BUDAPEST
A Rovatból

10 budapesti közösségi projekt, ami már idén meg is valósul

Kiderült, mely Budapest Tuning projektek színesítik az idei nyarat, majd valósulnak meg egészen október végéig.

Link másolása

Városélményt nyújtó kulturális programok, művészeti produkciók és kísérleti projektek megvalósítására indított pályázatot 2023-ban is a Főváros. A Budapest Tuning ötletpályázat immár második alkalommal szabadtéri aktivitások, találkozási pontok és közösségi funkciók létrejöttét ösztönzi szerte a városban. A tavaly indított pályázat célja, hogy a kiválasztott projektek új, rendhagyó városhasználati helyzeteket teremtsenek. Most az is kiderült, mely Budapest Tuning projektek színesítik a nyarat, majd valósulnak meg egészen október végéig.

A Budapest Tuning zsűrije és a pályázat kiírója, a Budapest Brand választotta ki azt a tíz projektötletet, melyek a legizgalmasabb, “legközösségibb” módon töltik meg Budapest köztereit 2023. július és október 31. között. A zsűri tagjai: Eke Angéla színművész, bábművész, Somlai-Fischer Ádám, a Prezi társalapítója, építész, Zsendovits Ábel, a Szimpla alapítója, Balogh Samu, a Főpolgármester kabinetfőnöke, várostervező és az idén újonnan csatlakozó László Panna, műsorvezető-riporter.

Az idei 10 nyertes ötlet:

A Kispálya kategóriában pár napos szabadtéri kulturális-közösségi programok valósulnak meg, projektenként legfeljebb bruttó 3.000.000 forintból:

Budapest Átevezés - Óbudáról Újbudára

Az első projekt július 16-án valósul meg a Valyo, Város és a folyó szervezésében. Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából 150 evezős vízi eszközzel halad át a városon a Római parttól a Kopaszi-gátig. A kikötés helyszínén tovább folytatódik az esemény, főzéssel és zenével. A cél az, hogy minél több budapesti tapasztalhassa meg a városi evezés élményét. Szeretnék megmutatni, milyen lehetőségek rejlenek abban, ha Budapesten természetközeli vízpartok vannak, ahol például evezni lehet.

Soharóza pop-up koncertek

A Soharóza pop-up koncertjei lehetőséget teremtenek arra, hogy felfedezzük a főváros kevésbé ismert látványosságait, izgalmas szabadtéri helyszíneit, és eközben egy belső utazás lehetőségét is kínálják. A program központi eleme minden helyszínen a 20 fős Soharóza kísérleti-kórus koncertje, melynek zenei anyaga reflektál arra a helyszínre, ahol éppen megjelenik. Október 20. és 23. között találkozhatunk a koncertekkel.

 

Jazz Jam Maraton

A Jazz Jam Maraton szervezői szeretnék bemutatni, milyen szerethető és emberközeli műfaj az improvizációra épülő élőzene. Az akció nevében található „jam” szó a műfaj egyik legautentikusabb elemére, a Jam Session-ökre utal, mely a műfaj meghatározó jellegzetessége. Augusztus 26-án, a Jászai Mari térnél, a Hollán Ernő utcában egy nyárzáró, kültéri jazzes esten várnak mindenkit.

Hétvégi vendégség

A 19. kerület megmutatja kulturális értékeit, szeptember 16-17-én. A hétvégi vendégség nevű projekt megálmodói egy olyan több helyszínre tervezett programsorozatot képzeltek el, ami felfedi a 19. kerület rejtett kincseit, bevonja és megszólítja a helyi lakosságot, valamint segít ismertté tenni a kerületben rejlő lehetőségeket fővárosszerte. Ezek a helyek: Wekerle telep, Kispesti piac és a Kós Károly tér.

Részvételiségi zerowaste fesztivál a Szeszgyárban

Fenntarthatósági kérdések és közösségi kezdeményezések. A Zerowaste fesztivál egy ikonikus helyszínen, a VIII. kerületi Szeszgyár közösségi parkban biztosít megjelenést civil szervezetek számára, akik elhivatottak a részvételi módszertan és a fenntartható fejlődés mellett. Workshopok, kerekasztal beszélgetések, kísérleti zene és szabad alkotás vár minden érdeklődőt, szeptember 6. és 8. között.

Janikovszky park piknik

A park nevét viselő írónő szellemében tartott közösségi, összművészeti piknikkel az ötletgazdák erre a kissé elrejtett területre szeretnék felhívni a figyelmet, és mindenkit ösztönözni a közös tereink élményszerű, mindennapi használatára, augusztus 20-án. A reggeltől késő estig tartandó piknik művészeti hátországáról az FAQ Színház és meghívott művészei gondoskodnak és esti filmvetítésre is készülhetünk.

Budapest Green Market

Piacozás a fenntarthatóság és a szolidaritás jegyében. A Budapest GREEN Market programjai egyszerre képviselik a közösségi gondolkodás, a fenntarthatóság és a befogadó társadalom üzenetét. Olyan élményekkel várják az érdeklődőket, amelyek segítenek átélni a mindennapi fogyasztásból eredő ökológiai dilemmákat és közelebb hozzák a fogyatékossággal élő emberek kihívásait. A Klauzál téri vásárcsarnok előtt találkozhatunk a Nem Adom Fel Alapítvánnyal, júliustól októberig.

A Nagypályán indulók közösségi aktivitást is magukban foglaló, a városi tereket közvetlenül formáló, kísérleti ötletekkel pályáztak a projektenként bruttó 10.000.000 forintos összegre:

KÜLKÖRÚT

A KÜLKÖRÚT projekt három szervezet munkája, mely eddig ad hoc eseményeket, többlépcsős kutatást és kiállításokat, zenei fesztivált, gasztrotérképet, családos kikapcsolódást kínált a VIII. kerületben. Továbbra is azon dolgoznak helyi civil- és közigazgatási szereplőkkel, hogy Józsefváros sokkal pezsgőbb, átélhetőbb élményeket nyújtson a fővárosiaknak. Július 26-tól október 9-ig a II. János Pál pápa tér, a Teleki tér és a Népszínház utca háromszögben vár mindenkit a Pápa park piknik pont, a Teleki tangó és a Járdafesztivál.

Hengermalom placemaking

Az ötletgazdák egy jelenleg parlagon hagyott területet alakítanak át szabadtéri közösségi hellyé, mely elsősorban civil kezdeményezéseknek ad otthont. A hely kialakítását közösségi tervezés során hozzák létre, melybe számos civil szervezetet, illetve önkéntes helyi lakosokat is bevonnak. A terület felavatását, szintén civilek és helyi lakosok bevonásával valósítják meg különböző családbarát, helyi természeti és kulturális (Budai Hengerhalom) értékekre fokuszáló programok keretében Újbudán.

Nagytétényi ARTtér

Közösségi fesztivál a nagytétényi Duna-parton. A projekt célja, hogy a szervezők a 22. kerületi Dunapart szakaszt megtöltsék élettel, átélhetővé tegyék a folyó közelségét, és hat héten keresztül kulturális eseményeket valósítsanak meg júliustól szeptemberig. Tervezett programok: slam poetry, authenticity event, versfeldolgozások, improvizációs színház, közösségi jamm és hasonló élmények.

A nyertes projektekről és a megvalósítási időpontokról a www.budapesttuning.hu oldal ad mindig aktuális tájékoztatást. / A projektek a Budapest Tuning program keretében, a Budapest Brand nZrt-vel együttműködésben valósulnak meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Kinek éri meg országbérletet és kinek Budapest-bérletet venni? Videó!
Március 1-től új világ jön a bérleteknél azoknak, akik Budapesten és a környékén élnek, vagy a fővárosba utaznak. A videóban elmondjuk, hogy melyik bérlettel melyik utas jár jobban!

Link másolása

Korábban már írtunk róla, hogy március elsejétől az ország- és vármegyebérleteket a budapesti tömegközlekedésben is lehet használni.

Az alábbi TikTok videóban ezt a témát járjuk körül. Kiderül például, mit érdemes majd választani például a diákoknak.

De a kommentekben megválaszolunk ennél speciálisabb kérdéseket is. És amire nem tudjuk a választ, azokat a témákat a BKK-nak továbbítjuk.

@szeretlekmagyarorszag.hu Neked megéri majd a bérletek változtatása? Mi a véleményed? #szeretlekmagyarország #országbérlet #foryou #budapest #budapestbérlet ♬ Beat Relaxante - beatdohostil


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
Kedd estétől fél évre bezár a Nyugati téri McDonald’s
Felújítás miatt. Átalakítják a vendégtér mostani lépcsős elrendezését, és lesz egy különleges ételszállító szalag is.
K. A. - szmo.hu
2024. január 16.


Link másolása

Felújítás miatt mintegy fél évre bezár kedd este a többször is a világ egyik legszebb McDonald’s éttermének választott Nyugati téri Meki. A műemléki épületet különleges belsőépítészeti elemek és természetes alapanyagok használatával építik újjá.

A Nyugati pályaudvarral közös főfalon található épület a vasútállomáshoz hasonlóan historizáló, a neoreneszánsz és a neoromantika keverékével épült. A cég közleményében kiemelte, hogy

ezeket a stíluselemeket az étterem mind a mai napig őrzi, és az átalakítás után is megtartják majd.

A belső kialakítás alapja a McDonald’s RAY-design koncepciója lesz, ami egyedi tükrös üvegfelületekkel, rézburkolatú lámpatestekkel és több speciális, de a dizájnba illő bútorelemmel egészül ki. Minden belsőépítészeti elem valódi, természetes anyagból készül: öntött terrazzo padlót, valamint fa- és rézburkolatokat használnak majd. A belső pillérek díszítő festését restaurátor készíti.

Az átépítés fontos eleme lesz, hogy átalakítják a vendégtér mostani lépcsőzetes elrendezését.

A kiadópult felé jelenleg lefelé tartó lépcső megszűnik, és ezt a födémszakaszt felemelik a bejárati padlószinthez. A vendégek az épület közepén lévő, kétoldalt elhelyezkedő lépcsősoron juthatnak majd fel a galériára és a mezzanine szintre.

Az étterem látványosságának ígérkezik egy ételszállító szalag, ami a hazai Mekik között egyedülálló módon a termékeket a konyha két szintje között fogja továbbítani. A transzporter felmegy egészen a galéria szintre, és egy üvegdobozon keresztül a vendégek is nyomon követhetik a termékek útját. A digitális fejlesztés részeként pedig az étteremben érintőképernyős kioszkok és a hagyományos kasszák is lesznek.

.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Toronyházak a rakparton, felhőkarcolók a Belvárosban – ilyen is lehetett volna Budapest
A Magyar Építészeti Múzeum munkatársai az archívumban igazi elfeledett kincsekre bukkantak, amelyek gyakran sci-fi filmbe illő látképet álmodtak a városnak.

Link másolása

Ma már el sem tudnánk képzelni, milyen lenne a Parlament, ha teljesen másképp nézne ki. Pedig csak egy hajszálon múlt, hogy ne Hauszmann Alajos munkája nyerje a pályázatot. De mi lett volna, ha Budapest építészeti kulcspillanatai másképp alakultak volna?

Lehettek volna toronyházak a Duna-parton, felhőkarcolók a Belvárosban, és egy felfújható ponyva is állhatott volna a Keleti pályaudvar felett.

A Magyar Építészeti Múzeum több százezer darabos gyűjteményében igazi elfeledett kincsekre bukkantak - hangzott el az RTL Fókusz című műsorában.

A Magyar Építészeti Múzeum munkatársai hosszú hónapon át kutatták a több százezer darabos tervgyűjteményüket, és az archívumban igazi elfeledett kincsekre bukkantak, amelyek gyakran sci-fi filmbe illő látképet álmodtak a városnak. A meghökkentő tervek február 11-éig kiállításon láthatók a Vigadóban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Péntektől járatritkítás lehet csúcsidőben a BKK egyes járatain
Hétfői és pénteki járatritkításra készül a BKK a Közlekedő Tömeg szerint. A döntés hátterében a gyérebb utasforgalom állhat.

Link másolása

Január 19-től számos BKK járat ritkábban indul csúcsidőben hétfői és pénteki napokon, tudta meg a hvg.hu. A lap értesüléseit a Közlekedő Tömeg civil szervezet közleményben erősítette meg.

Ebben azt írják, hogy „az intézkedés a megalapozott és észszerű mértéken túlmutató megszorításnak tekinthető”, és azt javasolják az utasoknak, hogy tájékozódjanak a Budapest Go appban járataik indulási idejéről, mert a megállóhelyi menetrendeken ma már csak elnagyolt követési időket jelenít meg a BKK.

A civil szervezet úgy tudja, hogy a döntés hátterében nem a járművek állapota vagy a személyzethiány áll, hanem a Covid óta gyérebb hétfői és pénteki utasforgalom ürügyén rendelték el a változtatást.

Értesüléseik szerint több 12-15 perces vagy afölötti követési idejű járat is a ritkítás áldozatul esett, és így alapfokon veszik el a szolgáltatás megbízhatósága, amikor az utasok ritka és megjegyezhetetlen menetrendekkel találkoznak.

A hvg.hu megkereste az ügyben a BKK-t, de egyelőre nem kaptak választ.

Link másolása
KÖVESS MINKET: