ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Csodanövény? Új lehetőség az alkoholbetegség leküzdésében

Bizonyítottan biztonságos és költséghatékony módszer az akaraterő alkalmazása, de a gyógynövények világában is található segítség.
Szabó Eszter Réka cikke a Gyógynövénylap oldalon Címkép: Pixabay - szmo.hu
2018. augusztus 08.



A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály vezetőségi tagjai szerkesztik azt a portált, ahol hasznos, szakszerű és érdekes cikkeket olvashattok a gyógynövényekről. Céljuk a szakszerű gyógynövény-alkalmazás terjesztése, propagálása és az olvasók célzott tájékoztatása egy-egy gyógynövénnyel kapcsolatban.

Az alkohol olyan, mint a szerelem. Az első csók varázslatos, a második meghitt, a harmadik megszokás.

(Raymond Chandler)

Meglehet, hogy a fenti hasonlat szerelemre vonatkozó részén cinikusan nevetünk vagy egyet nem értve csóváljuk a fejünket, azonban az alkohollal kapcsolatban egyetértően bólogathatunk.

De miért is emeli először az ember a szájához azt a bizonyos korsót vagy poharat? Ennek számos oka lehet: talán a felnőtté válás misztériumában szeretne osztozni, esetleg a családja vagy a baráti körének hatására, de az is lehet, hogy kíváncsiságból. Miért teszi meg másodszor is? Valószínűleg azért, mert újra át szeretné élni az alkohol okozta bódult, kellemes állapotot. Végül miért nem tud tőle megválni? Mert szokásává válik az italozás; testi és lelki függőség alakul ki, melyek közül utóbbi az erősebb és a nehezebben leküzdhető.

A BBC híradása szerint, az amerikai Harvard Egyetem kutatásai alapján a Kínából származó kudzu gyökér ígéretes megoldást jelenthet azok számára, akik csökkenteni szeretnék a szervezetükbe bevitt alkoholmennyiséget. Cikkünk mindazoknak szól, akik tudatosan szeretnék csökkenteni, vagy az egészséges keretek között tartani alkoholfogyasztásukat. Mielőtt megismerkednénk ezzel a távol-keleti növénnyel, érdemes kicsit körbejárnunk a következő két kérdéskört.

Mikor beszélünk alkoholizmusról?

Alkoholizmusról akkor beszélünk, ha valakinél már kialakult a függőség, nem tud uralkodni ivási szokásain, ami mindennapi tevékenységeinek minőségi elvégzésére is rányomja bélyegét.

Két csoportba oszthatók azok, akik már függőségtől szenvednek: az egyik, akiknek mindennap alkoholt kell fogyasztaniuk, a másik csoport tagjai pedig azok, akik nem képesek megállni a teljes lerészegedésig, habár lehet, hogy csak hetente-kéthetente teszik ezt meg.

No de mennyi az annyi? Azaz ismerkedjünk meg az alkoholegységgel!

Egy egység alkohol, azaz alkoholmennyiség, amelyet egy átlagos ember mája 1 óra alatt képes lebontani. Ez 8-12 grammot jelent. Egy egység alkohol található 2 cl égetett szeszesitalban, 1 dl borban, vagy 1 pohár sörben.

Az egy fő esetén elfogadható napi alkoholfogyasztás, amit alkoholegységben szokás kifejezni, számos tényezőtől függ, mint például a nem, a kor, a testtömeg és az egészségi állapot. A legújabb ajánlások szerint a heti megengedhető, egészségre nem káros, mérsékelt alkoholfogyasztás 14 egység. Jóllehet ez soknak tűnik, azonban, ha utána számolunk kiderül, hogy napi 2 pohár sörrel már el is értük a 14 egységet, és így könnyű belátni, hogy meglepően könnyű túllépni ezt a határt. A jelenleg kutatások tárgyát képező kudzu gyökér azok számára is segítséget nyújthat a közeljövőben, akik rendszeresen túllépik ezt a mennyiséget.

Kudzu gyökér

A kudzu a Puerariák (fojtóbabok) nemzetségébe tartozó, Dél-Kelet-Ázsiában, Kelet-Ázsiában és néhány csendes-óceáni szigeten őshonos pillangósvirágú, hüvelyes növény. Már időszámításunk kezdetén használták köhögés, megfázásos és influenzás tünetek enyhítésére, illetve magas vérnyomás kezelésére. Feljegyezték azonban azt is, hogy időszámításunk után 600-ban már alkalmazták a túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás megelőzésére.

Az USA-ban a ’30-as és ’40-es években a talajerózió kivédésére telepítették be, ma már invaziv fajnak számít, és kormányzati programokkal tartják kordában terjedését. Napjainkban fontos ipari növény: rostjait kosárkészítésre, levelét takarmányként hasznosítják, a gyökerében raktározott keményítő pedig az ázsiai konyha egy alapanyaga.

Lehetséges, hogy a növény világszerte nagyobb ismertséget érdemelne?

Egy amerikai placebokontrollos kutatásban 17 nagyivó esetén vizsgálták, milyen hatással van rájuk, ha alkohollal együtt kudzugyökér-kivonatot is fogyasztanak. Eredményeik szerint a vizsgált személyek esetében az elfogyasztott mennyisége jelentősen (34-57%-kal) csökkent, ha az ital mellé kudzu kivonatot is fogyasztottak.

A kudzu pontos hatásmechanizmusa még nem ismert. Azt azonban tudjuk, hogy a növény kivonata felgyorsítja azt a folyamatot, amíg „jó hangulatba” kerül a fogyasztó, ugyanakkor nem csökkenti az alkohol iránti vágyat vagy sóvárgást. Egy, a Harvard Egyetemen végzett kutatásban a kudzugyökér antioxidáns hatású izoflavonoid tartalomanyagának, a puerarinnak a hatását vizsgálták női és férfi önkénteseken. Meglepő módon azok, akik a kudzuból származó vegyületet is kapták lassabban, két korty között nagyobb szünetet tartva iszogattak. A kutatók szerint a hatóanyag feltételezhetően megnöveli az agyban a vérátáramlás mértékét. Tehát kudzu kivonat abban segíthet, hogy az agyi jutalomközponthoz hamarabb eljusson az alkohol, és a hatásit korábban kifejtse. Mivel így a kívánt hatás kevesebb alkohollal is elérhető, szinte észrevétlenül csökkenthet a bevitt alkoholmennyiség is.

A kezdeti, igen biztató kutatási eredmények alapján lehetséges, hogy a növényből készült kivonatot vagy megfelelő hatóanyagokat tartalmazó, minőségi termékek a jövőben számos nagyivónak segíthetnek az alkoholfogyasztás mérséklésében. Ahhoz, hogy a kudzu termékek a gyakorlatban is alkalmazhatóak legyenek a bevitt alkohol mennyiség csökkentésére további vizsgáltok szükségesek. Mindenkit óvna intenénk azonban attól, hogy kétes minőségű kudzu termékért szaladjon a legközelebbi (web)áruházba. A hatásért felelős vegyületek megismerésével, a haszon-kockázat mérlegelésével és a a lehetséges mellékhatások felderítésével megfelelő termék kifejlesztésére nyílhat lehetőség.

Az alkoholfogyasztás csökkentésére bizonyítottan biztonságos és költséghatékony módszer az akaraterő alkalmazása. Ha tudatosan szeretnénk figyelni a mennyiségre érdemes megismerni és kipróbálni például a 2-3-4-0 programot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hány éves korukban bírják legtovább a férfiak az ágyban
Friss kutatásban vizsgálták meg, hány percig tartanak az együttlétek különböző korosztályokban.


Nem titok, hogy a férfiaknál nagyban függ az életkortól az, hogy mennyi ideig tart nekik eljutni az orgazmusig. A szexjátékok eladásával foglalkozó Lovehoney most kiderítette, hogy különböző korosztályokban meddig bírják a férfiak az ágyban – számolt be róla a Metro.

2025-ben készített felmérésük szerint – amelyben az előjátékot nem vették bele a számításba –

a 18–24 éveseknél átlagosan 16,14 percig tartanak az együttlétek.

Az ebben a korosztályban megkérdezettek 5 százaléka azt mondta, 1-2 percig tart csak ki, de szintén 5 százalék vallotta azt, hogy minden aktusnál akár több mint egy órán keresztül is bírja.

A 25–34 éves férfiaknál az átlag 18,29 perc. Itt 21 százalék 11–15 perces átlagos időt mondott, 15% pedig 21–30 perc alatt jut el az orgazmusig.

„A kutatások azt mutatják, hogy az aktusok hossza a húszas évek végén–harmincas évek elején tetőzik, és ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ez fokozatosan rövidül”

– mondja Sarah Mulindwa, a Lovehoney szakértője.

A 35-44 éveseknél enyhe csökkenés látszik: az átlag alig több mint egy perccel rövidül az előző évtizedhez képest. Erre a szakértő szerint az a magyarázat, hogy ebben a korban a férfiak már tapasztaltabbak, jobban kommunikálnak, ez pedig gördülékenyebbé teszi a szexet. A hátráltató tényező a stressz vagy a rendelkezésre álló idő rövidsége lehet, ezért érdemes az együttléteket akkorra időzíteni, amikor a legtöbb energia jut rá.

A 45–54 éves korosztályban nagyobb a visszaesés: az átlag 14,15 perc.

A megkérdezettek 25 százaléka 6–10 perc alatt ér a csúcsra, 18 százalék pedig 11–15 perc között jut el az orgazmusig. A szakértő elmondása szerint ennek legfőbb oka, hogy az ötvenes évekre a merevedés kevésbé kiszámíthatóvá válhat.

Az 55–64 éves férfiaknál már csak 11,3 perc az átlagos idő. Hatvan év felett már az egészségi állapot és a rendszeresen szedett gyógyszerek hatása is közrejátszhat abban, hogy nehezebb elérni az izgalmi állapotot, majd az orgazmust.

A 65 év felettiek már csupán átlagosan 8,15 percig bírják az ágyban.

A leggyakoribb tartomány a 6–10 perc (28%), a megkérdezettek 26 százaléka alig 3–5 percet mondott, 1 százalék viszont azt állította, hogy egy óránál tovább is tart eljutni a csúcsra.

A Lovehoney szakértője felhívta a figyelmet, hogy mindegyik életkorban a kommunkáció, a technika és az élvezet a legfontosabb, nem az, hogy mennyi ideig tart az együttlét.

Egy 2024-es felmérés szerint egyébként a heteroszexuális férfiak 95%-a azt mondja, hogy mindig vagy általában eljut az orgazmusig, míg a nőknél ez az arány 65%. A férfiaknál több tényező befolyásolja az orgazmusig tartó időt: számít, mennyi alkoholt iszik valaki, mikor szexelt legutóbb, és az életkor is.

„Összességében az adatok azt mutatják, hogy a nagyjából 10–15 perces szeretkezések a leggyakoribbak minden életkorban, a nagyon hosszú együttlétek pedig ritkák. De a legfontosabb tényezők a hozzáállás, a technika és a kommunikáció”

– hangsúlyozza a szakértő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tényleg nem viszik el kukát október 1-től, ha papír, vagy műanyag van benne? Mutatjuk az új szabály részleteit
Több ponton is fontos változások jönnek: nem mindegy, hogy hova dobjuk a papírt és a műanyagot, 2026 januárjától pedig a túlcsordult kukáért külön díjat kell fizetni.


Október 1-jétől módosul a kommunális hulladék gyűjtésének szabálya. A MOHU az általános szerződési feltételeiben rögzítette: „A Vegyes Gyűjtőedénybe papír-, üveg-, műanyag-, és fémhulladék nem helyezhető el kivéve, ha az

(a) folyadékot és Biológiailag Lebomló Hulladékot tartalmaz; vagy

(b) Vegyes Hulladékkal vagy más Hulladékkal összetapadt vagy összeragadt.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tiszta csomagolási karton, az újságpapír vagy a műanyag zacskó nem mehet a vegyes kukába.

De például a felvágottak csomagolópapírját vagy a tömlős sajt műanyag héját nem kell elmosni attól tartva, majd nem viszik el a kukát. És a tejfölös doboz miatt sem marad a ház előtt a teli kuka, ugyanis az ezekben lévő ételmaradék biológiailag lebomló hulladéknak számít.

A változás az „ÁSZF Közszolgáltatási résztevékenység (hatályos 2025.10.01-től)” pontban szerepel, és 2025. október 1-jétől lép életbe.

Emellett pedig vannak olyan változások, amelyek jóval súlyosabban érintik a lakosságot.

2026 januárjától ugyanis a túlcsordult kukák többlettartalmáért külön díjat kell fizetni,

és a háztartási mennyiségű sitt hulladékudvari lerakása fizetős lesz.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mennyiért ebédelhetnek a debreceni BMW-gyár dolgozói
A konyha nyitott, a pultnál lehet sorban állni, és nem kötelező helyben enni: saját étel is hozható, melegítéshez több mikró és hűtő áll a dolgozók rendelkezésére.


A Vezess.hu is ott volt a debreceni BMW-gyár megnyitóján, és útközben benézett az üzemi étkezdébe is. Megnézték, milyen fogások közül választhatnak a dolgozók, és mennyit kell fizetni értük. Fotót is közöltek, melyről kiderül, hogy több ételnél két ár látható: a látogatóknak szóló normál és a dolgozói kedvezményes.

A kiemelt fogások és áraik:

  • Budapest sertésszelet petrezselymes burgonyával: 3 450 / 1 545 forint;
  • Rántott gomba rizzsel, tartárral: 2 915 / 1 010 forint;
  • Cigánypecsenye tepsis sültburgonyával: 3 450 / 1 545 forint.

A lap megjegyzi, hogy a

normál ár nem olcsó, dolgozói kedvezménnyel viszont már az.

A konyha nyitott, az alkalmazottak és a vendégek a kiszolgálópultnál állhatnak sorba.

Nem kötelező itt ebédelni: aki szeretne, hozhat otthonról ételt. Ehhez több mikrohullámú sütő és több hűtő is rendelkezésre áll, ezeket a dolgozók szabadon használhatják.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Vencel trükkje: így lehet egész napra feltankolni a SZIN fesztiválon
Nézd meg a cikkben található TikTok videónkat, hogy mi volt Vencel megoldása a túlélésre – és igen, a Lidl-ing külön jól jött hozzá. Ha még nem vagy feketeöves fesztiválozó, érdemes megismerned Vencel trükkjeit.


Egy fesztivál reggelén a legnagyobb kihívás sokszor nem a kedvenc koncertre való bejutás, hanem az, hogy újra lendületbe kerülj. A SZIN-en a koránkelők és a későnfekvők is ugyanazzal a problémával szembesülnek:

Korgó gyomor, fáradt test és az a bizonyos „Na jó, ma hogyan fogom végigcsinálni?” - érzés.

Vencel is pontosan így indult neki a napnak, amikor történt valami – de ezt videón is megörökítette, hogy akár Ti is lemásolhassátok az ő fesztiválmentő megoldását.

NÉZD MEG A VIDEÓT ITT!

@szeretlekmagyarorszag.hu #lidlmagyarorszag #szinfesztival #magyar #szmo #szeretlekmagyarország ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Reggeli rántottával a startvonalon

A TikTok-videóban rögtön látszik, hogy Vencel nem a színpad felé vette az irányt, hanem a Lidlnél kötött ki. És milyen jól tette!

Nem valami gyors, összecsapott harapnivalót kapott, hanem egy meleg, frissen készült rántottát, amihez a tojást a Lidl FesztMarketjében vásárolta. Ráadásul úgy készítették el neki, ahogy ő szerette volna: sok sajttal, lágyan.

Ez egy fesztiválon olyan, mintha prémium szolgáltatást kapnál. A reggeli után Vencel szemmel láthatóan visszanyerte az energiáját, és a videóban is megjegyzi, hogy így már könnyebb nekiindulni egy teljes napnak. És tényleg: aki próbált már fesztiválon reggelizni, tudja, mekkora különbség, ha nem egy horrorárú szendvics vagy egy előző napról maradt félcsomag keksz az egyetlen opció.

Bevásárlás egész napra – horrorárak nélkül

A Lidl FesztMarket nem csak a reggeli miatt volt nyerő. Vencel gyorsan feltankolt pékáruból, gyümölcsből és üdítőből, így a nap további részére is bebiztosította magát. Az árakban nem volt semmi „fesztivál-felár”, minden ugyanannyiba került, mint egy bármilyen másik Lidl üzletben. A polcokon ráadásul nem csak a klasszikus „chips és kóla” kombó található: friss zöldségek, nemzetközi készételek és még vegán opciók is várják a vásárlókat.

Szett, kupon, bónusz – így lesz a fesztivál outfited is nyerő

A fesztiválon nemcsak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan nézel ki közben. Vencel már rutinos fesztiválozó, a Campuson már megtanulta, hogy megéri Lidl-ingben érkezni, mert így nemcsak extrává teszi a szettjét, hanem egy exkluzív Lidl Plus kupont is bezsebelhet. A kuponnal pedig Vencel desszertet is be tudott szerezni – és ki mondana nemet egy fagyira, amikor 30 fok van a Tisza-parton?

Aki pedig nem készül Lidl-ruhadarabbal, az sem marad hoppon: a helyszíni Gift Store-ban válogathat a menő merch cuccok közül. Sőt, ha valaki 2.500 Ft felett vásárol a FesztMarketben, ajándékba is választhat egy új darabot. A fotótükröknél pedig egy pillanat alatt le is lehet csekkolni, mennyire áll jól az új outfit.

Amíg a telefonod tölt, töltődj te is!

Délután, amikor már kezd erősen tűzni a nap, ki ne vágyna egy kis hűsölésre, megpihenésre a fesztiválos forgatagban?

Érdemes megkeresni a Lidl chillzónát és ott belehuppanni az egyik babzsákfotelbe – csak aztán nehogy az legyen a gondod, hogy nem is akarsz onnan felállni.

Amíg Te lazulsz, a telefonod töltődhet: itt ugyanis ingyenesen használható töltőpontokat is találsz. De ha mégis inkább aktív maradnál, akkor bepillanthatsz abba, hogy milyen lehet a Lidlnél dolgozni, akár még a cég HR-eseivel is beszélgethetsz erről. A hangulat itt teljesen olyan, mintha a fesztiválon belül lenne egy külön kis közösségi tér, ahol egyszerre lehet pihenni, játszani és persze új emberekkel találkozni.

És mi van akkor, ha valaki túl sokat vásárolt, és maradt a szatyor alján egy-két zsemle vagy gyümölcs? Jó hír, hogy a Lidl a SZIN-en is figyel a fenntarthatóságra: a megmaradt élelmiszereket nem dobják ki, hanem karitatív partnereknek ajánlják fel.

Vencel fesztiválozása végül úgy alakult, hogy nemcsak, hogy túlélte a nehezen induló napot, de a komfortra és a pénztárcabarát megoldásokra is rátalált a Lidlnél.

A cikk a Lidl támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET: