hirdetés

UTAZZ

Tényleg megszállták a turisták a Tátrát?

A közösségi média túrázás iránt fogékonyabb részén hamar elterjedtek azok a posztok, amelyek szerint a Magas-Tátrában idén még a zergék szarvairól is fürtökben lógnak a turisták. Felkerekedtünk, és megnéztük, mi a helyzet valójában.

Link másolása

hirdetés

A vírushelyzet közepette a hazai és a szomszédos országok tájai jócskán felértékelődtek a magyarok szemében. Bár a szlovákiai hegyvidékek vírusmentes időkben is szép számmal vonzzák a hazai turistákat, borítékolható volt, hogy az olyan népszerű, aktív kikapcsolódást ígérő helyek is telítettebbek lesznek, mint amilyen a Magas-Tátra. Az ezzel kapcsolatos Facebook-csoportokat

hamarosan elárasztották a posztok és a fotók a Tátrát ellepő turistahadakról, az egyik legnépszerűbb csúcsról, a Tengerszem-csúcsról (Rysy) és az odavezető útról pedig olyan képekkel riogattak mindenkit, amelyeken jóformán a parkolótól a csúcsig áll a túrabakancsos sor.

A szlovák sajtó sokat cikkezett a felvonókhoz álló sorokról és a rekordszámú turistáról. Szintén ezt sugallta az a tény is, hogy a szállásfoglalás az előző évekhez képest sokkal nehezebb volt, több olyan szállodában sem volt már szabad szoba, ahol az azt követő években könnyűszerrel lehetett foglalni akár 1-2 héttel az érkezés előtt is. Érdekes témának tűnt hát felkerekedni, és a saját szememmel megnézni, mi is a helyzet az állítólag lerohant Tátrában.

A Csorba-tóról indul a Rettegett Tömeg a hegyekbe

A Magas-Tátra egyik legkedveltebb üdülőhelye a Csorba-tó partján terül el. A vonattal és autóval is könnyen megközelíthető település évtizedek óta a Tátra egyik központja. Amellett, hogy fényűző szállodák és a legkülönbözőbb szabadidős programokat kínáló létesítmények egész sora épült ki, fontos kiindulópontja számos túrának is. Több hegycsúcs is elérhető innen gyalog – köztük a már említett, a hegység legmagasabb, turistaúton megközelíthető csúcsa is, a Tengerszem. Az borítékolható volt, hogy hétvégén valóban sokkal többen vannak, így taktikusan vasárnap érkeztünk, hogy a hétvégi „rohamot” is meglássuk, meg a hétköznapi „pangást” is.

De mi a helyzet valójában?

hirdetés

A Csorba-tó környéke valóban nyüzsgött, ám ez megszokott jelenség. Nagyon sokan babakocsival vagy nagyszülőkkel érkeznek, esetleg csak a Kempinski Hotel wellnesrészlegén áztatják magukat, így nem volt meglepő, hogy sűrűn kellett kerülgetni az unokákkal totyogó nagymamákat és a babakocsihadakat. Azt hittem, hogy a könnyű túraként sok helyen ajánlott, Poprádi-tóhoz vezető út majd tömve lesz, de valahogy ott sem találtuk a rettegett tömeget.

A tó mellett fekvő turistaházban ugyan sokan itták a kofolát vagy a sört, bőven volt szabad asztal, és nem kellett szelfibotok hadán átkelni, hogy pillantást vessen az ember a tóra.

Ha már egy kisebb, viszonylag központi helyen fekvő, egyórás sétával megközelíthető helyen a vártnál kevesebben voltak, egyre jobban érdekelt, hogy a másnapra betervezett sokkal nagyobb volumenű túrán mi is csak egyek leszünk-e a hegyekre felfele baktató tömegben.

Másnapra olyannyira elbíztam magam azzal kapcsolatban, hogy fölösleges pánikkeltés volt az egész tömegekkel riogató mizéria, hogy egészen meglepődtem az SHB szálloda előtt kígyózó sor láttán, amely a főbb turistautak felé hömpölygött. A terv a Lorenz-hágót érintő körtúra volt, amely egy közepesen nehéz, de a jobb kondícióban levő tátrai elsőbálozók által is teljesíthető útvonal, ugyanis a nagyjából hétórás út alatt jóformán minden tátrai jelenségbe bele lehet kóstolni. Van erdős rész, vízesés, zöldellő völgy, kietlen völgy, kristálytiszta tengerszemek, zord hegyoldal, láncos, kitett rész, meredek részek és még egy hágó is nem elhanyagolható magasságban (Lorenz-hágó, 2314 méter), tehát tényleg van benne minden, ami megbizsergetheti egy túrázó lelkét. Pont emiatt népszerű a Tátrába igyekvők körében, így ez a szakasz sem tartozik épp a kihalt részek közé.

A Fátyol-vízesés fölötti pihenőrészen sem volt tolongás

A Fátyol vízesésig tényleg viszonylag sokan voltak, ám ez betudható annak is, hogy szintén könnyen teljesíthető táv a Csorba-tótól kényelmes sétára érkező turisták számára is, ám úgy sejtettem, a láncos és meredek rövid szakasz, ami a vízesés fölé vezet megszűri majd a strandpapucsos turistákat. Ehhez képest meglepően sokan másztak fel a 30 méteres vízesés tetejére, és az afölött elterülő tó partján is sokan pihenték ki a párperces megpróbáltatásokat. Ám mikor kibukkantam a vízesés fölött, és ráláttam a völgyre, azonnal megnyugodtam:

az előzetes hiszti alapján legalább egy Black Friday-re váró tömeget vizionáltam, ehhez képest teljes nyugalom volt pár tucat túrázóval.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Eplényben épülhet meg a világ leghosszabb csúszdája

A tervek szerint 1500 méteres lenne és a benne csúszdázók a végén szárazon szállhatnának ki belőle.

Link másolása

hirdetés

1500 méteres óriás vízicsúszda épülhet meg a Bakony szívében lévő kis településen, Eplényben a nyár folyamán - írja az Időkép.

Tavasztól őszig lehet majd használni a világ leghosszabb csúszdáját,

melyet a Síaréna Kft. a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karával együttműködésben építenének meg Eplényben. A csúszda száraz-nedves működésű lesz, egy speciális csónakban ülve lehet lecsúszni úgy, hogy közben szárazak maradunk. A létesítményt minden korosztály használhatja majd.

A tervezők azt kérik, hogy aki segítene, töltse ki ezt a kérdőívet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Mesés látvány a nógrádi hegyek-völgyek között vöröslő bíborhere, és a közte ugráló őzek

A türelmeseknek még őzek is előbukkannak, sőt 'repülnek' a virágmező fölött.

Link másolása

hirdetés

Nem kell messzire utazni, ha varázslatos látványra vágyunk a tavasz végén. Elég csak kimozdulni, nekiindulni az országúton és figyelni. Mert a lankás vidékeken olyan csodákra lehet bukkanni, mint a Nógrád megyében megbújó bíborhere-földek.

A vöröslő virágfejek között pedig meglepetés is várja a csendben érkezőt. Előbb csak pár fül, majd egy kíváncsi orr, végül egy fürge őz pattan ki a növények közül. Sőt, ha már fotózzák, csinál néhány balett-mozdulatot is. Repül, pördül, majd tovatűnik.

Mesés varázslat, pár perc, de jó időre megmelengeti az emlék a szíveket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ

A legjobb grillezőhelyek az országban

A grillezés otthon sem unalmas, de egy különleges helyszín még magasabb szintre emeli az élményt. Íme hazánk legkülönlegesebb grillhelyei.

Link másolása

hirdetés

Korábban a baráti társaságok inkább csak szalonnát sütni vagy esetleg bográcsozni jártak ki a szabadba, ám ma már elmondhatjuk, hogy a kirándulással egybekötött grillezés is könnyedén kivitelezhető. A hipermarketek és a szakboltok ma már olyan változatos, egyedi grilleszközöket kínálnak, hogy szinte bárki bárhová magával viheti őket. A grillötleteknek pedig semmi nem szab határt, a sült finomságokhoz leginkább passzol egy citrusos búzasör, mint amilyen a 1664 Blanc. Adunk pár tuti tippet!

Normafa, az örök klasszikus

Mivel a grillezés még a szalonnasütésnél is kevésbé veszélyes elfoglaltság (kevesebb éghető anyag szükséges, jobban kezelhető a tűz, stb.), így a klasszikus, padokkal, asztallal ellátott tűzrakóhelyek ehhez is tökéletes infrastruktúrát nyújtanak. A Normafa környékén például tíz ilyen lehetőség áll rendelkezésre, többek között az Anna- és a Szaniszló-réten, a Béka-Tónál vagy Tündérhegyi kőfejtőnél. Bár ezek a helyek igen kelendők hétvégenként, ha mégis találunk egyet, akkor már csak a grill felfűtése, az ételek előkészítése és a hűtőláda 1664 Blanc söreinek felpattintása van hátra.

Grillezés egy idilli tanösvényen

Váctól nem messze található a Gyadai Tanösvény, amely méltán nyerte el néhány évvel ezelőtt az Év Ökoturisztikai létesítménye címet. Hintahíd, óriási függőhíd, mocsáron átvezető fapallók színesítik az erdei kirándulást, amelyet egy grillezésre is alkalmas piknik helyszín zár fent a csúcson. Ha valaki nem szeretné a grillfinomságokat és -eszközöket a nehéz terepen végig cipelni, akkor elindulhat a tanösvény melletti bitumenúton is, ahol kényelmesen elérheti a tanösvény végét. A grillcsomagba érdemes bepakolni, néhány mediterrán fűszerekkel pácolt csirkemellsaslikot, pár üveg hideg 1664 Blanc citrusos búzasört és egy kis friss zöldséget salátaként. Aki a grillcsomagot felhozza, az sem marad le függőhídról és a tanösvény legérdekesebb szakaszáról, mivel az a tűzrakóhely mellett található pár száz méterre.

Mesevilág egy kráter-tó partján

Többet kell utazni, de még különösebb élményt nyújt a Debrecen közelében található nagyhegyesi Kráter-tó, mely valóban csak itt átélhető érrésekkel várja az érkezőket. A hatvanas évek elején egy brutális erejű gázrobbanás hozott létre egy kis tavat itt egy szántóföld kellős közepén, melyet mára egy kis erdő is körülölel, a fák közül kilépve pedig újra csak egy szántóföldön találjuk magunkat. Mintha egy kicsiny meseországba csöppennénk itt! Bár ebben az esetben a grillezéshez szükséges felszerelést jóval többet kell cipelni, az élmény megfizethetetlen!

 

hirdetés
Iparvárosi sziget

Bizony egy olyan iparváros, mint Dunaújváros, is nyújthat természetközeli kikapcsolódást. A városi kikötőtől néhány lépésre vezet át az út az iparvárosi kis szigetre, melyen szinte mindig zajlik az élet. A helyszínen – többek között – egy kemping és egy szabadstrand is található és utóbbi rendelkezik kiválóan kiépített tűzrakóhellyel. Finom grill, majd egy hűsítő csobbanás. Kellhet ennél több egy kiváló hétvégéhez?

A teljes szigetbirodalom

Hivatalosan sárvári Csónakázó-tó a neve ennek a 9 hektáros területnek, ami a szerénység netovábbja. Szigetek, félszigetek, víz felett átívelő, kisebb-nagyobb hidak és csodás környezet. Ezen a környéken mindig találni egy újabb, érdekes helyet és mindig képes egy újabb arcát megmutatni a kiéhezett grillmestereknek. A Csónakázó-tó környékén több kiváló tűzrakóhely is várja az idelátogatókat, ahol késő estig sülhet a hús és már csilingelhet a hideg 1664 Blancos üveg.

Megpihenve a nagy Duna-kanyar túrán

Kétségtelen, hogy a Duna-kanyar a Prédikálószék felől látható a legszebben. A túra több, mint 6 km, és kemény kaptatók nehezítik, de a látvány magáért beszél. A kirándulás Dömösön indul, ahonnan egy kényelmes sétával érjük el a Kaincz György-forrásként vagy Szentfa Kápolnaként ismert kutat, ahol megpihenhetünk, és grillezhetünk egyet. A tisztáson ugyanis kiépített tűzrakóhely várja a turistákat. A lustábbak bevárhatják itt nyugodtan a kiránduló csapatot, a bátor hegymászók pedig felfrissülve vághatnak neki a Prédikálószékre vezető meredek emelkedőnek. Ha valaki szeretné magát egy igazán finom eredeti ízzel megjutalmazni a hegytetőn, akkor vigyen magával egy üveg 1664 Blanct, amit elkortyolhat a Duna feledhetetlen panorámáját csodálva.

Ha szeretnéd megismerni az 1664 Blanc világát, akkor kattints ide!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Nem kell többé két hetet várni, a második oltás után rögtön be lehet utazni Horvátországba

Azok, akiket nem oltottak be és nem estek át a fertőzésen, negatív teszteredmény felmutatásával utazhatnak be.

Link másolása

hirdetés

Horvátország tovább enyhített a határátlépésen, azok, akik a schengeni országokból érkeznek, a koronavírus elleni oltás második adagjának felvétele után azonnal átléphetik a határt, korábban erre 14 napot kellett várni - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

Egy oltással a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina esetében az első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot, míg az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

Meghosszabbították a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét is, a korábbi 23 óra helyett éjfélig tarthatnak nyitva, valamint engedélyezik a beltéri sportolást és versenyek megrendezését. Azzal a feltétellel, hogy továbbra is legfeljebb száz főben határozták meg a résztvevők felső létszámhatárát.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 134 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 3979-et. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében 13-an haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8123-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 465 beteget ápolnak, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 386 564-en kaptak védőoltást, közülük 656 325-nek már a második adag vakcinát is beadták. Ahhoz, hogy sikerüljön a kormány terve, és június végéig beoltsák a felnőtt lakosság felét, még legalább 300 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: