BUDAPEST
A Rovatból

Ki főz a legfinomabban Budapesten?

A Men & Tál blog kísérletet tesz az összes budapesti étterem végigkóstolására, és bemutatja a fővárosi utcák legfinomabb fogásait.


Első körben az olyan vendéglátóhelyekről rántja le a leplet Csákvári Péter, mint a Bors, a Butcher's Kitchen, a Kirakat, a Nika, a Szatyor és a Szendzso. Megmutatja, hogy mi az étel, és ki az, aki mögötte van. Érkezzenek a legkedveltebb budapesti éttermek és a séfjeik, minden kedden!

Bors Gasztrobár

"Várjál, valami ördögibb arcot vágjunk már, nehogy azt higgyék, hogy normálisak vagyunk"- mondta Tomi és Gyuri a Bors alapítói, miután megérkeztem a talpalatnyi helyiségbe reggel tízkor, ahol már üvöltött a Duck Tales főcímdala, és hirdette az ébredező Kazinczy utcának, hogy hamarosan nyitás.

bors

A mára már kultikusnak mondható bisztrót Budapesten nem sok embernek kell bemutatni. Akinek mégis be kell, annak AZONNAL. Ebéd, uzsonna, LEVES! Mindez fillérekért, és alig pár négyzetméteren, ami csak azért kár, mert szívesen felejti el odabent az ember, hogy rohanna egyébként. Főleg változatos, kifacsart, és egzotikus levesreceptek boszorkánykonyhája ez, egyszerűbb, de felejthetetlen egyébségekkel a kínálatban. Egy bors-dog reggelire (délben), és kész vagy megváltani a világot. Az isteni hagymalekvár, a névadó fűszerrel kellemesen átjáratott, németeket megszégyenítő kolbászt ölel körbe, és gondoskodik a napi piperin ellátásunkról egy friss ropogós tésztában. Ez nem csak étel, ez szerelem! Itt ébred a Kazinczy utca és a jó ízlés dél tájékán. És végre nem normálisan.

The Butcher’s Kitchen

"Ezt a porcettát 8 órán keresztül 85 C°-on sütjük, és utána már csak az a sorsa, hogy szinte elolvadjon a szádban" - Zsolti részletesen elárul minden apró titkot, mi teszi a másfél hónapja nyitott Hentes Konyháját máris ekkora ásszá.

CPP_5007_1

THIS - IS - FRESH MEAT! Zsolti egyszerűen magyarázza meg a hentes témát: minden ami beérkezik friss, nyers hús. Ők készítenek el minden egyes kolbászt, hurkát, felvágottat, húskészítményt, amit árulnak, csak és kizárólag a virslit rendelik készen. Egyedi sültburgonyával rendelkeznek, amit először főznek héjában, majd megsütik, és végül megpucolva újra kisütik. Ettől a krumpli-tortúrától egy egyedi, ropogós, izgalmas burgonyát kapunk a vágódeszkánkra, ami stílszerűen a tányér szerepét tölti be. A zászlós hajó itt is a Pastrami szendvics a házilag pácolt marhával, és vastagabbra szelve, mint a New York-i cimborái. A kenyere pedig szenzációs. Én nem is találok szavakat rá. Ó, majd elfelejtettem! Vegák se ijedjenek meg az egyértelmű hentesmotívumoktól, hiszen remek vega szendviccsel is találkozhatunk bent! Méghozzá nem is akármilyennel. Camembert, szárított paradicsom, sült cékla. Igen. Ők készítették ezeket is. Igen, a camembert-t is Ők érlelték. És ettől bizony annyira sajátságos lett, annyira új, minden megszokottól mentes - és a jó irányban. Itt egy új hely a Klauzálon, kedves húsbarátok és vagány vegák! Kihagyhatatlan!

Men & Tál – Az étel és a mögötte van

A Men & Tál nem más mint az ország vendéglátó egységeinek bemutatása egy teljesen új szemszögből. Egy olyan gasztro\fotó, sőt gasztrofotó blog ez, amiben főleg a képek mesélnek az adott hely történetéről, dolgozóiról, ételeiről, egy minimális kritikával megspékelve. Ez a kritika azonban minden esetben a helyen szerzett pozitív élményről szól. Csákvári Péter, a Men & Tál kitalálója, fotós és szakács is egyben, ezért valahogy érthető, honnan jött az ötlet. Célja a két szakma egyesítésével nem az éttermek szigorú kritizálása, hanem a jó dolgok kiragadása a meglátogatott helyekről, a dolgozók bemutatása, és megmutatni, mennyi rejtett vagy felkapott kulináris kincs van a budapesti utcákon. Étvágygerjesztés nagylátószögben.

Kirakat

"Az házi kecsap. A buci is házi. Hát meg amúgy itt minden, haver" - magyarázza Csabi, a Kazinczy gasztrokocsma-negyed első megállójában, a Kirakatban, és látod rajta, hogy nem viccel. Pedig vicces gyerek.

kirakat

Ahogy a tál érkezik, a pálca már messziről jelzi, hogy azzal a bizonyos roskadásig tömött gurmé burgerral van dolgunk, amit fixálni kell a francos gravitáció végett. Kés, villa kézbe, pohár belőve, majd leteszed mégis az evőeszközöket, ellököd a poharat és nekirontasz. Itt az a kirakat a tálon! Ekkora tányéron burgert adni olyan, mint merőkanállal enni a Nutellát. A vékony, de nem túl vékony héjasburgonya-szeleteket friss salátadomb határolja el a húsépítménytől, és még maradt bőven hely egy jó adag házi kecsapnak. Rukkolaburger. A húson érezni, hogy az a marha hamburger akart lenni. Csabitól megkérdezem, hogyan lesz ilyen jó a buci. Azt mondja, most sült. Van ennél jobb válasz? De várj, nem hiszed el benne a kéksajtot! Azt hittem először, a dió a salátában van. Hát nem, haver.

Nika

"Hát, mi, tudod, csilli-villiben utazunk"- meséli Ati, a Nika üzletvezetője, és hozzáértéssel, büszkén mutatja be az elém táruló ételkölteményt.

nika

A Nika az Astoria és a Ferenciek tere között nemrég nyílt kis ékkő. A berendezéstől, a fényektől, a bútoroktól leveesik az állad, és még nem is láttad az étlapot. Először úgy érzem magam, mint a Fruccola és az Icebar közös gyermekében a növényfal. A kék neon fények miatt aztán elfog egy egészen új, csúcsgasztrós, modern, mégis jófej hangulat. Az új étlapot egy három Michelin-csillagot birtokló étteremben dolgozott rejtélyes szakács dolgozta ki, ami bizony látszik is az ételeken.

Nah, de mi is ez Ati kezében? Gravlax. A svédek az IKEA után másnap feltalálták ezt a halpácolási eljárást. Két napig pácolt lazacról beszélünk, amit általában a só, cukor, kapor trióval készítenek, de itt a Nikában bizony szakítottak a skandináv hagyományokkal, és a kapor helyett levendulát kapott a halacska, ami kis kertjében a tányéron, saláta bokrocskákban felcsavarva pihen. Körülötte ehető virágok bukkannak ki a rengeteg alól, és grapefruit sabayon tócsák felelnek a tökéletes mártogatásért. Az előételek királynője azonban csak felkészítés lehet egy brutálisan elegáns főételnek, mondjuk egy szintén újragondolt báránycsülöknek. Ez művészet kérem! Csilli-villi design, csilli-villi ételek.

Szatyor

"Újragondoltam kicsit a rántott húst" - Zoli, a Szatyor séfje nemrég megpróbálta becsempészni a modern kulináriát az egyetemisták, hipsterek és egyéb random-ifjúsági rétegek által oly kedvelt Szatyorba, azonban a népakarat követelte vissza a megszokott konyhát. De Zoli nem adta fel.

szatyor

Majd újragondolta a rántott húst, és ezzel belecsöppentett egy kis pimasz egzotikumot a megszokott magyar népételbe. A szimpla zsemlemorzsa ugrott, helyette a karaj kapott egy durvább, csak fehér morzsát. Ez olyan kéregváltozást eredményezett, ami az összképen bár nem szembetűnő, de az első (kenyér kockával katona megvan?) falatok után felfedezzük a csodás anomáliát. És durva só a bundán! Elegáns, ravasz, király húzás. Kis szosziban megfelelő mennyiségű saláta, jól kitervelt dresszinggel és jó, hogy krumplipürével körítve, de kapott egy kis napon szárított paradicsomot is a drága, hogy ne legyen azért unalmas, mint egy reklámszatyor vagyis... táska? A szatyor és az unalmas szavakat semmiképpen sem említeném egy lapon. A legszínesebb étteremlegenda Budán, az ezerszínű székeivel, romkocsma-hangulatával, és azzal a sárga Zsigulival a falon, ami már műemlék. A husi az új étlap sztárja lesz, te pedig egy isteni csúcsmenza érzés birtokosa, ha a Gárdonyi téri Szatyorban költenéd el az ebédedet.

Lenne még valami. A kávé! Ó, az a kávé...

Szendzso

"Próbálunk olyan alapanyagokat beszerezni, amelyek tényleg nincsenek máshol. Építettünk egy Barkaszt, amivel majd a piacok Jancsi bácsijaitól és Julis nénijeitől szerezzük be ezeket, és van rajta kávéfőző" - Zsolt & Zsolt, Szendzso, no comment.

szendzso

Frankel Leó utca, 17:40. Egy ham & eggs bagel tojássárgája, talán aznap utoljára a városban, a harapás okozta nyomás által finoman feltör a bagellyukon, és lassan, méltóságteljesen lefolyik az oldalán. És innentől indul a nap. Ha este hatkor, hát este hatkor. A reggeliző ötlete három évvel ezelőtt formálódott meg a két Zsolti fejében. Azóta minden reggel tömve vannak, és a kora esti órákban is sokan betérnek, egy kávéra, fröccsre, egy jó menüre, vagy akár egy kedves szóra. Ultimate magyaros reggeli kínálattal van dolgunk a Szendzsoban, és nem az oly populáris francia vagy angol verziókkal, amit minden sarkon megtalálunk már.

Bár a bagel az amerikai reggelik ásza, az ő zsemléjük sokkal lazább szerkezetű, és (most komolyan a manhattani bagelek vagy egy kilósak) sokkal rágóizom-barátabb. Zsolték törekednek a valódi kistermelői alapanyagok beszerzésére, és nem a kamu kézműves álcát magukra ölteni. A pimp my Barkasz dolog hallatán még mindig nevetek, és soha nem verem ki a fejemből a metálbarna, fehér alufelnis, mozgó reggeliző Barkasz képét, amit mutattak kint, a kockás terítős, suliszékes teraszon egy rosé fröccsel üldögélve. Ez a hely, valahogy nem úgy bájos, mint a fiatalos, merész streetfood-egységek - ez maga a báj. És látjátok azt a piros láboskát? Azt a borjúpaprikást örökké tudnám enni ott, kint, azokon a harminc év billegést túlélt székeken. Azt hiszem, törzsvendég szeretnék lenni a Szendzsóban.

Még több ételkritikát a Men & Tál blogon tudsz olvasni, ahová minden nap felkerül egy budapesti étterem.

Ha tetszettek a kritikák, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Ünnepeljetek stílusosan Budapesten: 5 különleges helyszín karácsonyi céges bulira
Egy estére tegyétek félre a határidőket, és adjátok át magatokat az ünnepi hangulatnak – ezek a helyek garantáltan emlékezetessé teszik az évzárót.


Az év vége mindig jó alkalom arra, hogy a csapat kicsit kiszakadjon a mindennapokból, és együtt ünnepelje meg az elmúlt időszak sikereit. A közös karácsonyi vacsora nemcsak egy formális esemény, hanem lehetőség arra is, hogy a kollégák kötetlenül, jó hangulatban zárják az évet – egy pohár bor, egy finom vacsora és nevetés mellett. Szerencsére Budapest bővelkedik olyan különleges helyszínekben, ahol a céges karácsonyi rendezvény több lehet egy szokványos vacsoránál: ahol a helyszín maga is élményt ad, a hangulat ünnepi, a kiszolgálás gördülékeny, és minden adott ahhoz, hogy a csapat igazán jól érezze magát.

Akik az elegáns, történelmi atmoszférát keresik, azoknak a Budai Várban található Főőrség Étterem és Kávéház lehet tökéletes választás, ahol a múlt szelleme és a modern komfort találkozik. A dunai panorámára vágyók a Spoon the Boat fedélzetén ünnepelhetnek, a Lánchíd és a Budai Vár fényeinek társaságában. A Városliget téli varázsa a Városliget Café & Restaurantban élhető át legjobban, ahol a jégpálya és a Vajdahunyad vára látványa gondoskodik az ünnepi hangulatról. A magyaros ízek szerelmesei a Fakanál Étteremben találhatják meg a tökéletes helyszínt a belváros szívében, Szabadság híd lábánál, míg a modern, kreatív terek kedvelőinek a Bohém Rendezvényhelyszín kínál fiatalos és lendületes környezetet.

Most megmutatjuk, miért különleges mindegyik hely, és hogyan segíthetnek abban, hogy az idei céges karácsonyi buli igazán emlékezetes legyen.

Főőrség Étterem és Kávéház

Ha idén különleges környezetben szeretnétek megünnepelni az év végét, a Budai Vár szívében található Főőrség Étterem igazán stílusos választás. Az épület a múlt eleganciáját és a jelen kényelmét ötvözi: klasszikus, kifinomult és mégis barátságos.

Az egykor a királyi testőrség otthonául szolgáló épület ma elegáns étteremként és kávéházként vár benneteket, ahol a falakon régi képek és emlékek idézik meg a múlt századok világát. A Főőrség belső terei a békebeli kávéházak miliőjét idézik, miközben modern megoldások gondoskodnak arról, hogy minden rendezvény gördülékenyen valósuljon meg. A falakat díszítő részletek egykori hőseinknek állítanak emléket, így a hely egyszerre őriz történelmet és áraszt meghitt hangulatot.

A Főőrség több különböző rendezvénytermet kínál, így könnyen megtalálhatjátok a csapatotokhoz legjobban illő helyiséget.

A Kávéház akár 100 főt is befogad, elegáns helyszínt kínálva vacsorákhoz vagy zenés estekhez. A Miklós terem intimebb, legfeljebb 30 fős csapatok számára ideális, míg a Lipót terem 80 főig biztosít kifinomult, ünnepi környezetet.

A professzionális rendezvényszervezés, a magas színvonalú gasztronómia és a lenyűgöző budai panoráma együtt gondoskodnak arról, hogy minden részlet tökéletes legyen. A Főőrség azoknak a csapatoknak való, akik szeretnék a karácsonyi ünneplést méltó környezetben, mégis meghitt hangulatban megtartani – ott, ahol a történelem és az ünnep találkozik. 

Bohém Rendezvényhelyszín

Ha olyan helyet kerestek a karácsonyi céges bulira, ahol minden adott egy tökéletes esthez, a Bohém Rendezvényhelyszín biztosan nem fog csalódást okozni.

A Művészetek Palotájában, közvetlenül a Duna-parton található elegáns tér modern megoldásaival és barátságos kiszolgálásával ideális választás bármilyen vállalati eseményhez – a kötetlen állófogadástól a nagyszabású évzáróig.

A Bohém egyik legnagyobb előnye, hogy itt tényleg minden egy helyen elérhető. A csapat több mint harminc év tapasztalattal vállalja a rendezvényszervezés minden részletét, így nektek csak a vendégek meghívásával kell foglalkoznotok. A catering, az italok, a dekoráció és a technikai háttér mind házon belül biztosított – nektek már csak annyi dolgotok marad, hogy megérkezzetek a gondosan előkészített helyszínre és jól érezzétek magatokat.

A terem max. 150 fő befogadására alkalmas, így akár nagyobb céges vacsorához, konferenciához vagy tréninghez is ideális választás. A tér többféleképpen berendezhető, így a hangulatot és az elrendezést teljesen az esemény jellegéhez igazítják. A modern technikai háttér – fények, hangosítás, kivetítés és színpadtechnika – mind adott, hogy a rendezvény látványos és profi legyen, a személyzet pedig mindenben segít, hogy gördülékenyen menjen a lebonyolítás.

A Bohém Rendezvényhelyszín gasztronómiai élményt is kínál: a helyben dolgozó séf minden fogást frissen készít, a menüsorok pedig rugalmasan alakíthatók az igényeitek szerint – legyen szó elegáns vacsoráról, laza koktélpartiról vagy szendvicsekkel kísért állófogadásról.

A MÜPA különleges épülete és a közvetlen dunai panoráma pedig már önmagában is emeli az este fényét. A könnyű megközelíthetőség, a kényelmes parkolás és a figyelmes, udvarias kiszolgálás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ne csak a program, hanem az egész este élmény legyen.

 

Városliget Café & Restaurant

Az év vége tökéletes alkalom arra, hogy kicsit megálljatok, koccintsatok az idei sikerekre, és megköszönjétek egymásnak az egész éves munkát. Ha olyan helyet kerestek a karácsonyi vacsorához vagy céges összejövetelhez, ami egyszerre stílusos, ünnepi és gördülékenyen kiszolgálja az igényeiteket, a Városliget Café & Restaurant a lehető legjobb választás.

A Városliget szívében, a Műjégpálya történelmi épületében található étterem Díszterme tökéletes hátteret ad az évzáró pillanatokhoz.

A hatalmas ablakokon át a kivilágított Vajdahunyad vára és a téli jégpálya látványa varázsol ünnepi hangulatot, miközben bent gyertyafény, elegáns enteriőr és meleg karácsonyi fények fogadnak benneteket.

Akár egy meghitt, 10–20 fős vacsorát terveztek, akár egy nagyobb, 70–80 fős céges ünneplést, itt minden adott a tökéletes esthez. Kiváló ételek, gondosan összeállított italcsomagok, korszerű technikai háttér és egy tapasztalt csapat gondoskodik róla, hogy minden részlet a helyén legyen. A Díszterem elegáns tere rugalmasan alakítható, így könnyedén igazodik a rendezvény hangulatához és létszámához.

A Városliget Caféban nemcsak egy vacsorát, hanem egy igazi élményt kaptok – egy estét, ahol a város egyik legszebb panorámája és a karácsony meghitt fényei egyszerre kísérik a közös ünneplést. Tökéletes, méltó lezárása lehet egy sikeres évnek.

Fakanál Étterem

Ha idén különleges helyszínt kerestek a karácsonyi céges vacsorához, a Fakanál Étterem garantáltan maradandó élményt nyújt nektek. A Központi Vásárcsarnok galériáján működő étterem napközben a magyar ízek szerelmeseinek egyik kedvenc helye, de este, amikor elcsendesedik a piac, és a fények lassan kihunynak, teljesen más arcát mutatja.

Ekkor, 19 óra után a Fakanál zártkörűen nyitja meg kapuit, és a nappali nyüzsgés helyét átveszi a gyertyafény, az ünnepi díszítés és az otthonos hangulat. A csapatotok ilyenkor VIP vendégként élvezheti a csarnok különleges atmoszféráját – nincs tömeg, nincs rohanás, csak ti vagytok ott, egy ikonikus budapesti épületben, amit most egészen más oldaláról ismerhettek meg.

A Fakanál 20–80 fős társaságokat vár, és azoknak ajánlott, akik szeretik a házias, őszinte ízeket, és értékelik a tradicionális magyar konyha hangulatát.

Gulyás, pörkölt, rakott burgonya, házi rétes és egy jóféle pálinka – mindaz, ami egyszerre ismerős, nosztalgikus és mégis ünnepi. A rusztikus tálalás és a családias légkör pedig garantálja, hogy az este valóban közös élménnyé váljon.

A programot rátok szabják: kérhettek pálinkakóstolót, élő zenét vagy akár egy vidám kolbásztöltő csapatépítést is. November végétől január közepéig várnak benneteket ünnepi dekorációval, gyertyafényes asztalokkal és igazi magyar vendégszeretettel. Ez nemcsak egy vacsora, hanem egy különleges este, amikor a Nagyvásárcsarnok kizárólag a tiétek – és minden pillanata rólatok szól.

Spoon the Boat

Ha idén nemcsak egy vacsorát, hanem valódi élményt adnátok a csapatnak, a Spoon the Boat fedélzetén minden adott egy emlékezetes karácsonyi esthez. A hajó a Lánchíd lábánál, közvetlenül a Duna hullámain ringatózva vár benneteket, miközben a Budai Vár és a város fényei tökéletes díszletet adnak az ünnepléshez. Ennél budapestibb panorámát nehéz lenne elképzelni!

A Spoon nem egyszerű étterem, hanem igazi gasztronómiai élményhelyszín. A séfek minden fogást helyben, frissen készítenek, és a menüben a klasszikus karácsonyi ízek mellett modern, izgalmas fogások is helyet kapnak. Ez nem catering, hanem gondosan megkomponált vacsora, ahol az étel, a bor és a hangulat tökéletes összhangban van.

A hajó fedélzetén elegáns, mégis közvetlen terek várják a vendégeket - ideálisak nemcsak kisebb, meghittebb céges ünnepléshez, hanem nagyobb létszámú évzáró rendezvényekhez is.

A gyertyafények, a Duna tükröződése és a téli város fényei különleges hangulatot teremtenek, amit nehéz máshol megtalálni.

A Spoon csapata mindenben segít: a szervezéstől a dekoráción át az apró részletekig figyelnek rátok, hogy nektek csak élveznetek kelljen az estét. A diszkrét, mégis figyelmes kiszolgálásról és a gördülékeny lebonyolításról ők gondoskodnak, ti pedig nyugodtan hátradőlhettek és átadhatjátok magatokat az élvezeteknek.

A Spoon the Boat azoknak a csapatoknak való, akik szeretnének stílusosan, különleges helyszínen és felejthetetlen panorámával búcsúzni az évtől – egy estére, amikor a város fényei, a Duna és az ünnep hangulata egyszerre vesz körül benneteket.

Válasszátok bármelyik helyszínt, nem lőhettek mellé – mindegyik másképp különleges, de ugyanazt az élményt adja: hogy egy este erejéig lelassíthattok, együtt lehettek, és megünnepelhetitek mindazt, amit közösen elértetek. A jó hangulatot, a nevetéseket és az emlékeket pedig már ti viszitek magatokkal – mert az ünnep igazi varázsa mindig a közös pillanatokban rejlik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
A Rovatból
Tele van Budapest az 1956-os forradalom emlékeivel
Egy nap elég sem lenne rá, hogy az összeset megnézd. Mutatunk néhányat!


Ha Budapest valamennyi '56-os emlékművét végig akarnád járni, egészen biztosan nem lenne elegendő rá egy nap. A budapesti temetőkben, az utcákon, a házak falain, a parkokban, a templomok mellett is találhatók szobrok, táblák, installációk, amelyek a forradalomra emlékeztetnek. És olyan épületekből is akad jónéhány, ami a forradalom fontos helyszíne lett.

Minden kerületnek megvannak a maga emlékhelyei. Ebben az összeállításban csupán néhány, könnyebben megközelíthető 1956-as emlékművet mutatunk, olyan útvonalon, amit akár közösségi közlekedési eszközökkel is egy nap alatt bejárhatsz.

Kevesen tudják, de a Benedek Elek előtt tisztelgő, Döbrentei utcában felállított kúton (Elek apó kútja) 1956 gyermek áldozataira emlékező tábla látható.

Ötvenhatos emlékek és szobrok Budapesten
@mysecretbudapest Itt áll Elek apó kútja, amely 1956 gyermekáldozatainak és Benedek Elek meseírónak állít emléket. Az ötlet Kányádi Sándor költőé volt. Kányádi Sándor halála után, 2018-ban az ő tiszteletére is emlékkövet helyeztek el a parkban, a padokon pedig néhány idézete olvasható. #mysecretbudapest #budapesthungary #magyar #magyartok #magyartiktok #budapesten #hungary #hungarian #vers #mese #neked #nekedbe #nekedbelegyen #memories #szobor #autumn #autumnvibes #fall #fallvibes #benedekelek #kanyadisandor #1956 #56 ♬ Pieces of Memory - Carlos Carty

A túrát érdemes a pasaréti téren, az 5-ös busz végállomásánál kezdeni, és gyalog lesétálni az Orsó utcán egy kerítés mögött rejtőző Bauhaus-villához: a Nagy Imre emlékházhoz.

A villát az 1930-as évek elején Kozma Lajos, a kor neves építésze tervezte - érdekessége, hogy az alsó szinten volt a házmesterlakás, a kertben pedig a személyzeti épület. 1932-ben Pogány Margit festőművésznő és húga vásárolta meg a villát, a második világháború alatt az épületben dr. Gellért Áron ügyvéd és felesége lakott négy főnyi személyzettel. A zsidó származású tulajdonosok az üldöztetést szerencsésen túlélve 1945-ben visszatértek otthonukba, majd később Ausztráliába vándoroltak ki.

1949-ben költözött be a villába Nagy Imre (az Országgyűlés akkori elnöke) és felesége, Égető Mária, a kerti kis házba pedig Sáringer (Szabó) Rozália, Nagy Imre édesanyja. Nagy Imre ebben a házban írta legfontosabb tanulmányait és 1953-as reform kormányprogramját, az 1955-ös eltávolíttatása után pedig vitairatait és rendszerkiritikáit, a forradalom alatt pedig értelmiségiek és ellenzékiek találkoztak nála. 1958-ös kivégzése után családja nem költözhetett vissza a házba, az állami tulajdonba került. Méray Tibor, a Párizsban élő, 1956-os menekült újságíró javasolta 1989-ben, hogy az épületből legyen emlékház az 1956-os miniszterelnök tiszteletére.

Nagy Imre Emlékház, a volt 1956-os miniszterelnök egykori lakhelye, a Kozma Lajos által tervezett Bauhaus villa1949-ben költözött be a villába Nagy Imre (az Országgyűlés akkori elnöke) és felesége, Égető Mária

Az Orsó utca végén magánpénzből egy kis kőtár is létesült 1956 emlékére:

A villától az 5-ös busszal érdemes a Széll Kálmán térig utazni, és onnan átsétálni a Széna térre, az az '56-os emlékműhöz, ami a Mammut2 előtt áll, majd a 2-es (piros) metróval átmenni a pesti oldalra a Kossuth térre.

A Kossuth téren megható és megrázó emléket állítottak a hírhedt parlamenti sortűznek. 1956. október 25-én kisebb tömeg gyűlt össze az Országháznál. A szovjetek először riasztólövéseket adtak le, majd megjelent egy harckocsi és belelőttek a téren gyülekezőkbe. Nem tudni pontosan, mennyien haltak meg, Kő András és Nagy J. Lambert kutatásai szerint legalább 75-en, és 284 ember sebesült meg.

A lövésekre ma "falba fúródott golyók" emlékeztetnek mindenkit, aki arra jár. 2001-ben a túlélők kezdeményezésére készíttették ezt a rendhagyó emlékjelet az akkori Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épületének árkádjainál.

A másik 1956-os emlékmű Nagy Imre szobra volt (2018-ig). Az emlékművet 2018. decemberében a magyar kormány elbontatta és elszállíttatta, majd később másik helyen, a Margit híd pesti hídfőjénél állították fel.

@mysecretbudapest Hiszen a szoborkompozíciót úgy alkotta meg Varga Tamás szobrászművész, hogy a koncepciós perben kivégzett Nagy Imre figurája a Parlament felé nézzen. Most egy fát néz, ami eltakarja a kilátását a budai oldalra. Ez a folyamatos szoborb.sztatás, ideoda helyezgetés, eltüntetés, újraállítás egy monty pythonos hülye magyar szokás, vagy máshol is ez a divat? #magyartiktok #magyar #statues #basszadbeforyouba #basszadkinekedbe ♬ Swear By It - Chris Alan Lee

Innen a legegyszerűbb, ha metróval a Keletihez utaztok; a pályaudvartól sétáljatok át Rákóczi út-Huszár utca útvonalon a Rózsák teréig, a Szent Erzsébet-plébániáig. A templom kertjében áll a Térdeplő angyal szobra, amelyet Márai Sándor 1956 karácsonyán született verse ihletett: "Az üszkös, fagyos Budapestre/Oda, ahol az orosz tankok/Között hallgatnak a harangok/Ahol nem csillog a karácsony/Nincsen aranydió a fákon/Nincs más, csak fagy, didergés, éhség/Mondd el nekik, úgy, hogy megértsék./Szólj hangosan az éjszakából:/Angyal, vigyél hírt a csodáról. (...) Angyal, vidd meg a hírt az égből/Mindig új élet lesz a vérből." Ez utóbbi két sor olvasható a 2007-ben felavatott szobor talapzatán.

Nem messze tőle egy szerény tábla emlékezik a Rózsák tere hőseiről, a harcok alatt elhunyt forradalmárokról.

A Rózsák terén az Árpádházi Szent Erzsébet plébániatemplom kertjében látható a Térdeplő angyal szobra, amelyet Márai Sándor 1956 karácsonyán született verse ihletett

A Rózsák teréről a Rákóczi utat keresztezve menjetek át a II. János Pál pápa térre, ahol a Paris Match 1956-ban meggyilkolt riporterére, Jean Pierre Pedrazzinira emlékezhettek. A férfi annak idején a forradalom hírére Magyarországra utazott, lefényképezte Mosonmagyaróváron a sortűz áldozatainak temetését. Másnap Budapestre érkezett, itt az utcákat fotózta, 30-án reggel pedig kollégájával a Köztársaság térre (a mai II. János Pál pápa térre) ment az összecsapások hírére. A volt pártház előtt lőttek Pedrazzini testébe géppisztoly-sorozatot. Hiába szállították haza, Párizsba a súlyosan sebesült fotóriportert, az életét már nem tudták megmenteni.

Innen a Móricz Zsigmond körtérre menjetek tovább. Az egyik leghevesebb csata itt dúlt, barrikádokat emeltek a forradalmárok, a szovjet tankok pedig borzalmas pusztítást végeztek a téren és környékén. Ma két tábla is erre emlékeztet.

Innen a Bertalan Lajos utcán át a Műegyetem rakpartig mentem, ahol megnéztem a gyönyörű 1956-os emlékművet. A drámai pillanatot tökéletesen kifejezi a szobocsoport dinamikája, a központi alak és a többi figura "mozgása".

Az 1956-os emlékmű a Műegyetem rakparton

Figyelem: a Műegyetem kerítésén is találtok egy emléktáblát.

a Műegyetem kerítésén is találtok ötvenhatos emléktáblát

A Bakáts térre mentem tovább a Petőfi hídon át, mivel az Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplom falán és kertjében is látható 56-os emlék. A templom hátsó falán emléktáblát láthattok, a bejárat mellett pedig a forradalom névtelen mártírjai előtt tisztelgő, 1993-ban felállított emlékmű.

A fegyveres felkelők egyik központja a Ferencváros volt: a Kálvin teret, a Ráday utcát, a Bakáts teret, a Kinizsi utcát, a Ferenc körutat és az Üllői utat sokszor emlegette az egyik rokonom, aki részt vett az 1956-os eseményekben, és ezért külföldre kellett menekülnie.

Innen pár megálló a Corvin köz, ami szintén a forradalmárok egyik fontos, és a legtovább, egészen november 6-ig védett állása volt, egyben borzalmas vérfürdő helyszíne. A pesti srác szobra és több tábla emlékeztet a történtekre.

corvin köz ötvenhatos szobor pesti srácok

4-es (vagy 6-os) villamossal még menjetek vissza a budai oldalra. A sétát a Margit híd budai hídfőjétől elgyalogolva a Gyorskocsi utcánál zártam, a büntetés-végrehajtási intézet épületénél, itt ítélték ugyanis halálra Nagy Imrét.

Innen átmentem a szomszédos Nagy Imre térre. Ha emlékeztek még, a Kossuth téren állt a Forradalom lángja nevű gránit obeliszk, a 2012-es ünnepségen még ott volt, láng lobogott a tetején. A Kossuth tér átalakításakor onnan eltávolították, és végül ide, az elbontott Fő utcai benzinkút helyére állították fel.

Ti melyik budapesti ötvenhatos emlékművet tartjátok a legszebbnek?


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Újra fényárban úszik a Palatinus fürdő – megnyílt a Lumina Park varázsvilága!
Mesebeli világok, több mint százötven káprázatos installáció és milliónyi színes fény várja a látogatókat.


A Margitsziget estéi idén sem maradnak fény nélkül: a Lumina Park negyedik alkalommal tér vissza, hogy színt és varázslatot csempésszen a téli hónapokba. Az október 22-én induló, „Varázsvilág – Magic Adventure” fantázianevű új szezon a Palatinus fürdő fái között vezet végig, ahol a látogatók egy-másfél órás sétán fedezhetik fel a fényből szőtt meséket.

A Lumina Park nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is igazi sikertörténet. A lengyel, cseh, litván és magyar helyszínek közül a budapesti a legsikeresebb – ami nem is csoda, hiszen a Margitsziget és a Palatinus különleges atmoszférája eleve mesébe illő díszletet kínál.

Az idei „Varázsvilág” témája szó szerint elvarázsol:

bejárhatjuk a Jégvarázs birodalmát, felfedezhetjük Tarzan dzsungelét, átkelhetünk Pocahontas erdején, majd megcsodálhatjuk Versailles csillogását.

A fényösvényen egy helikopter is felbukkan, könnyű eltévedni a fénylabirintusban, és akár egy mexikói zenekar vagy egy jazzband tagjaként is kipróbálhatjuk magunkat. Közben pedig olyan mesterek festményei kelnek életre a fény segítségével, mint Van Gogh, Monet, Degas vagy Matisse.

Az idei év leglátványosabb újdonsága az Élet fája,

amely több kultúrában is az örök körforgás és megújulás szimbóluma. A Lumina csoport saját fejlesztésű, modern fényinstallációja most a Palatinus egyik hatalmas japán akácfáján kapott méltó helyet – így válik a természet és a technológia varázslatos egységgé.

A park több mint 10 kilométernyi vezetéket és milliónyi LED-fényt használ, a hozzájuk társított zene pedig igazi, több érzékre ható élményt nyújt. A Lumina Park a téli szezonban minden nap sötétedéstől 21 óráig tart nyitva, a kiemelt időszakokban pedig egészen 22 óráig is látogatható.

A Lumina Park története 2022-ben kezdődött, amikor a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a lengyel Lumina sp. z o. o. céggel közösen életre hívta a téli fényparkot a Palatinus strand területén. A cél az volt, hogy a Margitsziget a hidegebb hónapokban is izgalmas, élményekkel teli úti cél maradjon – és ez sikerült is. Azóta a Lumina Park nemcsak turisztikai látványosság, hanem valódi közösségi helyszín, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt újra átélhetik a felfedezés örömét.

Lumina Park

2025. október 22-től 2026. március 1-ig látogatható a Palatinus fürdőben.

További információ: www.luminapark.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
A lángos 2400, a forralt bor 1500 forint lesz idén – pénteken nyitnak a karácsonyi vásárok Budapesten, itt vannak a legfontosabb információk
1600 forintos fixáras menü, fényárban úszó terek és látványos újdonságok várják a látogatókat.


Budapest ismét ünnepi fénybe öltözik: november 14-én nyit a 15. Advent Bazilika és a Vörösmarty Classic Xmas, a főváros két legnagyobb karácsonyi vására. A szervezők célja, hogy a klasszikus karácsonyi hangulatot elérhető árakkal ötvözve tegyék felejthetetlenné.

Az ételkínálat 70 %-ának ára változatlan maradt a tavalyi évhez képest, így átlagosan mindössze 1,5 %-kal drágult a vásár.

A Szent István téren a 15 éves Advent Bazilika idén is látványos újdonságokkal várja a látogatókat. Megújul a Bazilika homlokzatára vetített fényfestés, amely minden eddiginél korszerűbb, erősebb fényerejű technikával készül.

A vetítéseken (amelyek minden nap 17:30-tól félóránként láthatók) a korábbiak mellett egy új, a 120 éves Szent István Bazilika történetét bemutató fényvetített alkotás is látható. A fényélményt új üdvözlőkapu és a Bajcsy-Zsilinszky út felé kialakított fényalagút, valamint a tér fölé feszített csillagos égboltot idéző fényháló teszi teljessé.

A látogatói élményét tovább növelik az új selfie-pontok, a többnyelvű selfie-automata.

Újdonság az itthon most debütáló helyszíni online ételrendelési rendszer, amely QR-kód és applikáció segítségével teszi lehetővé az ételek rendelését és átvételét.

Emellett természetesen ugyanúgy lehet személyesen kérni az ételeket, és bankkártyával valamint készpénzzel is lehet fizetni.

A koncertek mellett idén kórusfellépések is színesítik a programot, a vásári információk pedig a kivetítőkön is folyamatosan követhetők.

A Vörösmarty téren a központi elem idén is az átlátszó „hógömb”, amely a Vörösmarty-szobrot óvja. Belsejében azonban most először új, interaktív fényshow várja a látogatókat. Teljesen megújul a tér világítása: az élő karácsonyfa és a téren álló fák mindegyike külön fényinstallációt kapott. Az idei év egyik különlegessége a mozgásérzékelős, AI-generált animációkat vezérlő multimédiás LED-fal, ahol a vendégek saját mozdulataikkal irányíthatják a látványos animációkat. Ugyanezen a felületen vásári információk és Vörösmarty-idézetek is megjelennek, több nyelven. A szobor körüli márványkaréjon párnázott ülőhelyeket, új selfie-pontokat és vásári cégérek is kialakítottak, a gyerekek pedig idén is utazhatnak az ingyenes kisvasúton, amely mostantól „Vörösmarty tér” nevű megállót is kapott.

Mindkét vásár kiemelt figyelmet fordít a minőségi, mégis elérhető gasztronómiára.

Folytatódik a hagyomány: minden nagykonyha kínál egy fixáras ételt 1600 forintért, amely nem csökkentett adag, és minden melegételes standnak kötelező kínálnia.

A maximalizált árú fogások között továbbra is megtalálható a sima lángos, a sajtos-tejfölös lángos, a töltött káposzta, a kolbász kenyérrel és mustárral, valamint a forralt bor.

A lángos ára idén is egységes: a sima lángos 2400 Ft, a sajtos-tejfölös 3200 Ft, a forralt bor 1500 Ft.

Emellett tematikus gasztrohétvégék is várják a vendégeket, ahol a kiállítók 2000–2500 Ft közötti különleges ételekkel készülnek.

A tematikák sorrendben: libaételek, disznó- és csülökspecialitások, halak, édességek, pörkölt és gulyás, töltött káposzták, alkoholos ételek. A gasztroprogram az Advent Bazilikánál január 1-jén a hagyományos Lencsenappal zárul.

A minőségre idén is kiemelten figyelnek: a kínálatban például szürkemarhából készült marhaoldalas és burger is szerepel, amelyek a hazai alapanyagokra és a tradicionális ízekre építenek.

A vásárokon a kézműves kiállítók, népművészek, iparművészek és kortárs dizájnerek egyedi, kézzel készített alkotásaikkal járulnak hozzá az ünnepi hangulathoz. A Szent István téren a betlehemi jászol és a monumentális adventi koszorú a meghitt pillanatokat idézi, ahol vasárnaponként gyertyagyújtások is várják a látogatókat. Hagyományaihoz híven mindkét vásár jótékonysági akciókat is szervez, amelyek a rászorulókat és civil szervezeteket támogatják.

A 2025-ös Advent Bazilika és Vörösmarty Classic Xmas november 14-én nyit és január 1-jéig várja a látogatókat. A belépés ingyenes, a fizetés pedig bankkártyával, és a legtöbb helyen készpénzzel  is lehetséges.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk