hirdetés

BALATON

Még ma is több vagonnyi arany lehet a Balaton mélyén

Forrás: Tó-retró blog Címkép: andrasgs képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. január 30.


Link másolása

hirdetés
A mosók (aranyászok) sáraranynak nevezik ezt az iszapban fellelhető, igen finom pikkelyformájú előfordulást. A balatoni mintákban 100 kg-onként két szem sárarany volt, melyből 1000 szem kell egy gramm aranyhoz.

Ezt az átlagot kisebb ingadozással minden mintában sikerült kimutatni. Hollósvárit pedig – bányamérnökként - koránt sem lepte meg az eredmény. Pontosan tudta, hogy

a 13. és 16. század közötti időben hazánk adta Európa nemesfém kitermelésének 80 százalékát, ami a világtermelésben is a harmadik helyre volt elegendő, évi 1 tonna arannyal és 10 tonna ezüsttel.

Emellett a már említett geológiai vizsgálatai megerősítették, hogy a Dunántúl jégkorszaki kőrétegeiben mindenütt található arany, melyeket az ezen áthaladó vízfolyások magukkal sodornak. Ezen a módon hordhatta a Zala az aranyat a Balatonba, ahol fokozatosan lerakódott. Persze a 2 szem/ 100 kg meghatározás egy magánember számára nem mond túl sokat, így nézzük meg, hogy mekkora mennyiségről is beszélünk valójában!

hirdetés

Röviden összefoglalva és bányásznyelvet használva erre azt szokták mondani, hogy a homok nyomokban tartalmaz aranyat, mely azonban így is döbbenetes mennyiséget jelent. Hollósvári el is végezte a részletes számításokat, melyekhez a fentebb említett gyakoriságot használta alapnak. Bemelegítésként tudjuk meg, hogy egyetlen gramm aranyhoz 5 vasúti kocsi 50 tonnányi tartalmát kellene végigszitálni. Összességében a Balaton 600 négyzetkilométer területű, amin az öt méteres iszapréteggel és köbméterenként két tonnával számolva a teljes homok 6 milliárd tonna, vagyis 600 millió vagonnyi.

A fenti számítás alapján ebben 120 tonna aranyat lehetne találni!

Mivel a vizsgált mintákban az aranyat alig szennyezte ezüst, így Hollósvári 23 karátosnak becsülte annak tisztaságát. Ez mai árfolyamon kilogrammonként nagyjából 15 millió forintot ér, ami 120 tonna esetében 1800 milliárd forintot tenne ki! Azért ez már egy elég komoly összeg. Csakhogy van itt néhány bökkenő...

Kotróhajóval sem menne... Alsóörs, kotróhajók a kikötőnél 1930 körül. Fortepan/Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum/BAHART Archívum

Méghozzá a sárarany ilyen mértékű feltárásának elképzelhetetlen nehézségei. Nemcsak arról beszélünk, hogy 6 milliárd tonna tömörödött kőzet átvizsgálása valószínűleg többe kerülne, mint 1800 milliárd, hanem a vele kapcsolatos járulékos problémákról is.

Hová lehetne tenni például az átvizsgált anyagot? Elég bután mutatna a tó körül egy ötméteres homokfal. Egyszerűnek tűnik visszahányni a tóba, ám a feltört homok – Hollósvári számításai szerint – olyan mértékben foglalna nagyobb helyet, mint a mostani tömörödött, hogy azzal sivataggá változtatná a tó helyét.

Faramuci helyzet, hogy valószínűleg a tóban annyi arany található, amit ha kihengerelnénk, akkor beboríthatnánk fele a tó teljes felületét, kitermelése mégis kivitelezhetetlen. Azonban így is büszkék lehetünk! Melyik másik ország lakói mondhatják el magukról, hogy nyaranta aranymedencében fürödnek...?

Ha a múlt században imádtál a Balatonnál nyaralni vagy szeretnéd tudni, hogyan nyaraltak a szüleid, neked írták a Tó-retró blogot. Ha pedig szeretnél visszaemlékezni a 70-es és 80-as évekre és vannak fotóid, amiket szívesen megosztanál, csatlakozz a Retró Insta csoporthoz!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BALATON

26 balatoni településen is lesz tűzijáték augusztus 20-án, itt a lista

Többek között Siófokon, Fonyódon, Csopakon és Balatonfüreden is érdemes lesz felnézni az égre péntek este.
Fotó: Kohji Asakawa/Pixabay - szmo.hu
2021. augusztus 18.


Link másolása

hirdetés

Augusztus 20-án jó néhány éve hagyományosan már nemcsak Budapesten, hanem számos más nagyvárosban is tűzijátékkal ünnepli az államalapítást.

Idén Budapest minden eddiginél nagyobb ünnepséggel és tűzijátékkal készül, ugyanakkor Esztergom éppen kedden jelentette be, hogy ott idén is fényfestéssel ünneplik augusztus 20-át.

Bár a múlt évben a koronavírus-járvány miatt csak három balatoni településen lehetett tűzijátékban gyönyörködni,

idén már 26 helyről nézhetünk látványos égi showt - jellemzően rakétákkal, de lesz, ahol fény- vagy lézershow várja az üdülőket.

hirdetés

A Csodálatos Balaton összeszedte, melyik helyről hány órakor lehet megtekinteni a látványosságot:

 • Alsóörs: augusztus 20., 22 óra
 • Badacsony: augusztus 19., 22 óra
 • Balatonakarattya: augusztus 21., 21. óra
 • Balatonalmádi: augusztus 20., 21.15 óra (fényjáték)
 • Balatonberény: augusztus 20., 21.30 óra
 • Balatonboglár: augusztus 21., 22.00 óra
 • Balatonföldvár: augusztus 20., 21.00 óra
 • Balatonfüred: augusztus 20., 22.00 óra
 • Balatonfűzfő: augusztus 20., 22.00 óra (vízjáték és lángshow)
 • Balatonkenese: augusztus 20., 20 óra óra (lézer show)
 • Balatonlelle: augusztus 20., 21.00 óra
 • Balatonszárszó: augusztus 20., 21.15 óra
 • Balatonszemes: augusztus 20., 22.30 óra (vízi-tűzijáték show)
 • Balatonszepezd: augusztus 19., 21.30 óra
 • Balatonvilágos: augusztus 20., 22.00 óra
 • Fonyód: augusztus 20., 22.00 óra
 • Csopak: augusztus 20., 21.30 óra
 • Keszthely: augusztus 20., 21.00 óra
 • Révfülöp: augusztus 20., 21.00 óra
 • Siófok: augusztus 20., 21.00 óra
 • Szigliget: augusztus 20., 21.00 óra
 • Tapolca: augusztus 20., 21.30 óra
 • Tihany: augusztus 20., 21.00 óra
 • Zalakaros: augusztus 20., 22.30 óra
 • Zamárdi: augusztus 20., 21.00 óra
 • Zánka: augusztus 20., 21.30 óra.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BALATON

Mintha egy trópusi tengerpart lenne, olyan Balatonberény a narancsos naplementében

A magyar tenger partját elvarázsolta a természet: tán az afrikai homok a levegőben, vagy az augusztusi napkorong őszre készülő színei festették ilyen meséssé az estét.
Fotók: Harmath Bea - szmo.hu
2021. augusztus 14.


Link másolása

hirdetés

Ezek a képek nem egy egzotikus tengerparton készültek, hanem a Balaton partján, egy nyári estén. A naplemente fényei egészen varázslatos színpompába festették a magyar tengert. Mint egy bronz víz, melyet tűznyalábok vesznek körbe. Pedig lehet, hogy csak az idáig "elutazott" afrikai homok az oka ennek a páratlan látványnak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BALATON

Videó: megbillentette a Balaton vizét a viharos szél

Csütörtökön délben 76 centis volt a vízszintkülönbség Keszthely és Balatonfűzfő között.
Fotó: Időkép - szmo.hu
2021. október 21.


Link másolása

hirdetés

Közeledik a hidegfront – ezt jelzi az is, hogy viharos szél fúj a Dunántúlon. A legerősebb széllökések a 70-80 km/h-t is meghaladják, de néhol már a 90 km/h-t meghaladó lökések is voltak. A viharos szél a Balaton vizét is alaposan felkorbácsolja, sőt meg is billenti azt.

A vízügyi mérések szerint Keszthelynél reggel 7 óra 15 perckor még 62 centis volt a vízállás, ami kora délutánra 47 centire csökkent. Balatonaligánál ugyanezen időszak alatt 99-ről 116 centire változott a vízállás. Az emelkedés a balantonfűzfői mérőponton is egyértelműen megfigyelhető: háromnegyed 8 és 12 között, 4 óra leforgása alatt 20 centit emelkedett a vízszint, 11 óra 45 perckor 123 centis volt a vízállás – írja az Időkép.

Ez azt jelenti, hogy Keszthely és Balatonfűzfő vízállása között ugyanabban az időpontban 76 centi volt a különbség.

Ez jelentős, ám meg sem közelíti a tavaly februárban mért 97, illetve az eddigi legnagyobb, 101 centis kilengést.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
BALATON

Ilyen, mikor a keszthelyi sirályok néhány jó falatért látványos bemutatót tartanak

Párosával, csoportosan, felröppenve, lecsapva... Fenséges produkciót mutatnak be a part mentén eleségre vadászó madarak.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. augusztus 21.


Link másolása

hirdetés

Hosszan lehet csodálni a fenséges sirályok röptét, ahogy egy-egy falat után vetik magukat. Elegánsan, széttárt szárnyakkal lebegnek, majd hirtelen lecsapnak... Aztán összegyűlnek és közös erővel indulnak újra...


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: