hirdetés

BUDAPEST

Még sokkal, de sokkal színesebb lehetne Budapest több falfestménnyel és „falfirkával”

A Beyond Budapest sétáján néhány óra alatt képet kapsz róla, mi minden fér bele a street artba, és hogyan alakította át Erzsébetváros arculatát.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. július 21.

hirdetés

Néha érdemes felhagyni a megszokott rutinnal, hátrébb lépni, nézőpontot váltani és úgy szemlélni a környezetünket. Felemelni a fejünket, odakapni a tekintetünket, ha valami szokatlant észlelünk. Jóval többet látni annál, mint amúgy egy dolgos napon tennénk.

Egy-egy napon turistaként járjuk Budapestet és a felfedező szemével nézzük. Én legalábbis évek óta erre biztatom az ismerőseimet és a követőimet. És örülök, ha más is ezt teszi.

Ez volt a célja a Beyond Budapest street art sétájának is: egy új perspektívából láttatni a várost, és átfogó képet adni arról, hogy mi is az utcai művészet és mi minden fér bele.

Nem véletlenül kezdtük a sétát a Deák térnél. Kilenc évig díszítette a Gerlóczy utcai tűzoltóság tűzfalát Victor Vasarely egyik alkotása. A város első tűzfalfestményét valószínűleg sokan ismerték, tavaly lemeszelték. Erre a Színes Város szerint azért volt szükség, mert "a Vasarely alját telegraffitizték". Tervben is volt az új kép, végül idén júliusban jelent meg "A kovász is lehet híd című alkotás", amit az az Én Budapestem - BVA Budapesti Városarculati Nonprofit megrendelésére a Színes Város Csoport készített el Hitka Viktória képzőművész tervei alapján.

Ennél a helyszínnél a túravezetővel közösen próbáltuk megfejteni, mi is az a street art és milyen formában jelenhet meg.

hirdetés

Ebben a jellegzetesen városi (és gyakran nagyvárosi) művészeti ágba rengeteg kifejezési forma fér bele: a tagek, a gerillaszobrok felállítása, a graffitik, a stickerek használata, plakátok, idézetek felfújása, stencilek, freskónak is beillő, esztétikus műalkotások és vegyes műfajú, montázstechnikával előállított "fricskák". Az állítás és a tagadás is. A csak a pillanatnak szánt művek és a hosszú ideig látható munkák.

Részletesen nem merülnék bele az elemzésbe, ezt a sétán megkapod. Inkább a benyomásaim rögzítésére törekedtem, és arra, hogy szemléltessem, mi mindent jelenthet a street art.

A Beyond Budapest sétájából az viszont kiderült, hogy sok más nagyváros nálunk jóval előrébb jár, a street art régebbi hagyományokkal bír, és emiatt gazdagabb eszköztárral rendelkezik. Mi még az elején tartunk, és Budapest gyakran szürke falait és komor tűzfalait sokkal, de sokkal több festmény díszíthetné. Nem mindegy ugyanis, milyen vizuális környezetben élünk - amit látunk, ami mellett elmegyünk, az mind hatást gyakorol ránk.

Az alábbi fotón látható, Ángel Sanz Briz spanyol diplomata emlékére festett alkotás például gyönyörűen és esztétikusan alakítja nem csak a Dob utca, hanem a Károly körút arculatát is, a története pedig értékekkel gazdagítja az egész várost.

Sanz Briz több mint 5000 magyar zsidó életét mentette meg a Holokauszt idején. 2016-ban a Spanyol Nagykövetség egy falfestmény felavatásával tisztelgett az emléke előtt.

A már eltűnt festményekről is volt szó a sétán, amelyekért ugyan vérzik a szívünk, de be kell látnunk, pontosan ez a street art egyik lényege: hogy mulandó és nincsen kőbe vésve...hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

Március 16-tól részlegesen nyithatnak a budapesti gyógyfürdők

A fürdőkben folyamatosan fertőtleníteni fognak, hogy csökkentsék annak a kockázatát, hogy vendég vendéget fertőzzön meg.
Címkép: Wikimedia Commons - szmo.hu
2021. február 22.

hirdetés

Több mint 200 dolgozóját oltatta be február 19-én a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt., hogy a hozzájuk tartozó fürdőkben újra megnyithassák a gyógyászati egységeket. Ezt azért tehették meg, mert a cég valamennyi dolgozója – így például a kasszás és a ruhatáros is – egészségügyi dolgozónak számít, írja a Telex.

"Az NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) hivatalos válasza megerősítette Társaságunk álláspontját, miszerint a Társaságunk kezelésében lévő gyógyfürdők egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedéllyel rendelkeznek, s tevékenységük egészségügyi tevékenységnek minősül és valamennyi, a Társasággal munkaviszonyban álló dolgozó egészségügyben dolgozónak tekintendő” – mondta a Telexnek Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. vezérigazgatója.

A hozzájuk tartozó fürdőkben folyamatosan fertőtleníteni fognak, hogy csökkentsék annak a kockázatát, hogy vendég vendéget fertőzzön meg. Várhatóan követik majd az osztrák példát, ott ugyanis már a beérkező vendégeket is tesztelik.

A tervek szerint március 16-tól nyitják majd meg a fürdőkben a gyógyászati egységeket, hogy "a rendeletben engedélyezett kezeléseket" újra igénybe lehessen venni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST

A kormány akarja elosztani a Budapestnek járó EU-s támogatások 80 százalékát

A 444.hu által megkérdezett szakértők szerint a fővárosnak mindössze 5 milliárd forintnyi pénzre lehet hatása a következő hét évre összesen.
Címkép: Mervai Márk - szmo.hu
2021. február 09.

hirdetés

A januárban kezdődött hétéves EU-s költségvetési ciklusban nagyjából 11 ezer milliárd forint támogatás jár Magyarországnak. A 444.hu megszerezte a napirenden lévő kormányzati tervet, és eszerint a 11000 milliárdból csak körülbelül 5 milliárd elosztásába szólhat majd bele Budapest vezetése – a Fővárosi és a kerületi önkormányzatok együtt.

Ebben a 11 ezer milliárdban nincs benne a járvány hatásait ellensúlyozó, EU-s mentőcsomagból járó, további 6000-7400 milliárd forint körüli összeg. Ebből viszont nem kötelező a fővárosra is költeni. Ugyanakkor a 11 ezer milliárdos költségvetési keretből érkező pénz egy része viszont olyan alapból származik, amiből muszáj valamilyen módon a fővárosra is költeni - írja a lap.

Budapestnek egyébként eleve kevesebb jár az ország többi részénél, ugyanis a pénz legnagyobb részét a szegényebb régiók kaphatják. Az EU-támogatásoknak van viszont egy olyan programja, amelyből a gazdagabb nagyvárosok fejlesztésére kell fordítani. Ennek alapja az úgynevezett ERFA, vagyis az Európai Regionális Fejlesztési Alap.

A teljes uniós keret elköltésének terveit a Miniszterelnökségen készítik. A településfejlesztési terveket pedig nemrég küldték ki az összes megyei önkormányzatnak, a 444.hu-hoz ennek egy példánya jutott el. Ebben a tervezetben szerepel az is, hogy

„a budapesti ERFA forrás 80 százaléka kiemelt projektek formájában” valósuljon meg.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Így néz ki a jégbe-hóba fagyott Normafa – megnéztük, miért zárták le a területet

Munkatársunk képein szinte hallani lehet a téli csendet - de a fotókon is átjön, miért is nem szabad most tömegével felmenni a csodásan fehér kirándulóhelyhez.
Fotók: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2021. február 11.

hirdetés

Korábban mi is hírt adtunk róla, hogy veszélyhelyzet miatt lezárta a Normafa környékét a XII. kerületi önkormányzat. A népszerű hegyvidéki kirándulóhelyet egybefüggő hóréteg, sok helyen pedig vastag jégpáncél borítja. Ennél is veszélyesebb azonban a fákon kialakult jégréteg, ami alatt már több ág leszakadt, életveszélyessé téve így a kirándulást a környéken.

A Szeretlek Magyarország fotósának sikerült bejutni a Normafa környéki területekre, ahol számos fotót készített az elmúlt napok mínuszainak következményeiről.

A képek nagyon hatásosan visszaadják a terület jelenleg érintetlen szépségét, a képeket látva azonban azt is megértjük, az önkormányzat miért döntött a terület lezárása mellett.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Óriási terepasztal lesz a felújított Kelenföldi indóház épületében

A Közlekedési Múzeum tervei alapján az állomásépület teljes felújításával, bővítésével létrejövő új múzeumi kiállítóhely fő attrakciója egy vasúti kiállítást kiegészítő több száz négyzetméteres terepasztal lesz.
Fotók, látványterv: Közlekedési Múzeum / Építész Stúdió - szmo.hu
2021. február 10.

hirdetés

A Közlekedési Múzeum kapta meg a lehetőséget, hogy megmentse az enyészettől, és új, az épület múltjához méltó funkcióval újítsa meg a műemléki védettség alatt álló Kelenföldi indóház épületét - írja Vitézy Dávid a Facebook-oldalán.

"A Kormány tegnap este megjelent rendelete kiemelt beruházássá minősítette a Kelenföld indóház megmentését a Közlekedési Múzeum által előkészített tervek nyomán, és rendelkezett az építési engedélyezés menetéről, valamint a kivitelezési közbeszerzés kiírásáról.

Az állomásépület teljes felújításával, bővítésével létrejövő új múzeumi kiállítóhely fő attrakciója egy vasúti kiállítást kiegészítő terepasztal lesz, így a vasútbarátok és a kisgyermekes családok számára különlegesen izgalmas helyszín jön létre az autentikus vasúti épületben. Az épület így megmenekül a pusztulástól, és színvonalas műemléki helyreállítása is megtörténik" - írja a BFK igazgatója, aki egyben a Közlekedési Múzeum vezetője is.

"A Kelenföld indóház legfőbb attrakciója egy több száz négyzetméter alapterületű terepasztal lesz egy vasúttörténeti kiállítás részeként. A kulturális kínálatot időszaki kiállítások és múzeumpedagógiai foglalkozások színesítik majd.

Az épület környezetében a villamosvégállomás menti bódék lebontásával vasúti tematikájú játszókert létesül, teraszán szabadtéri mozivetítéseket tarthatunk majd, az épület pedig kiegészül egy kilátópontként, trainspotter-helyként is szolgáló új, kortárs terasszal a vasút felé, valamint terveink szerint egy bisztró is helyet kap az épületben. Az épület előtt, szabadtéren az indóházzal közel egyidős gőzmozdony fog állni.

hirdetés
Az 1884-ben épült Kelenföldi indóház az ország egyik legrégebbi állomásépülete, amely a közelmúltig be is töltötte ezt a szerepét. A 4-es metró projekt részeként épült aluljáró miatt funkcióját az elmúlt években teljesen elveszítette, a MÁV pénztár kiköltözött belőle, és állapota tovább romlott, így félő volt, hogy az egyébként dinamikusan fejlődő, átalakuló Etele tér közelségében idővel lebontják"

- áll a posztban.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: