UTAZZ
A Rovatból

Kőszeg, az egyik legszebb magyar város télen is tökéletes úti cél

A havazási rekorder település a báli szezonban is különleges: van egy nap ugyanis, amikor a turistának szinte kötelező jelmezben érkeznie.

Link másolása

Elvileg Kőszegen van a legnagyobb esély a tartós hóra. Bár a globális felmelegedés hatása itt is érezhető, azért idén is hóval indult az esztendő. A téli hangulatú kisvárosban igazán szép látvány fogadja az erre kirándulókat.

Aki pedig nem szereti a nagy hideget, garantáltan talál programot a régi műemlékek között. Ráadásul itt is minden évben eljön a báli szezon, ahol egy tucat bált rendeznek a kisvárosban február végéig. koszeg-1

A báloknak Kőszegen is nagy hagyománya van. A farsangi időszakban a szórakozás mellett az összejöveteleken kiderült az is, hogy mi a divat Bécsben, és azt hogyan alakították át a magyar polgárság igénye vagy lehetősége szerint. Az ünnepi ruhákon felbukkantak azonban az itt élő nemzetiségek népviseletének jellegzetes motívumai és kellékei is.

Kőszegen, a kis határvárosban a magyarok mellett német és horvát hagyományok is ötvöződtek a bécsi, vagy magyaros szokásokkal.

A mai napig rendeznek sváb bált és horvát bált is.

Az egyik legnagyobb hagyományú és fontos szerveződés az iparosoké, ők is saját bállal készülnek. Ugyanígy a nagy múltú önálló kulturális csoportok, iskolák vagy vallási közösségek is összejönnek a farsangi időszakban egy vidám estére.

bal_1bal1bal2

A bálok egy része zártkörű, de akad nyilvános, sőt ingyenes rendezvény is. Kőszeg színes programkínálatába a februári báli szezon komoly turisztikai vonzerő.

Érdemes belépőt váltani például az igen népszerű, nagy múltú helyi zenekar Fúvós Farsangjára, amely a legnagyobb jelmezes rendezvény a városban. A Concordia-Barátság Énekegyesület és a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes is remek programokkal készül.

A legnépszerűbb minden bizonnyal a farsangot záró Farsagfarka, amely egész napos szórakozást és nagy közös bulit ígér.farsangfarsang4farsang5

Egy nap, amikor egész Kőszeg jelmezbe bújik

A város talán legismertebb és legkedveltebb közösségi bulija a 15 éves múltra visszatekintő, szezonzáró Farsangfarka. Ilyenkor szó szerint mindenki maskarás lesz,

az üzletekben az eladók, vendéglőkben a felszolgálók, sőt a munkahelyeken is farsangi öltözetben jelennek meg a helyiek.

A város fő terét és az utcákat jelmezesek lepik el. Délelőtt a gyerekek vonulnak fel jelmezekben, majd 15 órakor indul a Farsangtemetés. A vidám-szomorú temetési menet végigmasírozik a belvároson, és visszatérve a Fő térre eltemeti a farsangot. Ezt követi a bolond esküvő, ahol az „ifjú” párt rönkön körbe hordozzák, majd összeadják őket. Délután hirdetik ki a jelmezverseny eredményét és kiderül, hogy melyik munkahely érdemli meg a legmókásabbnak járó elismerést. Majd élőzenére lehet bulizni az utcabálon.farsang_aa

A farsang farka

A farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig tart. A nagyböjt előtti napok a legmozgalmasabbak és leglátványosabbak. Az utolsó napok, a "háromnapok", ez a „farsang farka”, amikor bőven lehet szórakozni, zajongani, mulatozni.

Az első napja a farsangvasárnap. Sok helyen párválasztó nap is volt, a legények ilyenkor tűzték a kalapjukra a kiválasztott leányoktól kapott bokrétát. A lányok annak a fiúnak küldtek bokrétát, akit szívesen láttak volna párjukként.

A középső nap a hétfő, ilyenkor volt szokás az asszonyfarsangot tartani. A nők férfi módon mulatozhattak, sőt ihattak is.

A farsang farkának utolsó napja a húshagyó kedd, amely már a nagyböjtre utal. A farsangtemetés napján egyes területeken szalmabábút vagy koporsót égettek, ezzel zárva le a farsangi mulatozást és jelképesen a telet is.

koszeg-2koszeg-3

Ám a tél Kőszegen tartós vendég. A statisztikák szerint a kisvárosban a legnagyobb a sok éves átlagos csapadékösszeg, 807 mm. A hóvastagságban is ez a település vezeti a listát, 151 cm volt a legnagyobb hóvastagság, amit 1947-ben mértek a Stájer-házaknál, a várostól távolabb, a hegyoldalban. A hó a magasabb vidékeken akár 60 napig, míg az alacsonyabb helyeken 50 napig is megmaradhat.

A látvány azonban kárpótolja a helyieket és a vendégeket.

A város műemlékei átvészelték a háborúkat és az itt található csodaszép épületek közül nem véletlenül került 326 épület és építmény országos egyedi védelem alá. A belváros és a körülötte lévő zóna műemléki terület.

Nem kell messzire menni, hiszen szinte minden látnivaló az óvárosban van. Érdemes megnézni a Fő téren a Jézus Szíve templomot, elsétálni a Jurisics térre, megnézni a Városháza szépen díszített homlokzatát, bejárni a Jurisics várat, vagy szétnézni az Arany Egyszarvú Patikamúzeum különlegességei között.koszeg-4

koszeg-5koszeg-6koszeg-7koszeg-8koszeg-9koszeg-10koszeg-12koszeg-13koszeg-14koszeg-15

Fotók forrása: koszeginfo

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
Jelentősen megnőtt a Velencei-tó vízszintje, majdnem háromszorosa a két évvel korábbinak
Volt ok az aggodalomra, mert a tó annyira leapadt korábban, hogy már csak 53 centiméternyi víz volt benne. Megmutatjuk milyen volt.

Link másolása

Csütörtök reggel Agárdnál 145 centimétert mutatott a vízmérce - írja az Időkép.

Már február elején újra a régi fényében pompázott a Velencei-tó, a 2022-es kritikusan alacsony vízállást követően ugyanis ekkorra 75 centiméterrel emelkedett a vízszint.

Az elmúlt időszakban ez az emelkedés tovább folytatódott, csütörtök reggel már 145 centimétert mutatott a vízmérce Agárdnál, vagyis az 53 centiméteres rekordalacsony vízállás óta mára közel egy méterrel (92 cm) emelkedett a Velencei-tó vízszintje.

Ez az érték már meghaladja a 140 centiméteres alsó szabályozási szintet, így a tó újra a régi fényében pompázik.

Ilyen állapotok volttak 2022-ben:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
A Rovatból
Itt a lista Európa legélhetőbb városairól – egy magyar is bekerült a száz legjobb közé
Élhetőség, szerethetőség és a gazdasági lehetőségek mentén írták össze Európa legjobb városait.

Link másolása

Megjelent a Resonance Consultancy legfrissebb listája Európa 100 legjobb városairól. 2024 első tíz helye így alakult:

1. London

2. Párizs

3. Berlin

4. Róma

5. Madrid

6. Prága

7. Barcelona

8. Amszetrdam

9. Isztanbul

10. Milánó.

A három fő szempontjuk az élhetőség, a szerethetőség és a gazdasági lehetőségek voltak. Ezek alapján mindössze egy magyar város, Budapest került be a száz legjobb közé. A magyar főváros a 20. helyet szerezte meg.

A teljes listát itt lehet böngészni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

UTAZZ
Lezárták az egyik legnépszerűbb magyar kirándulóhelyet – balesetveszélyes a Rám-szakadék
2024. április 24-től kezdődően további tájékoztatásig nem látogatható. Az ok a klímaváltozás, ami ronthatja a kőfalak állékonyságát.

Link másolása

A Telex írta meg a Pilisi Parkerdő felszólítására hivatkozva, hogy a klímaváltozás hatásai miatt a Rám-szakadék jelenlegi állapotában veszélyes.

A klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hat, ezért a Pilisi Parkerdő a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékelésééig ideiglenesen teljes egészében lezárja

– olvasható a közleményben.

A túrázni vágyók így a Rám-szakadék elkerülő útvonalaként a Lukács-árokban futó sárga sávú jelzést tudják használni.

A Rám-szakadék természeti adottságai miatt hazánk egyik legnehezebben járható jelzett turista útvonala, ahol még kőgurulás vagy sziklaomlás is előfordulhat. A szakadékot emiatt csak saját felelősségére látogathatják az érdeklődők.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
5+1 élmény, amivel kiegészítheted a túrázást a Dunakanyarban
Pazar Dunakanyar-élményre vágysz? Mutatjuk a legjobb helyeket!

Link másolása

A Dunakanyar ideális célpont akár egy egynapos kiránduláshoz, de többnapos pihenéshez is. Mindkét oldalon tudunk tuti helyeket, izgalmas élményeket a kedvenceinket most összegyűjtöttük nektek.

1. Történelmi séta, Esztergomban

Esztergom nevével sokszor találkoztunk a történelemkönyvekben: uralkodók székhelye volt, majd a katolikus egyház hazai központjaként funkcionált. Az esztergomi várhegy szépségét azonban egy fotó sem adja vissza – itt az idő, hogy saját szemeddel is megcsodáld a festői városrészt. A várhegyen áll a királyi vár, mellette a bazilika magasodik. Hazánk legnagyobb templomáról beszélünk, melynek nagyságát még inkább kiemeli Duna-parti elhelyezkedése.

A Dunakanyar látnivalók egyik különlegességét a Kupolakilátó adja, amelynek tetejét 400 lépcső megtételével érheted el. Minden fáradságot megér a lépcsők megmászása, ugyanis a Dunakanyar látnivalók egyik legszebbje tárul a szemeink elé: a templom tetejéről megcsodálhatjuk az alattunk kék szalagként hullámzó Duna látképét, a lenyűgöző Esztergom városával együtt.

Fotó: Unsplash.com / Meszárcsek Gergely

2. Ha Dunakanyar, akkor hajózás!

Nem ismered elég jól a Dunakanyart, ha nem hajózol Esztergom, Visegrád, vagy akár Szentendre legszebb dunai szakaszán. A hajókirándulás számos érdekességet tartogat, akár a szárnyashajó, akár a kirándulóhajó járatokat választod.

Kisebb gyerekekkel érdemes a szárnyashajós élményt kipróbálni, mert ezek a járatok gyorsan haladnak Budapest és Esztergom között, közben pedig Vácon és Visegrádon is kiszállhatsz. A hosszabb utakhoz a Nagy Duna-ág és a Szentendre-Leányfalu-Visegrád-Nagymaros vonal is remek döntés, nem fogsz mellényúlni a választással.

3. Homoksziget, Göd

A nyár aszályosabb részében trópusi tájakat meghazudtoló strandokkal is vár a Dunakanyar. Az egyik kedvelt homokos part a kisoroszi szigetcsúcsnál található, a másik pedig a homoksziget Gödön. Mindkét helyszín egész jól megközelíthető bringával is, a kiadós tekerés után pedig különösen jól fog esni egy kis lazulás a homokos parton. A szigetek látogatása jól kombinálható városnézéssel és különböző túrákkal is, ha Gödöt választjuk, ne hagyjuk ki a Huzella Kertet sem.

Ismét megnyitott Göd ikonikus szállodája, a Hotel Golden Palace****

Szerencsés vagy ha megszereted a Dunakanyart, mert soha nem érsz az élmények végére, akár a túrákat, akár a városnézést, vagy gasztro finomságokat kedveled. Egy biztos: a térségre nagyon kevés egy nap!

Ha szívesen felfedeznéd magadnak, tervezz több napra és szállj meg Göd ikonikus szállodájában, a Hotel Golden Palace****-ban. A szálloda a festői Dunakanyar közelében, Budapesttől mindössze 30 km-re, csupán egy rövid sétára a Duna-parttól fogadja vendégeit.

A szálloda épületét egy 8 hektáros park veszi körül, így megőrizve a hagyományos gyógyfürdő hangulatot, amit felújításnak köszönhetően a modern kényelem egészít ki. Korhű stílusú luxusszobák, kiadós félpanziós ellátás és a medencékkel valamint szaunákkal felszerelt csodás wellnessrészleg várja a vendégeket. A modern wellnessrészlegben a nyári szezonban napozóágyakon és egy kültéri medencében kapcsolódhatunk ki, ahol kültéri tűzrakóhelyet is kialakítottak, ha sütögetni támadna kedvünk. A masszázselemekkel ellátott beltéri élménymedence és a pezsgőfürdő egész évben rendelkezésére áll. Mindezt a finn és az infraszauna, a gőzfürdő és a merülőmedence egészíti ki.

A szálloda parkjában található tóban horgászási lehetőség is van, ahol szép kort megélt fák nyújtanak árnyékot a kellemes pihenéshez.

4. Rádai Kézműves Fagylaltozó és Specialty Kávézó, Szob

Az énekesként ismert Freddie által megálmodott, tavaly nyáron Szobon megnyitott Rádai Kézműves Fagylaltozó és Specialty Kávézó egyértelműen a minőséget képviseli. Fazekas Ádám világbajnok fagylaltkészítő mester fagylaltcsodái és a folyamatosan változó kávékínálat tökéletesen beleillik a Dunakanyar festői tájába. Ez a Dunától 30 méterre található kis ékszerdoboz Freddie nagymamájának állít emléket. Ősszel helyben sütött almás pitével, pogácsával, bejglikkel, rétesekkel, forró csokoládékkal és teakülönlegességekkel várják a vendégeket, valamint a Rádai kulturális programokkal is igyekszik napról napra izgalmasabbá tenni a Luczenbacher sétányt.

5. Nemdebárka, Szigetmonostor

Aki jártas a fővárosi éjszakai életben, az valószínűleg jó néhányszor megfordult már a kultikus Nemdebár nevű helyen a Széll Kálmán téren. Kevesen tudják, de ennek a helyek meglepő módon van egy kistestvére a szigetmonostori Duna-parton. Amit már csak a varázslatos helyszín miatt is érdemes felkeresni. Ha nem jártatok még a Szentendrei-szigeten, akkor idén nyáron legyen ez az egyik célpont, hiszen tele van mesebeli kis falvakkal és vonzó strandokkal. Egy egészen más világ nyílik ki itt az ember előtt.

A Nemdebárka itt is főleg esti hely, délután négykor nyitnak és tízig lehet náluk lazulni, na és csodás pizzákat enni! Nemcsak embereknek, de a kutyáknak is egy paradicsom.

Link másolása
KÖVESS MINKET: