Boldog csirkék a belvárosban
ARAZ
"Nem kell félni, nem egy szálloda menzája vagyunk, ugyanakkor nem vagyunk elszállva az árainkkal sem" - világosít fel Kitti, az ARAZ étterem kommunikációs managere a liftben, majd kiszállva, Budapest felett, a medence parton, bemutatja Áront.
Az ARAZ a ZARA hotel, bocsánat, Continental Hotel (hivatalosan Continental, miután jogi viták miatt nem lehetett ZARA, de mivel így terjedt el...) aljában elhelyezkedő exkluzív, mégis bárki számára elérhető francia-magyar vonalat követő étterem. Séfje nem más mint Barka Áron, aki tagja az elit Chaine des Rotisseurs magyarországi társaságának. Áron eszméletlenül kreatív és halálosan nyugodt, elmeséli, hogyan jött ki hozzá a világhíres Paul Bocuse a lyoni éttermében, miképp irányította egy egész hajóflotta konyharendszerét Európa folyóin, valamint azt is megtudjuk, hogy barlangászat közben üríti ki a fejét, és jelenleg újítja a lakását. (Na jó, ezt Kitti tette hozzá.)
A fotó után egyből rávetjük magunkat a sok kis sütimütyürre a tálon. Van itt vörösboros étcsokoládé torta, levendulás ganache, parfümelizált rizs mousse, és megannyi apró verhetetlen szakértelemről árulkodó készítmény. (Levendula cukor?!) Apró kis ízorgazmusok ezek, minden falat egy felfedezés, majd édes megelégedés.
Megkóstoltuk a napi menüt is. Szilvakrém leves, pulykatokány, és narancsos brülé. Pofátlanul olcsó a hely miliőjéhez és az étel minőségéhez képest. Három remek fogás, (két opció levesnél és főételnél) baromi gusztusosan tálalva. Menü létére, sokkal nagyobb odafigyelést kap a dolog, és másfélezer forintért beverhetünk egy kiváló ebédet, egy elegáns étteremben vagy annak hangulatos teraszán. Este pedig érdemes megkóstolni Áron fogásait, és persze desszertjeivel megkoronázni az élményt. Garantáltan gasztrosokkot fogtok kapni!
A Men & Tál nem más mint az ország vendéglátó egységeinek bemutatása egy teljesen új szemszögből. Egy olyan gasztro\fotó, sőt gasztrofotó blog ez, amiben főleg a képek mesélnek az adott hely történetéről, dolgozóiról, ételeiről, egy minimális kritikával megspékelve. Ez a kritika azonban minden esetben a helyen szerzett pozitív élményről szól. Csákvári Péter, a Men & Tál kitalálója, fotós és szakács is egyben, ezért valahogy érthető, honnan jött az ötlet. Célja a két szakma egyesítésével nem az éttermek szigorú kritizálása, hanem a jó dolgok kiragadása a meglátogatott helyekről, a dolgozók bemutatása, és megmutatni, mennyi rejtett vagy felkapott kulináris kincs van a budapesti utcákon. Étvágygerjesztés nagylátószögben.
Hummus Market
"Egy olyan hummus bárt szeretnénk, ahol tényleg megoszlik az evés élménye, az egyedül érkezők is érezzék jól magukat, és nyugodtan beordíthatsz a konyhára, hogy ha szükséged van valamire" - Anna mesél, közben zajlik az élet a bárban, és érezhető, hogy ez a jó hangulat már bizony ide is ragadt.
Aki azt gondolná, nem fér már új étterem a Gozsduba, az téved, még egy befért. Méghozzá egy fantasztikus hangulatú hummus bár, ahol autentikus izraeli ételekkel, cottage style dekorral, és rengeteg cserepes csilivel várnak minket. Céljuk behozni a ‘share food’ vagyis a közösségi étkezés divatját, vagyis a hummus kultuszt. Egyelőre soft opening van, tehát tesztüzemben működnek, de ez alig érezhető: az étlap folyamatosan bővül olyan izgalmas ételekkel, amikkel nem találkozunk minden sarkon.
Van itt egy teljes kiőrlésű pita csirkemájjal, friss zöldségekkel, remek szósszal nyakon öntve. Az első harapás után tizenöt évet utaztam vissza az időben. Édesanyám kenőmájasos zsömlét csomagol, és a szende kisfiú nagyot sóhajtva arról álmodik, hogy egyszer egy csirkemájjal megpakolt pitát burkolhasson. Mire észbe kapok, a pita eltűnt gyomrom útvesztőjében.
És természetesen magát a hummust is meg kellett kóstolnunk. A hummus ugyebár nem más, mint csicseriborsó püré. Mihai kezembe adja a tányér hummust pargittal, ami héberül annyit tesz: fiatal csirke. A tál maga úgy néz ki, mintha a hummus még egy tál lenne. Eszméletlenül gusztusos és elegáns, generál benned egy késztetést, hogy a jobb mutatóujjaddal előteszteld a pürét, aztán azon kapod magad, hogy a felét megetted. És látod végre nem hamburgert ettél. A hummus marketben kajálva olyan érzésed van, hogy törzsvendég akarsz lenni. Zajlik az élet, vidámsághegyek és számunkra új ételek. A hummus-korszak épp csak beköszöntött, és egy újabb ékköve vár minket a Gozsduban.
És nyugodtan ordítsatok be a konyhára, ha kell még valami. Ez egy olyan hely.
Laci! Pecsenye?
"Csak háztáji, házi kukoricán nevelt csirkével dolgozunk. Boldog csirkékkel!" - És ahogy ezt Laci kimondja, széles mosoly kezd szétáradni az arcunkon. A boldog csirke minket is boldoggá tesz.
A sertés bontási részei sosem voltak még olyan dekoratívak, mint itt, a Laciban. Hatalmas tarják, dagadók és sonkák lógnak a falról, a belépőt extrém éhségre utasítva. A falba épített érlelőben lógnak a bélszínek, hátszínek és egyéb alkatrészek, amik mögött egyébként átlátni a konyhába. Mintha egy csilli-villi, luxus hentesüzletben lennénk, ami vendéglátási szempontból talán a legjobb helyen van az országban, ott a Bazilikánál. Egyszerű, gyors, fine dining a koncept, ami ismerős ételeket takar, brutálisan komoly odafigyeléssel és szakértelemmel elkészítve.
Töltött csirke! - kiáltott fel Takács úr, a tulaj, arra a még be sem fejezett kérdésemre, hogy mit ajánlana nekünk. Leülünk egy három millás sonkaszeletelő mellé, és Laci tengermély részletességgel elmeséli, mit fogunk fogyasztani, de azt is elárulja, hogy épp most fogyott el a medúza. Ez a csirke bizony még holtában is boldog lehet, ennyi jósággal megtöltve. Fafülgomba, sonka, libamáj, szalonna és barátaik olyan tölteléket alkotnak, hogy az megszólal. A csirke, a su-vid-nak köszönhetően elképesztően puha, gyönyörűen megőrizte a tökéletességhez szükséges nedveit a sütés során. Saláta köretében felfedeztem egy konfitált paradicsomot, ami először gyümölcsnek gondolok, mert annyira édes, hogy az hihetetlen. A felszolgáló feldarabolja nekünk a csirkét az asztalnál, és érzed, hogy figyelnek rád a továbbiakban is.
Drága? Nem! Jó, a Bazilika előtt vagyunk, és nem tejfölös lángosról van szó, de okosan lett beárazva az étlap. Csirkések! Ez lehet álmaitok csirkéje! És egyszer muszáj megkóstolni a rózsavölgyi csokilávát, amit az étlap desszert szekciójából bökök ki, és azért elég komolyan hangzik. A Laci! Pecsenye? és a töltött csirkéjük, ott van a top 5 legjobb étkezéseim között.
Rózsavölgyi csokiláva. Már leírva is szép.
Még több ételkritikát a Men & Tál blogon tudsz olvasni, ahová minden nap felkerül egy budapesti étterem.
Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!