Noszvaj nyitva áll, lélegezz fel Te is! – üzenik és várnak a „Mi falunkban”
Noszvajon a vírusválság alatt sem tétlenkedtek. Lehet, hogy nem azt csinálták és nem abban az ütemben, mint válság nélkül, de idejüket hasznosan töltve számos új szolgáltatással rukkolnak elő.
A „#lélegezzfel” videós kampányukban bemutatják, hogy Noszvaj ikonikus arcai miként élték meg a vendég nélküli csendes napokat, miként inspirálódtak és milyen tanulságokat vontak le eddigi élet(vitel)ükből. A felvételeket május 18-tól naponta osztják meg május végéig. A Youtube-on és a Facebookon a #lélegezzfel hastagon lesznek elérhetők.
Megismerheted Noszvaj esszenciáját, a csodás természeti környezetet, az épített örökségeiket, az itt élő szolgáltatók kreativitását. Noszvaj nyitva áll, lélegezz fel Te is! - üzenik.
Kérdésünkre a település vezetői arról tájékoztatták a Szeretlek Magyarországot, hogy Noszvajon lelkesen és nagyon felelősen gondolkodva várják a vendégeket.
Külön a noszvaji Nomád Hotel kérésére készült egy szakértői ajánlás is (még az MTÜ Covid kézikönyve előtt), hogy a járvány utáni vendéglátásra hogyan lehet felkészülni. A szállodák, a nagyobb szálláshelyek fertőtlenítő készülékekkel is felszerelkeztek, és készítettek egy új takarítási protokollt. A szállodák közül elsőként a Nomád nyitott ki, de követi őket a Panoráma is. Június 1-től tervezi a Síkfőkút Hotel, június 17-től a Tündérkert, július 1-től az Oxigén Hotel. A falusi szállásadók nagyobb részben már nyitva vannak.
Az étkezésre is bőven van lehetőség. A Nomád éttermén kívül nyitva a Rozmaring Vendéglő, a Csendülő, a Harmónia Cukrászda, a Rozika Cukrászda is. A legtöbb helyen teraszon is tudsz enni, fagyizni, sütizni. A borospincék is fokozatosan nyitnak, a Gazsi Pince például megoldja a borkóstoltatást a szabadban is.
Már látogathatóak a Pocemben a barlangok.
Működik a Meseút gyerek és felnőtt változata is, valamint egy izgalmas kirándulásra csábító Forrástúra. Lajos a szafaribusszal már alig várja első vendégeit bükki kalandozásokra.
A kastély júniusban tervezi a nyitást, amint erre lehetőséget kapnak. A Gazdaházban még felújítások zajlanak.
Kisebb gasztroturisztikai "miniattrakciók" is indulnak majd a szezonban: pl. piknikpontok a Farkaskő Vendégházban, kovácsolásos borkóstolós program a Pocemben, és kiscsoportos befőzési tanfolyam a Bodnár Vendégházban. Egy kiváló túravezető és ökotréner készül a szezonra remek új ajánlatokkal, erdőfürdős programokkal is.
Síkfőkúton nyáron indítják a vízibiciklizést, csónakázást.
Csoportos programok is lesznek, ezek a nyár végén indulhatnak majd. Erről bővebben ITT olvashatsz.
Szeptember elejére tervezik a Kemencés Nap nevű rendezvényüket.
Újdonság lesz a helyi termék piacuk, ennek átadására egy kisebb eseményt is szeretnének majd termelőkkel, vállalkozókkal, helyiekkel, vendégekkel, új közösségi kemencékben közös sütéssel. Noszvajon többféle helyi terméket lehet beszerezni: sajt, tej, tejtermék, füstölt áru, kemencében sült kenyér is készül. A helyi lekvár több kis üzletből biztonságosan beszerezhető. Már pálinkabolt is van, a helyi új Kövér pálinkafőzde prémium minőségű pálinkákat állít elő, és már kis boltot is nyitott. Helyi termékeket a legtöbb vendéglátó helyen, hotelben lehet fogyasztani, törekszenek is erre.