hirdetés
pelicans-446864_960_720.jpg

Ausztrália 500 millió dollárt költ a Csendes-óceán megmentésére, ám a környező országok szerint ez nem elég

Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. augusztus 13.


hirdetés

A fórumot Tuvaluban, egy 11 000 fős országban, Fidzsi-szigetektől északra fekvő országban tartották, amelyre súlyos veszélyt jelent a tengerszint emelkedése.

Enele Sopoaga, Tuvalu miniszterelnöke, a fórum előtt beszélt az ausztráliai Guardiannel, és elmondta, hogy aggódik Ausztrália szénpolitikája miatt. Hozzátette: "Ausztráliával most még fennálló jó kapcsolat is megváltozhat, ha népünk jövőjét nem veszik komolyan."

"Az ausztráliai szénfelhasználás egzisztenciális veszélyt jelent a csendes-óceáni szigetekre

- mondta a Fidzsi-szigetek miniszterelnöke. "Teljesen egyértelmű, hogy Ausztrália növekvő kibocsátása, a szénkivitel veszélyezteti a túlélésünket" - tette hozzá.

Claire Anterea, a Kiribati Climate Action Network érdekképviseleti csoport alapítója így fogalmazott:

“Kiribati és a Csendes-óceán, nem a készpénzről szól. Nem pénzt akarunk szerezni, hiszen azzal együtt is bajban leszünk, ha Ausztrália nem hajt végre intézkedéseket a saját országában”

- mondta.

„Ausztráliának többet kell tennie, nemcsak pénzt kell adnia a probléma megoldásához. A pénz nem oldja meg az éghajlatváltozás hatásait" - emelte ki a szakember.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
balaton-burki.jpg

A lerakott térköveket másnap felszedték a 47 millió forintos cserkeszőlői parkolóban

Az ünnepélyes átadás után már bontották is a burkolatot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 19.Cserkeszőlőn ünnepélyes keretek között adtak át egy parkolót kedden.

Az eseményről Boldog István fideszes képviselő közzé is tett egy fotókkal illusztrált bejegyzést Facebookon.

"Újabb értékkel gazdagodott Cserkeszőlő. A most kialakított 56 férőhelyes parkoló az ott élők kényelmét, az iskolába járók biztonságát szolgálja majd!"

- áll a poszt szövegében.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
nyugdij-korrekcio.jpg

Lesz olyan nyugdíjas, aki novemberben akár 168 ezer forintos korrekciót is kaphat

Kilenc olyan nyugdíjas él Magyarországon, akinek havonta kétmilliós a nyugdíja, ők járhatnak a legjobban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 18.Nemrég mi is megírtuk, hogy elemzés jelent meg a Nyugdíjguru.hu portálon arról, mennyi lesz a nyugdíjkorrekció novemberben a különböző nagyságú nyugdíjakra.

A portál azt is elemezte, hogy ezt figyelembe véve mekkora összegre számíthatnak az érintettek jövő januártól.

A nyugdíjemelés mértéke idén 2,7% volt, a január-augusztus közötti infláció pedig 3,4% a KSH adatai szerint. A kettő közötti különbséget veszik alapul a novemberi korrekcióbál. Az éves korrekció a novemberi nyugdíj 0,7%-ának tizenkétszerese, tehát 8,4 százaléka.

A fentiekből következik, hogy a nyugdíjasok a novemberi járandóságukkal együtt egy összegben megkapják az emelési különbözetet (ami a novemberi ellátás 8,4 százaléka).

Az egyösszegű, visszamenőleges korrekciót tehát a 12 hónapra felszorzott különbség alapján számolják ki.

A Nyugdíjguru azt írta, a fentiek alapján

a 135 ezer forintos átlagnyugdíj 139 751 forintra nő, vagyis egész évre vetítve összesen 57 012 forinttal kaphat többet 2020-ban egy átlagos nyugdíjas.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
laurynas-mereckas-1TL8AoEDj_c-unsplash.jpg

Rákkeltő hatóanyag miatt vontak ki gyógyszereket a forgalomból

A vényköteles savlekötő gyógyszerek egy indiai gyártótól származnak. A vizsgálat végéig további készítmények forgalmazását is felfüggesztik.
Címkép: illusztráció (Unsplash) - szmo.hu
2019. szeptember 18.Ranitidin hatóanyagot tartalmazó gyomorsavcsökkentőket vont ki a forgalomból, illetve függesztette fel a forgalmazásukat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), írja az MTI.

A hatóság a honlapján szerdán közzétett - közleménye szerint a svájci gyógyszerhatóságtól érkezett riasztás, mely szerint - a rákkeltőnek tartott - nitrózamint mértek az egyik indiai gyártó által gyártott ranitidin hatóanyagban.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelenleg is vizsgálja a szennyeződés mértékét és esetleges kockázatát, valamint elővigyázatosságból az indiai Saraca Laboratories Limited által gyártott ranitidin hatóanyagú gyógyszerek forgalomból történő kivonását javasolta minden tagállamban.

Így tett az OGYÉI is, a betegek biztonságáért

a Ranitic 150 mg filmtablettát, a Ranitic 300 mg filmtablettát, a Ranitidin 1A Pharma 150 mg filmtablettát és a Ranitidin 1A Pharma 300 mg filmtablettát kivonja a forgalomból.

A készítmények vénykötelesek.

Közölték azt is: további vizsgálatok folynak, hogy ellenőrizzék más hatóanyaggyártó által előállított ranitidin tisztaságát. A gyógyszerek vizsgálatának végéig az OGYÉI további készítmények forgalmazását függeszti fel.

Ezek közé tartozik, a Zantac 150 mg filmtabletta, Zantac 300 mg filmtabletta, a Zantac 25 mg/ml oldatos injekció, az Ulceran 150 mg filmtabletta, Ulceran 300 mg filmtabletta, az Umaren 150 mg filmtabletta és az Umaren 300 mg filmtabletta.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
greta_thunberg-1000x627.jpg

Greta Thunberg beszólt az amerikai politikusoknak: szerinte nem küzdenek eléggé a klímaváltozás ellen

A 16 éves svéd klímaaktivista Washingtonban szólalt fel egy tanácskozáson, ahol őszintén elmondta a véleményét a politikusokkal kapcsolatban.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2019. szeptember 18.Greta Thunberg kimondta azt, amit a klímakatasztrófa miatt sokan csak magukban fogalmaznak meg: látszatintézkedések történnek a világban, és a probléma megoldásán nem dolgoznak elég keményen azok, akiknek a leginkább kellene.

A fiatal svéd aktivista sarkos véleményét kedden fogalmazta meg az amerikai Kongresszus klímakrízissel foglalkozó munkacsoportjának ülésén. A svéd klímatini úgy fogalmazott:

"Önök nem próbálkoznak elég keményen. Sajnálom."

A The Guardian tudósítása szerint a közönség egy része hangosan felnevetett, a többiek pedig tapsviharban törtek ki.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x