hirdetés

UTAZZ

Pécs egyik legromantikusabb helyén állt Szatmári püspök palotája

A Tettyén található romok és környéke manapság kedvelt kirándulóhely, ahonnan ráadásul csodás panoráma tárul eléd.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2021. április 18.


Link másolása

hirdetés

Pécs egyik legromantikusabb helye a város fölé magasodó Tettye. Az erre járót történelmi emlékeket őrző romok, egy barlang, remek kilátás és sétára csábító park várja. A Tettye-park felső részén, a patak mentén, az egyik – a kőbányászatnak köszönhető - teraszos képződményen épült fel egy romantikus nyaraló.

A 16. században, a környéken található mészkőből készült Szatmári György pécsi püspök reneszánsz villapalotája.

Az impozáns látványt nyújtó, megmaradt és felújított romok ma népszerű kirándulóhely, nyáron pedig itt működik a szabadtéri színház.

Az 1457-ben született Szatmári György Magyarország prímása, esztergomi érsek volt.

1505-1521 között volt pécsi püspök. Több díszes házat is építtetett Pécsett, és az ő nevéhez fűződik a pécsi székesegyház egyik oltára is, valamint ő bővíttette ki a püspöki palotát is.

A Tettyén épült díszes palota – melynek pontos építési dátuma nem ismert - kétszintes volt, melyhez később egy torony is kapcsolódott.

Egyes források szerint a török időkben dervisek laktak benne. Ezt igazolja az 1686-os Vecchi Gábor által kiadott adománylevél, melyben az szerepel: "Ezenkívül átadatik Ő Excellentiájának a budai kapu előtt, a hegy lábánál, a hol egy nagy kőépület romjai végződnek, lejjebb, s a völgyben, egész a malmokig, egy szántóföld egy része körül-belül 2 holdnyi, tisztán felismerhető és látható határköveivel, mely földtelek azonos a török (hamis) remetékhez tartozott, mint az említett nagy romok lakóihoz és e völgy birtokosaihoz".

hirdetés

A palota a 18. században elhagyatottá vált, az épület állaga folyamatosan romlott, környékét káposztáskertnek használták. Az épen maradt épületrészben erdészek laktak egy ideig. Többször is le akarták bontani a romokat, de végül erre nem került sor. A 19. század végén azonban több helyen is lebontottak falrészeket – vélhetően az erre kirándulók védelmében.

Végül

1904-ben állagmegóvást végeztek rajta.

A munkálatokhoz pénzt gyűjtöttek és így tudták a romokat konzerválni. Eltávolították a még meglévő falak felső egy méteres darabját, majd lebetonozták a tetejét. A nyílásokat pedig patkóíves aláfalazással erősítették meg.

Az 1990-es években újra rendezték a területet, ekkor került ide egy szökőkút is (amit később elbontottak). Elkészült a nyári színpad, és a kirándulók kedvéért kukákat és padokat helyeztek ki.

A védett reneszánsz műemléket és környékét a 2010-ben rendezett Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat alkalmával újra rendbe tették és új elemekkel bővítették.

A rompalota környéke, a 4,5 hektáros Tettye-park és környéke már a 19. század óta kedvelt kirándulóhely.

Manapság is sokan keresik fel a zöld, parkos területet, ahol műalkotások, szökőkutak, térplasztikák is színesítik a látványt.

Tudtad?

A Tettye szó eredete a török tekke, ami magyarul kolostort jelent, ennek ellágyulásával keletkezhetett a Tettye név.

1891. június 21-én Ferenc József is járt az akkor már igen romos palotánál a Tettyén. Tiszteletére tűzijátékot rendeztek itt. Következő évben, 1892-ben újra felkereste a helyet, ekkor avatta fel az új vízvezetéket, amit aztán később róla neveztek el.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Eplényben épülhet meg a világ leghosszabb csúszdája

A tervek szerint 1500 méteres lenne és a benne csúszdázók a végén szárazon szállhatnának ki belőle.

Link másolása

hirdetés

1500 méteres óriás vízicsúszda épülhet meg a Bakony szívében lévő kis településen, Eplényben a nyár folyamán - írja az Időkép.

Tavasztól őszig lehet majd használni a világ leghosszabb csúszdáját,

melyet a Síaréna Kft. a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karával együttműködésben építenének meg Eplényben. A csúszda száraz-nedves működésű lesz, egy speciális csónakban ülve lehet lecsúszni úgy, hogy közben szárazak maradunk. A létesítményt minden korosztály használhatja majd.

A tervezők azt kérik, hogy aki segítene, töltse ki ezt a kérdőívet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

A legjobb grillezőhelyek az országban

A grillezés otthon sem unalmas, de egy különleges helyszín még magasabb szintre emeli az élményt. Íme hazánk legkülönlegesebb grillhelyei.

Link másolása

hirdetés

Korábban a baráti társaságok inkább csak szalonnát sütni vagy esetleg bográcsozni jártak ki a szabadba, ám ma már elmondhatjuk, hogy a kirándulással egybekötött grillezés is könnyedén kivitelezhető. A hipermarketek és a szakboltok ma már olyan változatos, egyedi grilleszközöket kínálnak, hogy szinte bárki bárhová magával viheti őket. A grillötleteknek pedig semmi nem szab határt, a sült finomságokhoz leginkább passzol egy citrusos búzasör, mint amilyen a 1664 Blanc. Adunk pár tuti tippet!

Normafa, az örök klasszikus

Mivel a grillezés még a szalonnasütésnél is kevésbé veszélyes elfoglaltság (kevesebb éghető anyag szükséges, jobban kezelhető a tűz, stb.), így a klasszikus, padokkal, asztallal ellátott tűzrakóhelyek ehhez is tökéletes infrastruktúrát nyújtanak. A Normafa környékén például tíz ilyen lehetőség áll rendelkezésre, többek között az Anna- és a Szaniszló-réten, a Béka-Tónál vagy Tündérhegyi kőfejtőnél. Bár ezek a helyek igen kelendők hétvégenként, ha mégis találunk egyet, akkor már csak a grill felfűtése, az ételek előkészítése és a hűtőláda 1664 Blanc söreinek felpattintása van hátra.

Grillezés egy idilli tanösvényen

Váctól nem messze található a Gyadai Tanösvény, amely méltán nyerte el néhány évvel ezelőtt az Év Ökoturisztikai létesítménye címet. Hintahíd, óriási függőhíd, mocsáron átvezető fapallók színesítik az erdei kirándulást, amelyet egy grillezésre is alkalmas piknik helyszín zár fent a csúcson. Ha valaki nem szeretné a grillfinomságokat és -eszközöket a nehéz terepen végig cipelni, akkor elindulhat a tanösvény melletti bitumenúton is, ahol kényelmesen elérheti a tanösvény végét. A grillcsomagba érdemes bepakolni, néhány mediterrán fűszerekkel pácolt csirkemellsaslikot, pár üveg hideg 1664 Blanc citrusos búzasört és egy kis friss zöldséget salátaként. Aki a grillcsomagot felhozza, az sem marad le függőhídról és a tanösvény legérdekesebb szakaszáról, mivel az a tűzrakóhely mellett található pár száz méterre.

Mesevilág egy kráter-tó partján

Többet kell utazni, de még különösebb élményt nyújt a Debrecen közelében található nagyhegyesi Kráter-tó, mely valóban csak itt átélhető érrésekkel várja az érkezőket. A hatvanas évek elején egy brutális erejű gázrobbanás hozott létre egy kis tavat itt egy szántóföld kellős közepén, melyet mára egy kis erdő is körülölel, a fák közül kilépve pedig újra csak egy szántóföldön találjuk magunkat. Mintha egy kicsiny meseországba csöppennénk itt! Bár ebben az esetben a grillezéshez szükséges felszerelést jóval többet kell cipelni, az élmény megfizethetetlen!

 

hirdetés
Iparvárosi sziget

Bizony egy olyan iparváros, mint Dunaújváros, is nyújthat természetközeli kikapcsolódást. A városi kikötőtől néhány lépésre vezet át az út az iparvárosi kis szigetre, melyen szinte mindig zajlik az élet. A helyszínen – többek között – egy kemping és egy szabadstrand is található és utóbbi rendelkezik kiválóan kiépített tűzrakóhellyel. Finom grill, majd egy hűsítő csobbanás. Kellhet ennél több egy kiváló hétvégéhez?

A teljes szigetbirodalom

Hivatalosan sárvári Csónakázó-tó a neve ennek a 9 hektáros területnek, ami a szerénység netovábbja. Szigetek, félszigetek, víz felett átívelő, kisebb-nagyobb hidak és csodás környezet. Ezen a környéken mindig találni egy újabb, érdekes helyet és mindig képes egy újabb arcát megmutatni a kiéhezett grillmestereknek. A Csónakázó-tó környékén több kiváló tűzrakóhely is várja az idelátogatókat, ahol késő estig sülhet a hús és már csilingelhet a hideg 1664 Blancos üveg.

Megpihenve a nagy Duna-kanyar túrán

Kétségtelen, hogy a Duna-kanyar a Prédikálószék felől látható a legszebben. A túra több, mint 6 km, és kemény kaptatók nehezítik, de a látvány magáért beszél. A kirándulás Dömösön indul, ahonnan egy kényelmes sétával érjük el a Kaincz György-forrásként vagy Szentfa Kápolnaként ismert kutat, ahol megpihenhetünk, és grillezhetünk egyet. A tisztáson ugyanis kiépített tűzrakóhely várja a turistákat. A lustábbak bevárhatják itt nyugodtan a kiránduló csapatot, a bátor hegymászók pedig felfrissülve vághatnak neki a Prédikálószékre vezető meredek emelkedőnek. Ha valaki szeretné magát egy igazán finom eredeti ízzel megjutalmazni a hegytetőn, akkor vigyen magával egy üveg 1664 Blanct, amit elkortyolhat a Duna feledhetetlen panorámáját csodálva.

Ha szeretnéd megismerni az 1664 Blanc világát, akkor kattints ide!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Nem kell többé két hetet várni, a második oltás után rögtön be lehet utazni Horvátországba

Azok, akiket nem oltottak be és nem estek át a fertőzésen, negatív teszteredmény felmutatásával utazhatnak be.

Link másolása

hirdetés

Horvátország tovább enyhített a határátlépésen, azok, akik a schengeni országokból érkeznek, a koronavírus elleni oltás második adagjának felvétele után azonnal átléphetik a határt, korábban erre 14 napot kellett várni - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

Egy oltással a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina esetében az első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot, míg az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

Meghosszabbították a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét is, a korábbi 23 óra helyett éjfélig tarthatnak nyitva, valamint engedélyezik a beltéri sportolást és versenyek megrendezését. Azzal a feltétellel, hogy továbbra is legfeljebb száz főben határozták meg a résztvevők felső létszámhatárát.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 134 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 3979-et. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében 13-an haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8123-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 465 beteget ápolnak, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 386 564-en kaptak védőoltást, közülük 656 325-nek már a második adag vakcinát is beadták. Ahhoz, hogy sikerüljön a kormány terve, és június végéig beoltsák a felnőtt lakosság felét, még legalább 300 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ

Napfelkelte a mézontófű-tengeren

Valahol a Pilisben hajnalonként ilyen mesés látvány fogadja azokat, akik vállalják az igen korai kelést.

Link másolása

hirdetés

Pompás illat és varászaltos látvány - ilyen egy hajnali óra valahol a hegyek között megbújó völgyben. A lila csodát pedig a mézontófűnek köszönhetjük, amelyet a felkelő nap sugarai egyre világosabbra festettek.

Tudtad?

A világoslila színű egynyári dísz- és haszonnövényt felhasználják zöldtrágyának, méhlegelőnek, takarmánynak, dísznövénynek és nagy területen folyik vetőmag előállítása is.

A növény Észak-Amerikából származik. Gyorsan nő, magassága 40-120 centiméter is lehet. Világoslila vagy liláskék virágait május végétől augusztus végéig nyitja, vetésidőtől függően.

Kiváló mézelő növény, nektárjának cukortartalma magas és virágai nagy mennyiséget tartalmaznak belőle. Termése a köményhez hasonló formájában, sűrű sorokban rücskös felületű, 2–5 mm-es barna színű mag.

hirdetés

A belőle készült méz halványbarna színű.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: