Ahol a mennyei vegán burgerek teremnek
Hithű húsfogyasztónak vallom magam, bár akkor sem borulok ki, ha egész nap nem eszek halott állatkákat. A vegán étrendet azonban kicsit mostohán élem meg. Se tejtermék, se tojás, se semmi ilyen? Ezért hát veszett izgatottan áldoztam fel magam Istvánffiék oltárán, akik nem kisebb fába vágták a fejszéjüket, mint fullba nyomni a vegánt, méghozzá burgerekkel.
A Kolossy téren bújik meg a cipősdoboz méretű egységük, de Peti hamar felvilágosít, hogy ez csak a kiszolgáló rész, van egy üzemük Nagymaroson. A kínálat egyszerű, mint egy szívlapát: 10 burger, 4 gyümilé, 3 szósz, 3 saláta és egy desszert. A burger kiválasztása kalandos, ha először jár itt az ember. Az összes hambi háromféle pogácsával kérhető: búza, gomba és zab. A búzás hasonlít leginkább a zöldségpogácsák eddig felfedezett világára, de azoknál sokkal szaftosabb és vállalhatóbb. A zabpogácsa a vadvegánok kedvence, érezhetően zabosan, gabonafetisisztáknak.
A Gomba. Az azonosíthatatlan élőlény, a földi manna. Hallhattunk már gombaburgerről, de nem így. Ahol a húsra számítanánk, ott szól közbe ez az isteni kreáció. A gomba nedvei szaftossá teszik az elképzelhetetlenül jó fűszerezésű pogácsát. A vegák megtalálják a hamburgert a mindennapjaikhoz, a húsevők pedig elengedik a hús miatt aggódó kisördögöt a fejükből, és tömik befele a hambit. Abszolút a kedvencek közé emelkedett, nemcsak a vegán frakcióban, de a mindenkori hamburgerek közt is.
A szószok is megérnek egy misét. Ugye, majonéz kilőve, tehát kellett valami, ami visszaadja az érzést. Ehhez – kapaszkodj meg! – a mandulát hívták segítségül. Mandulaszószuk előtt először értetlenül álltunk, majd sült krumpli segítségével egy igazán méretes adagot szánkba tolva döbbenten konstatáltuk, hogy ez nemhogy nem édes, de finomabb, mint a majonéz valaha is szeretett volna lenni.
Ezek után felmerül a kérdés, mi lehet benne, hogyan áll el, és hogy mégis mi történik itt? Van egy laborotok itt hátul? A szószok sztorija egyszerűbb, de nagyszerűbb, mint gondolnánk. A tartósítószer ugye, tabu, úgyhogy a szószok alapját, a száraz alapanyagokat az üzemben keverik össze, majd vákuumcsomagolva tárolják a folyadékok hozzáadásig. Így lesz friss és sehol máshol nem tapasztalható.
És ha mindez nem lenne elég, akkor még a bucit is maguk sütik. Ha tehát a a Kolossy tér felé jártok, mindenképp ugorjatok be az Istvánffiba! A vegánok jó értelemben vett mekije a húsevőket is simán meggyőzi.
Ha te is szívesen megkóstolnád, nyomj egy lájkot!