hirdetés
csernobil-sorozat-hbo-2-1000x563.jpg

A Csernobilról már most lehet tudni: az év sorozata

Szegedi Éva - szmo.hu
2019. május 22.


hirdetés

Azt, hogy az HBO milyen jó a megtörtént eset alapján készített minisorozatban, az a Mutassatok egy hőst! című szériából már kiderült. De a Csernobil még ennél is jobb. Egyik ereje nyilvánvalóan abban rejlik, hogy tisztában vagyunk vele: ez a sok szörnyűség megtörtént, így történt, ezrek haltak meg azért, hogy mi élhessünk, és további ezrek haltak meg és betegedtek meg a sugárzás következményei miatt.

A Csernobil további erőssége, hogy a készítői elképesztően élethű módon rekonstruálták környezetet. A színek, a ruhák, a frizurák, a berendezési tárgyak, a kórházi éjjeliszekrény, a padlón a linóleum, a pripjatyi játszótér, a panelrengeteg, a lehangoló szálloda, és az utolsó vizespohár is olyan, mint amilyen 1986-ban volt. A baleset utáni mentésről szóló jeleneteket a korabeli fotók, felvételek, híradós anyagok stb. alapján forgatták le – még a színviláguk is hasonló.

VIDEÓ: A Csernobil egyik előzetese

Iszonyúan erőssé válik a kis, külön-külön kísért emberi drámáktól is. A három, legendássá vált csernobili búvár akciója azért, hogy önfeláldozásukkal már ne csak a hazájukat, hanem fél Európát megvédjék a még nagyobb tragédiától. Vagy Vaszilij és Ludmilla Ignatyenko története: Vaszilijt egy szál ingben küldték tüzet oltani Csernobilban, halálos sugárdózist kapott, ami gyakorlatilag néhány nap alatt végzett vele. Várandós felesége Ludmilla pedig letagadta, hogy babát vár, hogy bemehessen a férfihoz a kórházba, és mellette lehessen.

Vagy ott van az az amúgy fiktív karakter, Uljana Komjuk versenyfutása az idővel:

először azért, hogy a még nagyobb tragédiára figyelmeztessen, majd azért, hogy az erőmű kórházban haldokló dolgozóival még beszélhessen, és rekonstruálhassa, mi és hogyan történt valójában, milyen lépések vezethettek a katasztrófához. És mindezt azért, hogy lehetőleg soha többé ne fordulhasson még egyszer elő ugyanez.

Kiválóak a párbeszédek, a színészek – az egyik kedvencem a Valerij Legaszovot alakító Jared Harris. De pontosan ugyanolyan remek alakítást nyújt Stellan Skarsgård, aki Borisz Scserbina minisztert játssza, vagy Jessie Buckley Ludmilla, illetve Emily Watson a tudósnő, Komjuk szerepében.

1986. április 25-ről 26 virradó éjjel történt a világ egyik legsúlyosabb nukleáris balesete.

Egy kísérlet miatt lecsökkentették volna a reaktor teljesítményét, majd leállították volna. A kísérletet késleltette a teherelosztó kérése, ami miatt a reaktor fél napig alacsony teljesítményen üzemelt. Ez instabil állapotba juttatta a reaktort.

Az operátorok ezután számos biztonsági berendezést kiiktatva próbálták előkészíteni a blokkot a kísérletre, ami az instabil reaktorban megszaladáshoz, vagyis a láncreakció ellenőrizetlen felgyorsulásához vezetett. Emiatt hatalmas energiamennyiség szabadult fel a reaktorban, gőzrobbanás történt, tönkretéve az üzemanyagot és a hűtőcsatornákat, hatalmas mennyiségű vízgőzt, hidrogént és metánt termelve.

A gázok berobbanása után a moderátorként alkalmazott grafit meggyulladt, ez pedig a magasabb légkörbe juttatta az atomerőműből kiszabaduló radioaktív anyagokat.

A csernobili baleset idején ezrek dolgoztak a totális katasztrófa elhárításán, közöttük az úgynevezett likvidátorok és a Szovjetunió legjobb tudósai. Az ő történetüket dolgozta fel az HBO sorozata.

Az 5 részes sorozat első három epizódját az HBO Go-n már láthatod.

Számomra azért nem tűnnek hatásvadásznak az olyan jelenetek, amikor lassított felvételen száll az életveszélyes pernye, mert tudom, hogy a sorozatot a világ minden táján nézik, olyanok is, akiknek nem a szomszédságában történt az atomkatasztrófa, akiknek nincsenek saját emlékeik róla, vagy akiknek a szülei nem meséltek erről gyermekkorukban. Ők - többek közt dél-amerikai vagy éppen ausztrál nézők - mint az a külföldi oldalakon a hozzászólásaikból kiderül, most döbbennek meg, most fagynak le tőle, és most vonnak párhuzamot a fukusimai balesettel.

A Csernobil című sorozatból nem csak azt tudhatod meg, hogyan fordulhatott elő a baleset. A is világosan kiderül, milyen diktatúrában élni, milyen, ha középszerű vagy egyenesen alkalmatlan emberek felelősséggel járó pozíciókat töltenek be, és milyen, ha dilettánsokra bíznak fontos területeket. Az is, milyen következményekkel jár, ha még az újabb tragédiák megelőzésén dolgozók munkáját is hátráltatja a hírszerzés, ha a sajtó nem szabad, és nem kapod meg azokat az információkat, amelyek az életedet vagy az életed minőségét befolyásolják és amelyek birtokában (elvileg) szabadon dönthetsz.

Milyen az, amikor a halvány esélyét sem kapod meg annak, hogy a saját életedről te magad dönthess.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
harry-potter.jpg

Újra összeálltak a Harry Potter szereplői egy különleges apropóból

Bizony, az egykori gyereksztárok felett is eljárt az idő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.Az egykori szereplőgárda egy jelentős szeletét az orlandói Universal stúdió Harry Potter ihlette parkjának legújabb attrakciója csődítette össze.

A legfrissebb látványosság egy olyan hullámvasút, mely építésénél Hagrid motorja szolgált múzsául.

Az ünnepélyes és nem kevésbé látványos megnyitóra kedden került sor.

A The Wizarding World of Harry Potter parkban díszvendégei pedig nem mások voltak, mint a Ront alakító Rupert Grint, a Malfoyt megformáló Tom Felton, a Luna szerepébe bújt Evanna Lynch, a Flitwick professzorként fejünkbe vésődő Warwick Davis és a vörös ikrek, James és Oliver Phelps.

A mai naptól a nagyközönség előtt is megnyíló Tiltott Rengeteg és az új hullámvasút bejáratánál várták az első meglepett látogatókat, valószínűleg felejthetetlen emlékeket okozva ezzel nekik.

Rupert és Tom stílszerűen Arthur Weasley repülő autójával érkezett, míg James és Oliver Hagrid motorján robogott be.

Ha kíváncsi vagy az új csoportképre és a hullámvasútra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
2.jpg

Három egyforma idegen: véletlenül találtak egymásra a csecsemőként szétválasztott hármasikrek

De ez még csak szürreális történetük kezdete volt. Kiderült ugyanis, hogy egy titkos ikerkutatásban vettek részt, tudtukon kívül.
Szajki-Vörös Adél - szmo.hu
2019. június 13.Készülj fel rá, hogy ettől a sztoritól teljesen el fogod dobni az agyad. És nemcsak a története őrjítően izgalmas ennek a Sundance-díjas dokumentumfilmnek, hanem a kérdésfeltevése is provokatív. Amerikában sokan emlékezhetnek erre az esetre, mi itt, Európában most találkozunk a hármasikrek történetével, ami jóval túlmutat önmagán.

Tim Wardle dokumentumfilmje onnan indít, ahonnan a szereplők számára is fordul a kocka. 1980-ban egy fiatal srác, a 19 éves Bobby Shafran megérkezik a Sullivan Főiskolára, ahol boldog arccal köszönti mindenki a kampuszon, akibe csak belebotlik: a lányok szájon csókolják, a fiúk haverként üdvözlik. Egy gond van csak ezzel: életében először jár ott, és egyiküket sem ismeri.

Bobby gyorsan a kezébe veszi a sorsát, egy másodpercet sem fecsérel el: miután kiderül, hogy egy bizonyos Eddie tökugyanúgy néz ki, mint ő, őt is örökbe fogadták, ráadásul ugyanazon a napon születtek, a srác haverjával együtt autóba pattan és addig autóznak Long Islandre, amíg meg nem érkeznek Eddie Gallandhoz. Aztán ott állnak ők ketten egymással szemben a long islandi lakás földszintjén, ugyanolyan arcvonásokkal, gesztusokkal, kezekkel, és génállománnyal.

Hihetetlen? Még hihetetlenebb, ami ezután jön. Lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
men-in-black-foto.jpg

Bukott a Men in Black a mozikban, de nem érdekli a nézőket Samuel L. Jackson új filmje sem

A Tessa Thompson és Chris Hemsworth főszereplésével forgatott új filmtől ugyan nem várták azt, hogy ugyanolyan magasságba röpítse a jegyeladásokat, mint a Will Smithszel és Tommy Lee Jonesszal forgatott előző mozik, de még így is alulteljesített.
MTI - szmo.hu
2019. június 17.Elmaradt a várakozásoktól a legendás Sötét zsaruk filmek újabb részének fogadtatása, A Men in Black - Sötét zsaruk a Föld körül című amerikai akció-vígjátékra csupán 28,5 millió dollárért váltottak jegyek az észak-amerikai mozikban bemutatója hétvégéjén.

Ez nagyjából fele annak, amit a sorozat korábbi részei hoztak bemutató-hétvégén a Variety című filmes honlap szerint.

A Tessa Thompson és Chris Hemsworth főszereplésével forgatott új filmtől ugyan nem várták azt, hogy ugyanolyan magasságba röpítse a jegyeladásokat, mint a Will Smithszel és Tommy Lee Jonesszal forgatott előző mozik, de elemzők úgy becsülték, hogy 30 millió dollár fölött fog nyitni Észak-Amerikában.

Készítői most abban remélik, hogy a nemzetközi piacokon sikeres lesz a Sony társfinanszírozásában 110 millió dolláros költségvetésből készült film.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
67eb352f3212112b7534aa901fc4bb43.jpeg

Megtalálták Frida Kahlo eddig ismert egyetlen hangfelvételét Mexikóban

Eddig csak összetéveszthetetlen arcát ismertük Frida Kahlónak. Most megismerhetjük a szerencsétlen sorsú mexikói festőbálvány hangját is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.A mexikói nemzeti hangkönyvtárban megtaláltak egy felvételt, amelyen minden valószínűség szerint szerint maga Frida olvassa fel férjéről, Diegó Riveráról írt esszéjét az El Bachiller című rádióműsor számára. A felvételt 1955-ben, egy évvel a művésznő halála után sugározták.

Az esszé Rivera művészi pályájának 50. évfordulójára rendezett kiállítás katalógusában jelent meg 1949-ben.

„Hatalmas, óriási gyermek, akinek barátságos arca és szomorú tekintete van” – mondja férjéről Frida, aki hosszasan elmélkedik Rivera sötét, rendkívül intelligens szemeiről, amelyek olyan távol állnak egymástól, hogy a szokásosnak sokkal szélesebb horizontot képesek befogni, „mintha eleve egy nagy tereket és tömegeket festő számára teremtették volna őket.”

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x