BUDAPEST
A Rovatból

Még sokkal, de sokkal színesebb lehetne Budapest több falfestménnyel és „falfirkával”

A Beyond Budapest sétáján néhány óra alatt képet kapsz róla, mi minden fér bele a street artba, és hogyan alakította át Erzsébetváros arculatát.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. július 21.


Link másolása

Néha érdemes felhagyni a megszokott rutinnal, hátrébb lépni, nézőpontot váltani és úgy szemlélni a környezetünket. Felemelni a fejünket, odakapni a tekintetünket, ha valami szokatlant észlelünk. Jóval többet látni annál, mint amúgy egy dolgos napon tennénk.

Egy-egy napon turistaként járjuk Budapestet és a felfedező szemével nézzük. Én legalábbis évek óta erre biztatom az ismerőseimet és a követőimet. És örülök, ha más is ezt teszi.

Ez volt a célja a Beyond Budapest street art sétájának is: egy új perspektívából láttatni a várost, és átfogó képet adni arról, hogy mi is az utcai művészet és mi minden fér bele.

Nem véletlenül kezdtük a sétát a Deák térnél. Kilenc évig díszítette a Gerlóczy utcai tűzoltóság tűzfalát Victor Vasarely egyik alkotása. A város első tűzfalfestményét valószínűleg sokan ismerték, tavaly lemeszelték. Erre a Színes Város szerint azért volt szükség, mert "a Vasarely alját telegraffitizték". Tervben is volt az új kép, végül idén júliusban jelent meg "A kovász is lehet híd című alkotás", amit az az Én Budapestem - BVA Budapesti Városarculati Nonprofit megrendelésére a Színes Város Csoport készített el Hitka Viktória képzőművész tervei alapján.

Ennél a helyszínnél a túravezetővel közösen próbáltuk megfejteni, mi is az a street art és milyen formában jelenhet meg.

Ebben a jellegzetesen városi (és gyakran nagyvárosi) művészeti ágba rengeteg kifejezési forma fér bele: a tagek, a gerillaszobrok felállítása, a graffitik, a stickerek használata, plakátok, idézetek felfújása, stencilek, freskónak is beillő, esztétikus műalkotások és vegyes műfajú, montázstechnikával előállított "fricskák". Az állítás és a tagadás is. A csak a pillanatnak szánt művek és a hosszú ideig látható munkák.

Részletesen nem merülnék bele az elemzésbe, ezt a sétán megkapod. Inkább a benyomásaim rögzítésére törekedtem, és arra, hogy szemléltessem, mi mindent jelenthet a street art.

A Beyond Budapest sétájából az viszont kiderült, hogy sok más nagyváros nálunk jóval előrébb jár, a street art régebbi hagyományokkal bír, és emiatt gazdagabb eszköztárral rendelkezik. Mi még az elején tartunk, és Budapest gyakran szürke falait és komor tűzfalait sokkal, de sokkal több festmény díszíthetné. Nem mindegy ugyanis, milyen vizuális környezetben élünk - amit látunk, ami mellett elmegyünk, az mind hatást gyakorol ránk.

Az alábbi fotón látható, Ángel Sanz Briz spanyol diplomata emlékére festett alkotás például gyönyörűen és esztétikusan alakítja nem csak a Dob utca, hanem a Károly körút arculatát is, a története pedig értékekkel gazdagítja az egész várost.

Sanz Briz több mint 5000 magyar zsidó életét mentette meg a Holokauszt idején. 2016-ban a Spanyol Nagykövetség egy falfestmény felavatásával tisztelgett az emléke előtt.

A már eltűnt festményekről is volt szó a sétán, amelyekért ugyan vérzik a szívünk, de be kell látnunk, pontosan ez a street art egyik lényege: hogy mulandó és nincsen kőbe vésve...


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A kormány lemondott több mint egymilliárd forint uniós pénzről, amit a Nyugati pályaudvar átépítésére kaptak
A tervek szerint az Eiffel-csarnok alá vitték volna a vágányokat, az így felszabaduló részen pedig közösségi teret alakítottak volna ki. Lázár János azonban közbelépett.

Link másolása

Lázár János beruházási miniszter javaslatára azonnali hatállyal

felmondott egy tavaly októberben aláírt 2,8 millió eurós (1,1 milliárd forint) összegű uniós támogatási szerződést a kabinet

- írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapvetően az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2022. évi második pályázati kiírására történő benyújtásáról szól, de az utolsó pontjában az is szerepel, hogy Magyarország a szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedések keretében felmond egy Európai Bizottsággal korábban megkötött Támogatási Megállapodást is.

A Népszava információi szerint a Nyugati pályaudvar környezetének megújítására, kapacitásbővítésére, valamint további tervezési feladatainak elvégzésére még tavaly a Vitézy Dávid vezette - azóta megszűnt - Budapest Fejlesztési Központ és a jogutódja a Lázár János felügyelete alá tartozó Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) által elnyert uniós forrásról van szó.

Az már korábban kiderült, hogy a spórolás legnagyobb vesztese Budapest lesz. Folyamatosan állítják le a projektjeit az iskoláktól a hídakig.

A Nyugati Pályaudvar újjászületését célzó terv 2,5 milliárd forint összértékű projekthez az állami forráson kívül ugyanis az EU-tól pályázati úton 2,8 millió eurót, azaz körülbelül 1,1 milliárd forint forrást nyert el a BFK jogutódjaként az NKK.

A felújítástól többek között a metróállomás integrálását várták, valamint a vágányokat a műemléki védettségű Eiffel-csarnok alá vitték volna, az így felszabaduló teret pedig közösségi célokra nyitották volna meg. Lehetőség nyílt volna a belváros további zöldítésére, a környéken egy új, parkosított városrészt alakítottak volna ki.

A brit építészirodával meg is kezdődtek a részleteket tisztázó tárgyalások, de a tervezői szerződést már nem tudta aláírni a BFK, mivel Lázár János előbb átnevezte, majd minisztériumába olvasztotta a céget.

Korábban mi is bemutattuk a terveket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Így ünnepelt Budapest utcáin a tömeg szilveszter éjjelén
A fővárosban a Covid-éveket leszámítva mindig jó nagy tömeg ünnepelte az új évet, éjjel sem volt ez másképp. Sok ember, dudaszó, tűzijáték, petárdák, színes és hangos kavalkád volt az utcákon.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Szilveszteri hangulatban Budapest - már kora este elárasztották a belvárosi utcákat az ünneplők
Hangos dudaszó, színes parókák, konfetti, és egyre nagyobb tömeg - ezt találtuk Budapest utcáin néhány órával éjfél előtt. Mutatjuk a képeket.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Videó: Koncertteremmé alakult a Deák téri metróállomás az átadás előtt
A metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. Most te is bepillanthatsz a különleges eseménybe.

Link másolása

Január 23-án átadják a fővárosi közlekedőknek az M3-as metró Deák téri, valamint a Ferenciek tere állomásokat.

Ám a közlekedés megindulása előtt a metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. A koncertről az Énbudapestem készített felvételt.

Az M3-as metró felújítása újabb szakaszához érkezik:

január 23-án megnyitják a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér állomásokat az utasforgalom előtt

– írta a Budapesti Közlekedési Központ.

Az átadás után Kőbánya-Kispesttől már a Deák Ferenc térig lehet utazni a metróval, így Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények.

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén a vonal északi szakaszán kezdődött. A felújítás 2023 második negyedévében fejeződik be, várhatóan március közepétől már a teljes vonalon jár a metró, május közepétől pedig az utolsóként felújított Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat is használhatják az utasok – ígéri a BKK.

A koncertről szóló anyagot EZEN A LINKEN lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: