hirdetés
1-45.jpg

Zero waste: 8 ingyen pogácsát kínált egy lány egy Facebook-csoportban, kommentáradat ömlött rá

Szajki-Vörös Adél: fotók: Facebook, Pixabay, Instagram, Giphy - szmo.hu
2019. május 14.


hirdetés

Sok hűhó semmiért? Szerencsére sokan nem így gondolták. "Ahha...ha pékség ajánlja fel, akkor milyen jó fej. Ha magánember, akkor megaláz. Miért? Szerintem jófejség, h nem kidobja...sajnos van, akinek ez is ajándék" - írta egy kommentelő. "Igenis sokaknak jól jön - írta egy másik. - Nagyon jó ötlet felajánlani a megmaradt pékárut, sokan kidobják az ételt, miközben igen, még Győr környékén is sok a mélyszegény család. De ha továbbmegyünk, vannak települések, ahol egy kg lisztért, sóért már óriási köszönetet mondanak. Pazarlás, gyűlölködés helyett inkább mindig gondoljuk meg, feleslegesen megmaradt ételeinket, ruháinkat, használt cipőinket hova tudnánk eljuttatni."

Sokan megdicsérték a nemes gesztust, s volt, aki konkrét ötletet is megosztott az újrahasznosításra. "Én még a száraz kenyérhéjat se dobom ki. Szépen levegősen megszárítom, becsülete lesz még annak. Mivel már nem vidéken lakom, mint régebben, a kerületi csoportunkban kerestem rá olyat, akihez rendszeresen el tudom vinni. Igaz, dolgom van vele, mert a vasút túloldalán és nem is gyalog közel lakik a bácsi, de legalább nyugodt vagyok, hogy nem szemétbe megy az ételmaradék, hanem a tyúkocskái begyébe... Be se szoktam csöngetni, csak a kerítés melletti kampóra akasztom a csomagocskát, és már egyenes is a lelki békém. :) Nagyon helyes kezdeményezés, hogy ami számunkra felesleges, annak keressünk örvendő gazdát."

A hulladék nélküli lét egyelőre sokak számára elképzelhetetlen, ezért is nem értették vagy helytelenítették annyian az eredeti posztot. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a Facebook-csoport moderátorai is azonnal kapcsoltak, s nem hagytak helyet a negatív kommenteknek, sőt, az étel kidobását ellenzők tábora végül nagy fölénnyel "győzött" a kommentáradatban. Mindenesetre mindenképp volt értelme ennek a megmaradt nyolc pogácsának, mert a helyzet párbeszédet indított a háztartási hulladélmentesség témájáról.

Az Ingyen elvihető-csoportoknak egyébként számos előnye van. A rászorulóknak segítség, akárcsak az otthon lomtalanítóknak, ráadásul mivel az adott tárgy/termék újrafelhasználásra kerül, remélhetőleg jó ideig még nem végzi hulladékként, ezzel is kevésbé terhelve a környezetet. Nemcsak felajánlani, de kérni is lehet: sokszor így talál egymásra a kereslet és a kínálat, vagyis ami nekem már nem kell, jó lehet másnak. "Pénzt még mindig itt nem kérünk(hiába rakod ki a bankszámlaszámodat) nincs még mindig az "én összegyűjtöm és szétosztom"posztok beengedve, felesleges hivatkozni karácsonyra elvileg mindenkinek lesz, csak írd le mi lenne a kérés." - olvasható ennek a konkrét csoportnak a szabályzatában.

S hogy mik találhatók egy ilyen csoportban? Nemrég például egy áttért muszlim család ajánlott fel a böjti időszakra három élelmiszercsomagot, ami tejet, csokoládét, lisztet és rizst tartalmazott. Van, aki kutyát ajánl fel, van, aki kanapét, matracot, de találhatunk kinőtt gyerekcipőket, dohányzóasztalt és babakocsit is - sőt, tankönyveket is. Költözés miatt többen is megszabadulnának feleslegessé vált tűzhelyüktől, vagy használt háztartási gépeiktől. Sok a kérés is.

Felmerülhet a kérdés, mit tehetünk mi a hulladékmentességért a konyhánkban? Ez például egy nagyszerű szemléltető videó, melyben Alicia Silverstone színésznő, a Spinédzserek című film egykori sztárja magyarázza el környezetbarát tárolási-háztartási módszereit. A sztár például nem szégyelli kimérve vásárolni és üvegekben tárolni a gabonaféléket és a magvakat, és eldobható papírtörlőt sem látott még a konyhája. Ehelyett textil törlőkendőket-konyharuhákat használ.

És mi a helyzet a konyhai hulladékkal? Attól függ, mit tekintünk annak. A pogácsát elajándékozni szándékozó posztoló is bevallotta, nem szívesen dob ki ételt. Blogok és szakácskönyvek íródnak ma már az ételmaradékok újrahasznosításáról, hiszen ami megmaradt, de még teljesen fogyasztható, azt nem kell, hogy hulladéknak tekintsük - csak maradéknak. Van, aki a balkonján-erkélyén komposztál - a komposztálóba kerülnek például a zöldség-gyümölcs héjak, azaz a lebomló növényi részek -, és nem feltétlenül kell az almát sem műanyag zacsiba kérni a zöldségesnél. Piacra is érdemes a saját dobozainkkal menni, így a nyers húst, babot, savanyú káposztát és társait jobban is tárolhatjuk a hűtőnkben, ha abban visszük haza, és nem használunk el felesleges műanyag zacskókat. Ha már a konyhánkban sikerül valamennyire redukálni a hulladékmennyiséget, sokat tettünk a környezetért, hiszen a háztartási hulladék nagy része a főzés-evés során termelődik.

A posztoló egyébként jelezte egyik hozzászólásában, hogy nem volt alkalma ételdobozt keresni. Hogy ez micsoda? Az ország számos pontján találhatók ilyen ételelhelyező egységek, a nevük: Enni Adok Ételdobozok. Egy ilyen szekrény vízálló és UV védett anyagból készült, és bármilyen fogyasztásra alkalmas élelmiszert el lehet helyezni bele - akár pogácsát is. Az olyan posztolóknak pedig, mint a pogácsás hölgy, lehet, hogy érdemes lenne külön élelmiszerre fókuszáló Ingyen adok-Facebook-oldalt létrehozni, ami egyszerre koncentrálhatna a lokálisan rászorulókra és a zero waste-tematikára is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-hatar-ellenorzes-rendorok-mti-vajda-janos.jpg

Kötelező karantén nélkül térhetnek vissza Magyarországra azok, aki a választások miatt mentek Romániába

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kérésére enyhített az operatív törzs.
Fotó: MTI/Vajda János - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Karantén-kötelezettség nélkül utazhatnak vissza az állandó magyarországi tartózkodási jogosultsággal rendelkező román vagy kettős állampolgárok, ha azért utaznak Romániába, hogy részt vegyenek a vasárnapi önkormányzati választásokon - jelentette be Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára pénteken a Facebookon.

Az államtitkár elmondta, fontosnak gondolják, hogy minden érintett részt tudjon venni a voksoláson, ezért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kérésére az Operatív Törzs a következő döntést hozta:

A kettős állampolgárok, illetve azok a román állampolgársággal rendelkezők, akiknek állandó magyarországi tartózkodási jogosultságuk van, valamint a velük utazó kiskorú gyermekeik

a magyar-román határ bármelyik átkelőhelyén vasárnap reggel 8 órától hétfőn reggel 9 óráig korlátozások nélkül visszatérhetnek Magyarországra.

hirdetés

Az illetékeseknek a román személyi igazolványukon lévő kisméretű matricával (VOTAT) kell igazolniuk, hogy a szavazáson vettek részt.

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
karacsony.jpg

A brit kormány fele már most azon dolgozik, hogy megmentse a karácsonyt a koronavírustól

Komoly tervek vannak rá, hogy a járvány hogyan befolyásolja minél kevésbé az év végi ünneplést, az intézkedések más országoknak is tanulságosak lehetnek.
Fotó: Jill Wellington/Pixabay - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Ugyan három hónap van még karácsonyig, de a koronavírus terjedését és hosszabb távon jelentkező következményeit látva egyáltalán nem túlzás, hogy Nagy-Britannia kormánya már most komoly intézkedésekbe kezdett, hogy a járvány minél kevesebb ponton szólhasson bele az emberek ünnepi készülődésébe.

A miniszterek azon dolgoznak, hogy megmentsék a karácsonyt a koronavírustól, és készek arra, hogy „bármi áron” együtt lehessenek a családok a meghitt pillanatokban

- írja a The Sun.

A kormány abban reménykedik, hogy naponta hárommillió koronavírus-tesztet tudnak majd elvégezni, és decemberig rendelkezésre áll egy oltóanyag is. Azonban ha ez mégsem sikerülne maradéktalanul, van egy tartalékterve is a kormányzatnak.

Azt javasolják, hogy a tágabb rokonság családjai két héttel karácsony előtt különítsék el magukat egymástól, hogy az ünnep idején már ne okozzon gondot hatnál több ember egy légtérben tartózkodása.

hirdetés

Az Egészségügyi Minisztérium ugyanakkor figyelmeztet, hogy jelenleg még semmi nem vezet garantáltan jó megoldáshoz.

Pénteken kiderült, hogy a brit államadósság a valaha volt legnagyobb értéket, 2 milliárd fontot mutatja, a kormány csak április és augusztus között 173,7 font kölcsönt vett fel.

A másik megfontolás alatt álló terv az, hogy korán bezárják az iskolákat, és kéthetes önkéntes karantént engedélyezzenek azoknak a családoknak, akik nagyobb csoportokban összegyűlve szeretnének ünnepelni.

Mivel a szigetországban hagyományosan a karácsony fő napjának számító december 25. idén péntekre esik, az iskolák nagy része már 18-án bezárja kapuit. Ezt a szünetet hoznák egy héttel előbbre, így a 11-i tanítási nappal biztosítható lenne a kéthetes elkülönülés. Kormánytisztviselők egy része ezen kívül a szünet végének egyhetes eltolását is javasolják január 10-ig.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
gyerekorvos.jpg

Gyerekorvos: a betegellátások 90 százaléka igazolásgyártással telik, ez nem orvosi munka

Napi 100-120 megkeresése van a szülőktől, legnagyobb része a nátháról szól, közben pedig elvész a valódi beteg. Szerinte felesleges tíz napig otthon tartani egy gyereket, ha nincs koronavírusra utaló tünete.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

„Hogy fordulhat elő, hogy egy szakmát, az alapellátást, teljesen ellehetetleníti egy másik szakma, jelen esetben az oktatásügy?” - ezt írta ki rendelője Facebook-oldalára Dr. Bogdányi Katalin.

A gyermekorvos szerint napi 100-120 megkeresés van a szülőktől,

ami rengeteg adminisztratív terhet ró rájuk, mivel egy náthás gyerek sem mehet közösségbe. Dőlnek hozzá az email-ek, és a telefonok - mondja. A megkeresések legnagyobb része csak nátháról szól, és közben elvész a valódi beteg gyerek. Pedig pont most lenne arra szükség, hogy az alapellátásban megoldják az ilyen beteg gyerekek problémáját, hogy otthon gyógyulhassanak meg a kórházi ellátás helyett.

Ez lenne az igazi feladat, nem pedig a náthás gyerekek igazolás-gyártása - mondja a gyerekorvos.

Rengeteg adminisztráció terheli a járványtól függetlenül is. Ez már régóta így van, amit rendbe kellene tenni. A járvány kezelése - és a szabály, hogy csak orvosi igazolással mehet vissza a gyerek a közösségbe - hatványozottan megnövelte az adminisztrációt.

hirdetés

A betegellátás 80-90 százaléka most nem betegellátás, hanem adminisztratív munka. Mivel az EMMI szabályozása szerint csak tünetmentes gyerek mehet közösségbe, nem differenciál, hogy milyenek a tünetek. Ez egy oktatásügyi döntés - véli az orvosnő. Akinek csak folyik az orra, az sem mehet például iskolába.

Ez rossz hozzáállás, hogy minden náthás gyereket egyből koronavírus-fertőzöttnek tekintenek.

Ez nagyon sok indokolatlan hiányzást okoz a gyereknek, a szülőknek gondot jelent az otthonmaradás, főleg a tavaszi járvány miatt a szabadságukat elhasználók nem tudják megoldani. Ilyenkor gyakran a nagyszülőkre maradnak a gyerekek.

Az lenne a jó, ha egy gyereknél tünetek jelentkeznek, akkor a szülő konzultálhatna az orvosával, és ha úgy ítéli meg a szakember, hogy nem veszélyes a közösségre, akkor hadd járjon tovább az óvodába, iskolába.

Azt, hogy a gyerek milyen állapotban van, elmúlt-e náthája, a szülő tudja megítélni. Az orvos a kapott információk alapján tud arról dönteni, hogy kell-e személyes találkozás és vizsgálat. Ugyanakkor az orvosnak kell igazolást kiadnia egy gyerekről, akit egyébként nem látott. Ha a rendelőbe viszik be a gyereket, ott is csak pár perce van arra, hogy kikérdezze, de azt nem tudja megmondani, hogy mióta tünetmentes, vagy van-e egyébként nem látható egyéb tünete.

Ha az orvos úgy véli, hogy az elmondások alapján a gyerek rendbe jött, egy napja tünetmentes, és semmi nem utal a koronavírus-gyanúra, akkor visszaengedi a közösségbe.

Amennyiben egy betegnél nála felmerült a gyanú, hogy covid-fertőzött, azt eddig mindig letesztelték - mondta el a doktornő. Amennyiben nem tudna tesztet csinálni, de a gyanú fennáll, akkor tíz napra kötelező a gyereket otthon tartani.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ho_.jpg

Szeptemberi tél: közel 20 centis hó esett az osztrák Alpokban

Az előrejelzés szerint a magasabb részeken további havazás várható.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 26.


hirdetés

Pénteken érte el a hideg az Alpokat, több helyen kezdődött intenzív havazás. Az Alpok ezúttal is útját állta az északról jövő hidegfrontnak, ami a hegység nyugati oldalán lelassulva

több helyen okozott kiadós havazást Franciaországban és Svájcban. De az olasz Alpokban és Ausztria nyugati részén is hullik a hó

- írja az Időkép.

Security Check Required

null

hirdetés

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A havazás határa pénteken 1000 méter környékére húzódott. Míg ezen a tengerszint feletti magasságon inkább csak megmutatták magukat a hópelyhek, addig a magasabb régiók szépen kifehéredtek. Az Ausztriában található webkamerák is ezt tanúsítják:

Egy Zotyo73 nevű felhasználó a felső-stájerországi Admont közelében, az 1486 méter magas Klinkehüttén készítette az alábbi fotókat. Beszámolója szerint

10 óra alatt 18 centiméter hó hullott.

Az előrejelzések szerint a 2000 méter fölötti régiókban a következő pár napban is folytatódik a télies időjárás, újabb havazás vasárnap estétől érkezhet.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!