UTAZZ
A Rovatból

Ízek, élmények és kultúrsokk az ország bringás paradicsomából – Békéscsaba, a Viharsarok Amszterdamja

Talán nem is tudtál róla, hogy Békéscsaba az ország egyik, kerékpárutakkal és bringás szolgáltatásokkal legjobban ellátott vidéke. Most adunk néhány tippet, hogy mit érdemes felfedezni a Viharsarok gyöngyszemében és környékén.


Viharsarok, kolbász, sörök, Munkácsy Mihály – valószínűleg ezek közül valamelyik ugrik be a messziről érkező turistának először, ha Békéscsaba kerül szóba. Azt viszont minden bizonnyal kevesen tudják, hogy a fentiekhez néhány éve bőven felfejlődött már egy újabb „csabaikum”: a példás kerékpárút-hálózat.

Persze ha úgy vesszük, nincs ebben semmi meglepő: a várost a földrajzi adottságok, az alföldi elhelyezkedés predesztinálja arra, hogy a bicikli teljesen alapvető közlekedési eszköz legyen. Békéscsaba (és környéke) azonban eggyel túllépett ezen, és komplett stratégiát dolgoztak ki arra, hogyan csináljanak a megyeszékhelyből lényegében egy biciklis paradicsomot. Ha valaki azt gondolja, túlzok, elég csak a tényeket nézni: a vidéki városok közül nemcsak Békéscsabán kerékpároznak a legtöbben rendszeresen, de a viharsarki Amszterdamban ez a szám magasabb, mint a második és harmadik helyezett Debrecenben és Miskolcon együttvéve.

Ezt már – sok más érdekesség mellett – Opauszki Zoltántól, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnökétől, helyi önkormányzati képviselőtől tudtuk meg. Számokban is kifejezte, mit jelentett pontosan a környéken a bringás fejlesztés: 15 évvel ezelőtt 15 kilométer hivatalos kerékpárútról lehetett beszélni a városban, ez mára 105 kilométerre duzzadt. És ez még nem minden.

Ha ugyanis elhagyjuk a várost, többek között a páratlan szépségű Wenckheim-kerékpárút vár minket, ami a környék turisztikai látnivalóit kapcsolja össze, és nem mellesleg 2023-ban az Év kerékpárútja címet nyerte el. A több mint 30 kilométeres út mentén meglátogathatjuk a Jaminai bányatavakat, a Szabadkígyósi, Pósteleki és a Gerlai kastélyokat is.

Mi önkényesen szedtünk össze néhány látnivalót, amit nem érdemes kihagyni, ha az ember 2-3 napos látogatásra érkezik a békési megyeszékhelyre. Természetesen az is megtalálhatja a számítását, aki akár egyhetes bringás nyaralással számol.

Arcanum Hotel – a biztos kiindulópont

Főhadiszállásnak jó szívvel ajánlható az Arcanum Hotel. A négycsillagos szálloda azon túl, hogy csodálatos helyen fekszik, és az egykori laktanyából gyönyörű hotelt varázsoltak, korántsem mellesleg tavaly Az Év Kerékpárosbarát Szolgáltatója díjat is elnyerték.

„A hotel az Év kerékparosbarát szolgáltatója lett tavaly, és mint ilyen, nagy gondot fordít a különböző kerékpárosbarát szolgáltatásokra is: úgy mint a biztonságos kerékpártárolás biztosítása, biciklimosási és kulacstöltési lehetőség, szervizcsomag biztosítása a vendégek számára vagy a kerékpáros vendégek informálása, biciklis információs csomagok biztosítása“ – mesélte Juhász Ildikó, a Hotel marketingvezetője.

Csaba Park – minden csoda egy helyen

A hoteltől röpke 20 kilométerre van egy olyan komplexum, ami minden korosztály igényét kielégítheti, legyen szó csendes kikapcsolódásról, aktív edzésről vagy vidám játékokról. A terepviszonyok miatt az út nem tűnik megterhelőnek, maximum az errefelé nem ritka szelek zavarhatnak be kicsit a nyugis tekerésbe.

A Csaba Park viszont ezt is hamar feledtetni fogja. A kolbászudvart, kalandparkot, edzőpályát és csendes pihenőhelyeket vegyítő komplexum mellett a Park éttermében helyi alapanyagokból a csabai konyha jellemző fogásait és a CsabaPark étterem különlegességeit is megkóstolhatjuk. Néhány percnyi tekerésre pedig olyan csodák várnak, mint az alföldi tájtól kissé szokatlan kilátó, a már nevében is izgalmas hófánk vagy épp a gyönyörű tó felett is áthúzó drótkötélpálya.

Munkácsy szelleme mindenhol

Bár Munkácsy Mihály közismerten a nevében is rejlő Munkácson született, édesanyja, majd édesapja korai halála után jelentős időt töltött a viharsarki településen, ahol Steiner Jakabhoz került húgát látogatta rendszeresen. Steinerék építették azt a meseszép kúriát is, amit éppen 30 éve Munkácsy-emlékházzá alakítottak.

A klasszicista stílusban épült házban ma korhű módon berendezett helyiségeket, Munkácsy életét bemutató kisfilmeket és 21 eredeti Munkácsy-festményt csodálhatunk meg. Ráadásként az emlékház cukrászdájában megkóstolhatjuk a festő kedvenc süteményeit, sőt azok fagylaltba álmodott változatait is. Talán mondani sem kell, de azért érdemes észben tartani: ezen a helyen is bérelhetünk illetve szervizelhetünk kerékpárokat is.

Ami szem-szájnak ingere

Túránkat innentől kétfelé is folytathatjuk. Ha közel az est, érdemes lehet az irányt a Csabai Rendezvénypajta felé venni, ahol klasszikus és újragondolt streetfood-ételekkel, és egész különleges hangulatú, nyáron természetesen görkorcsolyázásra is kiválóan alkalmas jégpályával várnak a város központjától egy kicsit kijjebb.

Ha viszont érzünk még magunkban elég erőt (és elszántságot), irány az Árpád Pálinkatanya, ahol az ország talán legkülönlegesebb pálinkáit, ginjeit és párlatait kóstolhatjuk meg, amiket a család harmadik generáció óta tökéletesít. Előbbiek között vannak olyan klasszikusok, mint a törköly vagy a körte, a ginek között már találkozhatunk különleges málnással, sőt paprikással is, míg a párlatok között olyan különlegességeken akadhat meg a szemünk és nyelvünk, mint a mandarin vagy a gyömbér.

Ha pedig időpontot foglalunk kóstolásra, érhet minket az a megtisztelő szerencse is, hogy maga Nagy Árpád mesél nekünk a szinte űrbélinek tűnő technikáról és a pálinka- és ginkészítés minden olyan apró csínjáról, ami még nem számít hétpecsétes titoknak.

Javaslatunk, hogy a napot zárjuk egy kiadós vacsorával, amire hirtelen nem tudunk jobb helyet, mint a Frankó Tanya és Haluskaház. Aki otthon van a felvidéki konyha remekeiben, a névből már sejtheti, mi a hely specialitása: a liszt, só és víz keverékéből kifőtt tészta pont annyira zseniális, mint amilyen egyszerű.

Ha hamisítatlan helyi ízeket szeretnénk, mindenképpen helyi brindzával (juhtejből készült sajtkülönlegességgel) kérjük a haluskát – természetesen kihagyhatatlanok a disznóhúsos specialitások, köztük a csabai disznótoros különlegesség, a cigányka is. (Nevének eredetéről kérdezzétek a vendéglátókat, akik egyébként is fantasztikus vendégszeretettel és információgazdagsággal mesélnek a környék gasztronómiájáról.) Vacsora előtt vagy annak végeztével megcsodálhatjuk a tanya elképzelhetetlenül sokféle háziállatát, és ha jó időben megyünk, gyönyörködhetünk a páratlanul szép naplementében is.

Az ország legtutibb kerékpárútja

Ha sikerült kipihenni az ízek orgiáját, másnapra feltétlenül ajánljuk a fentebb már említett Wenckheim-kerékpárutat, aminek mentén a környék legszebb részeit csodálhatjuk meg, ilyen és ehhez hasonló látvány mentén:

A sok remek látnivaló, például a Wenckheim családi romkastély megtekintése közben ebédelőhelynek mindenképpen a bőven útba eső – természetesen szintén teljesen kerékpárosbarát – Veszely Csárdát ajánljuk, ami bár nem klasszikus fine dininig étterem, mégis a logikusan és ízlésesen újragondolt klasszikus magyar ételek tárháza – a természettől egy karnyújtásnyira.

Sokszor említettük a biciklisbarát szolgáltatásokat, de ha valaki nem tudja fejben tartani az összes kerékpárkölcsönző, -javító és -tárolóhelyet, egy percig se aggódjon: nekik fejlesztette ki a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) azt a kerékpáros alkalmazást, ami az elmúlt években tökéletesre csiszolva mutatja meg az ország bringaútjait, kerékpáros szolgáltatóit, bicikliszervizeit, mosási és szerelési lehetőségeit. Ráadásként az appot mi is fejleszthetjük: ha egy szerelőpontot, újonnan átadott bringautat, egy izgalmas látványosságot vagy akárcsak egy egyszerű közkutat tetetnénk fel a térképre, nincs más dolgunk, mint az applikáció „Bejelentés” gombjára kattintva hozzáadni az adott pontot, ami egy rövid elbírálás után be is kerülhet a rendszerbe.

Az applikációt ERRŐL A LINKRŐL lehet letölteni és tanulmányozni.

A fentieken kívül persze bőven akad látnivaló Békéscsaba belvárosában is: a jó hír, hogy a városban szinte nagyítóval kell keresni azokat az utcákat, ahol ne lehetne kényelmesen és biztonságosan kerékpározni – nem véletlen, hogy 2023-ban a helyi Andrássy út lett az év kerékpáros főutcája is.

Aki tehát nyáron, de akár szezonon kívül is szeretne Magyarország igazi biciklis paradicsomában aktívan, de mégsem magát túlhajtva pihenni, nem tehet jobbat, mint hogy néhány napra vagy egy hétre Békéscsaba felé veszi az irányt. Garantáltan élményekkel és persze jó néhány vásárfiával feltöltekezve tér haza!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
Kalandok földön, vízen, levegőben – a Mátrában, az Oxygen Adrenalin Parkban jártunk
Gyakran fejtörést okoz a családoknak, hogy milyen helyen tudnának egy programdús, kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes napot eltölteni. Gondoltunk egyet, és felkerekedtünk, hogy leteszteljük a Mátra hegyeinek ölelésében, Sástón található Oxygen Adrenalin Park attrakcióit. Spoiler: nem csalódtunk!


Különleges környezetben, egy volt kőbánya helyén terül el az Oxygen Adrenalin Park, aminek már a neve is árulkodó – itt ugyanis bőven akad izgalom. Első utunk rögtön a canopy-hoz vezetett. Az oda-vissza 230-230 méter hosszan átívelő alpesi csúszdán kb. 30 m magas drótkötélen csúsztunk a szakadék fölött, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a tájra. Aki inkább a szomszédos függőhídról csodálná meg ezt a kilátást, az ezt is megteheti, de vigyázat, a híd kissé mozog!

A legnagyobb adrenalinlöketet egészen biztosan az óriáshinta szolgáltatja. A 20 méteres szabadesés után percekig a katlan felett hintázhatunk. Ez a Közép-Európában egyedülálló játékelem semmihez nem hasonlítható élmény, mindenképpen érdemes kipróbálni.

Ha ezek után sem untuk meg a pörgést, és még mindig szeretnénk egy kis sebességet magunkénak tudni, akkor irány Magyarország legmagasabban fekvő bobpályája, ahol a panorámát is megcsodálva, majd az erdőben kanyarogva csúszhatunk le a majd’ 1 km-es pályán, akár párban, akár egyedül.

Az Oxygen Adrenalin Parkban a víz közelségét sem kell mellőzünk, a fákkal szegélyezett tavon nem csak a tavirózsák kaptak helyet, hanem számos játékelem is: elektromos jetski, kalózhajó, vízi akadálypálya, tutaj és sokak kedvence, a water roller.

A kisebbek olyan további élményelemekkel is szórakozhatnak, mint a quad, a toronycsúszda vagy a légvár, de ez közel sem minden – ide ki sem fér az a sok-sok játék, ami a gyerekek rendelkezésére áll.

Az étteremben elfogyasztott finom ebéd után még felültünk az Oxygen Expressre, a félóránként közlekedő kisvonatra, hogy egy utolsó pillantást vessünk a Parkra.

Végül stílszerűen a libegővel távoztunk, így újfent a panorámában gyönyörködve ereszkedtünk le a közeli Sástóhoz.

Tipp: Július 13-án, szombaton immáron már kilencedik alkalommal rendezik meg a Libegők Éjszakáját, így ekkor a Mátra Libegő meghosszabbított nyitvatartással, 10-24 óráig üzemel. Részletek a Facebook eseményben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
A Rovatból
Ezért vannak a késések nyáron, sőt szeptember végéig lehet rájuk számítani - kitálalt a Budapest Airport
Nagyon sok késésre lehet számítani a turistaszezon, valamint a sportesemények, a labdarúgó Európa-bajnokság és a hamarosan kezdődő párizsi olimpia miatt. A reptéren segítőpontokat alakítottak ki az A és a B terminálon a beszálló kapuknál.


Az egész európai légteret érintik a késések, nemcsak Budapestet - mondta a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese szombaton az M1 aktuális csatornán.

Valentínyi Katalin közlése szerint a késések első oka, hogy az európai légtér nagyon zsúfolt, például a nyári időszak, a turistaszezon, valamint a sportesemények, a labdarúgó Európa-bajnokság és a hamarosan kezdődő párizsi olimpia miatt.

Ugyanakkor a szomszédban zajló háború is hatással van az európai légtérhelyzetre, hiszen Ukrajna és Oroszország fölött nem lehet átrepülni, tehát a gépek kitérő útvonalon közlekednek, és ez a magyar légteret érinti elsősorban

- jelezte.

Utolsóként az időjárási körülményeket említette, kiemelve, hogy zivatarláncok esetén a földi kiszolgálás a repülőtéren lelassulhat, másrészt pedig nagyon rossz idő esetén nem biztos, hogy a gépek fel tudnak szállni.

Valentínyi Katalin elmondta azt is, hogy a reptéren "segítőpontokat" alakítottak ki az A és a B terminálon a beszálló kapuknál, ahol minden információ elérhető, továbbá a repülőtéri üléseken kívül ülő-fekvő foteleket helyeztek ott ki, és olyan "totemeket", ahol a telefonokat tölteni lehet. A családosoknak bébiételt, pelenkát, törlőkendőt biztosítanak, vizet, illetve szendvicset osztanak, hogyha erre szükség van - mondta.

Arra a kérdésre, hogy mit tanácsol az utasoknak, azt válaszolta, ez a helyzet szeptember végéig valószínűleg el fog húzódni, tehát fel kell készülni arra, hogy az idei nyár késésekkel terhelt lesz az európai reptereken.

Fontosnak nevezte, hogy az utasok rugalmasan foglalható jegyeket vásároljanak, és átszállásnál kalkulálják be az esetleges késést a következő gép indulásába.

"Nagyon fontos, hogy az utasok készüljenek fel esetlegesen arra, hogy több órát a terminálon kell tölteniük, tehát ha egészségügyi berendezésekre vagy gyógyszerekre van szükségük, azokat a kézipoggyászba érdemes csomagolni" - fogalmazott a vezérigazgató-helyettes.

Elmondta azt is, hogy érdemes a reggeli, délelőtti járatokkal utazni, hiszen ekkor egy adott repülőgép, amely több fordulót teljesít, még nem halmoz fel késéseket, míg az esti járatoknál már jellemzően "begyűrűznek a késések".

Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Botrány Ferihegyen: több mint 30 órát váratták egy repülőgép utasait, volt, aki a parkolóban aludt a füvön
A Szicíliába tartó repülőgépnek eredetileg hétfő este fél hétkor kellett volna felszállnia, amit tíz órára csúsztattak. A járatot végül aznapra törölték.


Közel 200 utas több mint 30 órát várt arra a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, hogy végre elinduljon a gépük Szicíliába, tudta meg az ATV Híradója. A repülő eredetileg hétfőn, 18:25-kor indult volna Budapestről, amit először este tíz órára csúsztatták, majd a járatot törölték.

„Utána nagy felmordulás, olaszok hangoskodtak, meg magyarok is, mindenki, két is szerencsétlen reptéri alkalmazott, akik a Wizz Airnek voltak az emberei, próbálták az embereket csitítani, na mindegy, visszaadták a bőröndöt és mondták, hogy Isten hírével mehettek bárhova”

– mondta az egyik utas.

Egy másik utas beszámolója szerint egy idő után elkezdték összegyűjteni az igényelt szobaméreteket, és a szervezők, valamint a Wizz Air állítása szerint minden szállodát felhívtak. Amikor az egyik csoportot a megbeszélt szállásra küldték saját költségű taxival, kiderült, hogy valójában senkit sem hívtak fel, csak úgy tettek, mintha telefonálnának.

Az utas hozzátette: a vita végére a társaság felének sikerült szállást szervezni, míg ők két kisgyerekkel és a nagyszülőkkel a külső parkoló füves területein aludtak.

A gép indulását végül kedden 19:30-ra írták ki, de még itt sem volt vége a történetnek.

„Megtörtént a becsekkolás, ott állunk és felnézünk, már kiírták, hogy 23:20-kor indul a repülő. Közben kaptunk SMS-eket az utazási irodától, hogy ez sem tudják garantálni, meg minden. Van, akik kaptak 3100 forintos jóvátételi kupon, hogy egyen belőle vagy igyon belőle”

– mesélte az ATV-nek az egyik utas.

Ezeket azonban, az éjszakai zárva tartás miatt csak nappal tudták felhasználni.

A portál úgy tudja, hogy a repülőgép kapitánya elnézést kért az utasoktól, és elmondta: nem tudja a késések okát.

Az ATV megkereste a Wizz Airt, akiktől azt a választ kapták, hogy a járatot a légi irányítás kapacitáshiánya miatt ütemezték át, időközben pedig a személyzet jogszabályba foglalt munkaideje lejárt, ezért tették másnap éjszakára a járatot. Hozzátették, a Wizz Airrel szerződéses kapcsolatban álló földi kiszolgáló cég segített az utasoknak szállást foglalni az éjszakára és a légitársaság minden utasának megtéríti a felmerülő szállásköltségét.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
A Rovatból
Péntek délután kellett volna elindulnia, de csak vasárnap reggel szállt fel Ferihegyről egy Törökországba tartó gép
40 óra várakozás indult útnak a Tailwind járata. Az utasok közül volt, aki feladta a reményt, hogy idén eljut a törökországi nyaralására.


Péntek délután kellett volna felszállnia a Tailwind légitársaság törökországi járatának a Liszt Ferenc Repülőtérről, a gép azonban csak vasárnap reggel negyed nyolc körül indult útnak - írja az Utazomajom.

A portálnak az egyik utas számolt be a kálváriájukról. Mint írta:

a gépnek péntek délután 16:40-kor kellett volna felszállnia, de a Budapesten landoló járat jobb hajtóművét a Lufthansa Technics kezdte szerelni.

Ezt este 10-ig nem sikerült megjavítani, a sikertelen próbálkozás után pedig az utasok visszakapták a csomagjaikat és hazaküldték őket azzal, hogy másnap reggel 9-re kell újra kiérni a 11:40-kor induló géphez.

Az utasok másnap is kimentek a géphez, de a nyolc órás várakozás ellenére ekkor sem tudtak elutazni. A beszámoló szerint a dühös utasokat rendőri beavatkozás után végül minibusszal egy Üllői úti hotelbe szállították.

„Az utasok közül volt, aki feladta a reményt, hogy idén a török tengerparton nyaral és hazament, azonban jelentős tömeg még holnap ad egy utolsó esélyt az utazásnak. Úgy vannak vele, hogy ez a maradék 5 nap nyaralás is jobb, mint a semmi”

- írta Edit a beszámolójában.

A gép végül vasárnap reggel 7 óra 10 perckor, 40 óra várakozás után szállt fel, fedélzetén a 60 legelszántabb utassal.

Link másolása
KÖVESS MINKET: