Újra kinyitott a legendás Lou Lou
Manapság rengeteg szó esik a gasztroforradalomról. Hétről hétre újabb, jobbnál jobb éttermek nyílnak mind Budapesten, mind vidéken. Akár hétköznap este is, ha végigsétálunk a Király utcán és környékén, tömött éttermeket látunk, ahol rengetegen érzik jól magukat, és hódolnak az ízeknek, ételeknek.
Fontos az, hogy mindenki megtalálja ízlésének és pénztárcájának megfelelő kedvenc helyeit, azonban nem szabad megfeledkeznünk azokról a helyekről, ahonnan ez a az egész elindult, amelyek elősegítették azt, hogy Magyarország felkerüljön a gasztrotérképre, és az emberek nyitottabbá váljanak a különböző ízekre és ételekre.
Novemberben újra nyitott Rudits Károly vezetésével az az étterem, amely anno elsőként tűzte célul, hogy Michelin-csillagot szerez, nemcsak Magyarországon, hanem akkor még Közép-Európában. Ekkor ez sajnos még nem sikerült a Lou Lounak. Azóta már több csillag is van Közép-Európában és Budapesten is. Talán az emberek is elfogadóbbá váltak a fine dining éttermekkel szemben, hiszen egyre több nyílik idehaza is belőlük.
A francia Guide Michelin (angolul: Michelin Guide) egy nevezetes étterem- és szállodakalauz, amelynek a Michelin-csillaggal jelölt elismerése a tökéletesség nemzetközi szimbólumává vált a szakácsművészet területén.
Érdekes módon a francia autógumi gyártó Edouard Michelin és testvére André találták ki. Azért, hogy az autósok megvegyék, és minél többet használják a Michelin-gumikat, kiadtak egy olyan térképet, amin kitűnő éttermek és hotelek szerepelnek. Ezzel próbálták meg rábírni a turistákat, hogy kitérőket tegyenek az utak mentén, és használják a Michelin gumiabroncsokat.
Az 1919-től kiadott "Vörös Könyv" azonban olyan sikert ért el, hogy manapság kevés olyan ember van, aki ne hallott volna róla. A könyvben csillagokkal "osztályozzák" az éttermeket. Egy csillaggal minősíti a Vörös Könyv a „a kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” éttermeket. Két csillagot kapnak azok a kitűnő éttermek, amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni. Három csillagot adnak azoknak a helyeknek, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.
2010. március 16-án Budapesten Gerendai Károly étterme, a Costes kapta meg elsőként, egyetlen magyarországi étteremként a Michelin-csillagot. Ezen kívül a ViaMichelin ajánlást ad néhány kitűnő hely meglátogatására. 30 éttermet jelöltek meg, melyek szinte kivétel nélkül budapesti szállodákban találhatók.
Ilyen hely a Four Seasons Páva étterme, a Gresham Kávézója, a várbeli Alabárdos, a Múzeum Kávéház, a Képíró, a budai Arcade Bistró vagy a Fausto's. 2011-ben a Vörösmarty téri Onyx Étterem érdemelte ki az egycsillagos elismerést, a Costes pedig meg tudta őrizni a csillagát.
(Forrás: Wikipédia)
De térjünk vissza a Lou Loura, amely négy év után csúcsbisztró formájában született újjá a VI. kerületi Székely Mihály utcában. A 40 fős bisztró a hajdani Lou Lou legutolsó átalakítása előtti éttermet idézi. Azonban az ételek és a stílus is változott. Hiszen a gasztronómiában éppen úgy váltják a trendek egymást, mint például a divatban.
A Lou Lou az egyszerűségre, a letisztultságra és a francia eleganciára törekszik. Az tömörfa asztalokon nem találunk terítőket, ahogy a nagy, francia Michelin-csillagos éttermekben gyakori ez manapság, a luxus érzetét kölcsönzik azonban a vaskos damaszt szalvéták és természetesen az ínycsiklandozóbbnál ínycsiklandozóbb ételek.
Hogy milyen ételeket kóstolhatunk a Lou Louban? A fine diningra jellemző rövid, de annál izgalmasabb menüsorból válogathatunk, amelyet az igazán ízléses honlapon meg is tekinthetünk, de ízelítőül néhány finomság, amelyet mi is kóstoltunk, és bátran ajánljuk:
Friss kecskesajt, klorofil püré, feketegyökér, kerti zöldségek, szarvasgomba
Hízott kacsamáj parfait, kacsa rillette, gomba, Nomu, Tokaji borecet, körte, Arabica kávé
Házi tortellini, provanszi fűszerek, zöldség, érlelt Provolane
OPERA torta, Chocolaterie de l’Opera fagylalt
Banán, grillázs, fehércsokoládé, lime, kardamom, ananász
A Lou Lou hétköznapokra ebédmenüvel is készül, amelyben a 3 fogás 4.400 Ft-ba kerül, ezen kívül a 7 fogásos degusztációs menüt is megkóstolhatjátok, amely során olyan kulináris élményben lehet részetek, amely igazán megéri az árát, még ha az nem is túl olcsó. Különleges alkalmakat, évfordulókat érdemes megkoronáznotok ilyen falatokkal, de ne felejtsetek előtte asztalt foglalni!
„Valóban, a hazai minőségi gasztronómia alapjait a Lou Lou tette le” – mondja Gerendai Károly, az első magyar Michelin-csillagos étterem vezetője. Rudits Károly és kiváló csapata pedig továbbra is ennek szellemében folytatja munkáját.
Cím: VI. kerület, Székely Mihály utca 2.
Telefon: +36 (70) 333 5289
E-mail: [email protected]
Nyitva:
Hétfő-péntek: 12:00-13:00, 18:30-23:00
Szombat: 18:30-23:00