hirdetés
csernobil-sorozat-hbo-2-1000x563.jpg

A Csernobilról már most lehet tudni: az év sorozata

Szegedi Éva - szmo.hu
2019. május 22.


hirdetés

Azt, hogy az HBO milyen jó a megtörtént eset alapján készített minisorozatban, az a Mutassatok egy hőst! című szériából már kiderült. De a Csernobil még ennél is jobb. Egyik ereje nyilvánvalóan abban rejlik, hogy tisztában vagyunk vele: ez a sok szörnyűség megtörtént, így történt, ezrek haltak meg azért, hogy mi élhessünk, és további ezrek haltak meg és betegedtek meg a sugárzás következményei miatt.

A Csernobil további erőssége, hogy a készítői elképesztően élethű módon rekonstruálták környezetet. A színek, a ruhák, a frizurák, a berendezési tárgyak, a kórházi éjjeliszekrény, a padlón a linóleum, a pripjatyi játszótér, a panelrengeteg, a lehangoló szálloda, és az utolsó vizespohár is olyan, mint amilyen 1986-ban volt. A baleset utáni mentésről szóló jeleneteket a korabeli fotók, felvételek, híradós anyagok stb. alapján forgatták le – még a színviláguk is hasonló.

VIDEÓ: A Csernobil egyik előzetese

Iszonyúan erőssé válik a kis, külön-külön kísért emberi drámáktól is. A három, legendássá vált csernobili búvár akciója azért, hogy önfeláldozásukkal már ne csak a hazájukat, hanem fél Európát megvédjék a még nagyobb tragédiától. Vagy Vaszilij és Ludmilla Ignatyenko története: Vaszilijt egy szál ingben küldték tüzet oltani Csernobilban, halálos sugárdózist kapott, ami gyakorlatilag néhány nap alatt végzett vele. Várandós felesége Ludmilla pedig letagadta, hogy babát vár, hogy bemehessen a férfihoz a kórházba, és mellette lehessen.

Vagy ott van az az amúgy fiktív karakter, Uljana Komjuk versenyfutása az idővel:

először azért, hogy a még nagyobb tragédiára figyelmeztessen, majd azért, hogy az erőmű kórházban haldokló dolgozóival még beszélhessen, és rekonstruálhassa, mi és hogyan történt valójában, milyen lépések vezethettek a katasztrófához. És mindezt azért, hogy lehetőleg soha többé ne fordulhasson még egyszer elő ugyanez.

Kiválóak a párbeszédek, a színészek – az egyik kedvencem a Valerij Legaszovot alakító Jared Harris. De pontosan ugyanolyan remek alakítást nyújt Stellan Skarsgård, aki Borisz Scserbina minisztert játssza, vagy Jessie Buckley Ludmilla, illetve Emily Watson a tudósnő, Komjuk szerepében.

1986. április 25-ről 26 virradó éjjel történt a világ egyik legsúlyosabb nukleáris balesete.

Egy kísérlet miatt lecsökkentették volna a reaktor teljesítményét, majd leállították volna. A kísérletet késleltette a teherelosztó kérése, ami miatt a reaktor fél napig alacsony teljesítményen üzemelt. Ez instabil állapotba juttatta a reaktort.

Az operátorok ezután számos biztonsági berendezést kiiktatva próbálták előkészíteni a blokkot a kísérletre, ami az instabil reaktorban megszaladáshoz, vagyis a láncreakció ellenőrizetlen felgyorsulásához vezetett. Emiatt hatalmas energiamennyiség szabadult fel a reaktorban, gőzrobbanás történt, tönkretéve az üzemanyagot és a hűtőcsatornákat, hatalmas mennyiségű vízgőzt, hidrogént és metánt termelve.

A gázok berobbanása után a moderátorként alkalmazott grafit meggyulladt, ez pedig a magasabb légkörbe juttatta az atomerőműből kiszabaduló radioaktív anyagokat.

A csernobili baleset idején ezrek dolgoztak a totális katasztrófa elhárításán, közöttük az úgynevezett likvidátorok és a Szovjetunió legjobb tudósai. Az ő történetüket dolgozta fel az HBO sorozata.

Az 5 részes sorozat első három epizódját az HBO Go-n már láthatod.

Számomra azért nem tűnnek hatásvadásznak az olyan jelenetek, amikor lassított felvételen száll az életveszélyes pernye, mert tudom, hogy a sorozatot a világ minden táján nézik, olyanok is, akiknek nem a szomszédságában történt az atomkatasztrófa, akiknek nincsenek saját emlékeik róla, vagy akiknek a szülei nem meséltek erről gyermekkorukban. Ők - többek közt dél-amerikai vagy éppen ausztrál nézők - mint az a külföldi oldalakon a hozzászólásaikból kiderül, most döbbennek meg, most fagynak le tőle, és most vonnak párhuzamot a fukusimai balesettel.

A Csernobil című sorozatból nem csak azt tudhatod meg, hogyan fordulhatott elő a baleset. A is világosan kiderül, milyen diktatúrában élni, milyen, ha középszerű vagy egyenesen alkalmatlan emberek felelősséggel járó pozíciókat töltenek be, és milyen, ha dilettánsokra bíznak fontos területeket. Az is, milyen következményekkel jár, ha még az újabb tragédiák megelőzésén dolgozók munkáját is hátráltatja a hírszerzés, ha a sajtó nem szabad, és nem kapod meg azokat az információkat, amelyek az életedet vagy az életed minőségét befolyásolják és amelyek birtokában (elvileg) szabadon dönthetsz.

Milyen az, amikor a halvány esélyét sem kapod meg annak, hogy a saját életedről te magad dönthess.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
antrum.jpg

56 embert ölt meg Budapesten a világ leghalálosabb horrorfilmje - vagy mégsem?

Az Antrum besorolása szerint mockumentary, vagyis áldokumentumfilm.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 15.


hirdetés

Hosszú évtizedek hányattatása után Japánban mutatják be először a "a világ leghalálosabb filmjét", írja a Daily Star. Az Antrumot 1979-ben forgatták, de még nem akadt olyan mozi, ami műsorra tűzte volna - eddig. A horror ugyanis megöli a saját nézőit: az eddigi, többnyire zárt körű vetítések alatt 86 ember halt bele a félelembe a film nézése közben, a legtöbben éppen Budapesten, ahol egy 1988-as filmfesztiválon kigyulladt a terem, és 56-an lelték halálukat a lángoló épületben.

A kérdés csak az, hogy ezek után kinek van bátorsága beülni az Antrumra, amit végül úgy tűnik, hogy világszerte bemutatnak?

Valószínűleg mindenkinek, ha eláruljuk, hogy a film valójában egy mockumentary, vagyis áldokumentumfilm, és sem a budapesti, sem a többi halállal végződő vetítésről szóló hírek nem igazak, csupán a film körüli kamumítosz kialakulásának célját szolgálják.

Aki látta az Ideglelés (Blair Witch Project) című filmet, annak nem idegen a valósághűen ábrázolt dokuhorror, az Antrum: The Deadliest Movie Ever Made (magyarul: Antrum: A leghalálosabb film, ami valaha készült) pedig ennek egy újabb képviselője.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
alarcos-enekes-1.jpg

Többen nézték az Álarcos énekest vasárnap, mint a Nicsak, ki vagyok?-ot

Az RTL Klub műsorát 420 ezren nézték a 18-49 évesek körében, míg a TV2 hasonló produkcióját 315 ezren.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 17.


hirdetés

Az RTL Klub műsorát többen nézték, mint a TV2 hasonló alapötletből készülő showműsorát, a Nicsak, ki vagyok?-ot - számolt be a 24.hu. Az RTL Klub maszkos műsora már a második adásánál tartott február 16án, míg a TV2 műsora ekkor startolt.

A két műsor a vasárnap esti műsorsávban fut, egymás ellen indította a két rivális csatorna. A kommentelők is azonnal elkezdték egymáshoz hasonlítani a két műsort, de az Álarcos énekes egyik nyomozója, Sebestyén Balázs is beszállt. Igaz, ő cikizős fotóval poénkodott a Facebookon, amin a két műsor polip jelmezeit hasonlította össze.

A 24.hu most nézettség alapján hasonlította össze a két műsort.

Az Álarcos énekes a kereskedelmileg fontos célcsoportban, a 18-49 évesek között 23,5 % közönségarányt hozott, míg a Nicsak, ki vagyok? abban az idősávban, amikor együtt futott a két műsor, 14,9 %-os közönségaránnyal került adásba.

hirdetés

Az RTL Klub műsorát 420 ezren nézték a 18-49 évesek körében, ez valamennyivel kevesebb, mint az első adás nézettsége. A Nicsak, ki vagyok?-ra pedig 315 ezren voltak kíváncsiak.

A számok a teljes lakosságot nézve: 1.070 000 illetve 855 ezer. A lap szerint a számokból az látszik, hogy a TV2 új műsora el tudott vinni nézőket az RTL Klubtól, de nem nézték annyival többen a Nicsak, ki vagyok?-ot, hogy azzal veszélyeztették volna az Álarcos énekes fölényét.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
705183.w.jpg

Majka hamarosan női ruhát ölt - megnéztük a Nicsak, ki vagyok első adását

A TV2 álarcos celeb showja kevésbé frusztráló, mint az Álarcos énekes, de utóbbiban jobbak a jelmezek - Kajdi Csaba viszont bevált, mint zsűritag.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. február 17.


hirdetés

Kíváncsi lennék, más országokban is jellemző, hogy a konkurens csatornák rendre egy azon időben jelentkeznek egyforma műsorokkal, vagy ez magyar sajátosság. Big Brother/Való világ, Megasztár/X-Faktor, és még sorolhatnánk a példákat.

Ezúttal a maszkos éneklős celebshow formátummal történt ugyanez.

Alig, hogy az RTL klub bejelentette a koreai eredetű Álarcos énekes elindulását, a TV2 előállt a Nicsak ki vagyok? – A rejtélyek színpada című műsorral, amely a román fejlesztésű Mysteries In The Spotlight licencén alapul.

A lényege azonban ugyanaz: amerikai futballmeccsek kabalafiguráit idéző jelmezekbe bújt hírességek énekelnek, és ki kell találni, ki rejtőzik a maszk mögött.

A szabályok persze azért különböznek:

hirdetés

Az RTL-en felvételről megy a műsor, egy „nyomozóknak” nevezett zsűri találgat, és a stúdió közönsége szavaz arról, a 6 versenyző közül végül ki vegye le a maszkját.

A Nicsak, ki vagyokban két csapat verseng. Az egyikben Kajdi Csaba „Cyla” divat-atyaúristen, Ábel Anita és Ganxta Zolee foglalt helyet.

Döglégy alighanem maga is érzi, hogy a celebshow annyira nem illik a gengszter imázshoz, végig rendkívül feszengett a celebmiliőben.

A legnagyobb poén, amit ki bírt préselni magából, hogy Demjén Ferenc nevét elrontva azt mondta, „Demjén Rózsef”, illetve vagy háromszor elsütötte a „Rákérdezhetek? Ki az?” poént. Igaz, volt a stúdióban ülő kollégák között, akinek új volt ez a már harminc éve is ezerévesnek számító vicc.

Ábel Anita a magyar showműsorok biztonsági tartaléka: nem hallunk tőle egetverő sziporkákat, de megbízhatóan tud hozni egy szintet, és amíg él, ő lesz Julcsi a szomszédokból.

Ki ne lenne büszke, ha a szomszéd lányát látja a tévében – még akkor is, ha csak virtuális szomszédról van szó?

Kajdi Csaba abszolút jól működik, mint zsűritag, szórakoztató beszólásai vannak, viszont az első perctől kialakult körülötte a nemi identitásával kapcsolatos viccelődés. Lehet rajta vitázni, hogy ez mennyire ízléses és/vagy szép dolog, mindenesetre, ő magát úgy tűnik, nem zavarja, sőt beleáll, finoman még flörtölt is Majkával.

Mindenesetre ügyes húzás a szerepeltetése a TV2-től, így ha a hírműsoraikban gyakran felmerülő elfogadhatatlan, uszító tartalmak miatt kritika éri őket, nyugodtan mondhatják: Miről beszéltek? Hiszen még a showműsorunkban is szerepel egy meleg zsűritag!

A másik csapat tagjai Judy és Majka és Hajós András.

Utóbbi úgy látszik, rendezte viszonyát és lelkiismeretét a TV2-vel kapcsolatban.

A műsorvezető Tilla, aki az első Big Brother ugyanazt az egyenletes teljesítményt nyújtja, alighanem ő a csatorna legrégebbi arca, aki kitart, bármerről is fúj a médiaszél. Kis képzavarral úgy is mondhatnánk, hogy ő a TV2 Sopronja.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
banksy-bristol-falfestmeny-vandalok.jpg

Már össze is fújkálták Banksy Valentin-napi falfestményét

Nem tartott sokáig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 15.


hirdetés

Valentin-napra új munkával jelentkezett Banksy, a titokzatos művész (vagy a név mögött rejtőző csoport/entitás).

Bristolban az egyik falra festett egy "virágszirmokat" csúzlizó kislányt, és a falon növekvő növény mintázata olyan, mintha a vér fröccsenne szét.

VIDEÓ: Az alkotásról

A Barton Hill negyedben álló ház tulajdonosának lánya, Kelly Woodruff azt mondta a BBC-nek, hogy mivel Valentin-nap van, különösen örülnek az alkotásnak, amit igyekeznek jó állapotban megőrizni. A bristoli városi tanács javaslatára fel is vették a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!