hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Minden, amit a horvátországi ki- és beutazásról most tudni lehet

Több szabály is módosult az elmúlt napokban, már ötféle módon lehet beutazni az országba. A turisták hazatérésének megkönnyítésére is kínálnak egyszerű megoldásokat.
Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. május 03.

hirdetés

Mint arról mi is hírt adtunk, a horvát kormány azok esetében, akik igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen, egy oltással is lehetővé teszi a beutazást az országba.

Ám számos más szabályt is fontos tudni a Horvátországba most utazóknak. Ezeket a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviselet foglalta össze számunkra.

A Horvátországba történő beutazás eddig is érvényes négy feltétele egy újabbal bővült,

melyet az 5. pontban ismertetünk.

Magyar állampolgárok Horvátországba történő beutazásához szükséges feltételek:

hirdetés

1. a határátlépéstől számított 48 óránál nem régebbi negatív SARS-CoV-2 PCR teszt (PCR teszt) vagy az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatása.

2. a COVID elleni védőoltások megszerzésére vonatkozó igazolás felmutatása, amely tanúsítja, hogy a beutazó a kétdózisú oltások esetében a második dózist, az egy dózisból álló oltások esetén az oltást már legalább 14 nappal korábban megkapta.

3. a beutazást megelőző 180 napon belül elvégzett, de 11 napnál régebbi, SARS-CoV-2 PCR teszt (PCR teszt) vagy az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatása, amely igazolja, hogy a beutazó átesett a SARS-CoV-2 vírusfertőzésen, vagy orvos által kiadott igazolás arról, hogy a beutazó átesett a COVID-19 betegségen.

4. házi karantén a Horvát Köztársaságba történő beutazáskor, PCR vagy antigén gyorstesztelés lehetőségével. Ha a tesztelésre nincs mód, a karantén időtartama 10 nap.

5. az a személy, aki átesett a COVID betegségen (a betegségen való átesettséget orvosi igazolással vagy pozitív PCR teszttel vagy EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszttel kell igazolni) és a védőoltások legalább első dózisát felvette, az oltás első dózisát követően 5 hónapig karanténmentesen és teszt nélkül beutazhat az országba.

A Horvátországba történő beutazáshoz kizárólag az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorstesztet fogadják el. Az EU által elfogadott antigén-alapú gyorstesztek közös listája ITT található. Az elfogadott antigén-alapú gyorstesztek felsorolása a 8-11. oldalakon szerepel.

Az EnterCroatia platform új opcióval bővült: az online regisztráció alkalmával már a betegségen átesettségről/oltásról/negatív tesztről szóló igazolást is feltölthetjük a rendszerbe. Az előzetes EnterCroatia regisztrációval, ha minden adatot helyesen adunk meg, felgyorsíthatjuk a határátlépést. Noha a regisztráció visszaigazolásával nem kapunk automatikusan zöld utat a beutazáshoz, jelentősen lerövidíthetjük a beléptetést Horvátországba.

A beutazóknak továbbra is rendelkezniük kell tehát úti okmányokkal, valamint a kiindulási országtól/régiótól és a járványügyi helyzettől függően szükséges igazolásokkal:

oltási igazolások vagy negatív COVID-19 teszt vagy a betegségen történt átesettség igazolása (az elfogadott tesztek típusa szerint stb.)

Magyarország elismeri a Horvátországban végzett PCR-tesztet

A magyar kormány 2020. 08. 30-án hozott rendeletet arról, hogy a Magyarországra történő visszatéréskor elismerik a schengeni térség országaiban elvégzett PCR-tesztet. A Magyar Közlöny honlapján megjelent legújabb információ szerint ezt a rendelkezést Horvátországra is kiterjesztették. A rendelet május 1-én jelent meg és a közzétételt követő napon, azaz május 2-án lépett érvénybe.

Felhívják a figyelmet arra, hogy számos horvát szállodavállalat ajánlja fel a náluk megszálló vendégnek a PCR tesztelés lehetőségét, erről közvetlenül a szálláshelynél célszerű tájékozódni.

Folyamatban van a horvát turisztikai dolgozók oltása

Prioritást élveznek azok az alkalmazottak, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a vendégekkel. Horvátország ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy az ideérkezők biztonságos és jól felkészült turisztikai célpontként értékeljék az országot. A turisztikai dolgozók kiemelt oltása mellett egyre több olyan tesztállomást létesítenek, ahol a turisták tesztelését végzik, illetve a turisták antigéntesztelését is társfinanszírozzák.

A magyar állampolgárok karantén-mentes hazatérése Magyarországra

A magyar kormány rendelete szerint megszűnt a hazautazást követő tíznapos karantén-kötelezettség a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyarok számára, bármely országból is térnek haza.

A 2021. április 29-én kelt és ugyan aznap 23 órától hatályos rendelet szerint tehát nincs karantén-kötelezettsége annak a személynek, aki a határátlépés során a koronavírus elleni védettségét a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti hatósági igazolvány - védettségi igazolvány -, valamint a védettségi igazolványon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány felmutatásával igazolja.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ

Mi történik akkor, ha lefoglaltuk a szállást, de nem érkezik meg a kártyánk?

Rengeteg foglalás érkezett már pünkösdre is, de az egész nyarat nagyon erősnek várják a vendéglátósok.
MTI/Balázs Attila - szmo.hu
2021. május 09.

hirdetés

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke azt mondja: a legnagyobb sajnálatunkra se tudják majd beengedni azt a vendéget, akinek nincs plasztikkártyája. Flesch Tamás arról is beszélt az RTL híradójának, hogy mire számíthatnak a vendéglátóhelyek a nyári szezonban.

Rengeteg foglalás érkezett már pünkösdre is, de az egész nyarat nagyon erősnek várják a vendéglátósok.

Sokan hetekkel az oltás vagy a karantén lejárta után sem kapták még meg a védettségi igazolványukat. Hiába mentek személyesen a kormányhivatalhoz vagy írtak hivatalos panaszleveleket. Több nézőnk is azzal keresete meg az RTL híradóját, hogy ennek hiányában nem tudnak elutazni a befizetett belföldi nyaralásukra. A szállodáknak ugyanis kötelező elkérniük a védettségi igazolványt, különben milliós bírságra számíthatnak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ

„Legalább annyi mondhattál volna, hogy baszd meg!” – Robert De Niro Svájc új turisztikai reklámarca, Roger Federerrel forgatott kisfilmet

Úgy tűnik, hogy Svájc megunta a szokásos országimázs-videókat. A videó arra épít, hogy Svájcban a turistákat semmi dráma nem éri, minden a legnagyobb rendben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

A kisfilmben a színész éppen egy Svájcot bemutató videót néz, amit maga a teniszező küldött át neki, ugyanis filmet akar forgatni országáról De Niróval. A színész fel is hívja Federert, hogy beszámoljon a videótól kapott élményeiről, amitől gyorsan lelohad a mosoly a világ legsikeresebb teniszezőjének arcáról: De Nirónak ugyanis egyáltalán nem tetszik.

A képsorok nem passzolnak a karakteréhez és az eddigi színészi alakításaihoz, mert

annyira szépnek látja Svájcot, hogy azt már unalmasnak, tökéletesnek és túlontúl drámamentesnek találja.

Bár a teniszező dühös lesz, de igazat ad a színésznek, ami megint csak De Nirót igazolja: a svájciak túlzottan kedvesek. A színész megjegyzést is tesz a vonal másik felén lévő Federernek:

„Legalább annyi mondhattál volna, hogy baszd meg!”

Roger Federer, Svájc turisztikai nagykövete meg is osztotta Twitter-profilján a kisfilmet, amit a rajongók kimondottan imádnak. A kommentelők elárasztották a videót, és úgy tűnik, hogy nem csak a felvételért, hanem a teniszező színészi játékáért is odavannak.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ

Megújult a Fertő tó környéke – körbekirándultuk!

Felfedeztük a Fertő-táj rejtett ékköveit.
Szöveg: Vass Adrienn, fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2021. április 22.

hirdetés

Sopronnak van egy sajátos vonzereje. És nem csak akkor, ha fesztivál van!

Van sok szállodája, étterme, műemléke. Tökéletesen alkalmas egy tavaszi vagy nyári családi kirándulásra is, mert megannyi programot és látnivalót tartogat. De a környék kisebb településeire is érdemes odafigyelni, főleg most, hogy egy Uniós pályázat hatására még inkább összefogtak, hogy vonzóbbá váljanak az utazók számára.

A Fertő-táj ékkövei projekt a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsának vezetésével, a Magyar Turisztikai Ügynökség és az érintett hat önkormányzat együttműködésében valósult meg. A projekt keretében összesen 406 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból gazdagodott Fertőboz, Hidegség, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak és Sarród egy-egy nevezetessége, emellett új szolgáltatásokkal, programcsomagokkal, vezetett túrákkal és információs anyagokkal is várják a kikapcsolódni vágyókat.

A Fertő-tó kerékpárút mentén két új látnivaló, és négy nevezetesség lett korszerűsítve. Ezek kiválóan alkalmasak arra, hogy kerékpárosként ne csak áttekerjünk a településeken, hanem maradjunk is kicsit, hogy megismerjük a környéket.

Persze kerékpár nélkül is érdemes útra kelni és végigmenni a magyar oldal településein.

Mi egy esős napon vágtunk neki a túrának, hogy megismerjük azt a 6 települést, ahol tényleges fejlesztések történtek. Magunk is meglepődtünk rajta, hogy mennyire jól esett még így is a felfedezés, barangolás.

hirdetés
Hiszen a környék kirobbanóan zöld, és a levegő frissességét szinte harapni lehetett.

Elöljáróban tehát bíztatnék mindenkit arra, hogy egy borongósabb napon is nyugodtan keljen útra, és akár autós segítséggel az egyes települések között.

És mindenképpen ragadjon magához mindenki egy útlevelet!

Ugyanis két nyelvi verzióban, magyar-német, és angol-román-olasz-szlovák nyelven,

összesen tízezer példányban készült el a „Világörökség útlevél”. Az útlevél végigkalauzolja az utazókat a környék látnivalóin, köztük az együttműködésben résztvevő és projekt keretében megálmodott vagy felújított világörökségi helyszíneken.

Az egyes megállóknál pecséteket gyűjthetnek útlevelükbe a túrázók, és az összegyűjtött pecsétekért cserbe ajándékkal gazdagodhatnak mindazok, akik az útlevélben szereplő tíz látnivalóból legalább hatot felkerestek. Az útlevéllel a benne szereplő turisztikai látnivalók kedvezménnyel látogathatóak.

A Fertő-tó és az azt körülölelő táj a környező településekkel a világ legszebb tájai közé tartozik, amelynek révén az UNESCO 2001-ben felvette a régiót a világörökségek közé. A megtisztelő tagságot a térség gazdag történelmi, kulturális és épített örökségeivel, szőlő- és borkultúrájával, valamint változatos növény- és állatvilágával érdemelte ki.

Na de lássuk a bebarangolásra váró településeket és látványosságokat.

Bármi mi a túránkat a kilátónál kezdtük, érdemes inkább a Peisonia Látogatóközponttal indítani, mert itt egy klassz interaktív kiállítás megtekintése után már némi tudással indulhat neki az ember az útnak.

Peisonia Látogatóközpont, Fertőszéplak

Fertőszéplakon egy kupacban rengeteg szépség található. A Széchényiekhez kötődő kastély az 1600-as évek végétől másfél évszázadon át szolgált a család lakhelyéül. Ez idő alatt a település a térség gazdasági központjává emelkedett. A Templom-dombon épült fel a Széplaki Hármashalom, az az egyedülálló együttes, mely magában foglalja a templomot, a kálváriát, a Szent Szív szoborcsoportot és a kastélyt is.

A felújított kastélyban interaktív kiállítás, ajándékbolt és kávézó is helyett kapott. Itt érdemes felvenni az útlevelet és tovább indulni a pecsétgyűjtésre.

Gloriette-kilátó, Fertőboz

A kilátóhoz 330 lépcső vezet fel, amihez egy minimális edzettség szükségeltetik, de semmiképpen sem érdemes kihagyni.

A franciául „kis házat” jelentő gloriett vagy gloriette kilátó történelme több mint 200 évre nyúlik vissza. Gróf Széchenyi Ferenc 1802-ben építtette a Fertőboz fölötti magaslat szélén József nádor látogatásainak emlékére.

Elsőre fel sem fogja az ember hogy mit lát innen. Pusztaságnak tűnik az egész.

De ha jobban megnézzük, kirajzolódik a szemünk előtt az óriás, érintetetlen nádas.

Papkert, Hidegség

A Papkert a béke és nyugalom szigete. Már most, április közepén zöldben úszik minden. Rengeteg különleges növény csodálható meg itt, és a madárhang sem elhanyagolható pozitívum.

A területén 21 időszaki forrás fakad, és az ösvényeken és fahidakon vezető sétautat bibliai idézeteket tartalmazó táblák szegélyezik.

A Papkert szerves egységet alkot a falu felett őrködő Szent András-templommal, együttesük szépen mutatja a kereszténység hatását a Fertő-tájon.

Ez az a hely, ahol tényleg érdemes kicsit offline módba tenni magunkat, és eggyé válni a természettel.

Fertőhomoki tájház

Fertőhomokon a 16. század óta élnek horvátok. Az itt élő történelmi népcsoportok, hagyományaik és kultúrájuk fontos elemei voltak a táj világörökségre való jelölésének.

A felújítás során a tájház korabeli hangulatát megőrizték, de állandó kiállítása interaktív elemekkel is kiegészült.

A pajta mögött a fejlesztéseknek köszönhetően szabadtéri színpad és nézőtér jött létre. Itt nemsokára koncertek, színházi előadások, táncbemutatók is lesznek majd. Az udvaron fedett foglalkoztató épült kültéri kemencével, a pajtában pedig a térségre jellemző mezőgazdasági foglalkozások eszközeit tekinthetik meg a látogatók.

Mivel látogatásunk alkalmával még nem voltak nyitva a vendéglátó helyek, mi a fedett udvari térben fogyasztottuk el a hegykői Tornácos Házból érkező ebédünket. Ez alapján a kóstoló alapján a hotel is rendesen felkeltette az érdeklődésünket. Remélhetőleg legközelebb már akkor járunk arra, amikor maradhatunk is náluk pár napot, és élvezhetjük a wellnesst és a konyhájukat.

Mariska Néni Háza, Hegykő

Hegykő fürdőjével, vendéglátóhelyeivel, programjaival a Fertő part egyik központja. Itt vezet keresztül a Fertő-menti kerékpárút is. A Széchenyi Ödön park mentén futó Nyárfa soron áll Mariska Néni Háza: itt jött létre a település új turisztikai információs pontja, mely a tavat megkerülő többezernyi biciklis turista egyik bázisaként szolgál pihenőhelyül. Megtalálhatók itt a környék körbetekerhető útjairól, kerékpáros-barát szálláshelyeiről, vendéglátóhelyeiről szóló ajánlatok, emellett tippeket kaphatnak a látogatók a bringás programok hajózással, vonatozással, vagy fürdőzéssel való kombinálására.

Mariska néni amúgy létező személy volt, aki a településre hagyta házát, hogy ott a helyi önkormányzat valami hasznos központot alakíthasson ki. Szerintem büszke lenne a hagyatékára.

Sarródi Tájház

Túránk utolsó állomása a Sarródi Tájház volt, ami nekünk középkorú látogatóknak a gyerekkor emlékeit idézet meg. Több olyan használati tárggyal és berendezéssel találkoztunk itt, ami nagyanyáink lakóhelyéből még ismerős volt. A fiatalabb korosztály azonban valószínűleg már csak ilyen helyeken találkozhat a múlt kincseivel.

Sarród volt a környék egyetlen település, ahol gyékényfonással is foglalkoztak a helyiek. A település tájháza, amely a Fő utcáról nyíló kis utcácskában található, kincsként őrzi a régmúlt korok különleges iparának és mindennapjainak emlékeit, eszközeit, régészeti leleteit.

A fejlesztések során nem csak az interaktivitást, de a fenntarthatóságot is szem előtt tartották: a tájház éves energiaszükségletét biztosító napelemeket telepítettek az újonnan épült fészer tetejére, udvarán saját kútjából működtetett öntözőrendszer került kiépítésre. Emellett komposztálóval, valamint gyümölcsfákkal, gyógy- és fűszernövényekkel is gazdagodott a tájház.

A Fertő-tó, a környező táj és települések nem csak hihetetlen természeti értékeikkel, de gazdag kulturális kincseikkel és épített örökségükkel is páratlan utazási élményeket nyújtanak az ide látogatóknak.

A környék látnivalóinak felfedezéséhez a Fertő-táj ékkövei projekt jóvoltából most számtalan segítséget kaphatnak az utazók. Legyen szó kicsikről, nagyokról, természetkedvelőkről vagy a hagyományok nyomában járó utazókról, a Fertő-táj mindenki számára tartogat meglepetéseket.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ

Horvátországban élő-dolgozó magyarok mesélnek arról, hogyan készülnek a nyárra az Adria partján

Egyre nagyobb az érdeklődés a szálláshelyek iránt, a turizmusban dolgozókat beoltják, külön honlappal segítik a szigetekre utazókat - Omisból, Trogirból és a Krk-szigetről is kaptunk friss híreket.
Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. május 10.

hirdetés

Magyarországon és a környező országokban is csökkenőben van a koronavírus-fertőzöttek száma. Egyre többen mernek már a nyaraláson gondolkodni. Sokan szeretnének a határon túl, tengerparton pihenni majd. A jelenlegi szabályok értelmében erre annak lesz lehetősége, aki igazolni tudja, hogy védett a covid-vírussal szemben.

Horvátország és az Adria az egyik legkedveltebb nyári úticélja a magyaroknak. Hogy mi a helyzet jelenleg az országban és hogyan készülnek a turisták fogadására, erről kérdeztünk három kint élő, dolgozó magyart.

Oláh Sándor Krk-ről, Radnics Zsuzsi Omisból és Mészáros Tímea pedig Trogirból küldött helyzetjelentést.

Elmesélésük szerint a járvány ott is leszálló ágban van. A korlátozások idején náluk is több szigorú intézkedést vezettek be. Maszkot kell viselni zárt térben (boltban, bankban stb.), de például az utcán nem. A teraszok nyitva voltak-vannak, ahol a helyzettől függő létszámkorlátozással lehet fogyasztani, vagy például családi eseményt megtartani. Az utazási tilalmak miatt szinte csak a helyiek mozdultak ki, így jóval csendesebb volt az élet a tengerparton. De már nagyon készülnek a vendégek fogadására. A karantént ott is elsősorban a felújításokra, építkezésekre, rendezésre, felkészülésre fordították.

Mindhárman úgy vélik, hogy a járványhelyzet változásai miatt a jelenlegi szabályok folyamatosan változni fognak, ezért érdemes figyelni a közleményeket. A beutazás már most is lehetséges, de bizonyos korlátokkal. Jelenleg oltási igazolvánnyal, PCR és antigén teszttel is be lehet utazni Horvátországba, tehát az ország már kinyitott a turizmus számára.

hirdetés

„A nyárra - reméljük - lesznek még további engedmények, lehetőségek. Az egyik legfontosabb, hogy néhány város már most bevezette, hogy a hazaútnál szükséges PCR teszt árához hozzájárulnak. Úgy tudjuk ez országosan így lesz nyárra. A pontos részleteket még nem tudjuk” – mesélte Sándor, aki szerint el fogják fogadni az összes oltást és a betegségen – igazoltan - átesettek is szabadon mehetnek majd nyaralni.

Az éttermek, kávézók várják a vendégeket, és a teraszokon már lehet kávézni, ebédelni. A helyiek is „visszafoglalták” a kedvenc helyeiket. Úgy tűnhet, hogy a tengerparton az élet visszatért a járvány előtti állapotba.

„Az emberek kávéznak a teraszokon, mosolyogva köszöntik egymást. Talán nem borulnak egymás nyakába, de egészen szabad az élet”

- mondta Sándor dalmáciai tapasztalatairól.

Előfordulnak már turisták is – ezt megerősített mindhárom általunk megkérdezett. Szlovének, németek, franciák és már magyarok is felbukkantak. Az érdeklődés egyre nagyobb, de a foglalások üteme még lassúbb, mint ahogy azt a szállásadók megszokták. Tavaszra – a korábbi átlaghoz képest – harmadára esett vissza a lefoglalt szállások száma. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy megint „beindul az üzlet”, és arra számítanak, hogy sok vendég érkezik az idei nyáron is. Van olyan hely, ahol már alig akad szabad kapacitás.

Arról, hogy milyen árakat tapasztalnak, azt mondták, hogy

a szállásadók legtöbbje nem emelt, évek óta azonos árat kérnek. A vendégek számára a valutaárfolyamok változása okozza az esetleges drágulást.

Van olyan szállásadó, aki nem ad meg turnust, így bármilyen időszakra foglalható szállás. Egyes helyeken tartják a szombati váltónapot, de több helyen lehet kérni más érkezési napot. Látni a korábbi 7 nap helyett 5 napos ajánlatot is, tehát változatos lehetőségek közül lehet választani.

Az ellátás – élelmiszer, üzemanyag stb. – a szokott módon biztosított. A boltokban némi áremelkedés látható, a zöldség-gyümölcs pl. Krk-en 15-20 százalékkal kerül többe, mint egy magyarországi hipermarketben kapható termék. Viszont amit a szigeten kínálnak, az friss és szebb – derült ki a beszámolóból.

Omisban is egyre több az érdeklődő. Családok, baráti társaságok mennének, számukra a hajós kirándulásokat is meg tudják oldani. Ami még kérdéses, az a „charter” jellegű hajózás, vagy a klasszikus turistahajózás, ahol a távolságtartást nehéz megoldani – mondta el Zsuzsi. A kedvelt üdülőhelyen szintén készülnek a vendégekre, arrafelé is egyre nagyobb a foglalási kedv. Arra számítanak, hogy elsősorban európai vendégeik lesznek, a tengeren túlról vélhetően kevesebben érkeznek az idei szezonban.

Szintén még tisztázandó kérdés a gyerekek ki- és beengedése, mivel ők még nem kaphatnak oltást. Itt is abban bíznak, hogy a szezonra tisztázódik ez is.

Trogirban is érezhető volt tavasszal a turisták hiánya. A korábban pezsgőbb belvárosban ugyan kinyitottak a boltok, és a teraszok is fogadtak vendégeket, de turisták csak igen kis számban fordultak elő.

A pár napos, pár hetes nyaralók mellett viszont egyre többen érdeklődnek a megvásárolható ingatlanok után. A járvány miatt sokan kényszerültek home office-ba, és aki tehette, akár hosszabb távra bérelt, vagy vett ingatlant olyan helyen, ahonnan tudott dolgozni, de az általa kedvelt környezetben lehetett.

Tímea elmondása szerint a tengerparti ingatlanok között is nagy a választék, és érezhetően megugrott az érdeklődés irántuk. A befektetés (kiadás) mellett egyre többen választanák második otthonuknak az Adria-partot.

A statisztikai mutatók szerint a magyar turisták évről évre egyre nagyobb számban választják a hajós turizmust,

nekik fontos a Horvát Idegenforgalmi Közösség tájékoztatása, amely szerint a hajós turisták az idegenforgalmi illetéket idén kizárólag online, a nautika.evisitor.hr oldalon fizethetik be. A turisztikai főszezon közeledtével a horvát Turisztikai és Sportminisztérium új akciót hirdetett: a „Horvát szigetek - COVID free zone“ kezdeményezés célja, hogy objektív tájékoztatást adjanak egy-egy sziget fertőzöttségi adatairól, melyek jellemzően jóval kedvezőbbek, mint a szárazföldi mutatók. A minisztérium a már működő www.safestayincroatia.hr portálon fogja közzétenni az aktuális „szigeti” járványügyi adatokat. A 78 nagyobb és 524 kisebb szigetet, valamint 642 szirtet számláló tengeri „birodalom“ nagy vonzerő a turisták számára.

Szintén jó tudni, hogy Horvátországban – a kormány ígérete szerint – beoltják a szezon kezdetéig a mintegy 70.000 turisztikai dolgozót is. Az állandó munkavállalók mellett az idénymunkások is bekerülnek az elsőbbséggel oltandók körébe. Vasárnapig Horvátországban már minden negyedik ember megkapta az első védőoltást a koronavírus ellen – ezt az ország közegészségügyi intézete közölte. Szintén jó hír, hogy az ország részt vesz az uniós zöld igazolvány előzetes tesztelésében, így már júniusban működőképes lesz a digitális igazolás rendszere.

VIDEÓ: Krk-szigetről


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: