Mericano: mert az olaszok tudják, hogyan lazíthattok
"Minek nyissak egy ezredik borbárt, ha már tele van velük a város? És miért ne nyissak egy olyan helyet, amilyen még nincs? Egy helyet, ahol laza, szórakoztató tálalásban ízlelheti meg az ember a szicíliai apero érzést - meséli Salvo, a kivarrt olasz üzletember, aki maga is szakács, mixer és egy hatalmas bár tulajdonosaként is aktívan a munka frontján tevékenykedik, azzal a legendás olasz mentalitással, ami néha még táncra is perdíti a placc közepén.
Tételezzük fel, hogy véget ért a munkaidőnk, tengernyi szabad óránk maradt és szeretnénk egy jót enni-inni. A felsorolt kedvező feltételek mellett is képesek vagyunk a következő, egyszerű kérdéseket feltenni ilyen helyzetben magunknak: sör vagy bor? Kínai vagy meki? Rendeljek egy pizzát és vegyek pár sört? Sőt, a legrosszabb gyakran a kérdés csírájából fakad, amikor azon gondolkodunk, étterembe menjünk, vagy csak bekapjunk valamit, és indulás a Kakasba bekarmolni? Ugye? Befornettizve sörözni a homályig? Nem, nem.
A fenti szellemben nyílt a Sas utcában a Mericano, ami
az amerikai koktélbár és az olasz konyha keresztmetszete hangulatos, tágas térbe költöztetve, meghintve egy csipetnyi show-val.
Abszolút hiánypótló volt a környéken egy koktélbár, jellegét tekintve pedig az egész országban. Az apero kultúrába már ott bevezetnek, amikor az ember vesz egy italt, hiszen ingyen kap hozzá valamilyen rágcsálni valót. Ez jó nekünk és nekik is, hiszen étvágygerjesztő hatású. Szinte minden asztalról belátni a nyitott, vendégtéren elhelyezkedő konyhába, ahol az ételcsodák készülnek, tehát jóformán lehetetlen, hogy ne pillantsunk az étlapra.
Az ital frontot elnézve gigászi a választék a japán whiskey-ktől a koponyás tequilákon át a Don Perignonig. Az étel oldalon könnyebben eligazodunk, nincs hosszú lista, de nem ez a lényeg. Kemencében sült pizzák, piadinák és saláták alkotják a választékot. A feltétek mennyiségétől sem szakad le a pincébe az étel,
de itt olyan pizzát kapsz, amilyet egy olasz eszik Szicíliában.
Mericano pizzát választottunk, amin eszméletlenül néz ki, ahogy San Daniele sonkahalmok fodrozódnak a rukkolatengerben. A pizzában el lehet veszni, viszont mégis könnyű, vékony és isteni, ahogyan mindenféle textúrával találkozunk egy-egy falatnál. A sonka Olaszország egyik legjobbja, amint a szádba teszed, szinte elolvad a szádban. A rukkola friss és roppanós, nem a földízű fajta, hanem az az igazi mogyorós. Egy-két helyen lehet kapni a városban, de inkább a nyugati, megcsavart verzióikat.
Piadina azonban nem sok helyen van nálunk, és ahol kapni, inkább a nyugatiasodott verziót készítik, kicsavarva az olasz mentalitást belőle. Persze ezek is jók, de a tradicionális verziót most a Mericano teszi elénk. A töltelékei, hasonlóan a pizzákhoz, itt is csak néhány fajtából állnak, hogy legyen esélyünk kiélvezni az alapanyagokat külön-külön is.
Van burrátájuk is, ami szerény személyem szerint e galaxis második legjobb terméke. Eredeti olasz bivalymozzarella, amit ha megvágsz, a vékony kérgen át "elsajtlik", és kifolyik a lágy, mennyei belseje. Futtában az egyik felszolgáló meg is jegyzi nekünk, hogy az... az... valami isteni csoda. Ez a pizzákon és a piadinákban is előfordulhat.
Szeszrész! A bárban több pult is van, és mindegyiket úgy alakították ki, hogy frankón nyomhassák a working flairt (tudjátok, amikor dobálják az üvegeket), ezzel roppant mód szórakoztatva az italra váró nagyérdemű közönséget. A pultok csurig vannak töltve töménytelen mennyiségű töménnyel. 42 féle whisky/whiskey van, ember! Az ismertebb italok ugyanúgy megtalálhatóak, mint a ritkaságok és a drágább klasszikusok. Találunk itt kézzel festett koponyapalackban eredeti mexikói tequilát, csokis Bailey's-t, vaníliás vodkát és megannyi mást, ez valószínűleg a legszélesebb töménykínálat a városban.
A személyzet olyan, mintha a haverod lenne. Készséges és profi, de pont annyira laza, mint egy péntek esti sörözés az erkélyen. A mixerek és szakácsok között is vannak olaszok, hogy autentikus legyen, időnként pedig híres mixereket hívnak el, hogy szórakoztassák a népet.
Minden egybevetve tehát nyílt egy új hely, ami minden ízében új. A Mericano nem állt be a környék olasz éttermeinek és bárjainak libasorába, hanem mutatni szeretne valamit, sőt, egy kicsit tanítani is, hogy mi is elégedetten mosolyogva kapjuk el azt a bizonyos apero érzést és az evés-ivás mindennapi verzióját egy új, kellemesebb szintre emelhessük.
Ha belekóstolnál az olasz életérzésbe, nyomj egy lájkot!