UTAZZ
A Rovatból

Őszi izgalmak a Bükkben - 3 kihagyhatatlan élmény a legújabb videónkban

Mindhárom úti célunkhoz könnyen eljutottunk a Suzuki Vitarával. Nézd meg a videónkat és inspirálódj egy őszi kiránduláshoz!

Link másolása

A Suzukitól kaptunk egy Suzuki Vitarát kipróbálásra, mi pedig ősszel is izgalmas magyarországi célpontokat keresünk fel vele.

Korábbi videóinkban láthattad a Balaton-felvidéki kalandjainkat, illetve azt is, milyen kirándulóhelyeket fedeztünk fel Tatán. Ezúttal a Bükkbe indultunk a Vitarával. A cél most is az volt, hogy kihasználjuk az ősz utolsó napjait, a természet szépségeiben gyönyörködjünk és mindenhol valami izgalmas dolgot is kipróbáljunk.

Nézd meg a videónkban, milyen élményekben volt részünk!

1. Kisvasutazás a Szalajka-völgyben.

Első úti célunk Szilvásvárad volt. Sajnos itt le kellett mondanunk a Vitara kellemes ülésfűtéséről. Átszálltunk ugyanis kisvasútra, hogy azzal közelítsük meg a Fátyol-vízesést.

A Szalajka-völgy olyan népszerű kirándulóhely, hogy évente több százezren utaznak ide a kisvasúttal. A keskeny nyomtávú, gőzüzemű erdei vasúttal eredetileg faanyagot, illetve mészkövet szállítottak. Csak a 60-as évek óta használják személyszállításra, ma pedig már környezetbarát mozdonyok húzzák a vagonokat. A vonat a Szalajka-völgy bejáratánál lévő Fatelep állomásról indul, és innen közel 5 kilométert tesz meg a Gloriette-tisztásig, ahol a Fátyol-vízesés is található.

Kirándulásunk során Kovács László, az Egererdő zrt. vasúti járművezetője kalauzolt bennünket. Megmutatta a Szalajka-forrás közelében lévő vízgyűjtőt, amit az 1960-as években hoztak létre. Itt megtudtuk, hogy ez a tó tárolja a Bükk-fennsíkról lezúduló vizet. Szárazabb időszakokban az innen kiáramló víz oxigénnel telítődik a Fátyol-vízesésnél, és így táplálja a közeli pisztrángos tavakat.

Jó, hogy ősszel látogattunk ide, hiszen a hömpölygő Fátyol-vízesés egyértelműen csapadékos időszakban nyújtja a legszebb látványt.

Visszaúton még a mozdonyvezetést is kipróbálhattuk, ami mindenképpen örök élmény marad - még akkor is, ha a kisvasúton nem segíti a masinisztát annyiféle modern technológiai megoldás, mint a Vitarában.

Mit kell tudni az útitársunkról? Jellegzetes forma, tágas utas- és csomagtér, kényelem és praktikum felsőfokon: a Suzuki Vitara magabiztos megjelenése igazi kalandort rejt, vezetéstámogató rendszereinek széles tárháza megkönnyíti a mindennapokat, az AllGrip összkerékhajtásnak köszönhetően pedig erdőn-mezőn biztonságos útitársad lesz még az őszi sárban vagy téli hóban is.
2. Panoráma a Millenniumi kilátóból

Következő programunkhoz otthon kellett hagynunk a tériszonyunkat, felmentünk ugyanis a 612 méter magasan lévő szilvásváradi Millenniumi kilátóba.

A kilátó 2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára épült meg. Üzemeltetője, Magyar Tamás elárulta, hogy

összesen 103 lépcső vezet a 20 méteres magasságban lévő kilátó szintre, ahonnan ellátni egészen a Mátra vonulatáig, vagy akár a Tátráig is.

Gyalogosan is megközelíthető a kilátó Szilváradról, egy 3 kilométer hosszú, pihenőkkel szegélyezett tanösvényen keresztül, ahol az erdészetről, a Bükk élővilágáról és vízrajzáról is találhatunk információkat. A túrát háromnegyed óra alatt lehet megtenni, számolni kell azonban a 300 méteres szintkülönbséggel is. Mi külön engedélyt kaptunk arra, hogy az erdészeti aszfaltutat használjuk - csak a forgatás idejére.

3. Nappali csillagnézés a Bükki csillagdában

Kirándulásunk során nem hagyhattuk ki a Bükki Csillagdát sem, ami tavaly nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Különlegessége, hogy mivel 635 méter magasan helyezkedik el, itt sokkal tisztább és élesebb képet mutatnak a csillagok, mintha az Alföldön néznénk őket.

Bár bizonytalanok voltunk, hogy ha délután érkezünk, vajon nézhetünk-e csillagot - de profi vezetőnk, Varga-Verebélyi Erika csillagász megnyugtatott minket, hogy a Nap is egy csillag, ami tiszta időben remekül megfigyelhető az obszervatóriumból.

Felmentünk a kívülről fehér félgömbnek látszó kupolatérbe, itt kapnak helyet ugyanis a Nap és a többi égitest megfigyelésére szolgáló teleszkópok. Amikor a távcső kivetítette a Nap képét, mi is megvizsgálhattuk a felszínén látható napfoltokat és hurkokat, amikből ritka esetben napkitörések is lehetnek.

A Bükki Csillagda felszerelése alkalmas lenne kutatásra, az obszervatórium célja azonban kizárólag az ismeretterjesztés. Ehhez kiváló terep például a naprendszert és a napfényt bemutató kiállítás. Látogatásunk záróakkordjaként beülhettünk a palanetáriumba is, ahol a csillagos égbolt alá képzelhettük magunkat.

Szombatonként 18:00 órától esti csillagászkodásra is van lehetőség, ahol kedvenc csillagképünket is tanulmányozhatjuk. A téli égbolton ráadásul megfigyelhető a látványos Orion és Bika csillagkép is.

Ősszel a korai sötétedés miatt gyerekekkel is érdemes ellátogatni a csillagdába.

Az őszi időszakban a Bükk-hegység lenyűgöző látványosságokat kínált számunkra. Jó döntés volt, hogy a kényelmes Suzuki Vitarával elindultunk, felfedezni a környék szépségeit. Kirándulásunk végén nem vártuk meg az estét, hogy a csillagokból tájékozódva próbáljunk hazajautni. Rábíztuk magunkat inkább a Vitara megbízható navigációjára.

A cikk a Magyar Suzuki Zrt. támogatásával készült.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
6500 forintot kérnek fejenként Hollókőn azoktól, akik húsvétkor átlépik a falu határát
A diák és nyugdíjas jegy pedig 5500 forintba kerül. Az ófaluba csak belépővel lehet bemenni húsvétkor.

Link másolása

6500 forintot kérnek fejenként Hollókőn azoktól, akik húsvétkor átlépik a falu határát.

A Nógrád megyei település amúgy is népszerű célpontnak számít a kirándulók körében, de húsvétkor szinte elözönlik a települést a látogatók.

Azonban

a Hollókői Húsvéti Fesztivál és Hollókő Ófaluja is kizárólag a rendezvény hivatalos jegyének megvásárlásával látogatható március 30. és április 1. között.

A felnőtt napi belépőjegy 6500 forintba, a diák és nyugdíjas jegy pedig 5500 forintba kerül.

A belépőjegy viszont már tartalmazza a település összes programjainak és egyes látnivalóinak belépődíját is: így be lehet vele menni többek között a Hollókői Várba, a Palóc Játszóházba és a Babamúzeumba is.

@szeretlekmagyarorszag.hu Ha Húsvét napjain Hollókőre látogatsz, fizetned kell. Mi erről a véleményed? Írd meg nekünk! #szeretlekmagyarország #nekedbelegyen❤️ #hollókő #húsvét #foryou ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
Itt a lista Európa legélhetőbb városairól – egy magyar is bekerült a száz legjobb közé
Élhetőség, szerethetőség és a gazdasági lehetőségek mentén írták össze Európa legjobb városait.

Link másolása

Megjelent a Resonance Consultancy legfrissebb listája Európa 100 legjobb városairól. 2024 első tíz helye így alakult:

1. London

2. Párizs

3. Berlin

4. Róma

5. Madrid

6. Prága

7. Barcelona

8. Amszetrdam

9. Isztanbul

10. Milánó.

A három fő szempontjuk az élhetőség, a szerethetőség és a gazdasági lehetőségek voltak. Ezek alapján mindössze egy magyar város, Budapest került be a száz legjobb közé. A magyar főváros a 20. helyet szerezte meg.

A teljes listát itt lehet böngészni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

UTAZZ
5+1 élmény, amivel kiegészítheted a túrázást a Dunakanyarban
Pazar Dunakanyar-élményre vágysz? Mutatjuk a legjobb helyeket!

Link másolása

A Dunakanyar ideális célpont akár egy egynapos kiránduláshoz, de többnapos pihenéshez is. Mindkét oldalon tudunk tuti helyeket, izgalmas élményeket a kedvenceinket most összegyűjtöttük nektek.

1. Történelmi séta, Esztergomban

Esztergom nevével sokszor találkoztunk a történelemkönyvekben: uralkodók székhelye volt, majd a katolikus egyház hazai központjaként funkcionált. Az esztergomi várhegy szépségét azonban egy fotó sem adja vissza – itt az idő, hogy saját szemeddel is megcsodáld a festői városrészt. A várhegyen áll a királyi vár, mellette a bazilika magasodik. Hazánk legnagyobb templomáról beszélünk, melynek nagyságát még inkább kiemeli Duna-parti elhelyezkedése.

A Dunakanyar látnivalók egyik különlegességét a Kupolakilátó adja, amelynek tetejét 400 lépcső megtételével érheted el. Minden fáradságot megér a lépcsők megmászása, ugyanis a Dunakanyar látnivalók egyik legszebbje tárul a szemeink elé: a templom tetejéről megcsodálhatjuk az alattunk kék szalagként hullámzó Duna látképét, a lenyűgöző Esztergom városával együtt.

Fotó: Unsplash.com / Meszárcsek Gergely

2. Ha Dunakanyar, akkor hajózás!

Nem ismered elég jól a Dunakanyart, ha nem hajózol Esztergom, Visegrád, vagy akár Szentendre legszebb dunai szakaszán. A hajókirándulás számos érdekességet tartogat, akár a szárnyashajó, akár a kirándulóhajó járatokat választod.

Kisebb gyerekekkel érdemes a szárnyashajós élményt kipróbálni, mert ezek a járatok gyorsan haladnak Budapest és Esztergom között, közben pedig Vácon és Visegrádon is kiszállhatsz. A hosszabb utakhoz a Nagy Duna-ág és a Szentendre-Leányfalu-Visegrád-Nagymaros vonal is remek döntés, nem fogsz mellényúlni a választással.

3. Homoksziget, Göd

A nyár aszályosabb részében trópusi tájakat meghazudtoló strandokkal is vár a Dunakanyar. Az egyik kedvelt homokos part a kisoroszi szigetcsúcsnál található, a másik pedig a homoksziget Gödön. Mindkét helyszín egész jól megközelíthető bringával is, a kiadós tekerés után pedig különösen jól fog esni egy kis lazulás a homokos parton. A szigetek látogatása jól kombinálható városnézéssel és különböző túrákkal is, ha Gödöt választjuk, ne hagyjuk ki a Huzella Kertet sem.

Ismét megnyitott Göd ikonikus szállodája, a Hotel Golden Palace****

Szerencsés vagy ha megszereted a Dunakanyart, mert soha nem érsz az élmények végére, akár a túrákat, akár a városnézést, vagy gasztro finomságokat kedveled. Egy biztos: a térségre nagyon kevés egy nap!

Ha szívesen felfedeznéd magadnak, tervezz több napra és szállj meg Göd ikonikus szállodájában, a Hotel Golden Palace****-ban. A szálloda a festői Dunakanyar közelében, Budapesttől mindössze 30 km-re, csupán egy rövid sétára a Duna-parttól fogadja vendégeit.

A szálloda épületét egy 8 hektáros park veszi körül, így megőrizve a hagyományos gyógyfürdő hangulatot, amit felújításnak köszönhetően a modern kényelem egészít ki. Korhű stílusú luxusszobák, kiadós félpanziós ellátás és a medencékkel valamint szaunákkal felszerelt csodás wellnessrészleg várja a vendégeket. A modern wellnessrészlegben a nyári szezonban napozóágyakon és egy kültéri medencében kapcsolódhatunk ki, ahol kültéri tűzrakóhelyet is kialakítottak, ha sütögetni támadna kedvünk. A masszázselemekkel ellátott beltéri élménymedence és a pezsgőfürdő egész évben rendelkezésére áll. Mindezt a finn és az infraszauna, a gőzfürdő és a merülőmedence egészíti ki.

A szálloda parkjában található tóban horgászási lehetőség is van, ahol szép kort megélt fák nyújtanak árnyékot a kellemes pihenéshez.

4. Rádai Kézműves Fagylaltozó és Specialty Kávézó, Szob

Az énekesként ismert Freddie által megálmodott, tavaly nyáron Szobon megnyitott Rádai Kézműves Fagylaltozó és Specialty Kávézó egyértelműen a minőséget képviseli. Fazekas Ádám világbajnok fagylaltkészítő mester fagylaltcsodái és a folyamatosan változó kávékínálat tökéletesen beleillik a Dunakanyar festői tájába. Ez a Dunától 30 méterre található kis ékszerdoboz Freddie nagymamájának állít emléket. Ősszel helyben sütött almás pitével, pogácsával, bejglikkel, rétesekkel, forró csokoládékkal és teakülönlegességekkel várják a vendégeket, valamint a Rádai kulturális programokkal is igyekszik napról napra izgalmasabbá tenni a Luczenbacher sétányt.

5. Nemdebárka, Szigetmonostor

Aki jártas a fővárosi éjszakai életben, az valószínűleg jó néhányszor megfordult már a kultikus Nemdebár nevű helyen a Széll Kálmán téren. Kevesen tudják, de ennek a helyek meglepő módon van egy kistestvére a szigetmonostori Duna-parton. Amit már csak a varázslatos helyszín miatt is érdemes felkeresni. Ha nem jártatok még a Szentendrei-szigeten, akkor idén nyáron legyen ez az egyik célpont, hiszen tele van mesebeli kis falvakkal és vonzó strandokkal. Egy egészen más világ nyílik ki itt az ember előtt.

A Nemdebárka itt is főleg esti hely, délután négykor nyitnak és tízig lehet náluk lazulni, na és csodás pizzákat enni! Nemcsak embereknek, de a kutyáknak is egy paradicsom.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Itt a lista: ennyivel lesz drágább nálunk az egynapos autópálya matrica, mint a régió országaiban
A környező országokhoz képest drágább lesz az egynapos matrica, ezért érdemes lehet megfontolni helyette a megyei vagy havi matrica vásárlását.

Link másolása

Április elsejétől, hétfőtől lehet egynapos autópálya-matricát vásárolni Magyarországon, írja a rtl.hu. Az autósok az érvényesség napján éjfélig használhatják majd a sztrádákat, közölte az állami útdíjfizetési vállalat.

A személyautók esetében alig ötödével olcsóbban adják majd az egynapos matricát a tíznaposhoz képest. A legtöbbért, amennyit csak elkérhet érte egy kormány.

„Az európai uniós irányelvek alapján az éves országos matrica árának legfeljebb 9 százaléka lehet, így a matrica ára 5150 forintba fog kerülni, és csak az adott napra érvényes. Tehát érdemes megfontolni ennek a használatát. Két egynapos matricának az ára már gyakorlatilag egy havi autópálya-matrica árának felel meg” – mondta a Híradónak Urbán Tamás, az autopalyamatrica.hu ügyvezetője.

Ausztriában már az év eleje óta kapható a mai árfolyamon 3400 forintos egynapos matricát, miközben az osztrák átlagfizetés nagyjából háromszorosa a magyarnak. Csehországban 3100, Szlovákiában pedig várhatóan 2100 forintot kell majd fizetni a napi sztrádahasználatért.

„A környező országokhoz képest drágább a matrica, viszont Magyarországon jellemzően a megyei matrica az, amit nagyon sok autós igénybe vesz, így Magyarországon vannak kedvezőbb megoldások is” – mondta Urbán Tamás.

Egyelőre online, illetve az állami útdíjfizetési szolgáltató ügyfélszolgálatain érdemes egynapos matricát venni, mert még nem minden viszonteladó partnernél lehet megvásárolni április elsejétől.

Az RTL Híradójának riportját itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk