastagbélgyulladás, ez a diagnózis hangzott el 8 év orvoshoz járás után. Miután megtudta mi a baja, az amerikai lány élete teljesen megváltozott.
Címkép: facebook/balanced with Tati - szmo.hu
2021. január 22.

hirdetés

Colitis ulcerosa, vagyis fekélyes vastagbélgyulladás. Komoly fájdalommal jár és gyógyíthatatlan.

"Soha sem felejtem el azt a napot, amikor az orvos közölte, hogy colitis ulcerosa betegségben szenvedek, ráadásul a helyzet annyira szörnyű, hogy ilyet korábban még nem is látott"
- mesélte Tatiana Skomski a lovewhatmatters-nek.

Az amerikai lány azt mondja, az orvos bejelentése után sokkot kapott. Pánikolni kezdett és nagyon dühös lett. Leginkább azért, mert ő már évek óta rendelőről-rendelőre járt a fájdalom miatt, de mindenhol azt mondták neki, hogy ez csak amolyan tinédzser dolog.

Tatiana ekkor 21 éves volt, éppen a főiskola utolsó évére készült.

"Minden nap rosszul voltam. Alig tudtam enni hányinger nélkül. Minden pillanatban kimerültnek éreztem magam, és egyetlen orvos sem tudta megmondani, mi a baj."

A fiatal lány azt mesélte, amennyire vissza tud emlékezni, talán 12-13 éves korában kezdődött, hogy elkezdett rosszul lenni evés után, és folyamatosan fájt a gyomra. Az édesanyja több orvoshoz is elvitte, de mindenhol azt mondták neki, hogy a lányának valószínűleg étkezési zavarai vannak, vagy elrontotta a gyomrát.

"Szerencsére anyám mindig hitt nekem, de egyszerűen nem tudott mit csinálni."

Így Tatiana megtanulta, hogyan élhet a mindennapos fájdalommal. Egyetemre ment és megpróbálta elfogadni, hogy ez már örökké így lesz.

hirdetés

Néhány évvel később azonban a lány tünetei súlyosbodni kezdtek.

"Az orvosok azt mondták, hogy a stressz miatt van. Saját kezembe vettem a dolgokat, és diétázni kezdtem, ami úgy tűnt, beválik."

Aztán egy teljesen más műtét okozta trauma miatt a lány tényleg életveszélyes állapotba került vastagbélgyulladással.

"Egy korty víz sem maradt meg bennem és iszonyúan fájt a hasam. A szüleim az ügyeletre vittek, ahol most először végre csináltak egy vastagbéltükrözést. Egyébként a mai napig nem értem, hogy korábban miért nem csinálták meg ezt a vizsgálatot."

Ekkor derült ki, hogy Tatiana régóta Colitis ulcerosa-ban szenved. Azonnal szteroidot és vérátömlesztést kapott, hogy megmentsék az életét.

"Megígértem magamnak aznap a kórházi ágyamban, hogy bármi legyen is, az egyetemet befejezem és megszerzem a diplomát."

Tatiana a következő néhán hónapban sokat szenvedett. El kellett fogadnia a gyógyíthatatlan betegségét és azt, hogy már soha sem élhet teljes életet. Folyamatosan követnie kell az orvosok tanácsait azzal kapcsolatban, hogy mit eszik, és mikor valamint rengeteg gyógyszert kell szednie.

"Úgy döntöttem, hogy szeretni fogom magam, a betegségemmel együtt is és ez megváltoztatta az életemet" – mondta Tatiana, aki hozzátette:

"Szerettem volna segíteni másoknak is, hogy nekik ne kelljen egyedül átmenniük ezen a gyógyulási folyamaton. Életvezetési tanácsadó lettem, aki krónikus betegségben szenvedő nőknek segít megtanulni, hogyan kell szeretni önmagukat."

Az út során célt, szenvedélyt, közösséget és barátokat is talált a fiatal lány.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

26 évig nem tudott levegőt venni az orrán keresztül, végig azt hitte, hogy ez teljesen normális

A fiatal amerikai nő a fél életét úgy élte le, hogy az orra 90 százaléka el volt dugulva. Végül egy műtétnek köszönhetően tudott először orron keresztül levegőt szívni magába.
Fotó: Northfoto - Taylor Hay/SWNS - szmo.hu
2021. március 04.

hirdetés

26 év után tudott először az orrán keresztül levegőt venni egy fiatal amerikai nő, aki egész életében abban a hitben élt, hogy az emberek nem képesek csukott szájjal lélegezni - számolt be a történetéről a Sun.

Taylor Hay már kiskora óta különböző orrproblémákkal, például krónikus orrmelléküreg-fertőzésekkel küzdött, emiatt képtelen volt az orrán keresztül lélegezni. Eszébe se jutott, hogy ez nem normális, amíg valaki tavaly novemberben azt nem mondta neki, hogy könnyebben tud levegőt venni az orrán, ha kissé felülve alszik.

"Azt gondoltam: váó, az orron keresztül is lehet lélegezni? Ez őrület!" Ez nekem teljesen új volt. Ahhoz hasonló felismerés, mint amikor egy gyerek rájön, hogy szemüvegre van szüksége"

- mesélte.

A lány elment egy specialistához, aki azzal sokkolta őt, hogy az orra 90 százaléka el van dugulva, súlyos orrsövényferdülése van, az oldalporcok leváltak, az orrkagylói pedig megduzzadtak. Ezek összességében teljesen elzárták a levegő útját, ezért nem tudott orron keresztül lélegezni.

hirdetés

A fiatal nő január végén úgynevezett septoplasztikán esett át, amely során helyreállították az orrszeptumot (egy olyan csont-porcos lemez, ami két egyenlő részre osztja az orrüreget), majd az orrkagylóit is korrigálták. Amikor felébredt a műtét után, elég ijesztően nézett ki, mert az orra sárga volt, az egyik oldala felduzzadt, a szeme alatt pedig fekete foltok jelentek meg.

Négy nappal később tüsszögőrohamot kapott, ami miatt megint eldugult az orra, ráadásul elmozdult az operáció során behelyezett sín, ezért ismét orvoshoz kellett mennie. Ez később beágyazódott az orrszövetébe, ezért kivették, de ez volt a sorsfordítópont Taylor számára.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG

Vakcina kérdezz-felelek: melyik vakcinával oltatná be magát a kutató-biológus?

A Szeretlek Magyarország új videósorozatában bárki bármit megkérdezhet a szakértőktől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 21.

hirdetés

Járókelőket kértünk meg, mondják el, mit kérdeznének egy kutató-biológustól a vakcinákról, ha lehetőségük lenne rá.

Aztán megkerestük a Németországban élő Dr. Boros Gábort, akinek molekuláris kutató-biológusként nagy szerepe volt a Pfizer/BioNtech oltóanyagának létrehozásában, és aki készséggel válaszolt a kérdésekre.

VIDEÓ:Vakcina kérdezz-felek 1. rész

Magyarországon jelenleg 5 különböző vakcina kapta meg a hatóságok engedélyét. A Pfizer/BioNTech és a Moderna mRNS alapú oltóanyagát, az AstraZeneca/Oxford és a Szputnyik V vektorvakcinákat, valamint szerdától már a kínai Sinopharm elölt vírust tartalmazó oltását is használják.

Ha önnek is van olyan kérdése bármelyik oltóanyaggal kapcsolatban, amelyre szeretné megkapni a választ egy szakembertől, küldje el nekünk egy rövid videóban, amit akár a telefonjával is rögzíthet, az [email protected] címre.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG

Önként vállalta az angol fiú, hogy megfertőzzék a koronavírussal: „Ha nagyon beteg leszek, akkor is megéri”

A 18 éves fiú egyike annak a 90 önkéntes fiatalnak, akik egy eddig egyedülálló kísérletben vesznek majd részt.
Fotó: Alastair Fraser-Urquhart/Facebook - szmo.hu
2021. február 18.

hirdetés

Márciusban indul Angliában az első olyan emberkísérlet a világon, amely során szándékosan fertőznek meg embereket a koronavírussal vizsgálati célból - írja az Independent.

A brit kormány vakcina-munkacsoportja által vezetett kutatás a londoni Royal Free Hospital kórházban zajlik majd

90 fiatal önkéntes részvételével, akiknek az orrába fecskendezik majd a vírust, és figyelemmel kísérik, hogyan reagál rá a testük. A tudósok azt remélik, hogy a kísérlet eredményei hasznosak lehetnek az új kezelések, gyógymódok és oltások kifejlesztéséhez.

A programban csak fiatal felnőttek vesznek részt, hiszen náluk a legkisebb a kockázata a súlyos megbetegedésnek. Ugyanakkor egy becslés szerint 100-ból egy 18-30 közötti embernél hosszabb távon megmaradhatnak a vírus olyan kellemetlen velejárói, mint például az íz- és szagvesztés, a rendszeres légszomj és a durva fáradtság. Ez a kockázat az önkénteseknél is fennáll, ráadásul nem lehet tudni előre, hogy hogy fogják viselni a fertőzést.

A résztvevőknek 16 napig kell karanténban maradniuk, többször tesztelik majd őket, és persze számos vizsgálatot végeznek majd rajtuk. Szolgálataikért 4500 fontot fizetnek, ami 1,8 millió forintnak felel meg.

Ez azonban nem a pénzről szól, hanem sokkal több annál - mondja az egyik önkéntes, Alastair Fraser-Urquhart. Arra a kérdésre, hogy miért jelentkezik egy egészséges 18 éves fiú arra, hogy megfertőzzék egy olyan vírussal, ami már milliókat ölt meg és rengeteg embernek okozott komoly egészségügyi problémákat, azt mondta, hogy nincs jó válasza.

hirdetés
Bár a kísérlet nyilván sok kockázattal jár, szerinte sokkal fontosabb az, hogy nagyon hasznos lesz a járvány elleni harchoz.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG

Azt hitte, hogy terhes, pedig valójában petefészekrákja volt egy 18 éves angol lánynak

Akkor derült ki, hogy valójában mekkora a baj, amikor méhen kívüli terhesség gyanújával megműtötték a fiatal egyetemistát.
Képünk illusztráció, fotó: Unsplash/Eric Ward - szmo.hu
2021. február 27.

hirdetés

Kénytelen volt felfüggeszteni egyetemi tanulmányait a pozitív terhességi teszt után egy 18 éves angol lány, de később kiderült, hogy valójában petefészekrákja van, írja a Daily Star.

Becky Brothwooddal háziorvosa közölte, hogy várandós. A fiatal lány erre azt mondta, hogy az "lehetetlen". A harmadik fogamzásgátló injekciónál kezdett arra gyanakodni, hogy valami nincs rendben: gyakran hányt, folyamatosan fáradt volt és sokszor panaszkodott puffadásra.

Az orvos ekkor még a tünetek alapján úgy gondolta, hogy valószínűleg méhen kívüli terhesség állhat fenn az egyetemistánál, ezért azonnal a sürgősségi osztályra küldte, ahol meg is műtötték. Becky akkor tudta meg, hogy valójában daganata van, amikor felébredt az altatásból.

Az orvosok ráadásul semmi jóval nem kecsegtették a rémült lányt, ugyanis akkora tumor nőtt az egyik petefészkére, ami túl nagynak bizonyult ahhoz, hogy eltávolítsák. A második műtét csak megerősítette a diagnózist, így végül egy hónappal később, 2015 februárjában kezdték meg Beckynél a kilenchetes kemoterápiát.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: