10 ok, amiért Pannonhalmára kell menned
1. Minden egy helyen, ami csak egy kiránduláshoz kell
Történelmi emlékek, a természet közelsége, építészeti látnivalók, kulináris különlegességek. Ha azt gondolnátok, hogy Pannonhalmán az apátság épülete az egyetlen lehetséges turista célpont, tévedtek. A bencések a régi hagyományokat kiválóan ötvözik a modern kor adottságaival és elvárásaival, és eszerint alakítják gazdasági vállalkozásaikat is.
A szerzetesközösségre mindig is jellemző volt, hogy a kor legjobb szakembereivel dolgoztak együtt, így nem véletlen, hogy az épületeik megújításával is egy nemzetközi kortárs építészcsoportot bíztak meg. Érdemes egy sétát tenni az apátság minimál stílusban felújított belső tereiben, megszemlélni a bazilika különleges ablakát.
2. Egy ebéd vagy vacsora a Viator étteremben
A „viator” jelentése utazó, az étterem létrehozásával a bencések célja pedig épp az volt, hogy a Pannonhalmán járó utazóknak, turistáknak igazi feltöltő pontot biztosítsanak. Nem, ne gondoljatok középkori étteremre, félhomályra, aszketikus fogásokra. Már maga az épület is rendkívül modern, hasáb alakú, tele üvegfalakkal, így nem csupán a tér világos, de falatozás közben még a kilátás is káprázatos.
Merthogy itt aztán lehet falatozni. A konyha magas színvonalát igazolja az is, hogy az éttermet a neves Gault Millau katalógus is ajánlja. A séf, Gyurik Gábor szívesen használ helyi alapanyagokat, a bencéskert fűszernövényeit. A visszatérő vendégek nagy kedvence a zsályás, kakukkfüves kacsamáj és a nugátos tortácska. A Viator idén ünnepli ötödik születésnapját, a cél pedig az, hogy a tizedik évfordulóra az étterem is ugyanolyan sikereket érjen el, mint a borászat. A jelszó idén minden esetre: Boldog születésnapÖT!
3. Egy levendulás sütemény a Pausa Cukrászdában
Kóstoltatok már zsályás málnafagylaltot? És levendulás csokis kosárkát? A nemrég nyílt Pausa Apátsági Kávéház és Cukrászdában mindkettő nagyon népszerű. A finomságok természetes alapanyagokból készülnek, itt is előszeretettel alkalmazzák a pannonhalmi gyógy- és fűszernövényeket, és naná, hogy a levenduláé a főszerep. A kávéház a korábbi majorsági épületben kapott helyet, a teraszán teát szürcsölgetve pont ráláthattok az apátság főépületére.
4. Egyszerre tradicionális és modern borászat
Gondoltátok volna, hogy a bencések a bortermelésben is kiválót alkotnak? Évszázados hagyománya van a pannonhalmi bencések körében a borkultúrának. A szerzetesek a rendszerváltás óta szerették volna újjáéleszteni a korábbi tradíciókat, és 2003-ra felépítették a Pannonhalmi Apátsági Pincészetet. Hasonlóan az elődökhöz, szem előtt tartották a magas minőséget, a borászat kialakításához Gál Tibor egri borásztól kértek szakmai segítséget, a borok pedig már több rangos versenyen és válogatásban szerepeltek előkelő helyen.
Egyes borok neve a regulákból származik, sőt, az Infusio borcsalád címkéjén a név írásmódja azonos a regulákban találhatóval. A „Hemina” elnevezés talán a legkülönlegesebb: Szent Benedek ezt a fogalmat vezette be annak meghatározására, hogy mennyi bort fogyaszthatunk. De mivel mindenkire másként hathat az alkohol, így okoskodott: “A hemina az a mennyiség, amit ha megiszol megtalálod Istent, de még nem kísért meg az ördög.”
5. Bebarangolandó gyógynövénykert
11 hektáron termesztenek gyógynövényeket az Apátsági Gyógynövénykertben, a terület felén levendulát, de jut hely a kakukkfűnek, zsályának, citromfűnek, mentának is. Mi érdekes van egy gyógynövénykertben? A bencések egy arborétumot is kialakítottak itt, ahol nagyszerű sétákat tehettek, a látogatóközpontban pedig megtudhattok mindenféle hasznos dolgot a gyógynövényekről. Vagy akár meg is szemlélhetitek, mi és hogyan készül a gyógynövényekből: gyógytea, kozmetikum, de még csokoládé is.
6. Levendula minden mennyiségben
El tudjátok képzelni, milyen szép látvány, amikor öt hektáron virágba borul a levendula? Pannonhalmán megnézhetitek! Ráadásul épp a napokban, úgyhogy most ez az első számú ok, amiért érdemes odalátogatnotok. A levendula a Gyógynövénykert legfőbb terméke, kicsit Pannonhalma jelképévé is vált. Az elvirágzás kezdetén, a napkeltét követően két órával kezdik meg a betakarítását – ami azt is jelenti, hogy itt nem lehet magatoknak levendulát szedni, ellenben mindenféle levendulás terméket megtalálhattok a bemutatóteremben.
Június 26-tól július 12-ig tartanak a Pannonhalmi Levendulahetek, amit kár lenne kihagynotok. Ilyenkor a legszebb a táj, és még egy sor programba is bekapcsolódhattok. Július 11-én pedig a levendula betakarítását és feldolgozását lehet megismerni testközelből.
7. Különleges kozmetikumok
Ha már gyógynövények és levendula – az egyik felhasználási területük, hogy szappanok és különféle kozmetikumok készülnek belőlük. De nem is akármilyenek! A levendulaszappan kreálásában a parfümőr, Zólyomi Zsolt segédkezett. A receptúra titkos, de azt, hogy milyen munkafolyamatokkal készülnek a szappanok, ti is megfigyelhetitek: a műhely egyik fala üvegből van, mindig pontosan látni, épp hogyan szorgoskodnak odabent a hölgyek.
8. Életerő palackba zárva
Emlékeztek még a különleges formájú palackos ásványvízre, amit nemrég bemutattunk nektek? Nos, a Vis Vitalis – amelynek jelentése: életerő - is Pannonhalmán készül. Pontosabban a szomszédos Ravazdon. Az ásványvíz-palackozó üzem a bencések legújabb üzletága, a termék minőséget képvisel, de elérhető áron. Mivel a szóda feltalálója, Jedlik Ányos maga is bencés diák volt, a formaterezett palack az ő emléke előtt tiszteleg. Ráadásul a kiszerelés sem hagyományos: 0,4 – 0,6 – 0,8 és 1,2 literes verziók érhetők el.
9. Energiát sugárzó emberek
Mónika, az Apátsági Major Látogatóközpontjának vezetője számára valahogy sorsszerűen így alakult, hogy az apátságban kapott munkát nemrég. Ahogy elmesélte, évekig látta a házuk ablakából az apátság kupoláit, mindig is csodálta a környéket, de akkor még nem gondolta, hogy egyszer majd ez lesz a napi feladata, hogy az ide érkező vendégeknek bemutassa a hely látnivalóit.
Ákos a Gyógynövénykertben órákig tudna mesélni a munkájáról, a természetközelség pozitívumairól – ha nem ügyelne szigorúan arra, hogy milyen időkeret áll rendelkezésére egy-egy csoportnál. Tudja azt is, hogy a legtöbben a levendula miatt jönnek Pannonhalmára. „Amit itt lilára festenénk, azt el lehetne adni” – próbálja érzékeltetni a levendula népszerűségét. De nem teszik. A természetesség hívei.
Roland a legújabb tevékenységet, az ásványvíz-palackozást felügyeli, és olyan lelkesedéssel mutatja be az üzemet, hogy kétség nem fér hozzá, rajta, rajtuk nem fog múlni, hogy további álmokat is megvalósítsanak.
10. Program-kavalkád egész évben
Kiállítás a monostorban vagy a Látogató Központban, hangverseny a bazilikában, jazzkoncert a belső kertben, jazzvacsorák a Viator étteremben – ha esetleg a fenti kilenc pont nem lett volna elég, ebben a felhozatalban is találhattok meggyőző érveket, miért érdemes kiruccanni Pannonhalmára. A programok egy része ingyenes, de van olyan is, amelyik előzetes bejelentkezéshez kötött. Érdemes mindig előre tájékozódni az apátság weboldalán.
Ha kedvet kaptál egy pannonhalmi kiránduláshoz, nyomj egy lájkot!