Reggeltől estig jóllakhattok a Stikában
Nem meglepő, ha a Dob utcában havonta felfedezünk egy-egy új vendéglátó ipari egységet, hiszen a gasztroforradalom a bulinegyed magjából őrületes sebességgel terjeszkedik kifelé. E forradalom gyermeke a Stika is, amit elsőre elég nehéz definiálni. Aztán másodjára is, és egész pontosan kategorizálni addig talán nem is lehet majd, amíg nem nyílik 10 ugyanilyen kategorizálhatatlan hely.

Reggel 8-kor már nyüzsög a Csányi-Dob sarka. Misi és Henrik, a tulajdonosok, a felszolgálás frontján, fehér ingben, csokornyakkendőben teszik a dolgukat. Barátságos, közvetlen hangvételben szervíroznak, és egy-egy fekete átnyújtásánál kivillan az alkarjukra varratott Stika felirat.
Vannak itt munkába igyekvő öltönyösök, akik beugranak egy presszóra, a körút előtt, vannak egyetemisták, akik a filter kávéra cuppantak rá, és vannak, akik a legkorábban szeretnének a környéken egy jó debrecenis reggelihez jutni. Az élet délben sem áll le, ilyenkor az ebédmenü veszi át a főszerepet, de reggelizni továbbra is ér, Misi és Henrik azt vallja, hogy nekik nincs joguk eldönteni, kinek mikor reggeli a reggeli.

A reggeli-ebédmenü koncepcióra épülő üzletek általában délutánra már megpihennek másnapig. A Stika ilyenkor az újhullámos kávézó profillal operál. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenképp szembe kell néznünk az eddig szokatlan kávék világával, ugyanúgy kaphatunk szekszárdi, világos pörkölésű Lucky Cap kávét, vagy V60 filterest, mint egy kiváló olasz eszpresszót. Az estébe hajolva a Stika egy kicsi hangulatos étterem-borbárrá változik.
Kicsi, de tartalmas étlap, egyszerűbb vidékies, stikásan újragondolt fogásokat kínál, mint például a sertésszűz polentakockával és borsmártással, marharagu, juhtúrós nudlival vagy a konfitált kacsamell. Ez utóbbi, 1990ft-os árával a legdrágább az étlapon, tehát egyáltalán nem mondhatjuk, hogy nem rohadt olcsó, a szép adaghoz és a frenetikus íz világhoz képest. Ó, és a tálalás az megér egy misét. Nem hiszed el, hogy nem egy belvárosi bisztróban vagy, amikor meglátod a rendelt ételedet.


Ne féljünk kérdezni a srácoktól! Folyamatosan képezik magukat a borok és a kávék világában. Borkóstolóikon megízlelhetjük azokat a borokat, amik az ő személyes kedvenceik. A borkínálatban is visszaköszön a „mindenesség”, ugyanúgy vannak a fiatalabbak számára elérhetőbb borok, mint a borfetisiszták minőségibb kedvencei.
