BUDAPEST
A Rovatból

Közép-Kelet-Európa legnagyobb coworking irodája nyílik a Millenárison

A Millenáris Startup Campusban már júliustól lehet asztalt foglalni. A hely csak nyomokban (és dizájnjában) őrizte meg az egykori gyártelep hangulatát, inkább az innovációra, a kreativitásra és a közösségformálásra összpontosít.

Link másolása

Júliusban nyílik a Millenáris Park D épületében, a Kis Rókus utca 12-16. szám alatt a Millenáris Startup Campus, ami Közép-Kelet-Európa legnagyobb coworking irodája és a tervek szerint a magyar kreatívipar jövendőbeli központja is lesz egyben. A kezdeményezés célja, hogy egy fedél alá vonzzon tehetségeket, startupokat, az innovációs ökoszisztéma többi szereplőjét, valamint hogy segítse a magyar startup-világ nemzetközi pozícionálását. Az épületben még nyitás előtt tettünk egy sétát, járjátok körbe velünk ti is!

A Millenáris Startup Campuson összesen 180 munkaállomást, 17 irodát és 7 tárgyalót, 2 szemináriumtermet és 1 előadótermet hoznak létre, de az asztalok puszta bérlésén kívül többféle szolgáltatás is elérhető lesz. Az alapkoncepcióval igyekeznek teret biztosítani a képességek, az ötletek, a tudás közös megosztásához és kölcsönös felhasználásához. Az ígéretes, korai fázisú startupok csatlakozhatnak a campus "Beta Membership" közösségébe, amelynek az egyik fő vonzereje, hogy a kiválasztott csapatok jelentős kedvezményekkel vehetik igénybe a hely szolgáltatásait.

Az épület renoválása ugyan még nem fejeződött be teljesen, emiatt némileg csökkentett funkcionalitással, de béta-üzemmódban azért már júliusban elindítják a szolgáltatást. A jelenlegi árszabás is a tesztüzemre vonatkozik (december 31-ig): lehet napijegyet venni 2450 forintért, 5 darabos gyűjtőjegyet 10500 forintért.

Havi bérletek közül két opció van, az úszóasztal 25000-ért és a dedikált asztal 35000-ért. Ha az úszóasztalt választjátok, bármelyik szimpatikus szabad asztalhoz le lehet ülni, a dedikált asztal bérlésével pedig egy kiválasztott asztal vár rátok, bármelyik nap is jöttök be dolgozni - ha ezt a lehetőséget választjátok, a személyes holmitokat is itt hagyhatjátok, a nektek fenntartott helyen.

Alapszolgáltatásnak számít a szélessávú nethasználat, a locker, biciklitároló, női és férfi zuhany, valamint a konyhahasználat. Az extrák között találjuk például a tárgyalók, a szemináriumtermek és a moziterem használatát, nyomtatást-fénymásolást vagy a postaszolgáltatást - ezeknek a bérletek szerint más az árazása. Bővebb információkat az anyagiakról itt találtok.

Maga a hely ipartörténeti múltja miatt is érdekes. Amit most látunk, egy 19. századi gyártelepből alakult át, némileg megőrizve annak szellemiségét és hangulatát, ötvözve a 21. századi alkotói tér sajátosságaival és igényeivel (erre remek példák a konténerből átalakított tárgyalók vagy a telefonfülkék, ahol akár hosszabb hívásokat vagy videokonferenciát is le lehet bonyolítani, egy kicsit elszeparálva a többiektől). A jelenlegi Millenáris helyszínén lévő GANZ művek ugyanis anno olyan vállalkozó szellemű, ötletekkel teli fiatalokat indított el a világhírnév útján, mint Mechwart András, Nikola Tesla, Bláthy Ottó, Déri Miksa, Kandó Kálmán és még sokan mások.

Külön pirospontot ér, hogy az épület akadálymentesített, láthatóan igyekeztek sok zöldet elhelyezni az asztalok és üvegfalak rengetegében, valamint hogy a tetőteraszon napágyak, pihenőhelyek, edzési lehetőség és még szabadtéri sakktábla is van. Ezek után talán nem meglepő, hogy a startupok részéről máris két és félszeres a túljelentkezés.

A július elsején megnyíló részleg valójában csak az első fázis, a Millenáris B épületében - a rendezvényhelyszín funkció mellett – a Campushoz kapcsolódó digitális videostúdiót és alkotóműhelyt alakítanak ki többek között, amely alkalmas lesz arra, hogy a fizikai termékeket előállító cégek prototípust fejlesszenek ki. Ennek belsőépítészeti tervezése még folyamatban van.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A kormány lemondott több mint egymilliárd forint uniós pénzről, amit a Nyugati pályaudvar átépítésére kaptak
A tervek szerint az Eiffel-csarnok alá vitték volna a vágányokat, az így felszabaduló részen pedig közösségi teret alakítottak volna ki. Lázár János azonban közbelépett.

Link másolása

Lázár János beruházási miniszter javaslatára azonnali hatállyal

felmondott egy tavaly októberben aláírt 2,8 millió eurós (1,1 milliárd forint) összegű uniós támogatási szerződést a kabinet

- írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat alapvetően az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz 2022. évi második pályázati kiírására történő benyújtásáról szól, de az utolsó pontjában az is szerepel, hogy Magyarország a szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedések keretében felmond egy Európai Bizottsággal korábban megkötött Támogatási Megállapodást is.

A Népszava információi szerint a Nyugati pályaudvar környezetének megújítására, kapacitásbővítésére, valamint további tervezési feladatainak elvégzésére még tavaly a Vitézy Dávid vezette - azóta megszűnt - Budapest Fejlesztési Központ és a jogutódja a Lázár János felügyelete alá tartozó Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) által elnyert uniós forrásról van szó.

Az már korábban kiderült, hogy a spórolás legnagyobb vesztese Budapest lesz. Folyamatosan állítják le a projektjeit az iskoláktól a hídakig.

A Nyugati Pályaudvar újjászületését célzó terv 2,5 milliárd forint összértékű projekthez az állami forráson kívül ugyanis az EU-tól pályázati úton 2,8 millió eurót, azaz körülbelül 1,1 milliárd forint forrást nyert el a BFK jogutódjaként az NKK.

A felújítástól többek között a metróállomás integrálását várták, valamint a vágányokat a műemléki védettségű Eiffel-csarnok alá vitték volna, az így felszabaduló teret pedig közösségi célokra nyitották volna meg. Lehetőség nyílt volna a belváros további zöldítésére, a környéken egy új, parkosított városrészt alakítottak volna ki.

A brit építészirodával meg is kezdődtek a részleteket tisztázó tárgyalások, de a tervezői szerződést már nem tudta aláírni a BFK, mivel Lázár János előbb átnevezte, majd minisztériumába olvasztotta a céget.

Korábban mi is bemutattuk a terveket:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Így ünnepelt Budapest utcáin a tömeg szilveszter éjjelén
A fővárosban a Covid-éveket leszámítva mindig jó nagy tömeg ünnepelte az új évet, éjjel sem volt ez másképp. Sok ember, dudaszó, tűzijáték, petárdák, színes és hangos kavalkád volt az utcákon.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Szilveszteri hangulatban Budapest - már kora este elárasztották a belvárosi utcákat az ünneplők
Hangos dudaszó, színes parókák, konfetti, és egyre nagyobb tömeg - ezt találtuk Budapest utcáin néhány órával éjfél előtt. Mutatjuk a képeket.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Videó: Koncertteremmé alakult a Deák téri metróállomás az átadás előtt
A metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. Most te is bepillanthatsz a különleges eseménybe.

Link másolása

Január 23-án átadják a fővárosi közlekedőknek az M3-as metró Deák téri, valamint a Ferenciek tere állomásokat.

Ám a közlekedés megindulása előtt a metró vezetése egy zártkörű állomásavató koncerttel szerette volna megköszönni mindazok munkáját, akik részesei voltak a megújulásnak. A koncertről az Énbudapestem készített felvételt.

Az M3-as metró felújítása újabb szakaszához érkezik:

január 23-án megnyitják a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér állomásokat az utasforgalom előtt

– írta a Budapesti Közlekedési Központ.

Az átadás után Kőbánya-Kispesttől már a Deák Ferenc térig lehet utazni a metróval, így Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények.

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén a vonal északi szakaszán kezdődött. A felújítás 2023 második negyedévében fejeződik be, várhatóan március közepétől már a teljes vonalon jár a metró, május közepétől pedig az utolsóként felújított Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat is használhatják az utasok – ígéri a BKK.

A koncertről szóló anyagot EZEN A LINKEN lehet megnézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: