BUDAPEST

Egyetlen kéményt sem láthatsz az Országház épületén, de ennek megvan az oka

Eleve máshogy tervezték az épületet.


Hosszú ideig épült az Országház, de az eredmény önmagáért beszél: a gyönyörű, egyszerre robusztus és kecses hatást nyújtó épület elképesztően népszerű a külföldiek körében is, számtalan fotó készül róla évről évre.

Aki alaposabban megnézi a képeket, annak egy idő után talán fel is tűnik, hogy a Parlament épületén sehol nem látni kéményeket. De fűteni persze fűtik telente.

Steindl Imre elegáns neogótikus palotát álmodott a korában homokos területre, és mindent a legapróbb részletekig megtervezett. A tökéletesen szimmetrikus épület 96 méter magas (ez a honfoglalás idejét, 896-ot jelképezi), 365 kisebb-nagyobb tornya van (a szám az év napjaira utal), az épület kívül is tele van szobrokkal, és minden csipkének, párkánynak, oszlopnak megvan a maga díszítő funkciója.

Az építkezéshez szinte csak magyarországi alapanyagokat használhattak, és mindenből a legkiválóbbat.

Steindl Imre az Országház tervezésekor természetesen gondolt a hűtésre és a fűtésre is.

Ám a kazánok egy utcával arrébb, egy külön házba kerültek Hogy miért?

Sokan úgy gondolják, az esztétikus megjelenés, az összhatás miatt. Azonban ennél földhözragadtabb oka is van. Amikor az építkezés elkezdődött, még jószerivel szénnel fűtöttek. Az Építő Ipar című lap az egyik 1899-es számában így írnak erről:

„Az áll. országház központi fűtő és szellőztető berendezéseinek üzemben tartására szükséges gépek, az eredeti terv szerint magában az országház-épületben, illetőleg annak e célra kijelölt pince-helyiségeiben lettek volna elhelyezendők. Az építés ügyeinek intézésére alapított Végrehajtó Bizottság javaslatára azonban később, az országház építését elrendelő törvény végrehajtásával megbízott m. kir. miniszterelnök elhatározta, miszerint,

tekintve, hogy a motorok táplálására fölhasználandó nagy szénmennyiség kezelésével járó szénpornak s a kazánkürtő-produkálta füstnek kizárása a rendkívüli díszszel és költséggel előállított épületből föltétlenül kívánatos,

a gépek s a vele összefüggő berendezések az országházon kívüli külön épületben helyeztessenek el, s a transzmissziók számára az gépházat az országházzal összekapcsoló tunnelszerű csatorna építtessék.”

Vagyis: a szénpor és a füst bepiszkítaná a szép és drága épületet, ezért kell a gépházat máshova tenni, és távfűtéssel fűteni az épületet.

A kazánház a Balassi Bláint utcában épült fel, ezt is Steindl Imre tervezte, és ehhez pár motívumot felhasznált a Parlamentről. Jelenleg felújítják a házat.

A világ egyik első távfűtési rendszere épült ki az Országház fűtéséhez

A hőveszteség csökkentése miatt nem melegvízzel, hanem gőzfűtéssel tervezték. 1987-ben átalakították, az eredeti fűtéshez több földgáztüzelésű gőzkazánt telepítettek, amelyek alkalmasak voltak olajtüzelésre is.

Az Országháza alá íves, téglaburkolatú alagutak vezetnek, csatornák mellékágakra bomlanak, és bevezetik a levegőt az épület minden részletébe.

Az alagutakban ma is működnek az 1885-ben telepített ventillátorok, amelyekkel szabályozható a levegő áramlása és áramlásának iránya. A levegő bejuthat a termekbe közvetlenül is, de bejuthat – s ez különböző fantasztikus csappantyúk segítségével szabályozható – fűtőkamrákon keresztül is. Vagy akár mindkét irányból egyidejűleg.

A leírt fűtési rendszer kiegészítéseként radiátoros fűtést is telepítettek egyidejűleg, és ezt később ki is egészítették.

Ráday Mihály: A Parlament fűtése , História, 1993


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Videó: Megnéztük a víz alá került Római-partot
Hiába van közel a folyó a teraszokhoz, péntek délután ennek ellenére mindenhol sokan ücsörögtek. Azért a víz az úr.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. június 07.Óriási árhullám vonul le a Dunán ezekben a napokban, a folyó Budapestnél szombaton tetőzhet. A magas vízállás miatt csütörtök este már lezárták az alsó rakpartokat a fővárosban.

A Duna nem kíméli a nyári szezon egyik legfelkapottabb részét sem a fővárosnak, de a Római-partot kedvelőket ez egyáltalán nem zavarja. Ottjártunkkor ugyan csak centiméterekre volt a víz az éttermek teraszaitól, de vendégekből egyáltalán nem volt hiány.

Az biztos azonban, hogy néhány napig még a videóban is látható körülményekre kell készülni azoknak, akik a Duna óbudai partszakaszán akarnak kikapcsolódni:

@szeretlekmagyarorszag.hu

♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
Elkészült a gyalogátkelő az Astoriánál 40 millió forintból
A fővárosi önkormányzat a zebralétesítést a közösségi költségvetésből, bruttó 40 millió forintból finanszírozta.


Elkészült a gyalogátkelő a fővárosban az Astoriánál, már akadálymentesen, kényelmesen, gyorsabban lehet átkelni a Rákóczi úton, és a babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedőknek sem kell kerülőt tenniük - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn.

A beruházás részeként a Rákóczi úton a Múzeum körút és a Károly körút járdái között jelzőlámpás gyalogátkelőt építettek ki süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolattal, a Rákóczi út tengelyében új középszigettel.

A beruházás miatt a Blaha Lujza tér felé haladó buszok megállóját előrébb helyezték.

A fővárosi önkormányzat a zebralétesítést a közösségi költségvetésből, bruttó 40 millió forintból finanszírozta.

(via MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Ágyúzni fognak a budai Várban – figyelmeztet a Honvédelmi Minisztérium
Egy ünnepélyes zászlófelvonás miatt lőnek majd reggel. Megnövekedett hanghatásra kell számítani a minisztérium szerint.


Kedd reggel dörögni fognak az ágyúk a Budai Várnegyed Esztergomi rondelláján – derül ki a Honvédelmi Minisztérium közleményéből. A lakosság türelmét és megértését kérik, mivel

reggel 10 órakor hagyományőrzők ágyúlövései kísérik majd, ahogyan ünnepélyesen felvonnak egy zászlót.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Árad a Duna: hétvégére lezárhatják a budapesti rakpartokat is
Péntektől lehet magasabb a vízállás Budapesten, mint az alsó rakpart szintje. Jövő hétre az előrejelzés alapján már elvonul az ár.
FM - szmo.hu
2024. június 04.Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) előrejelzése alapján hamarosan árvíz miatt kellhet lezárni a budapesti alsó rakpartot. A vízállás-előrejelző oldalukon ugyanis azt írják:

Pénteken, szombaton és vasárnap is magasabb lehet a vízállás, mint a rakpart szintje.

Az alsó rakpartot 645 centiméteres vízállásnál éri el a Duna. Az OVF úgy becsüli, pénteken 655, szombaton 670, vasárnap pedig 646 centis lehet a vízállás.

Legutóbb tavaly decemberben volt ilyen magasan a Duna Budapestnél, akkor a Parlament lépcsőjét nyaldosta a víz. Fotós kollégánk akkor bejárta a rakpartot és a Római Partot:


Link másolása
KÖVESS MINKET: