Kandalló, a kézműves pub
Dömötör Niki írása, Mag Veronika fotóival
A Kandalló profilja egyrészt jól illeszkedik a felkapott, mainstream pesti vendéglátóegységek sorába, másrészt viszont – a kézműves-vonalat felvillantva – mégis kilóg, van benne valami, amiért nem lehet rá azt mondani, hogy tucathely. A srácoktól, Marcitól és Gergőtől megtudtuk, mi volt az eredeti koncepció, amikor néhány éve elhatározták: nekik márpedig ki kell próbálniuk a vendéglátózást.
- Eredetileg egy „sima” pub alapítását tervezgettük, aztán elkezdtünk azon gondolkozni, vajon mi adhatna az ötletnek egy érdekesebb aspektust, mivel tudnánk magunkat megkülönböztetni a többi hetedik kerületi helytől – kezdte Marci, miközben fotós kolléganőmmel a „welcome-drinket”, gyömbér- és mentaszörpünket kortyolgattuk.
A csapat úgy gondolta, a leendő helyet az tenné igazán különlegessé, ha nem a sztenderd étel-ital spektrumon mozogna a kínálat. Minthogy maguk is nagy kedvelői a termelők által készített sajtoknak-sonkáknak-kolbászoknak, söröknek-boroknak-pálinkáknak (a kézműves gasztrofesztiválokat, ha tehették, minden évben végigjárták), abból indultak ki: ami nekik és még olyan sokaknak ízlik, arra garantáltan van igény.
Hogy miért keresztelték épp Kandallónak az újdonsült pubot?
– A helyiség maga egy kandallóbolt volt annak idején, mi pedig megörököltük a nevét és vele együtt a szellemét – vette át a szót Gergő. – Szerintünk beleillik a divatos kocsmanevek közé a maga tömörségével, ugyanakkor asszociálható az otthonosság melegével is. A szót hallva így egy olyan hely képe merülhet fel az emberben, ahova egy fárasztó nap után kényelmesen be lehet ülni a haverokkal, egy sör mellett át lehet beszélni, kivel mi történt. És ha már itt vannak, miért ne haraphatnának valamit?
Amikor megkérdeztem a srácokat, milyen ennivalók közül választhatnak a vendégek, elmondták, mi a credójuk az ételeket illetően. Nem a felső árkategóriás bisztrókkal-éttermekkel akarnak versenyezni, az a céljuk, hogy elérhető áron kínálják az igazán jó minőségű alapanyagokból készült fogásokat, legyen szó sörkorcsolyákról vagy épp hamburgerről. Apropó, hamburger – a Kandalló-burger addig megfejthetetlennek tűnő titkát személyesen a séftől, Lacitól tudhattuk meg.
- Azt hiszem, abban megegyezhetünk, hogy erre a fogásra vagyunk a legbüszkébbek – nézett a srácok felé, akik helyeslően bólogattak, majd elkezdte részletről részletre megosztani velünk, hogyan készül ez a nevezetes fogás. A megpirított ciabattinibe félangolosan sütött (gyakorlatilag steak-ként kezelt, enyhén sózott-borsozott) tizennyolc dekás marhaszelet kerül, aminek a titka a kiváló minőségű hús és a meghatározott százalékban hozzáadott faggyú – ettől lesz ugyanis szaftos és omlós.
Helyet kap még mellette egy előre sütött, zsírjában visszahűtött, csupán sóval ízesített libamájszelet is, nyakon öntve egy kis lilahagyma-lekvárral és hideg házi mártással, jól kibélelve jégsalátával. A frissen sült hús tetejére még ráolvaszt egy szelet ír cheddar sajtot és azzal a jóleső érzéssel teszi a már-már művészi installációra a ciabattini tetejét, hogy elképzeli: amint a kedves vendég megízleli az első falatot, biztosan elájul a gyönyörtől. :)
Az étlapot böngészve találunk még olyan összeállítást, ami önmagában, akár főfogásként is megállja a helyét, ilyen például a grillezett csirkecomb és –mell frissen vágott sonkaágyon. A másik nagy kategória a sörkorcsolya-kollekció: lehet választani különféle mártogatósok, krémek (padlizsánkrém, juhtúrós körözött) vagy akár egész sajttálak, paraszttálak között.
De, hogy végre az italokról is szó essen: a Kandalló pultjában nyolc csappal dolgoznak, hatból egyfolytában dől a kézműves sör (összesen tízfélét forgatnak), a másik kettőnél a „kommerszebb” Budweisert és Kronenburgot mérik. A kézműves söreik mind magyarok, ízvilág tekintetében igen változatosak. A srácok személyes kedvence a köleses, a konyakos-meggyes és a Keserű Méz, de akik nem szeretik a „túl sörös” söröket, azok is találnak kedvükre valót, van például szilvás, banános, csokis… Mi megkóstoltunk egy újdonságot is, igaz, nem a sörök közül: hazai (!) készítésű almabort, ami „Magyar Czider” névre hallgat.
Fontos: ha szeretnétek a Kandallóban tölteni egy estét, mindenképp foglaljatok asztalt!
Ha tetszett a Kandalló, nyomj egy lájkot! :)