Croissant fánkot a Donut Fabbricából
A New Yorkban élő francia pék: Dominique Ansel valószínűleg nem is sejthette egy éve, hogy a croissant-ból és az amerikai fánkból keresztezett találmánya világhírű lesz. A sikert azonban nem lehet megállítani, fánkfaló nemzet lévén mi is beálltunk a sorba, és viszonylag hamar rajongói lettünk az eredetileg cronut névre keresztelt édességnek.
Többen nekiálltak kísérletezni és újragyártani a kedvelt finomságot, de a tökéletes példányok kivitelezéséhez ennél több kellett. A Yogurt Fabbrica tulajdonosa időt és pénzt nem sajnálva egyenesen New Yorkba repült, hogy felkeresse Dominique Ansel híres kávézóját és megkóstolja az eredeti cronutot. Innentől nem volt megállás, szakemberek bevonásával fáradhatatlanul azon dolgozott, hogy reprodukálja a tökéletes másolatot.
Dominique Ansel 2013 tavaszától kezdte el árulni a két ismert termék keresztezéséből alkotott süteményét. Az először pár dollárért kínált fánkszerűség ára gyorsan az egekbe röppent. Népszerűsége vetekszik az iPhone-al, mai napig minden reggel kígyózó sorok állnak a manhattani pékség előtt és soha nem készül belőle annyi, hogy mindenkinek jusson. A cukrászati terméket többen 2013 egyik legsikeresebb találmányának tartják, Ansel ezért számtalan elismerésben részesült.
Eszmei értékét az is növeli, hogy feltalálója nem csak a receptet titkosította, hanem a nevet is levédette. Az amerikai szabadalmi hivatal 2014 január közepén hivatalosan is bejegyzett védjegyként ismerte el a cronutot. Ennek értelmében kizárólag csak Ansel pékségében használhatják a cronut nevet. A szabályt tiszteletben tartva éppen ezért a Donut Fabbrica croissant fánkként kínálja számotokra.
A Yogurt Fabbrica csapata tél elejére mindent előkészített a croissant fánk gyártásához, de nem akarták másodlagos termékként árulni a fagyi mellett, ezért önálló márkát alkottak neki. Így működik egy fedél alatt a Yogurt Fabbrica és a Donut Fabbrica.
Az Operaház szomszédságában található üzlet polcain minden reggel sorakoznak a friss fánkok. Nem csak a szenzációs hibrid, hanem a hagyományos köralakú, lyukas közepű donut is különböző változatban. Hogy éppen milyen fánkot vásárolhattok azt a szezon is befolyásolja, jelenleg az egyik legkedveltebb változat a vaníliatöltelékes-étcsoki tetejű.
A croissant fánk azonban csalóka, az első ránézésre "egyszerű" harapnivalónak kinéző példányok, igazi energiabombák. Réteges tésztájú, kívül ropogós, belül omlós sütemények ezek. Ráadásként vaníliakrémmel töltik meg, ami csak akkor derül ki, ha beleharaptok.
Nem fullasztó, mégis nagyon tömény, így valószínűleg fánk-evő bajnokságra nem tökéletes választás, ellenben reggelire, tízóraira, uzsonnára vagy desszertként kiváló. Jól esik mellé egy bögre kávé, turmix vagy tea is. (Szerintünk forró csokival is nagyon jó lenne, ez még egyelőre nincs, de folyamatosan bővül a kínálat.) Jelenleg 490 forintért vásárolhatjátok meg.
Igaz, hogy a joghurt alapú fagyit is sokan szerettétek, a croissant fánkot még többen. Az üzletvezetőtől megtudtuk, hogy kicsik és nagyok egyaránt elcsábulnak, nem csak a Budapesten élők, hanem a külföldiek is újdonságként kezelik. Óriási előnye, hogy szállítható, ezért sokan elvitelre kérik.
Van aki a nehéz munkanapot kezdi a fánkkal, van olyan vásárló is, aki így fejezi be. Nincsenek korlátok, a szabály csak annyi, hogy egyétek amikor jól esik!
A farsangnak hamarosan vége, ez azonban ne keserítsen el benneteket, a Donut Fabbrica fánkjai ugyanis egész évben kaphatóak lesznek. A tervek szerint nem csak a Hajós utcában, hanem a város több pontján is nyílik majd üzletük vagy standjuk.
Nyáron:
Hétfőtől-szombatig:
8:00 - 22:00
Vasárnap:
14:00 - 22:00
Télen:
Hétfőtől-szombatig:
8:30 - 20:30 (átmenetileg 10:00 - 20:30)
Cím:
1065 Budapest, Hajós utca 21.