A legdurvább Provence-i csodavilág a Borárosnál vár
Provence-ról mindenkinek egyből a levendulamezők ugranak be. Nálunk van itt egy csokor, de ennyi. Mi Provence ízeit és hangulatát akarjuk továbbadni - meséli Olga, a Patrisa Provence üzletvezetője, miközben mi arra gondolunk, hogy bakker, nekünk is a levendula ugrott be.
Hé, ez nem a levendulákról szól!
Miután lokalizáltuk a helyet és összepárosítottam azt a Facebook-oldalukon látott képekkel, nehezen emésztettem meg azt, hogy a kilencedik kerület ezen részén mi keresni valója van egy ilyen cuki kis kávézónak? Olyan, mintha a szegedi Csillagba bevágnának egy budai kiskamaszt, mert továbbadta a spanglit. A helyszínen már nem tűnt olyan zordnak a dolog, a környék irodaházait bemérve pedig egyből világossá vált, hogy jó helyen van ez.
Belépve minden kis szütyőben, festményben, polcban, bútorban, de még a padlóban is Dél-Franciaország köszön vissza. Ez a nyugati falusi kopottság, a vintage olyan hangulatot ad, hogy nem körbenézel, hanem leülsz és körbenézel. Két pultos lány, plusz Olga dolgozik éppen az üzletben. Nincsenek konkrét pályák, a lányok a konyhán és a pultban is ugyanúgy dolgoznak. Olga kifejtette, hogy ez azért van, mert szerinte az a legjobb, ha mindenki ért mindenhez. Ezzel tökéletesen egyetértünk.



Étel!
Nagyon durva melegkonyha azért nincs, mégis csak egy kávézóról beszélünk. Olyan gyöngyszemekkel találkozhatunk az étlapon, mint a házi kacsamájpástétom Comté sajttal és házi bagettel, delikátkrém tál ugyancsak bagettel, fügés saláta, és persze a szendvicsek, amiknek a puszta olvasása is megindítja fékezhetetlen nyáltermelést.
Baguette Comté diókrémmel, almával, lilahagymával, Comté sajttal és salimix-szel? Croissant-szendók? Vagy egy jó kissé olaszosabb beütésű focaccia? ( amiről alig tudtuk eldönteni, hogy nézni, vagy enni jobb) Mi sem tökéletesebb egy jó latte mellé. Vagy sült tea mellé. Várjatok, ezt emészteni kell, tudom.



Sült tea! Forró csoki! Pillecukor!
Nem, nem vagytok semmiről lemaradva. A sült tea épp csak betört az országba, és máris roppant népszerű. Gyakorlatilag karamellizált gyümölcsről van szó a saját levében. Ehhez már csak forró vizet kell adni és voilá! Sült tea! Cukorbetegek is fogyaszthatják, ehhez az italhoz nem kell se cukrot, se citromot hozzáadni. Egészséges, friss és még a gyümölcsöt is kieheted a végén.
Megér egy misét a habos kakaó is, amely hatalmas bögrében érkezik, és a habrengetegben apró, színes pillecukrok tespednek. A kopott asztalon, makaronokkal egyszerűen olyan fantasztikusan néz ki, hogy azt hiszed, álmodsz. Biztos találkoztatok már csodásabbnál-csodásabb kávézói képekkel, miközben unottan görgettétek a végtelenségig le a Facebook-hírfolyamotokat. Na, ezeknek a képeknek a megelevenedését éltem át ott, és akkor.

Szerencsés irodisták dolgoznak ott a környéken. Van egy eszményi kávézójuk, ahol parádés szendvicseket párosíthatnak olyan italkölteményekhez, amiket először mindenki lefotóz, majd nem győz vele betelni. Sült teák, elvarázsolt atmoszféra, pillecukor, tetovált pultoslányok... Váó! Ismét gasztrosokkot kaptam. A kávézók eldugott tengerszeme megér akár egy hosszabb tripet is, még a mordori Borároshoz is.




Ha belépnél e csodavilágba, nyomj egy lájkot!