BUDAPEST
A Rovatból

Most 4 napig a budai Vár a borkedvelők fellegvára

Olaszország a díszvendég, de több mint 200 borászat van kint a fesztiválon. Mi sem kóstoltuk az összeset, de mutatjuk mire számíthattok!

Link másolása

Elkezdődött az immáron 23. éve megrendezett Budavári Borfesztivál. Magyarország legnagyobb borral foglalkozó eseményén a kiállítók több mint 200 borászat termékeit mutatják be, és ebben benne van szinte az ország összes szőlőfajtája is. Az elmúlt évekhez képest sokkal tematikusabban alakították ki a rendezvényt.

Idén a Borfesztivál Olaszországot látja vendégül. Prosecco, Chianti, Brunello, Asti – néhány olasz világmárka, amelyekkel a borkedvelők már legalább egyszer találkoztak. Itália borászata azonban több mint néhány ismert és felkapott csúcstermék. A szőlőtermesztés évezredes örökségből táplálkozik, a szőlőtáj- és kultúraformáló tényező a csizma „szájától” a sarkáig és az orráig, sőt, Szicília nyugati és déli csücskéig. Idén az ő kiváló borait kóstolhatjuk meg.

IMG_6301

Már az első nap is sokan sétáltak borospoharakkal a színes forgatagban. Majdhogynem már a boros standok látványától is megrészegül az ember, de a nagy borkóstolások előtt sokak fejét elcsavarja az Oroszlános udvar felől szálló étel-illatfelhő. Itt idén is számos magyar fesztiválételt kínáló egységet találhatunk. Sok új vendéglátó csatlakozott, amitől még színesebb lett a gasztronómiai kínálat. Az Oroszlános udvar kínálatát a Gerbeaud és a „A Szarvasgomba Világa” standja.

IMG_6128

IMG_6170

IMG_6173

Előbbi minden évben készül valamilyen meglepetéssel, utóbbi pedig idén is folytatja a tavaly elkezdett, igazán gourmet melegkonyhát – természetesen a szarvasgombára építve. A főszerepben azonban az olasz ízek vannak a 4 nap során, hiszen hagyományosan a vendég ország gasztronómiája is bemutatkozik. Nincs is jobb dolog, mint felszívatni a szekszárdi vöröst egy jó cannellonival, majd proseccózni egy kicsit a szarvasgombás finomságok előtt. A Borfesztivál teljes ideje alatt zajlik a „Nemzetek Sajtversenye”, ahol 20 ország egy-egy sajt remekére lehet kóstolva szavazni a Szega standján, a Halászó Fiú udvarban. Eredményhirdetés vasárnap délben a Fesztiválszínpadon.

IMG_6209

IMG_6241

És ha már Fesztiválszínpad... Idén is egészen elit fellépőgárdát sikerült leszerveznie a szervezőknek. A nyitó napon az Irie Maffia adott egy tőlük megszokott igencsak ugrálós, a pár perc alatt véget ért nyarat idéző koncertet, de az elkövetkezendő napok is tartogatnak nagy neveket. Csütörtökön fellép például a Csík Zenekar, pénteken a Makám, Rúzsa Magdi, szombaton a Fool Moon-é a port.hu színpad és a borfesztivál utolsó napján, vasárnap a népzenéké és a néptáncé lesz a főszerep. Fellép többek között a Kertész Táncegylet, a Forrás Táncegyüttes, az Alba Regia Táncegyüttes, valamint a Fitos Dezső Társulat. A Borfesztivált idén a Ghymes zárja, ami azért jó, mert pont egy olyan zenekarról beszélünk, aminek egy borfesztivált kell zárnia.

Idén is van dugógyűjtés! Az összegyűlt dugókkal gyermekek kézműves-foglalkozásaihoz járulnak hozzá. Aki idén is elhozza összegyűjtött parafadugóit az Amorim dugógyűjtő pontra, ajándékot kap, és egy sorsoláson is részt vehet, és valljuk be, nem nagy kunszt parafadugót találni a fesztiválon.

IMG_6109

23. Budavári Borfesztivál

2014. szeptember 10-14.

Budai Vár

Belépőjegyek

Napijegy: 2.900 Ft

Bérlet: 7.500 Ft

A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és egy pohártartó szütyőt is.

További információk a Budavári Borfesztivál hivatalos honlapján IDE kattintva.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A kormány lemondott több mint egymilliárd forint uniós pénzről, amit a Nyugati pályaudvar átépítésére kaptak
A tervek szerint az Eiffel-csarnok alá vitték volna a vágányokat, az így felszabaduló részen pedig közösségi teret alakítottak volna ki. Lázár János azonban közbelépett.

Link másolása

Lázár János beruházási miniszter javaslatára azonnali hatállyal

felmondott egy tavaly októberben aláírt 2,8 millió eurós (1,1 milliárd forint) összegű uniós támogatási szerződést a kabinet

- írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapvetően az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2022. évi második pályázati kiírására történő benyújtásáról szól, de az utolsó pontjában az is szerepel, hogy Magyarország a szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedések keretében felmond egy Európai Bizottsággal korábban megkötött Támogatási Megállapodást is.

A Népszava információi szerint a Nyugati pályaudvar környezetének megújítására, kapacitásbővítésére, valamint további tervezési feladatainak elvégzésére még tavaly a Vitézy Dávid vezette - azóta megszűnt - Budapest Fejlesztési Központ és a jogutódja a Lázár János felügyelete alá tartozó Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) által elnyert uniós forrásról van szó.

Az már korábban kiderült, hogy a spórolás legnagyobb vesztese Budapest lesz. Folyamatosan állítják le a projektjeit az iskoláktól a hídakig.

A Nyugati Pályaudvar újjászületését célzó terv 2,5 milliárd forint összértékű projekthez az állami forráson kívül ugyanis az EU-tól pályázati úton 2,8 millió eurót, azaz körülbelül 1,1 milliárd forint forrást nyert el a BFK jogutódjaként az NKK.

A felújítástól többek között a metróállomás integrálását várták, valamint a vágányokat a műemléki védettségű Eiffel-csarnok alá vitték volna, az így felszabaduló teret pedig közösségi célokra nyitották volna meg. Lehetőség nyílt volna a belváros további zöldítésére, a környéken egy új, parkosított városrészt alakítottak volna ki.

A brit építészirodával meg is kezdődtek a részleteket tisztázó tárgyalások, de a tervezői szerződést már nem tudta aláírni a BFK, mivel Lázár János előbb átnevezte, majd minisztériumába olvasztotta a céget.

Korábban mi is bemutattuk a terveket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Így ünnepelt Budapest utcáin a tömeg szilveszter éjjelén
A fővárosban a Covid-éveket leszámítva mindig jó nagy tömeg ünnepelte az új évet, éjjel sem volt ez másképp. Sok ember, dudaszó, tűzijáték, petárdák, színes és hangos kavalkád volt az utcákon.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Szilveszteri hangulatban Budapest - már kora este elárasztották a belvárosi utcákat az ünneplők
Hangos dudaszó, színes parókák, konfetti, és egyre nagyobb tömeg - ezt találtuk Budapest utcáin néhány órával éjfél előtt. Mutatjuk a képeket.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Videó: Koncertteremmé alakult a Deák téri metróállomás az átadás előtt
A metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. Most te is bepillanthatsz a különleges eseménybe.

Link másolása

Január 23-án átadják a fővárosi közlekedőknek az M3-as metró Deák téri, valamint a Ferenciek tere állomásokat.

Ám a közlekedés megindulása előtt a metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. A koncertről az Énbudapestem készített felvételt.

Az M3-as metró felújítása újabb szakaszához érkezik:

január 23-án megnyitják a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér állomásokat az utasforgalom előtt

– írta a Budapesti Közlekedési Központ.

Az átadás után Kőbánya-Kispesttől már a Deák Ferenc térig lehet utazni a metróval, így Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények.

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén a vonal északi szakaszán kezdődött. A felújítás 2023 második negyedévében fejeződik be, várhatóan március közepétől már a teljes vonalon jár a metró, május közepétől pedig az utolsóként felújított Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat is használhatják az utasok – ígéri a BKK.

A koncertről szóló anyagot EZEN A LINKEN lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: