hirdetés

ALLERGIASZEZON

Hogyan ismerhető fel az allergia?

Ha még nem vagy benne biztos, hogy tényleg allergiás vagy, vajon hogyan tudod felismerni? Cikkünkben ennek jártunk utána!

Link másolása

hirdetés

Szénanátha? Vagy mégsem? Az allergiás megbetegedésen szenvedők jól tudják, hogy a pollen típusától függetlenül az allergiás reakció lefolyása majdnem mindig ugyanolyan. Ők már nagyjából tudják mi a bevált módszer és mit kell tenniük a tünetek csökkentésére.allergy-1738191_1280

Mi az allergia?

A pollen egy immunológiai láncreakciót indít el a szervezetünkben. A szervezet természetes védekező rendszere működésbe lép, így tulajdonképpen az ártalmatlan virágport is veszélyes anyagként ismeri fel. Ez a hibás programozás nem marad következmények nélkül, mert a virágporral való következő találkozáskor a szervezet a pollent kórokozóként ismeri fel és harcol ellene.

Miközben az allergén az antitestekhez kötődik, bizonyos testi sejtek hisztamint szabadítanak fel. Ezek a hírvivő anyagok átjárhatóvá teszik az érfalakat a folyadékok, a fehérjék és egyes sejtek számára, ezzel duzzanatokat, kivörösödést, viszketést és tüsszögési rohamokat kiváltva. Emellett légszomj, gyomor-bélrendszeri panaszok, migrén, fáradtság, alvászavarok és depresszió is jelentkezhet.

Itt a Nagy Allergia teszt! Felmérést készítünk, segíts te is!

hirdetés

Kíváncsiak vagyunk, hogy milyen jellegű allergiával találkoztál már, illetve hogy te is szenvedsz-e az allergia miatt?

Segíts nekünk, töltsd ki rövid kérdőívünket, amit ITT találsz!

De hogyan ismerhető fel a betegség, ha még nem vagyunk benne biztosak, hogy tényleg allergiásak vagyunk? És egyáltalán, szükséges-e az allergiát kezelni, muszáj rá valamiféle tablettát szedni? Mi történik, ha megpróbálod gyógyszerek nélkül átvészelni ezt az időszakot?

Az allergia diagnózisát allergológus szakorvos tudja a legpontosabban felállítani, de a háziorvosi rendelésen is sok kérdésre választ kaphatsz.

De amíg még csak gyanakszol, hogy a tüneteid alapján allergiád van, addig is létezik egy-két támpont, ami segíthet eligazodni.

Ha tavasszal az alsó és felső légutakban, a szemen és a bőrön tapasztalsz tüneteket, mindenképpen fordulj orvoshoz!

Tavasszal elindul a pollenszezon és ezzel a tünetei is előtörnek. Mivel ilyenkor kifejezetten magas a levegőben található allergének száma, különösen fontos, hogy az is felismerje az allergiás tüneteket, aki korábban nem szenvedett ettől a betegségtől, és tájékozódjon a megelőzés és kezelés módjairól is.

Bizonyára mindenki hallott arról, hogy az allergia a szervezet túlzott immunválasza egy olyan anyagra, amelyre az egészséges, nem allergiás ember teste lényegében nem is reagál. Allergia fennállása esetén a panaszok a környezetben található pollenek, poratkák, penészgomba, háziállatok szőrének (összefoglaló néven ún. allergének) hatására felerősödhetnek.dandelion-321933_1280

A kiváltó okok különbözőek, a tünetek viszont nagyon hasonlóak: tüsszögés, köhögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés, esetleg sípoló légzés, légszomj, zihálás, köhögés. Nem ritka a csalánkiütés, vagy az ekcéma megjelenése sem, gyakoriak az ételallergiák is.

Láthatjuk tehát, hogy a kellemetlen allergia tünetei leggyakrabban az alsó és felső légutakban, a szemen és a bőrön jelennek meg. Ha ezeken a felületeken tapasztalsz tüneteket tavasszal, fordulj mindenképpen háziorvosodhoz!

A szénanátha ellentétben azzal, ahogy sokan gondolják, nem ártalmatlan, hanem krónikus betegség, amit komolyan kell venni! A vírusok vagy baktériumok okozta egyszerű náthával ellentétben az allergiás nátha nem múlik el egyszerűen. Kezelés nélkül, elhúzódhat és idővel allergiás asztma lehet a szövődménye. A szénanátha és az asztma gyakran egy életen át megmaradnak, emiatt fontos a kezelése és felismerése.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ALLERGIASZEZON
A Rovatból
hirdetés

Ezen a térképen ellenőrizheted, mitől tüsszögsz éppen

Pár kattintás után megtudhatod, mi virágzik, mitől könnyezik a szemed, és miért viszket az orrod.

Link másolása

hirdetés

Ha te is szenvedsz ilyentájt tüsszentéstől, szemviszketéstől, náthától anélkül, hogy megfáztál volna, ha úgy érzed, valami irritálja a bőrödet és köhögnöd kell, akkor a pollenekre lehetsz allergiás. A levegőben szálló virágporok és gombaspórák szezonja tavasztól őszig tart.

A pollenek kellemetlen tüneteket okoznak, de ezeket csillapíthatod, és a megfelelő kezeléssel azt is megelőzheted, hogy teljesen elhatalmasodjanak rajtad. A javulás érdekében persze azt is érdemes tudnod, hol és mikor jelennek meg a pollenek a legnagyobb koncentrációban.

Ebben segítenek a pollentérképek.

Használatuk egyszerű és gyors: pár kattintással ellenőrizheted, hogy az adott napon milyen pollenek szállnak a levegőben. Sőt, azt is, mekkora mennyiségben.

Az egyik legnépszerűbb az Időkép pollentérképe, amelyet erre a linkre kattintva láthatsz. Megmutatja, melyek a legszennyezettebb területek – minél sötétebb vörös egy hely, annál nagyobb a pollenkoncentráció. És ha megyeszékhelyeket jelző pöttyökre kattintasz, azt is elolvashatod, hogy abban a városban mely allergén növény virágzása "tombol" éppen.

hirdetés
pollentérkép_időkép

Ha pollenekre lebontva szeretnél információt kapni, akkor használd az ÁNTSZ térképét. Itt a térkép fölött egy legördíthető menüben faj alapján választhatod ki, mire vagy kíváncsi.pollentérkép_antsz

Rendszeresen frissülő pollenjelentést a HáziPatika oldalon is találsz. A legfontosabb pollenekről gyűjtik össze az adatokat, és külön színekkel jelzik, hogy az az allergén mekkora koncentrációban száll körülötted a levegőben.pollenterkep_házipatika

Miért fontos tudni mindezt? Azért, mert már a közepes koncentrációjú pollenszennyezés is kiválthat kellemetlen tüneteket. A magas koncentrációnál pedig, ha valaki nagyon érzékeny ezekre az allergénekre, akár olyan súlyosak lehetnek a tünetek, hogy azonnali orvosi ellátást igényelnek.

Így tudhatod meg, hogy milyen pollenekre vagy allergiás

Ha "szénanáthás" vagy, ne halogasd az allergiavizsgálatot. Az egyik legelterjedtebb az úgynevezett Prick-módszer (Prick-teszt), amely az élelmiszeren kívül, pollenekre, háziporatkára és gombákra való érzékenységet is kimutat.

A Prick-tesztet a háton vagy a kar belső oldalának bőrén alkalmazzák. Az alkohollal megtisztított a bőrfelületen megjelölik azokat a pontokat, ahová az allergéneket és a kontrollanyagot (hisztamint) a bőrbe juttatják. Ezután egy-egy cseppet kapsz különféle allergén anyagokból, amelyeket az orvos a bőrödön apró karcolást ejtve a hámrétegbe juttat.

Félórás várakozás után már láthatóvá válik, hogy mire vagy allergiás: ott a bőröd viszket, kivörösödik, éget, felduzzad, vagy kiütésessé válik.

Egy másik ismert módszer a vérteszt. Kisebb mennyiségű vért vesznek, és a vérben allergénre specifikus ellenanyagok szintjét mérik, vagy a vérben lévő limfociták allergénre adott reakcióját vizsgálják.

A térképeken kívül hasznosak a pollennaptárak is, mert az év hónapjaira lebontva tudhatod meg, mikor számíthatsz az allergénekre. Többek közt az InforMeden találhatsz ilyet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ALLERGIASZEZON
A Rovatból
hirdetés

Tények és tévhitek az allergiáról

Tényleg ki lehet nőni? Gyógyszer nélkül is magától elmúlik? Felnőtt korban már nem alakulhat ki? A válaszokat a cikkben találod.

Link másolása

hirdetés

1. „Az allergiát kinövi az ember”

Természetesen egyes esetekben igaz. Szabó Alexandra dietetikus példaként említi, hogy a kisgyermekkori tejfehérje-allergiát megfelelő diétával ‒ a tehéntej és a belőle készült tejtermékek étrendből történő kiiktatásával ‒ kinőheti valaki. Ám ez nem mindenkire és nem minden allergiára igaz. Ezért kell betartani az életmódbeli változtatásokat és követni a kezelőorvos utasításait.

2. „Felnőtt korban, ha eddig nem voltam, már úgysem leszek allergiás”

Tévhit. A pollenallergia, a rovarcsípésekkel kapcsolatos allergia, az étel-intolerancia vagy a táplálék-érzékenység kialakulhat felnőtt korban is.

3. „Gyógyszer, orrspray nélkül is elmúlik”

hirdetés

Sajnos ez nem így van, kezelés, illetve a tünetek enyhítése nélkül nem szűnnek meg az allergiás panaszok.

4. „Ez nem is igazi egészségügyi probléma, csak divat”

Gyakori tévhit, hogy az allergia nem betegség, csak valami enyhébb probléma. Valójában az allergia az immunrendszer kóros reakciója, amely az allergén anyagok hatására specifikusan jelentkezik, nem várt tünetegyüttest okozva.

Allergia számos formában jelentkezhet. Érzékenység kialakulhat pollenekkel, gombafélékkel, élelmiszerekkel, gyógyszerekkel, tartósítószerekkel vagy éppen a házipor-atka ürülékével szemben. A tünetek is sokfélék lehetnek a csalánkiütéstől az orrfolyáson át egészen a súlyos, életveszélyes reakciókig, mint amilyen a fulladással járó gégeödéma. Ezért az allergiásoknak különös figyelmet kell fordítaniuk az életmódjukra, a lehetséges kockázatokra és a megfelelő kezelési módokra is.fruit-basket-1114060_1280

5. „Elég, ha egészségesen élünk, és akkor magától megszűnik”

Igaz, hogy sokat számít a tudatos, változatos táplálkozás, az allergénektől mentes étrend, az elegendő folyadékbevitel, a friss levegőn való rendszeres testmozgás, a normál testsúly megtartása és az, ha inkább természetes anyagokkal vesszük magunkat körül. De ez legfeljebb a tünetek enyhítésére elegendő és a már kialakult allergiát nem szünteti meg.

6. „Tengerpartra vagy jó messzire kell utaznom, és akkor ott biztosan nem leszek szénanáthás”

Bár a tengerpartokon, homokos, kavicsos területeken jóval alacsonyabb számban fordulnak elő pollenek, ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincsenek is. A fűfélék és a parlagfű pollenjei a világ számos táján megtalálhatók. Így nehezen lehet elkerülni a velük való érintkezést.

Egyúttal fontos megjegyezni, hogy a jól kiválasztott orrspray-k és allergiagyógyszerek viszont enyhítik a szenvedést és megszüntetik a kellemetlen tüneteket.flowers-1384623_1280

7. „Akkor már soha többé nem mehetek virágboltba?”

Gyakori tévhit, hogy ha valaki allergiás valamilyen pollenre, akkor a virágokra is az lesz. Szerencsére ez nincsen így.

8. „Ha nem érzem jól magam egy ételtől, akkor biztos allergiás vagyok rá”

Amikor felmerül az ételallergia gyanúja, először mindenképpen szakorvorvoshoz kell fordulni. Érdemes előtte feltenni és megválaszolni az alábbi kérdéseket:

-Étkezés után milyen gyorsan alakultak ki a tünetek?

-Minden esetben egy bizonyos étel elfogyasztását követően jelentkeztek?

-Körülbelül mekkora mennyiségű allergéngyanús étel elfogyasztása okozott panaszokat?

-Azoknak is okoztak panaszokat az ételek, akikkel együtt étkeztünk?

A kérdésekre adott válaszokat, megfigyeléseket érdemes rendszeresen feljegyezni. Az orvos számára ezek az adatok rengeteg hasznos információt tartalmaznak, hozzájárulnak a kivizsgálás irányának meghatározásához, és segítik a diagnózis felállítását.

"Alapvető jelentőségű információval szolgál az orvos számára a táplálkozási-tüneti napló, amely részletes adatokat tartalmaz a beteg által elfogyasztott ételekről, gyógyszerekről, étrendkiegészítőkről és arról, hogy az étkezést követően kialakult-e valamilyen reakció, ha igen, akkor milyen és milyen időn belül” - hívja fel a figyelmet Szabó Alexandra dietetikus. „A napló segítségével többek között a reakciók jellegének feltérképezése is lehetővé válik.”notebook-254335_1280

Különféle diagnosztikus teszteket is el kell végezni. Például bőrkarcolásos Prick tesztet, amely az élelmiszeren kívül pollenekre, háziporatkára és gombákra is alkalmazható.

Az epicután vagy patch teszt elsősorban a bőrrel érintkező anyagok által kiváltott bőrreakciók vizsgálatát segíti, úgy, hogy a hátra helyezik a vizsgálandó anyagokat és tapaszt tesznek rá.

„Az ételallergia diagnózisa egyértelműen nem állítható fel pozitív bőrteszt vagy vérvizsgálati eredmény alapján, ehhez táplálék provokáció eredménye is szükséges. Ez a vizsgálat szakemberek felügyelete mellett, kórházi körülmények között történik, ugyanis a tünetek teljes biztonsággal előre nem jósolhatóak meg.”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ALLERGIASZEZON
A Rovatból
hirdetés

Allergia vagy megfázás?

Nem mindig könnyű megállapítani, hogy a becsapós tavaszi időjárás vagy a pollenek miatt kell folyton a papír zsebkendő után nyúlnod, pedig a kezelés során sem mindegy, hogy nátháról vagy megfázásról beszélünk. Most ebben segítünk neked.

Link másolása

hirdetés

A szénanátha és a nátha tünetei nagyon hasonlóak, kezelésük azonban teljesen eltérő. Hiszen míg a megfázást vírusok okozzák, addig az allergia oka az immunrendszer túlműködése.

Ilyenkor a szervezet úgy reagál az egyébként ártalmatlan környezeti dolgokra, - mint például a pollen - mintha fertőzés lépett volna fel. A megfázás fertőző is lehet, míg az allergia nem.

Mennyi ideig tartanak a tünetek?

A megfázást a szervezeted maximum 14 nap alatt leküzdi, míg az allergia tünetei akár hetekig, hónapokig eltarthatnak. Így, ha a kezdeti „megfázás” makacsul ragaszkodik hozzád, érdemes allergiára gyanakodni.allergy-18656_1280

Folyik-e az orrod, viszket-e a szemed, köhögsz-e?

hirdetés

Az orrfolyás közös tünete a megfázásnak és az allergiának, de a váladék színe és állaga segíthet eldönteni, melyikről is van szó. Ha allergiás vagy, az vékony, vízszerű váladéktermeléssel jár, míg megfázás esetén ez később megvastagszik és sárgásra színeződik. Emellett, ha a szemed viszket, szinte biztos, hogy allergiáról beszélhetünk, míg a köhögés és a torokfájás a megfázásra jellemzőek.

Van-e lázad?

Ha lázas vagy, akkor bizony a megfázás a bűnös, allergia esetében ugyanis sosem leszel lázas.

Mikor kezdődtek a tünetek?

A megfázás alamuszin és lassan támad, néhány nappal a fertőzést követően. Ezzel szemben az allergia tünetei azonnal jelentkezhetnek, amint az allergénnel érintkezel. Tehát, ha hirtelen, egy virágos mezőn tör rád az orrfújás, tüsszögés, szemviszketés „édes hármasa”, biztos, hogy nem egy otthon felejtett pulcsi okozza a tüneteket.flower-722791_1280

Milyen évszak van?

Megfázni természetesen nyáron is lehet, de leginkább ősszel és a téli hónapokban jellemző. Allergia esetében azonban az időjárástól függően, tavasszal kezdődik a pollenszezon. Ha az orrfújás minden évben ugyanabban az időszakban tér vissza hozzád, akkor nagy valószínűséggel inkább allergiáról van szó. Arról, hogy éppen milyen növény virágzik, a pollentérképeken tájékozódhatsz.

Megvan a válasz! Hogyan kezeljem magam?

Mindkét esetben jellemzően a tüneteket kezelheted. Ha allergiás vagy, az antihisztamin tartalmú készítmények lehetnek segítségedre, míg megfázás esetén a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők enyhítik a panaszaidat. Ezek lehetnek fájdalom- és gyulladáscsökkentő szerek és helyileg alkalmazható készítmények is, mint amilyenek az orrcsepp, orrspray és a torokfertőtlenítő.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ALLERGIASZEZON
A Rovatból
hirdetés

10 dolog, ami növeli az allergia kockázatát

Egészen meglepő, mi mindentől alakulhat ki. Mutatjuk a listát!

Link másolása

hirdetés

A csodaszép tavasz bizony az allergiás szezont is elhozza évről évre. Ha te is szoktál ilyenkor tüsszögni, ha érzékenyebb vagy viszket a szemed, és gyakran tapasztalsz megfázáshoz hasonló tüneteket, akkor ebben bizony te is érintett vagy.

Nem is gondolnád, mi mindentől alakulhat ki allergia! Ráadásul az ezzel foglalkozó szakemberek előrejelzése szerint a következő évtizedekben nemhogy nem csökken, de még emelkedni is fog az allergiától szenvedők száma. Ezért összegyűjtöttük számodra a leggyakoribb okokat és védekezési módokat.new-york-1629872_1280

1. Életmódbeli változások és túl sok vegyszer használata

Világszerte egyre többen költöznek nagyvárosokba. Ezzel önmagában nem lenne gond, ha közben nem szakadnánk el ennyire a természettől, és ha eleget kirándulnánk, gyakrabban lennénk vidéken. A nagyvárosi környezetben ugyanis a szervezetünk kevesebbszer találkozhat pollenekkel, állati szőrökkel, különféle növényekkel, gombaspórákkal stb. Így kevésbé lesz ellenálló ezekkel szemben.

A gyomirtókkal, permetezőszerekkel, műtrágyákkal kezelt zöldségfélék és gyümölcsök, illetve a többféle mesterséges adalékanyaggal, színezékekkel, térfogatnövelő szerekkel dúsított élelmiszerek fogyasztása is kedvez az allergia kialakulásának.

hirdetés

Sajnos a mosás és a takarítás során is túl sok vegyszert használunk, legtöbbször nem az organikus, adalékanyagoktól és illatszerektől mentes mosószereket választjuk. Pedig érdemes kipróbálni a mosódiót, a mosószódát, és amihez csak lehet, olyan régi, bevált, egyszerű tisztítószereket alkalmazni, mint a só, az ecet, a citromlé vagy a szódabikarbóna.

2. A dohányzás – különösen a dohányzó szülők a gyermekek mellett

Akár az anya (vagy kismama) gyújt rá, akár az apa az a kicsiknek egyáltalán nem tesz jót. Azokban a családokban, ahol mindkét szülő, vagy akár csak az egyikük dohányzik, nagyobb eséllyel lesznek allergiásak, asztmásak a gyermekek.boy-1865138_1280

3. Állatok a csecsemő mellett

Ma már nem csak a hörcsögök, a madár, a kutyus vagy a cica népszerű, hanem például a süni, a vadászgörény, a csincsilla és nyuszi is. Csakhogy a háziállatok vizelete, ürüléke kórokozókat hordoz, a szőrük, a tolluk allergiás reakciókat válthat ki.

Az újszülötteknek pedig még nincsen immunrendszerük, csak később alakul ki. A kisbabák szervezete roppant érzékeny; ezért kell őket jobban óvni a melegtől, hidegtől, széltől, növényektől, állatoktól, füsttől, piszoktól és portól. Jobb, ha vártok a gyerkőcök 3-4 éves koráig a kis kedvencekkel, már csak azért is, mert akkor már a kicsik is érettebbek ahhoz, hogy megtanulják, hogyan kell bánni a háziállatokkal.

4. A háziporatkák túlburjánzása

Te is szoktál tüsszögni takarítás közben? Az orrod és a szemed is viszket közben? Valószínűleg allergiás vagy a háziporatka ürülékére. Mi mindenen telepszik meg ez a hívatlan élőlény? A bútorhuzatokon, ágyneműkön, díszpárnákon, tapétákon, szőnyegeken, plüssállatokon, függönyökön és más lakástextileken. Ezért hetente többször takarítsunk, enyhén nedves ruhával töröljünk port, porszívózás után mossunk fel. A plüssöket és a díszpárnák borítását is érdemes időnként mosógépbe tenni.

Viszont ügyelj arra, hogy ne legyen a környezeted túlságosan steril, és a gyermekeidé sem, mivel az is kedvez az allergia kialakulásának. Egy kis egészséges piszok és a játék kint a porban, a fűben, a homokozóban elengedhetetlen.

5. Dohos, nedves, penészes falak

A vizes falú épületek, penészgombák, a vizes falakban lakó élősködők számos egészségügyi problémát okoznak, elsősorban gyermekeknél. De a felnőttek szervezetét is nagyon megterheli. Megfelelő vízszigetelési technológiákkal, jó nyílászárókkal és rendszerese szellőztetéssel ez a kellemetlen, allergiát okozó probléma megszüntethető.bees-2142571_1280

6. Klímaváltozás

Ennek köszönhetően kitolódhat a virágzás, és az egyes allergén pollenek hosszabb ideig, néhány hét helyett hónapokig keserítik az életünket. Védekezni nehéz, de nem lehetetlen. Az orrspray használata mellett jó, ha pollenszűrős porszívóval takarítunk, ha gyakran tisztíttatjuk a klímát a kocsiban és otthon, ha hetente többször mosunk hajat, és ha a pollenszezonban inkább éjszaka és hajnalban takarítunk.

7. Örökletes tényezők

Ha mindkét szülő allergiás, a gyerekek nagy valószínűséggel öröklik az allergiára való hajlamot.

8. A parlagfű terjedése

Itt, Európában nem vagyunk hozzászokva a jelenlétéhez, csak a 19. században került ide Amerikából. Ezért okoz annyi embernél allergiás tüneteket.

A parlagfű általában utak mentén, elhanyagolt területeken és mezőkön, városokban pedig foghíjtelkeken, gondozatlan ipari parkok területén nő. Ha elég meleg az idő, már júliusban virágzik, és kedvező feltételek mellett októberig szórja a pollent. Még virágzás előtt tövestől, gyökerestől el kell távolítani, és el kell égetni, mert ha csak ledobjuk a talajra, képes újra gyökeret ereszteni.

9. Az anyatejjel táplálás hiánya

Az anyatej annyi vitamint és nyomelemet tartalmaz, amely a csecsemő szervezetének napi szükségletét fedezi. Erősíti a lassan kialakuló immunrendszert. A legfontosabb, hogy a tej megindulásakor az első napokban megjelenő előtejet, a kolosztrumot megkapja az újszülött, mivel ebben olyan koncentráltan vannak jelen a nyomelemek, vitaminok, hasznos fehérjék, hogy a védőnők szerint felér a hatása a védőoltáséval. Ha csak tápszert kap egy csecsemő, akkor nagyobb az esély arra, hogy később allergiás legyen.toddler-1963814_1280

10. A nem megfelelő hozzátáplálás csecsemőkorban

Az első néhány hónapokban az a jó, ha csak anyatejet kap a baba. Ezután kezdődik a hozzátáplálás szilárdabb ételekkel, persze csak fokozatosan. Ha túl hamar, négy hónapos kora előtt akarjuk hozzászoktatni a felnőttekéhez hasonló táplálékhoz, az allergiás betegségek kialakulását kockáztatjuk.

Ezért a hozzátáplálásnál a védőnői és gyermekorvosi ajánlásoknak megfelelően az első évben ki kell hagyni a tehéntejet, a tojást, az olajos magvakat, a halat és a tengeri állatokat, a mogyoró- és dióféléket, illetve az epret és a szóját, mivel ezek gyakori allergének. A felsorolt élelmiszereket tartalmazó ételeket is ki kell hagyni a kicsiknek szánt menüből.

A bevezetés is legyen fokozatos: minden egyes élelmiszert egyesével, először apránként, pici adagokban használjunk a babétel elkészítéséhez. Ha egy ételt már megszokott, és nem lett tőle allergiás reakciója, akkor jöhet a következő.

Reméljük, hasznosak voltak számodra ezek az információk!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: