Enyhülés ónos esővel a hét közepétől

Csütörtöktől melegszik az idő, a hó helyett a veszélyes ónos eső jöhet.


A kemény, fagyos éjszakák enyhülnek, a hó mellett eső, és ónos eső jöhet csütörtöktől - közölte az Időkép előrejelzésében.

Szerdán még marad a havazás, de a hét közepén melegebb légtömegek áramlanak az ország fölé, aminek hatására a csapadék halmazállapota is megváltozik.

PhTothFoto

Fotó: Ph Tóth Fotó

Várhatóan csütörtökön ónos eső hullhat, ami a legveszélyesebb téli csapadék. A jelenlegi számítások szerint az északi területeken havazás, délen és nyugaton eső, havas eső, ónos eső egyaránt előfordulhat. A fronttal együtt többfelé megélénkülhet a délkeleti szél.

Pénteken is marad a csapadékos idő, de szombaton már csak a Dunántúlon fordulhat elő havas eső, eső, ónos eső, fagyott eső. Az élénk, helyenként erős a délkeleti szél is kellemetlen lesz.

KemecseiSandor

Fotó: Kemecsei Sándor

A hőmérséklet a hét közepétől nappal nulla fok, éjjel kezdetben -4 fok körül alakul, majd fokozatosan pár fokkal enyhül az idő.

forrás: idokep.hu,

címlapfotó: Varga András


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


PROGRAMOK
A Rovatból
Borokkal, élő zenével és gasztroélményekkel búcsúzik a nyár: jön a Budapest Borfesztivál
A Budavári Palota teraszai idén is megtelnek különleges borokkal, ínycsiklandó fogásokkal, élőzenével és felejthetetlen hangulattal. A fesztivál díszvendége három kontinensről érkezik: Ausztrália, Új-Zéland és Dél-Afrika mutatja be izgalmas borkultúráját.


Ahogy lassan véget ér a nyár, és beköszönt a szeptember, Budapest egyik legkülönlegesebb eseménye, a 34. Budapest Borfesztivál hívja a városlakókat és a távolabbról érkező vendégeket a Budavári Palotába. A fesztivál szeptember 11. és 14. között várja a látogatókat, akik a történelem és a kultúra díszletei között élvezhetik a legjobb magyar és nemzetközi borokat, miközben a gasztronómia, a zene és a jó társaság ünnepévé válik a négy nap.

A rendezvény különlegessége, hogy egyszerre nyújt élményt a bor iránt szenvedélyesen érdeklődőknek, a kulináris kalandokat keresőknek, a kultúrafogyasztóknak és mindazoknak, akik egyszerűen csak szeretnének egy estét a Palota teraszain tölteni a város fényeit csodálva.

Három világ ízei egyetlen pohárban

Az idei fesztivál különleges vendége a Tri-Nations Alliance (WineAge) borutazása, amely három kontinensen átívelő borkultúrát hoz a látogatók elé. Ausztrália, Dél-Afrika és Új-Zéland egyszerre mutatkozik be a Budavári Palota teraszán, és a három ország borain keresztül a látogatók valódi ízutazáson vehetnek részt.

Dél-Afrika a Chenin blanc és a Pinotage hazájaként a Kleine Zalze birtok huszonnégy tételével mutatja meg, hogyan férhet meg egymás mellett a hagyomány és a modernitás. Ausztrália napérlelte Shiraz-ai mellett a Fourth Wave Wines öt borászata nyújt ízelítőt a kontinens gazdag terroir-jából, a Barossa-völgytől egészen Margaret Riverig. Új-Zéland a friss Sauvignon blanc-ok és elegáns Pinot noir-ok mellett fenntartható szemléletmódjával is lenyűgözi a közönséget, hiszen olyan neves pincészetek mutatkoznak be, mint a Nautilus Estate, a Babich Wines, a Tohu vagy a Kono Wines. A három ország három standja végtelen borélményt ígér mindazoknak, akik szeretik az egzotikus ízeket és a világ felfedezését egy pohár boron keresztül.

Gasztronómiai kalandozás a világ körül

A Budapest Borfesztivál mindig is több volt, mint a borok ünnepe: a gasztronómiai sokszínűség legalább annyira fontos része a rendezvénynek, mint a pincészetek bemutatkozása. Idén a Chef Market Gourmet Terasz három kiemelkedő étterem standjánál találkozhatunk a világ ízeivel. Az olasz konyha rajongói a Pomo d’Oro kínálatában, az ázsiai különlegességek kedvelői a Yama standjánál, míg a libanoni ízek szerelmesei a Byblos fogásaiban találhatják meg kedvencüket. A nemzetközi gasztronómia bőségét tovább gazdagítja a BOCCA Gourmet Stories fűszer- és pékáru kínálata, valamint a SZEGA Market sajt- és sonkatáljai. A Balkán jellegzetes fogásait a Csevapivo hozza el, míg a Dr. Ignácz Kolbász Manufaktúra prémium, adalékmentes csabai kolbásszal készül a látogatóknak. A különleges sajtok kedvelői a DŽIUGAS® standjánál találhatnak rá kedvenceikre, a Raclette by Lili olvasztott francia sajtja pedig igazi kulináris élményt nyújt. A Smokey Monkies BBQ texasi stílusban füstölt húsai mellett a Nemo Truck tengeri fogásokkal, fish & chips-szel, királyrákkal és calamarival teszi még gazdagabbá az ízpalettát. Az édesszájúakat a Bolka Desszert Butik prémium macaronjai és bonbonjai, valamint a Vitéz Kürtős frissen sült kürtőskalácsa várja, de a street food rajongói sem maradnak választék nélkül, hiszen a Pizza Me ropogós tésztájú pizzái és a Cut & Barrel bisztró kínálata is elérhető lesz. A gasztronómiai élményeket a Dallmayr kávéi és a HERZ New York Coffee Roasters különleges pörkölései koronázzák meg.

Zenével átitatott fesztiválhangulat

A bor és az étel mellé természetesen a zene is hozzátartozik a Borfesztivál teljes élményéhez.

Az idei programban a könnyed jazz, a fülledt blues, a lágy pop dallamok és a folk vagy country hangzások egyaránt helyet kapnak.

A JUCIHUNOR DUO koncertjén Németh Juci és G. Szabó Hunor személyes történeteikkel és újrahangolt slágereikkel varázsolják el a közönséget, míg a Jumping Matt & His Combo a blues, swing, boogie-woogie és funky sodró lendületével érkezik. A szombat esti hangulatot a Dynamite Dudes teszi felejthetetlenné, akik rockabilly és blues slágerekkel, valamint akrobatikus nagybőgős produkcióval koronázzák meg a fesztivál egyik legizgalmasabb koncertjét.

Exkluzív élmények és felejthetetlen pillanatok

A Savoyai teraszon idén is megnyílik a Mitiszol? Party VIP tér, amely nappal kényelmes ejtőzésre, este pedig pezsgő hangulatú bulira csábít. A kiegészítő VIP jegy egész napos belépést, valamint Culinaris borkóstoló kuponokat kínál. A délutánokat óránként érkező gourmet kóstolófalatok teszik teljessé, az esték hangulatáról pedig DJ-k gondoskodnak.

A fesztivál zárónapján, vasárnap a Főőrség épületében megrendezett Sunday Brunch koronázza meg az eseményt, ahol háromórás fine dining élmény, különleges pezsgőkóstoló és élőzene teszi feledhetetlenné a délutánt. A brunch során többek között beluga kaviáros egg benedict, sáfrányos garnéla és Budapest módra készült császármorzsa is terítékre kerül, a csúcspontot pedig egy kilenc literes Drappier Carte d’Or Champagne bontása jelenti.

Tudás és élmény kéz a kézben

A Borfesztivál mindig is nagy hangsúlyt fektetett a szakmaiságra. Az idei programban a Kvaterka beszélgetéseken neves borászok ülnek össze, hogy saját boraik mellett életük történeteit is megosszák a közönséggel. A Pop up borkóstolók baráti hangulatban kínálnak lehetőséget a találkozásra tizenöt kiváló borásszal, akik nemcsak boraikat hozzák el, hanem izgalmas történeteiket is. A VinAgora Interaktív Bortér játékos kvíz segítségével bővíti a látogatók tudását, miközben kiderül, ki mennyire ismeri a bor világát. A Magyar Bor Akadémia standján az Év Bortermelőivel is találkozhatunk, akik személyesen mesélnek munkájukról és kínálják boraikat.

A SPAR BOR világa és kedvezményes belépők

A fesztivál főtámogatója, a SPAR Magyarország idén megújult borstratégiával érkezik, és olyan borokat kínál, amelyek kizárólag a SPAR és INTERSPAR áruházakban érhetők el. A Florence borcsalád üde fehér- és rozéborai, a Grand Nobilia Egri Bikavér Superior vagy a Bohém pezsgők mellett a kínálatban szerepel a Zelna Füred Olaszrizling, a Chateau Dereszla Classic Brut és a Grand Tokaj késői szüretelésű bora is.

A SPAR külön kedvezményt is biztosít: augusztus 28. és szeptember 10. között minden 15 000 forint feletti vásárlás után féláron váltható belépőjegy a helyszíni pénztárban.

VinAgora Felfedezettek: különleges borok a fesztivál szívében

A Budapest Borfesztivál egyik legizgalmasabb helyszíne minden évben a VinAgora Nemzetközi Borversenyhez kapcsolódik, amely Magyarország legelismertebb borversenyeként méltán viseli a „Közép-Európa bor iránytűje” mottót. A Budai Vár Hunyadi udvarának központi részén található VinAgora Felfedezettek standnál igazi kincsekre bukkanhatnak a látogatók: olyan tételekre, amelyek értékét a szigorú szakmai bírálati rendszer garantálja.

Ez a különleges helyszín lehetőséget biztosít azoknak a pincészeteknek a bemutatkozásra, amelyek bár nem rendelkeznek önálló standdal a fesztiválon, boraik mégis kiemelkedő eredményeket értek el a versenyen.

Idén három, a nagyközönség számára talán még kevésbé ismert, de annál izgalmasabb borászat mutatkozik be itt. A zalai Dóka Éva Pincészet tradicionális és karakteres borai, az Etyek–Budai borvidékről érkező ANONYM Pince friss, ásványos fehérborai, valamint a badacsonyi Sike Balázs – SkizoBor kreatív, lendületes tételei mind olyan élményt ígérnek, amelyet érdemes felfedezni. A VinAgora Felfedezettek standján egyetlen helyen élhetjük át három borvidék sokszínűségét, ami különleges kalandot kínál minden borbarátnak.

Jótékonysági borárverés

A Budapest Borfesztivál immár 25 éve támogatja a rászorulókat a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen.

Az idei jótékonysági borárverés bevételével a gárdonyi Tóparti Szakambulancia hidroterápiás részlegének felújítását segítik, ahol mozgássérült és speciális igényű kisgyermekek fejlesztése zajlik.

A hidroterápia sok esetben az egyetlen önfeledt mozgásélményt nyújtja a gyermekeknek, így a felújítás a legkisebbek jövőjét alapozza meg.

Jegyek, nyitvatartás és hasznos tudnivalók

A fesztiválra a belépőjegyek csütörtökön 8.900, pénteken és szombaton 9.900, vasárnap pedig 6.900 forintért kaphatók, a jegyár pedig magában foglal egy kristály kóstolópoharat, egy pohártartó szütyőt és egy kóstolót a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjnyertes tételeiből.

A kapuk csütörtökön 14 és 24, pénteken és szombaton 14 és 1 óra, vasárnap pedig 14 és 22 óra között állnak nyitva, míg a Sunday Brunch külön idősávban, 11 és 14 óra között várja a vendégeket.

Írd be a naptáradba!

Nincs más hátra, mint nagy piros betűkkel beírni a naptárba: szeptember 11–14., Budavári Palota – Budapest Borfesztivál.

Négy nap, ahol minden kortyban élmény, minden cseppben elegancia vár.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

OTTHON ÉS KERT
Helikopter után hajóval is építkezik a magyar építőipari cég: SIP-ház érkezett a Soroksári-Duna-ágra
Az ADAM-HOUSE újabb látványos kivitelezése Szigetszentmártonban bizonyítja: földön, vízen, levegőben sincs lehetetlen. Ezúttal egy 90 cm-es „nyéllel” rendelkező nyelestelek jelentette a leküzdendő akadályt.


Az ADAM-HOUSE a hazai SIP-ház-építés egyik éllovasa, amely a tavalyi helikopteres teheremelés után most hajóval oldotta meg egy bruttó 70 m²-es kulcsrakész ház anyagainak bejuttatását Szigetszentmártonba, a Soroksári Duna-ág partjára.

A telek kizárólag egy kb. 90 cm széles, gyalogos „nyél” felől közelíthető meg, ezért a vállalat július 31-én, a megfelelő Duna-vízszintet kivárva vízi szállítással vitte be a paneleket és faelemeket.

A kulcsrakész átadás október végére várható.

A szállításról videó is készült, melyben érdekességként megtekinthető az is, ahogy a Csanád vontatóhajó a cég megrakott darus kamionjával együtt átzsilipel a Kvassay-zsilipen:

A cég ezzel a projekttel a tavaly nagy visszhangot kiváltó, tahitótfalui helikopteres szállítás után másodszor bizonyította, hogy bonyolult terepviszonyok között is megoldást talál. A helikopteres kivitelezés videója itt nézhető meg:

A 2018 óta működő hazai tulajdonú építőipari vállalkozás csapata híres arról, hogy szeretik a kihívásokat – ezt László Ádám ügyvezető is többször megerősíti nyilvános felszólalásaiban. A „földön, vízen, levegőben” palettából eddig a „vízen” hiányzott nekik, most azonban ezt is teljesítették. A különleges szállítás után azonnal elindult a kivitelezés helyszínén a további munka:

a cég az OtthonStart hitel konstrukciójához igazodva speciális akciókkal zárja az idei évet,

ezért aztán szakembereiknek mostanában nem sok idő jut a pihenésre…


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Élő zene Budapesten – 5 különleges hely, ahol a dallamok teszik teljessé az ízélményt
Budapest legizgalmasabb helyei közül válogattunk, ahol a gasztronómia és az élő zene kéz a kézben teremtenek felejthetetlen hangulatot.


Budapest nemcsak gyönyörű épületeivel és gazdag kulturális életével varázsolja el a látogatókat, hanem azzal is, hogy a zene itt szinte minden sarkon ott van. Vannak éttermek és kávézók, ahol a hangulatot nemcsak a különleges ízek, hanem a nap mint nap felcsendülő dallamok is meghatározzák.

A Gundel Étterem a Városliget szívében a magyar gasztronómia ikonikus fogásaival és élő cigányzenével várja a vendégeket. A New York Café eleganciája és folyamatos zongoraszava olyan atmoszférát teremt, amiért a világ minden tájáról érkeznek ide látogatók. Óbuda egyik legizgalmasabb szórakozóhelye, a Symbol Budapest, modern klubéletet, élő koncerteket és pezsgő éjszakákat kínál. A Városliget Caféterasza a nyári esték kedvenc helyszíne, ahol a tóparti panorámát blues, pop és country dallamok egészítik ki. A Budai Vár történelmi falai között pedig a Főőrség Étterem és Kávéház hozza közel a magyar cigányzene hagyományát és a Kárpát-medence ízeit.

Gundel – magyar klasszikusok és dallamok egy helyen

A Gundel Étterem Budapest egyik igazi ékköve, ahol minden dallam külön üzenetet hordoz. A Városliget szívében álló, több mint 130 éves ikonikus étterem nemcsak a magyar gasztronómia csúcsát képviseli, hanem a magyar lélek hangját is életre kelti.

Itt a zene nem egyszerűen háttérzaj, hanem a vendéglátás szerves része: a zongora lágy dallamai finoman kísérik a beszélgetéseket, miközben napközben óránként felcsendül egy 15 perces élő cigányzenei produkció, amely garantáltan mosolyt csal minden vendég arcára.

A zenészek nemcsak a klasszikus cigányzenei repertoárban mozognak otthonosan, hanem a világ minden tájáról ismert dallamokat is előadják. Gyakran hallani japán népdalokat vagy amerikai filmslágereket is, a cimbalom és a hegedű pedig minden stílushoz különleges, semmi máshoz nem fogható hangulatot ad. Sokan meghatódva hallgatják például a „Hegedűs a háztetőn” ikonikus dallamát, amely szinte minden este felcsendül.

A gasztronómiai kínálat épp olyan különleges, mint a zenei élmény. Az étterem büszkesége a Nemzeti 11 menüsor, amely a magyar konyha legemblematikusabb fogásait vonultatja fel. A csirkepaprikás nokedlivel, a fogas Kárpáti módra, a Bakonyi bélszín túrós csuszával vagy a híres Gundel-palacsinta nemcsak ízeikkel, hanem történeteikkel is elvarázsolják a vendégeket. És persze nem hiányozhat a desszertek közül a Somlói galuska vagy a Rákóczi túrós sem, amelyek méltán váltak a magyar gasztronómia szimbólumaivá.

A Gundelben minden pillanat egy kicsit ünnep. A dallamok és az ízek együtt teremtik meg azt a különleges atmoszférát, amely miatt a világ minden tájáról érkeznek ide vendégek, hogy részesei legyenek egy igazi élménynek.

 

New York Café – élő zene és aranyozott díszítések a világ egyik legszebb kávéházában

Ha van hely Budapesten, ahol a történelem, a művészet és a zene kéz a kézben jár, az a New York Café. Az Erzsébet körúton található, 130 éves kávéházat nem véletlenül emlegetik a világ legszebbjeként: aranyozott oszlopok, barokkos csillárok, márványlépcsők és mennyezeti freskók adják azt a páratlan látványt, amely már önmagában is lenyűgözi a betérőket.

De ami igazán különleges, az az élőzene, amely reggeltől estig betölti a teret.

A zongoraszó lágy harmóniája már a belépés pillanatában magával ragadja az embert, és amikor óránként felcsendül a 15 perces cigányzenei show, a terem szinte megtelik élettel. A vendégek mosolyognak, tapsolnak, és úgy érzik, mintha egy spontán, bensőséges koncert részeseivé váltak volna.

A nap különböző szakaszaiban más és más hangulat uralkodik a kávéházban. Délelőtt könnyed, lágy zenei aláfestés mellett fogyaszthatjuk a kávét és a híres New York-tortát, míg estére a bárzongorista lendületesebb dallamokkal varázsolja pezsgőbbé a légkört. Ez a hely mindig is a művészetek otthona volt. A századfordulón írók, költők és festők törzshelye volt, ma pedig a világ minden tájáról érkező turisták és helyiek találkozási pontja, ahol a múlt dicsősége és a jelen vibrálása találkozik.

Egy látogatás a New York Caféban nem csak egy kávéról vagy desszertről szól. Ez egy különleges élmény, ahol a zene, a történelem és az elegancia együtt teremtik meg azt a varázslatot, ami miatt ez a hely évtizedek óta a budapesti vendéglátás egyik legfényesebb csillaga.

 

Symbol Budapest – Óbuda ikonikus szórakozóhelye élő koncertekkel

Óbuda szívében, egy több mint 220 éves épület falai között található a Symbol Budapest, amely mára a főváros egyik legpezsgőbb szórakozóhelyévé vált. A történelmi környezet és a modern design különleges elegyet alkot, amely már önmagában is lenyűgöző, de az igazi varázslat akkor kezdődik, amikor este felpezsdül az élet.

A Symbolban szinte mindig történik valami. Az élő koncertek, tematikus estek és DJ-s bulik olyan programkínálatot biztosítanak, amelyben mindenki megtalálja a kedvencét.

Szeptember 19-én újraindul a legendás a Rakonczai Piano Garden, amely minden alkalommal különleges hangulatot teremt: a zongora bensőséges dallamai és a meglepetésfellépők energiája olyan estét garantálnak, amelyre sokáig emlékeznek a résztvevők.

Bár az ősz még messze van, érdemes már most beírni a naptárba október 4-ét, főleg ha a funky a szíved csücske. Ekkor érkezik ugyanis a Luxfunk Rádió legendás funky partisorozata, amely a legnagyobb funky slágerekkel és látványos scratch show-val pezsdíti fel az éjszakát. A világító táncparketten pedig hajnalig rophatják a vendégek, miközben a zene és a hangulat együtt teremt igazi bulivarázst.

Főőrség Étterem és Kávéház – hagyomány, panoráma és élőzene a Budai Várban

A Budai Vár szívében található Főőrség Étterem és Kávéház a múlt és a jelen találkozásának tökéletes példája. Nem csupán a gasztronómia szerelmeseinek nyújt felejthetetlen élményt – a hangulatot varázslatos élőzene teszi teljessé. Az étterem különlegessége a tradicionális cigányzene, amely nemcsak szórakoztat, hanem közelebb is hozza a magyar kultúra egyik legfontosabb hagyományát.

A prímások és zenekaraik fejből, kották nélkül játsszák a dallamokat, repertoárjukat folyamatosan bővítik, így minden este egyedi koncertélményt kínálnak.

Ez az élő, hagyományos zenei világ tökéletesen illeszkedik a Főőrség elegáns, mégis barátságos atmoszférájába.

Az étterem különlegessége nem csupán a hangulatban rejlik, hanem abban is, hogy a hely hagyományos magyar fogásokkal tiszteleg a Kárpát-medence gazdag ízvilága előtt. Az előételek között a hideg ízelítő igazi különlegesség: szarvasgombás sajt, füstölt malomkerék sajt, zamatos mangalica kolbász, házi májas, juhtúrós körözött és friss vaj válogatás vár, amelyeket gondosan kiválasztott magyar borok kísérnek. A főételek között ott van a rozé kacsamell málnával és kakukkfüves polentával, amely a hagyományos ízeket modern köntösbe öltözteti, vagy a népszerű M.69 – ropogós malaccsülök pékné burgonyával, házi csalamádéval és zamatos jus-vel, amely minden falatjával elvarázsol. A vacsora lezárásaként pedig a ház legendás császármorzsája gondoskodik arról, hogy a gasztronómiai élmény tökéletesen kerek legyen.

A teraszról lenyűgöző kilátás nyílik a Mátyás kútra és a Hunyadi udvarra, amelyhez a zene lágy dallamai adnak különleges hátteret. A Főőrségben minden este egy kicsit más, mégis mindig ugyanaz a meghitt, elegáns hangulat fogadja a vendégeket, ahol a zene, a történelem és az ízek egyaránt hozzájárulnak a felejthetetlen élményhez.

Városliget Café – dallamos nyári esték a Vajdahunyad vára mellett

A Városliget Café & Restaurant igazi nyári menedék a város szívében, ahol a természet és a zene harmóniája különleges atmoszférát teremt. A Műjégpálya épületében található étterem minden ablakából pazar kilátás nyílik a Városligeti-tóra és a Vajdahunyad várára. A zöld környezet, a madárcsicsergés és a nyugodt légkör szinte azonnal kiragad a városi nyüzsgésből, mintha egy rövid nyaralásra érkeztél volna. Ebben a nyugodt, tóparti környezetben a zene természetes folytatása a hangulatnak: a teraszt élő dallamok töltik meg.

Hétfőtől csütörtökig a klasszikus cigányzene varázsolja el a vendégeket, dél és három óra között, szerdától vasárnapig pedig a gitár veszi át a főszerepet, blues, pop és country hangokkal színezve az estét.

A zenészek közvetlensége és a tópart látványa együtt olyan élményt kínálnak, amelybe szinte lehetetlen nem beleszeretni.

A konyha friss, kreatív és sokoldalú: a nyári étlapon könnyed saláták, szezonális levesek, tartalmas főételek és házi desszertek váltják egymást, amelyeket frissítő házi limonádék, különleges kávék és hűsítő italok tesznek még élvezetesebbé.

Legyen szó egy gyors kávéról, egy ebédről vagy egy hangulatos vacsoráról, a Városliget Café egyszerre nyugodt, elegáns és barátságos – egy olyan hely, ahová mindig jó érzés visszatérni.

Ez az öt budapesti hely mind azt bizonyítja, hogy a zene és a gasztronómia tökéletesen kiegészítik egymást. Legyen szó egy romantikus vacsoráról, baráti összejövetelről vagy akár egy hosszú nyári délutánról, ezek a helyek olyan élményt kínálnak, amelyben az ízek és a dallamok együtt alkotják meg Budapest különleges varázsát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Thai ízek az Anantara New York Palace falai között
A hotel étterme, a White Salon általában magyaros és nemzetközi fogásokkal várja vendégeit, most azonban a Thai Hét idején egy teljesen autentikus thai menüsor is helyet kapott, amelyet egy vendégséf készít kifejezetten erre az alkalomra.


Az Anantara New York Palace nemcsak Budapest egyik legimpozánsabb szállodája, hanem része a Minor Hotels nemzetközi hálózatának is, amelynek központja Bangkokban található. A lánc gyökerei tehát Thaiföldig nyúlnak vissza, így nem véletlen, hogy a thai kultúra és vendégszeretet fontos szerepet kap minden Anantara hotelben.

A márka védjegye például a minden este hat órakor megrendezett sundown ceremony, amikor a lobbyban élő zene és koktélkóstoló várja a vendégeket. A budapesti New York Palace-ban ez általában cigányzenészekkel zajlik, ám a Thai Hét idején autentikus thai táncosok lépnek fel, miközben a bár csapata különleges italokkal kínálja az ott tartózkodókat.

A programsorozatot a Thaiföldi Királyság Nagykövetségének közreműködésével rendezett ünnepélyes megnyitó indította, ahol a thai konyha klasszikus fogásai mellett a Muay Thai harcművészet is bemutatkozott az Anantara New York Palace elegáns környezetében.

Ez a különös, mégis izgalmas kontraszt – amikor a magyar történelmi gyökerekkel rendelkező New York Palace falai között a thai zene, a tánc, a küzdősport és a gasztronómia egyszerre kap teret – adja meg az idei Thai Hét különleges hangulatát.

De beszéljünk a gasztronómiáról, és arról a menüről, amit a következő napokban bárki élvezhet a hotel falai között.

A Thai hét menüje augusztus 30-tól szeptember 7-ig, minden nap 18:00 és 22:30 között érhető el a White Salonban.

A White Salon alapvetően egy elegáns, Michelin által is ajánlott étterem, ahol a kínálat főként a nemzetközi és a magyar konyhára épül. Éppen ezért különösen izgalmas, hogy most egy teljes thai menüsorral bővült az étlap.

Ráadásul nem is akármilyen megoldással: a hotel erre a hétre egy thai séfet hívott Budapestre, aki gyakorlatilag „beköltözött” a konyhára, és kizárólag a limitált menü ételeit készíti. Így garantált, hogy az ízek száz százalékban autentikusak, nem lettek magyarosítva vagy leegyszerűsítve, legfeljebb az elegáns tálalás emeli őket magasabb szintre.

Az ételek ízei kirobbanóak, frissek és erősen fűszeresek, sok esetben kifejezetten csípősek.

Ezért érdemes rendelés előtt érdeklődni, vagy jelezni a felszolgálónak, ha valaki nem szeretne túl csípős fogást kapni.

Most pedig jöjjön néhány ízelítő a menüsorból.

Vigyázat: ha megnézed a fotókat és végiglapozod a teljes menüt, nehéz lesz ellenállni a kísértésnek!

A teljes menü:

Saláták:

Minced Chicken Salad – Csirkehúsos saláta (darált csirkével)

Grilled Beef Salad with Thai Herbs – Grillezett marhahús-saláta thai fűszerekkel

Leves:

The World Heritage Tom Yum Kung – Csípős-savanyú rákleves citromfűvel, lime-mal és chilivel

Főételek:

Chicken Green Curry with Jasmin Rice – Zöld currys csirke jázminrizzsel

Traditional Pad Thai – Tradicionális Pad Thai: serpenyőben sült rizstészta tamarind szósszal, tofuval, garnélával és tört mogyoróval

Beef Massaman Curry with Lemongrass and Coconut Rice – Marhahúsos Massaman curry citromfüves-kókuszos rizzsel (lassan főtt marhahús gazdag, enyhén fűszeres kókusztejes curryben, burgonyával és mogyoróval)

Basil Chili Prawns with Jasmin Rice – Bazsalikomos-chilis garnéla jázminrizzsel

Thai Dumpling – Thaiföldi gombóc

Desszert:

Kow Neaw Ma-Muang (Sticky Rice with Mango) – Édes ragacsos rizs mangóval

Tradicionális italok:

Nam Manao – Lime-lé, víz, cukor, só (népszerű frissítő, különösen étkezésekhez vagy forró napokon)

Cha Yen (Thai Tea) – Thai tea: fekete tea, sűrített tej, cukor, jég (klasszikus utcai ital, gyakran thai ételek mellé)

Nam Dok Anchan – Pillangóborsó-virág ital lime-lével (herbál ital, lime hatására színt vált, ceremóniákon is fogyasztják)

A White Salon elsősorban a hotel vendégeit kényezteti, de külsősöket is örömmel fogadnak. Viszont mindenképpen érdemes bejelentkezni előre, az alábbi elérhetőségek egyikén:

+36 1 886 6111

[email protected]

Nyitvatartás:

hétfőtől vasárnapig 12:00 - 23:00 óráig


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk