Ízes reggelek, boldog békeidők: Sarki Fűszeres
Száz éve csakis apró boltokban vehettük meg az napi betevőt, miközben akár helyben meg is kóstolhattuk, ami aztán a családi asztalra került. A Sarki Fűszeres ezt az élményt kapcsolja össze a modern ember igényeivel – hiba nélkül.
Nem lehet olyan időpontot találni a napban, amikor ne találnánk valakit a boltban, aki vásárol, reggelizik, vagy csak egy gyors kávéra ugrott be. Elsőre ez meglepő is lehet, hiszen a Pozsonyi út 53-55 nem tartozik a város közvetlen vérkeringéséhez, ide tényleg „el” kell jönni. Ám az érkezéstől a távozásig eltöltött idő mindent megmagyaráz.




A visszajárókat ugyanis név szerint köszönti az üzletvezető, Nemesvölgyi Attila, és az ilyen vendégek esetében a „szokásos” kifejezés is teljesen jól működik, mindkét fél tudja, mit várhat és mit adhat úgy, hogy aztán jó érzéssel váljanak el útjaik. Attila és „csendestársa”, Szívós Márton (igen, az a Szívós Márton) öt éve valósította meg a vízilabdázó régi álmát, egy kávézót, ahol a reggelink minden alapanyagát meg is vásárolhatjuk. Ha kicsit is ismerjük a hazai vendéglátós viszonyokat, tudhatjuk, hogy az öt év sokat elmond egy hely élet- és versenyképességéről.
A mi figyelmünket elsőre a húskínálat keltette fel, így szinte nem is volt kérdés, hogy egyham&eggsre és a Baltazár szendvicsre esett a választásunk. Utóbbi esetében a magvas kenyérre tojás, sajt és szalámi kerül friss salátával, de nyugodtan ajánljuk a sonkás-sajtos szendvicset is, amire saját magunk választhatjuk a feltétet, de a döntést rábízhatjuk a helyi erőkre is.
Az alapanyagok többsége hazai termelőtől származik, és fontos szempont az is, hogy lehetőleg a nagykereskedők elkerülésével, minél változatosabb, egyedibb ízvilágok kerüljenek a pultba. A mi tányérunkra egy több száz éves magyar hentesdinasztia terméke került, és egy percig sem bántuk, hogy a hűtőben lapuló olasz és spanyol húskészítmények tesztelését a következő alkalomra kell halasztanunk.




A nemzetköziség egyébként nem csak a húsokra igaz, sajtok és borok terén is számos francia, spanyol, olasz, vagy éppen osztrák termék közül választhatunk, nem beszélve a különböző párlatokról, amelyek között természetesen a hazai termelők dominálnak.
A gazdag sajt- és húsválasztékon kívül friss és nagyon finom pékáruval találkozhatunk, a mi ham&eggsünk mellé felszolgált kosárkát is kiürítettük, annyira jó volt. Az apró üzlet égig meredő polcain gyakorlatilag minden mást is megtalálunk, ami a főzéshez kell, különböző olajoktól és salátaöntetektől kezdve a kávén át egészen a szakácskönyvekig, amelyekből szintén van választék.
Ha egy kis édességre vágynánk, akkor sem lesz gondunk, hiszen a megvásárolható késztermékeken kívül mindig van valami finom sütemény, de fontos megemlíteni a macaront is, amit szintén érdemes megkóstolni. Idén egyébként a Sarki Fűszerest választották a szervezők a Macaron Napon a sós harapnivalók biztosítására, és a csapat macaron formájú szendvicsekkel hálálta meg a bizalmat.


Az italok terén is csak jót mondhatunk, olasz kávét főznek, abból is éppen elég erőset, a napi koffeinbevitel mellé pedig ajánlott valamelyik házi szörp kipróbálása, de a reggelink mellé kérhetünk frissen facsart narancslevet is. A forróbb napokra pedig ott vannak a különböző limonádé-variációk is.
A Sarki Fűszeres egy olyan hely, ahová egyszer mindenkinek érdemes elmennie, jót enni és jól lenni, mert ehhez itt minden adott: barátságos kiszolgálás, nyugodt környezet (jó időben a teraszon is), finom falatok, és minden látogatás mellé egy szippantás azokba a bizonyos boldog békeidőkbe.
1137 Budapest, Pozsonyi út 53-55.
Nyitva tartás: Hétfő - Péntek: 8.00 - 20.00 óráig | Szombat: 8.00 - 15.00 óráig | Vasárnap: zárva
Telefon: +36 (1) 238 0600
Honlap: sarkifuszeres.hu
Ha te is szívesen beülnél a Sarki Fűszeresbe, nyomj egy lájkot!