News here
hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Hawaii-kisokos: Hogy tölthetsz el akár hosszabb időt is ezen a tökéletes paradicsomi helyen?

Hogyan lehet tanulni, dolgozni, vagy letelepedni? Mi szükséges a megélhetéshez? Mennyibe kerül az élet a hétköznapokban?

Link másolása

hirdetés

Ugye te is álmodtál már arról, hogy egyszer valami csodás, paradicsomi helyen élsz? Vannak, akik pár évet töltenének el, de akadnak olyanok is, akik akár az egész életüket el tudnák képzelni a kéklő óceánparton, a zöldellő hegyek lábánál, a pálmafák tövében…

Mert ilyen hely Hawaii. Aki egyszer is látta, visszavágyik erre az egzotikus vulkáni szigetre, ahol virágillat keveredik a sós levegővel, gekkók napoznak a fák törzsén, és a vízesések fürdésre csábítanak.

Ki ne szeretne itt élni, vagy itt megöregedni? Az álom pedig megvalósítható, csak jó pár dolgot teljesíteni kell hozzá.

Az Amerikai Egyesült Államok 50. tagállamába eljutni nem nehéz, de ott maradni már bonyolultabb. Ezért Szombathy Zsuzsa és László Judit segítségével elkészült egy „Kisokos” mindarról, ami a hivatalos kijutásról és a kinti életről hasznos tudnivaló lehet.

Workaway

hirdetés

A Workaway kiváló lehetőség azoknak, akik igazi kalandorok, és szívesen élnének néhány hetet vagy hónapot a szigetek egyikén, vagy akár mindegyiken.

A dolog egyszerű: szállásért és/vagy ételért cserébe dolgozol. Ám magadnak kell gondoskodnod a repülőjegyről, a költőpénzről is. Munkát kaphatsz például kávéültetvényen, szüretelhetsz gyümölcsöt, vagy segíthetsz időseknek.

A programra egy weboldalon keresztül lehet jelentkezni, a regisztrációhoz két évre 23 eurót kell fizetni. Ezért csinálhatsz saját adatlapot, olvashatod mások véleményét a hostokról, vagy levelezhetsz velük, és képeket is láthatsz a jövendő munkahelyről.

További információk ITT

Nyelvtanfolyam

Egy másik, legális lehetőség, ha nyelvtanfolyamra jelentkezel, ami fizetős, de a tanulás mellett remek programokra is eljuthatsz és barátokra is szert tehetsz.

Az EF iskolája Hawaiin, Honoluluban található. Csak a pénztárcád szab határt annak, hogy mennyi időt tölthetsz O’ahu szigetén, ahol néhány hetet, de akár közel egy évet is maradhatsz.

További információk ITT

AuPair program

Több lehetőség is van rá, hogy AuPair legyél Amerikában. Ha szerencséd van, akkor Hawaiira is kerülhetsz. Ezt semmi nem garantálja, de a legtöbb helyen megadhatod az általad preferált területet, államot, települést, így van esély rá, hogy valóban eljuss oda.

Az AuPair vízumot (J1) csak egyszer állítja ki az amerikai kormány. A program vége után egy hónapot utazással tölthetsz. Ezt a lehetőséget annak ajánljuk, aki szívesen megy Amerikába, és nem keseríti el, ha mégsem Hawaiira kap lehetőséget.

További információk a J típusú vízumról ITT

Egyetem

Amerikában a felsőoktatás jelentős anyagi hátteret kíván. A félévente fizetendő több ezer dolláros tandíj könnyen elveheti a kedved, még akkor is, ha a tanulmányaid mellett lehetőséged van heti 20 órában dolgozni a kampuszon. Amennyiben sikerül ösztöndíjjal és munkával finanszíroznod a tandíjat, a diplomád megszerzése után egy évet legálisan dolgozhatsz Amerikában.

További információk ITT

Egy évet azonban így is eltölthetsz Amerikában, ha elég bátor vagy és megfelelsz a Fulbright feltételeinek. Itt lehetőséged van hallgatóként és oktatóként is jelentkezni (utóbbinál a PhD /DLA oklevél követelmény). Bizonyos esetekben szükség van az amerikai egyetem által kiállított meghívólevélre. A Fulbright program ösztöndíjjal segít az Amerikában töltött tanévben. A program minden esetben kiváló nyelvtudást, illetve speciális vizsgá(ka)t igényel (TOEFL IBT vagy ITP, GMAT, GRE).

További információk ITT

Munkavállalás

Ahhoz, hogy munkát vállalj Amerikában, két dolog szükséges: a megfelelő nyelvtudás és a munkavállalói engedély. Zöldkártya nélkül a legtöbb munkaadó nem fog alkalmazni, amennyiben viszont hiányszakmád van, és a munkáltató meg tudja indokolni az alkalmazásodat (például amerikai állampolgár nem jelentkezett a munkára), akkor a munkaadó igényelheti számodra a munkavállalói vízumot. Sokan először a Mainland-en keresnek állást, és csak később vándorolnak Hawaiira.

Először tehát egy szponzor céget kell keresned.

A H-1B vízum 3 évig érvényes, és további 3 évre hosszabbítható. A hiányszakma és/vagy a magas szintű képzettség előnyt jelent.

H-2A vízumot a mezőgazdasági idénymunkások kaphatnak, amennyiben igazoltan nincs amerikai jelentkező a munkára.

H-2B vízumot azok a szakképesítéssel rendelkező vagy nem rendelkező munkavállalók igényelhetnek, akik ideiglenes munkára utaznak Amerikába, és olyan területen dolgoznak, amelyre nincs amerikai jelentkező.

Mindegyik vízum esetében igaz, hogy a munkáltatónak (szponzor) kell azt kérvényeznie.

Hawaii állásokról bővebben ITT és ITT és ITT

Zöldkártya lottó (Diversity Visa)

Ez azoknak jó, akik hosszabb távra tervezik az amerikai kint tartózkodást. A zöldkártya lottó minden évben 50.000 embernek ad lehetőséget arra, hogy új életet kezdjen az Amerikai Egyesült Államokban. A jelentkezés minden évben októbertől novemberig tart.

A jelentkezésnek van néhány feltétele: csak azokból az országokból lehet jelentkezni, ahol a bevándorlók száma az USA-ba alacsony (Magyarország ilyen ország), illetve a jelentkezőnek középiskolai végzettséggel kell rendelkeznie (12 év tanulmányi idő sikeres befejezése), vagy két éves szakmai gyakorlattal (elmúlt öt éven belül) olyan szakmában, amely legalább két éves képzést vagy gyakorlatot igényel.

A zöldkártya lottóra a jelentkezés ingyenes, ezért ne bízz azokban a weboldalakban, ahol az ügyintézésért pénzt kérnek.

További információk ITT

Házasságkötés egy amerikai állampolgárral

A K-3-as vízum lehetőséget biztosít arra, hogy a nem amerikai állampolgár csatlakozzon amerikai állampolgár házastársához, amíg a bevándorlási kérelmének elbírálása folyik.

Sokan választják ezt a módját az amerikai letelepedésnek. De jó tudni, hogy az amerikai kormány szigorúan ellenőrzi a házasság valódiságát.

További információk ITT

A leggyakrabban felmerülő kérdések

Igényelhetek zöldkártyát, ha élnek kint rokonaim?

Bár kérvényezhető a családegyesítés, a sokadik unokatestvér nem számít megfelelő indoknak. Ebben az esetben ketté kell választani az állampolgárt és a zöldkártya tulajdonost.

Az amerikai állampolgár kérvényezheti a családegyesítést:

- Házastársának,

- Testvérének,

- Gyermekének,

- Szüleinek.

Zöldkártyával rendelkező személy kérvényezheti a családegyesítést:

- Házastársának,

- Nőtlen/hajadon gyermekének

További információk ITT

Megkönnyíti a zöldkártya igénylést, ha vásárolok kint egy házat vagy telket?

A saját tulajdonú ingatlan nem segíti a zöldkártya igénylés folyamatát. Egyedül annyiban könnyítheti meg a kint tartózkodást, hogy kiadva bevételt termelhet.

A kint élők tudnak segíteni abban, hogy illegálisan tartózkodjak Hawaiin?

Egyértelműen nem. Az illegális kint tartózkodás egyik félnek sem lenne veszélytelen. Csábítónak tűnhet kiutazni Hawaiira és „ottfelejteni” magunkat, de senkinek sem ajánljuk. Amennyiben az így kint tartózkodó lebukik, azonnal kiutasítják és hosszú időre kitiltják az országból.

Még sosem jártam Hawaiin, de szeretnék kiköltözni. Tudtok segíteni?

Első körben mindenkinek azt ajánljuk, hogy utazzon ki a szigetekre, ismerje meg az államot és mérlegeljen. Hawaii méregdrága, a fizetések alacsonyak, az árak magasak. Ráadásul helyi élet a híres tengerpartokon túl kezdődik. Hawaiin számos hajléktalan él, sok a közlekedési dugó és rengeteg a turista.

Érdemes először a kontinensen szerencsét próbálni, és csak később költözni Hawaiira.

Milyen munkát lehet vállalni? A végzettségemnek van ott megfelelő munka? Keresnek XY beosztásra embereket?

Munka van, a fizetések azonban alacsonyak. A munkaerőpiacon meghirdetett állások változnak, így nem tudjuk megmondani, hogy az adott beosztásban van-e épp meghirdetett állás. Hawaiin nagy hangsúlyt kap a turizmus, de számos más jellegű munkát is lehet találni. Mindenesetre a munkahelyek általában két dolgot követelnek meg: nyelvtudást és zöldkártyát.

Élet a zöldkártya megszerzése után

A zöldkártya megszerzése csak az első akadály volt, ezt követi az igazi kihívás: felépíteni egy új életet Hawaiin. A paradicsomi környezetben az élet nem egyszerű, de kitartással és akarattal bármi megvalósítható.

Lakhatás

Hawaiin az ingatlanárak az egekben vannak, a fő szigeten és azon belül Honoluluban a legdrágábbak. Ez a központ, a főváros, amely a drágaságot is jelenti. A többi szigeten a lakhatás olcsóbb, azonban munkából is kevesebb van.

Egy két hálószobás lakás Honoluluban $2.500/hónap áron bérelhető, hosszabb időre, ami hat hónapot vagy egy évet jelent. Mellé minimum egy hónap garanciát (kauciót) kell fizetned.

Bankszámla

A bankszámla nyitása nagyon egyszerű. A bankok nem kérnek különösebb információkat tőled, de egy kezdő összeget igen, $100-ral lehet megnyitni a számlát.

Autó

A tömegközlekedés nehézkes a szigeteken, így mindenképp érdemes autót vásárolni.

Egy használt autóhoz már $1.500-ért hozzá lehet jutni. A biztosítás az autóra $400-500 félévente, valamint $300 regisztrációs adót kell évente fizetni.

Munkavállalás

Amennyiben még nincs munkád, érdemes minél előbb elkezdeni a keresgélést, mivel a szigeteken az élet méregdrága, a fizetések viszont alacsonyak, átlagosan $10/óra, amelyből még lejönnek az adók.

Magasabb képzettséggel elérhető a $25/órás fizetés, amely gyakorlott szakmunkásként $35-50 is lehet.

Egészségügyi biztosítás

A munkaadók sok esetben négy órás munkaidőben alkalmazzák az embereket, mivel így kevesebb járulékot kell fizetniük. Ezért az egészségbiztosítást magadnak kell fizetned, erre érdemes rászánni legalább $300 havonta. Ha nem kötsz biztosítást, akkor számítanod kell arra, hogy a kórházba kerülve horribilis összeget számláznak majd ki. Egy sürgősségi ellátás $600-800 is lehet. Egészségügyi biztosítás nélkül mentőt hívni $1.500 dollárba kerül.

Élelmiszer

A boltok árai magasak, a zöldségek és gyümölcsök ára 45 dekára (1 font) van megadva. Például 45 deka hagyma közel 700 forintnak megfelelő dollár, és hasonlóan drága a burgonya is, 1 liter üdítő 600, egy fej káposzta több mint 900 forintnyi. Egy 12 darabos sör 4000 forint átszámítva. Érdemes nagyban vásárolni és a nagy kiszereléseket választani. Az 1 kg-os tejföl, vagy 5 kg-os hús jelentősen olcsóbb, mint a kisebb kiszerelésűek.

Gyógyszer

Ha gyógyszerekről van szó, szintén mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Egy doboz antibiotikumos kenőcs több mint 3000 forint. A fájdalomcsillapítók átszámítva nagyjából 1300 forinttól kezdődnek. Köhögésre való szirup kisgyerekeknek a kezdőár majdnem 3000 forint.

A hawaii magyarok szerint érdemes először a kontinensen próbálkozni, és összegyűjteni a hawaii élethez szükséges anyagiakat. A kiköltözéshez legalább $20.000 megtakarítás szükséges. A megélhetés kockázatos félretett pénz nélkül.

Igaz, hogy Hawaii idilli életet kínál, de a problémák ott sem szűnnek meg. A kint élőket azonban átjárja az „aloha spirit”. A barátságos légkör, a csodás természet és az amerikai álom lehetősége kárpótolja az embert az állam nehézségeiért.

Érdekelnek a hawaii magyarok? Róluk bővebben a Hawaii Magyarok Facebook-oldalon és a Hawaii magyarok blog írásaiban olvashatsz.

Korábbi írásunkból kiderül, hogy hogyan él, tanul egy fiatal kétgyerekes magyar pár Hawaii-on:

A család életéről és az egyetemről itt olvashatsz.

Hawaii

Gyönyörű természeti környezete, a kellemes trópusi éghajlat, a sokféle strandja és az aktív vulkánjai miatt a turisták, szörfösök, biológusok és vulkanológusok számára egyaránt népszerű célpont.

A Hawaii-szigetek egy vulkanikus hegységrendszer láncainak a tengerből kinyúló csúcsai, melyek 2400 km hosszan elterülve, szigetek százaiból állnak. A Hawaii sziget („nagy sziget”) és egyben a szigetcsoport legmagasabb pontja a Mauna Kea.

Két évszak van a szigeteken: a száraz évszak májustól októberig, és az esős évszak októbertől áprilisig. A téli átlaghőmérséklet 22-24 °C körüli, a nyári átlaghőmérséklet többnyire 28 °C feletti. A nyugati és déli oldalak szélárnyékoltak, itt az évi csapadékmennyiség 500–1000 mm, ez a szavannás rész. Az északi és keleti oldalakra könnyen jut el a csapadék, ezért az évi csapadékmennyiség 3000–4000 mm, és főleg trópusi esőerdők nőnek. A hó nem jellemző, de a 4205 méter felett néha esik a Mauna Keán és a Mauna Loán.

Sokféle trópusi növény, zöldség, gyümölcs és virág található a szigeteken, például a kókuszdió, a bambusz, számos trópusi égövi fa, van banán, ananász, mangó is. A számos virágfajta található meg természetes környezetben, például a hibiszkusz vagy az orchideafélék.

Hawaii „hivatalos hala”, a Humuhumunukunukuapua’a az egyik legismertebb hosszú nevű állat. Azt szokták viccesen mondani, hogy „A név hosszabb, mint a hal.

Honolulu híres szülötte többek között Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke, Nicole Kidman, Oscar-díjas ausztrál színésznő, modell, énekesnő és Israel Kamakawiwoʻole, zenész ,énekes, dalszerző.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
721 méter hosszú és Budapesttől csak öt órára van a világ leghosszabb gyalogos függőhídja
95 méter magasan kell 721 métert sétálni Csehországban egy 1,2 méter széles folyosón, ahol még visszafordulni sem lehet.

Link másolása

hirdetés

Péntek óta már bárki átsétálhat a világ leghosszabb gyalogos függőhídján, írja a CNN. A Sky Bridge 721 névre keresztelt függőhíd Budapesttől öt, Prágától két és fél óra autóútra található. Az eddigi rekorder nepáli Baglung Parbat gyalogoshídra 154 métert ver rá 721 méteres hosszával.

A Sky Bridge 721-en a felnőttek fejenként 350 koronáért (5400 forint) kelhetnek át, a gyerekek valamivel olcsóbban. Kerekesszékkel és babakocsival azonban nem lehet megtenni a több száz méteres távolságot.

Nem a függőhíd a környék egyetlen látnivalója: Dolní Morava egyébként is kedvelt síterep, itt található Európa második leghosszabb alpesi hullámvasútja, valamint a Sky Walk nevű, távolról csak hatalmas gombolyagnak látszó különleges kilátó a hozzá tartozó csúszdával is.

A frissen átadott függőhíd 95 méterrel van az alatta elnyúló völgy felett.

A hídon a forgalom egyirányú, ami nem is csoda, hiszen mind össze 1,2 méter széles. A bejárathoz felvonóval érkeznek a bátor gyalogosok, majd a másik oldalon egy cseh történelmet részletező erdei ösvényen hagyhatják el a rekordhidat.

Egy osztrák blogger beszámolója szerint egyáltalán nem kell attól tartani, hogy kilengene a híd, semmi ilyesmit nem érzett, miközben átsétált rajta. Cserébe lenyűgöző a kilátás a környező hegyekre, ahogy a mélyben húzódó erdőre is.

hirdetés

A rekorder függőhídról már videó is készült:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
5 élmény a Bakonyban, amit neked is át kell élned
Sziklamászástól a napkitörések megfigyeléséig - olyan élményeket ajánlunk a Bakonyból, amelyek az egész családnak tökéletes kikapcsolódást jelenthetnek, nemcsak tavasszal.

Link másolása

hirdetés

Városnéző séta, látványetetés az állatkertben, napfoltok kémlelése a csillagvizsgálóban és némi extrém sport – tavaszi élményeink a Bakonyban és környékén, amelyeket nektek is jó szívvel ajánlunk.

Annyi klassz hely van az országban, sok közülük évszakonként más-más arcát mutatja. Láthattátok már sorozatunkban, milyen élmények gyűjthetők be nyáron a Tisza-tónál, ősszel az Őrségben, vagy télen a Mátrában. Tavasszal a Bakonyban jártunk, és csupa olyan dolgot próbáltunk ki, ami más évszakban is izgalmas lehet.

Lássuk, mi az az öt különleges élmény, amit nektek is át kell élnetek, ha a Bakonyban jártok!

1. Vasalt Utak, Csesznek

A település maga leginkább a XIII. században épült váráról ismert – mi most hozzákapcsolunk egy egészen más élményt is: sziklás hegyoldalon, egy via ferrata pályán jutottunk fel a csúcsra. Nem, nem kell extrém sportolónak lenni ahhoz, hogy ezen a pályán végig menjünk. Sőt, kisgyerekek és idősek is kipróbálhatják, de jártak már itt gyengénlátók és értelmi sérültek is. Nincs szükség előképzettségre, igény esetén pedig kapunk felszerelést és túravezetést is.

Cseszneken épült az első Vasalt Utak pálya, 2013-ban adták át 350 méter hosszban. Mostanra további pályák elérhetők például a - szintén a Bakonyban található - Cuha-völgyben, vagy a Sárospatak mellett a Megyerhegyi tengerszemnél.

hirdetés

A via ferrata pálya voltaképp a sziklamászás könnyített formája. Kell hozzá fizikai aktivitás, de rögzített elemek segítenek bennünket a haladásban. És hogy mit nyújt még?

Növelheti az önbizalmat: lehet, hogy a kezdeteknél még azt gondoljuk, úristen, én itt nem fogok feljutni, de ahogy megvan az első lépés, és haladunk előre, kiderül, hogy olyan dolgokra is képesek vagyunk, amiről korábban nem is gondoltunk volna.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a természetben lehetünk, jó levegőn, és gyönyörködhetünk a klassz kilátásban – Cseszneken például a várra látunk rá, ahogy felértünk a szikla csúcsára.

Miért ajánljuk?

• Nem mindennapi élmény, kizökkent a szürke hétköznapokból.

• Jó levegőn lehetünk, a természetben, közben fizikai aktivitást is végezhetünk.

• Gyerekek is kipróbálhatják, családi programnak is ideális.

• OTP SZÉP kártyát is elfogadnak, még felszerelést is kölcsönözhetünk vele.

NÉZZÉTEK MEG A BAKONYBAN SZERZETT ÉLMÉNYEINKRŐL KÉSZÍTETT VIDEÓT IS, IGAZÁN LÁTVÁNYOS!

2. Túrajó séták, Veszprém

A Túrajó sétái akkor is izgalmasak lehetnek, ha már jártunk Veszprémben, mert garantáltan valami olyat láthatunk, hallhatunk, amit máskülönben nem. A Túrajó csapata városnéző sétákra, városélményekre, vidékjáró programokra szakosodott, csak Veszprémben legalább tízféle programot kínálnak.

A tematikus séták egy-egy adott témára fókuszálnak, amit könnyen fogyasztható módon tálalnak a résztvevőknek.

Nem ritka, hogy még a lokálpatriótáknak is tudnak újat mondani vagy mutatni. Mert például ki járt már a Benedek-hegy belsejében kialakított óvóhelyen? A Túrajó sétákkal akár oda is bejuthatunk.

A sétakalauzok idegenvezetők, geotúra-vezetők és helytörténet rajongók, de több együttműködő szakmai partnerre is támaszkodhatnak a programok kialakítása során. Az egyik kuriózum például a már nem működő Inotai Erőműbe szervezett látogatás, amelynek során azt a kazánházat is megnézhetjük, ahol Ryan Gosling is megfordult a Szárnyas fejvadász 2049 c. film forgatása alatt.

De népszerű a „Malomsorsok” nevet viselő séta is, ahol a Séd patak völgyében lévő 15 malomból nyolcat lehet megnézni közelebbről. „A víz az úr” nevű séta során pedig Veszprém vizes látnivalóit lehet felkeresni: része ennek a Víziközmű Múzeum ugyanúgy, mint az úgy nevezett „halalagút”.

Miért ajánljuk?

• Különleges helyszínekre is bejuthatunk, ahová nem mehet be akárki.

• Egyszerre szórakoztató és informatív élmény.

• Családi vagy csoportos programként is jó választás.

• OTP SZÉP kártyával is fizethetünk.

3. Veszprémi Állatkert, Veszprém

Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertjét kár lenne kihagyni egy bakonyi kiruccanásból. Több mint 600 állatkerti lakó vár minket 30 hektáros területen. A számokból is látszik, hogy nem elég egy-két órát szánni az állatkerti sétára, ez akár egy egésznapos program is lehet.

Csak a közel két hektáros Afrika Szavanna kifutón el lehet hosszan időzni, például mert megfigyeljük a hat fős orrszarvú család mindennapjait. Másfél évvel ezelőtt bővült a család, amire különösen büszke az állatkert, hiszen ez annak a jelen, hogy az állatok jól érzik magukat náluk. Az Afrika Szavanna játszótéren pedig a gyerekek találnak maguknak szórakozást.

Ha szerencsénk van, elcsíphetünk egy-egy látványetetést is, akár a fókáknál, vagy éppen a kattáknál. Ahogy az állatkert igazgatójától megtudtuk, itt nem cirkuszi mutatványokra kell gondolnunk, egyszerűen csak megleshetjük, hogy milyen az, amikor a gondozók ellátják az állatkerti lakókat.

Az állatkert híres lakói közé tartozik Zuri, a kis zsiráf, aki nem tudott magától világra jönni, az állatkerti gondozók segítségére volt szükség, ahogy az első napjaiban is, amikor gondozója etette őt. De népszerű Pablo, az orrszarvú is, aki már több mint 10 éve az állatkert lakója, és igazi „nagy öregnek” számít.

Miért ajánljuk?

• Egész napra elfoglaltságot adhat az állatkerti látogatás.

• Bármelyik évszakban, bármelyik nap nyitva találjuk őket.

• A fókashow, vagy a látványetetés különösen jó szórakozást jelent.

• OTP SZÉP kártyával is fizethetünk.

Tipp: Szerezz izgalmas új élményeket - OTP SZÉP kártyával!

„Büszkén mondhatjuk, hogy az OTP SZÉP kártya több mint 10 éve áll a belföldi turizmus szolgálatában, hiszen a magyar munkavállalók hazai pihenését és élményszerzését támogatja, legyen szó extrém kikapcsolódásról, tematikus és alternatív városi sétáról, csillagvizsgálásról vagy épp sportos élményekről. Az elfogadóhelyek száma folyamatosan növekszik, mára már át is lépte az 55 ezret, vagyis egyre több szálláshelynél és szolgáltatónál lehet SZÉP-kártyával fizetni. A zsebek átjárhatóságának köszönhetően a kártyabirtokosok még sokoldalúbban használhatják fel juttatásaikat egészen 2022. december 31-ig, hiszen bármely alszámláról költhetnek, az elfogadóhely típusától függetlenül.

Arra buzdítjuk kártyabirtokosainkat, használják ki ezt a lehetőséget a hazai látnivalók felfedezésére és új élmények kipróbálására. Célunk, hogy ehhez a legjobb ügyfélélményt biztosítsuk számukra. Digitális felületeink – mint az OTP SZÉP kártya mobiltelefonos applikáció és az OTP Portálok oldal – megújulásával most még egyszerűbb az elfogadóhelyek megtalálása, és az előlegfizetés is könnyen bonyolítható. Leendő ügyfeleink pedig akár már online is köthetnek SZÉP-kártya szerződést, hogy még könnyebb legyen az indulás” – nyilatkozta Lendvai Mónika, az OTP SZÉP kártya üzletágvezetője.

4. Pannon Csillagda, Bakonybél

Egy hely, ahol akkor is a csillagok nyomába eredhetünk, ha nappal érkezünk. 400 négyzetméteren, négy szinten csillagászati és űrkutatási kiállítás fogad minket, megtudhatunk mindent az Apollo programról és a Mars felfedezéséről.

Amitől azonban jóval több a Csillagda, mint egy kiállítóhely: digitális planetáriumban kémlelhetjük az eget, 3D-s moziteremben nézhetünk filmet, és a 8 méter átmérőjű kupolában található obszervatóriumban négy különböző távcsövön figyelhetjük meg a bolygókat, égi jelenségeket – a H-alfa naptávcsővel akár a napkitöréseket is.

Szerveznek külön esti, sőt éjszakai programokat is – a férőhelyek limitált száma miatt regisztrálni szükséges. Távcsövezés a kupolában, lézertollas csillagkép túra a teraszon, Galilei életének megismerése filmen – ez mind az esemény része.

A Csillagda nyitvatartása egész évben változik, ezért mindenképpen érdemes a weboldalukon utánanézni, aktuálisan mikor várják az érdeklődőket. Egyéni látogatók nappal bármikor betoppanhatnak, a 15 főnél nagyobb csoportoktól előzetes bejelentkezést kérnek – így tudnak számukra tárlatvezetést biztosítani.

Miért ajánljuk?

• Látványos, informatív és szórakoztató egyszerre.

• Nemcsak hogy többet megtudhatunk a világűrről, kicsit közelebb is kerülhetünk hozzá.

• Akár egyénileg, akár családdal, akár nagyobb csoporttal kiváló program lehet.

• OTP SZÉP kártyát is elfogadnak.

5. Sobri Jóska Élménypark, Kislőd

A betyárról, Sobri Jóskáról kapta a nevét az élménypark – az alakjával többször is találkozhatunk a parkban, azon se lepődjünk meg, ha esetleg a tó partján ülve hozzánk szól. Betyáros ügyességre is szükség lehet néhány játék kipróbálásánál, de a több mint 50 lehetőség között garantáltan találunk olyat is, amelyhez nem kellenek rendkívüli képességek, mégis tökéletesen kikapcsol minket pár percre.

Az egész család, a legkisebbektől a legnagyobbakig jól szórakozhat itt: ugrálóvár és családi hullámvasút a kicsiknek, drótkötélpálya a kamaszoknak, extrém hinta és air-bike a felnőtteknek. Mielőtt azt gondolnánk, hogy ez túl veszélyes, fontos hozzátenni, hogy bizonyos játékok csak meghatározott feltételek mellett vehetők igénybe, és minden egyes programelemnél animátori segítség áll rendelkezésre.

Nyáron strandként is működik a kalandpark, így a vízparti élmények összekapcsolhatók némi adrenalin-vadászattal. Utóbbira tökéletes terep lehet az elektromos gokart pálya, ahol 500 méteres köröket róhatunk, tesztelve, mennyire ügyesen tudjuk bevenni az élesebb kanyarokat.

Aki pedig kicsit sem tériszonyos, és valami igazán különleges élményre vágyik, annak mindenképpen ki kell próbálnia a Mega Zipline-t. Ez már-már extrém sport, legalábbis kívülre nézve annak látszik: a dombtetőn lévő bázisról, egy drótkötélpályára erősítve, hason fekvős pózban száguldhatunk le a kalandpark területére, közvetlenül a tó felett. Mintha csak repülnénk. Stresszűzőnek tökéletes – ahogy a Kalandpark sok más játéka is.

Miért ajánljuk?

• Egésznapos kikapcsolódás, teljesen magunk mögött hagyhatjuk a szürke hétköznapokat.

• Kipróbálhatjuk, milyen kicsit kilépni a komfortzónánkból.

• Jó levegőn lehetünk, vízparti környezetben – akár strandolással összekötve.

• OTP SZÉP kártyával is megválthatók a belépőjegyek.

A cikk megjelenését az OTP Pénztárszolgáltató támogatta.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Halál Útja: vízesés, szakadék, köd és sár nehezítik a haladást a világ legveszélyesebb útján
A mindössze 64 kilométer hosszú Yungas út Bolívia fővárosát köti össze egy üdülővárossal. A hihetetlenül veszélyes út évente 200-300 ember életét követeli.

Link másolása

hirdetés

Évente 200-300 ember hal meg a bolíviai Yungas úton, amit 1995-ben „a világ legveszélyesebb útjának” minősített az Amerika-közi Fejlesztési Bank (IDB), írja a BBC. A La Pazt Coroicóval összekötő 64 kilométeres útszakaszt a helyiek egyszerűen csak „Camino de la Muerte” néven emlegetik, ami magyarul annyit jelent: a Halál Útja.

Az extrém veszélyes út a 4650 méter tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő fővárosból indul, a végállomása pedig az 1200 méteres magasságban épült Coroico. Vagyis közel 3500 méteres ereszkedést hajt végre mindenki, aki teljesíti az utat.

A fontos közlekedési útvonal egyes részei csupán 3 méter szélesek, tele van éles kanyarokkal, beláthatatlan sarkokkal, helyenként kisebb, máshol nagyobb vízesések nehezítik a sofőrök dolgát. Az út mentén ennek ellenére viszonylag ritkák a korlátok, sokkal inkább az elhunytakra emlékeztető keresztek, virágcsokrok és fotók figyelmeztetik az utazókat arra, hogy éppen merre járnak.

A Halál Útján még a busz ablakából kinézni is szédületes élmény, hiszen akár 1 kilométer mély szakadékot is láthat néhány arasznyira a jármű oldalától az utazó:

A nagyjából kétórás út során a sofőröknek néha a szó legszorosabb értelmében centiméterről centiméterre kell megküzdeni az előrehaladásért:

De gyakran előfordul az is, hogy minden erőfeszítés ellenére sem járnak sikerrel:

hirdetés

A hegyvidéki utat még az 1930-as években építették paraguayi foglyok a Chaco-háború ideje alatt. Az út olyan veszélyes, hogy az országban megszokottól eltérően ezen a szakaszon a baloldali közlekedést követelik meg, hogy az autóvezetők jobban lássák a kerék távolságát a szakadéktól. Ennek következtében a szélesebb járművek helyenként szabályosan felpréselik magukat a hegyoldalra, csak hogy további néhány centimétert nyerjenek.

A Yungas úthoz kötődik Bolívia történetének legsúlyosabb balesete: több mint 100 utas vesztette életét amikor 1983-ban egy autóbusz fordult a szakadékba.

Veszélyessége ellenére a Yungas fontos összekötőútnak számít az Andok hegyvidéke és az Amazonas, egyúttal két fontos helyi erőforrás, az arany és a koka között. A kokacserje szárított levelei, vagyis a koka évezredek óta fontos szerepet játszik Dél-Amerika kultúrájában. A kontinens egyik legnagyobb termelője Bolívia, ahol több száz négyzetkilométeren termesztik. A termőföldek kétharmada pedig a Yungas környékén van.

Szintén ezen a környéken, a Corioco folyó mentén húzódik a 350 kilométer hosszú „Ruta Del Oro”, vagyis az aranyút. Bár a folyók és patakok medrei gazdag aranylelőhelynek számítanak, valójában sosem találtak itt annyit, hogy a környékre érkező szerencsevadászok és aranyásók széles tömegét kielégítsék. Manapság már a bányászat nagy része illegális, ami nem riasztja el a bűnözőket a kutatástól, valamint az erdőirtástól.

A kalandkereső turisták ezreit vonzó Halál Útját és környékét ebben a videóban még ennél is részletesebben lehet megismerni:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
TOP5: Mesés közparkok a környékünkről, ahová pár óra alatt elutazhattok
Szerencsénkre városi lakosként sem kell messzire mennünk, ha szeretnénk élvezni egy kicsit a tavaszi levegőt, hiszen egyre több zöldfelület várja a betontengerből kiszakadni vágyókat Kelet-Európa-szerte.
Szilágyi Anna cikke HYPE&HYPER oldalon - szmo.hu
2022. május 10.


Link másolása

hirdetés

A HYPE&HYPER egy közép- és kelet-európai design- és életmódmagazin, amely a régió innovációi és kreatív projektjei mellett üzleti, stratégiai és közéleti kérdésekkel is foglalkozik. Célunk összegyűjteni és bemutatni azokat az egyedi történeteket, vállalkozásokat és kezdeményezéseket, amelyek nemcsak a világnak ezt a részét alakítják, hanem globálisan is relevánsak lehetnek.

Kétséget kizáróan a legszebb hónapok következnek végre a naptárban! A nap ismét aranyló sugaraival melengeti arcunkat, az eddig kopár fák ágai friss rügyekkel telnek meg és színpompás virágok kandikálnak ki a zöldellő fűszálak közül. Ilyenkor érdemes minél több időt töltenünk a festői szépségű természetben! Mai régiós válogatásunkban a számunkra legkülönlegesebb parkok közül szemezgettünk!

Stadtpark | Bécs, Ausztria

Bécs számos belvárosi zöldterülete közül a Stadtpark számít az egyik leghíresebb és legközkedveltebb ligetnek, hiszen itt találkozhatunk különleges szoborokkal és emlékművekkel, amelyek olyan világhírű művészek előtt tisztelegnek, mint Lehár Ferenc, Franz Schubert vagy Anton Bruckner. Az egzotikus fák és a szemet gyönyörködtető tó csodás légkört teremtenek a pihenéshez és a kikapcsolódáshoz. (fotók: wien.info)

A Loučná folyó partja | Litomyšl, Csehország

Bár a csehországi Litomyšl városában sok kiemelkedő színvonalú építészeti projekt valósulhatott meg az utóbbi két évtizedben, a lakosság nem igazán tudott érdemben is részese lenni az építkezéseknek. A Loučná folyó partjának megújítása során azonban a profi tervezők mellett a civilek véleményét is kikérték, így jöhetett létre egy olyan koncepció, amely tökéletes módon kapcsolja össze a természetet az épített környezettel. (Fotók: Tomáš Souček, Jan Slavík)

hirdetés
Koper Central Park | Koper, Szlovénia

Mivel a sűrűn beépített belvárosi terek között már nincsen hely igazán nagy alapterületű parkok kialakítására, ezért a szlovéniai Koper városában inkább úgy döntöttek, hogy a tenger partját alakítják át egy hatalmas, egyedi térszervezési struktúrával rendelkező, zöldellő mezőkkel és fákkal taglalt közparkká, mely később akár szabadstrandként is üzemelhet. (Fotók: Miran Kambič)

Kopaszi-gát | Budapest, Magyarország

A hosszú időn át elhanyagolt területnek számító Lágymányosi-öböl az utóbbi pár évben látványos fejlődésen ment keresztül, mely keretében egy új városrész született. Az irodaházak és a lakóparkok felhúzása mellett a környezetet is revitalizálták, ennek köszönhetően pedig nemcsak több fát ültettek, de hangulatos sétányok, modern vendéglők, és egy homokos szabadstrand kialakítására is sor kerülhetett. (Fotók: Zsolt Batár, Attila Polgár)

A Paprocany tó partja | Tichy, Lengyelország

A mesterségesen létrehozott Paprocany tó partja nemcsak remek kirándulóhely, de sportolásra is kitűnően alkalmas, mivel itt van a környék egyik legújabb sport- és rekreációs központja. Ha megunnánk az egésznapos sportolást, érdemes megtekinteni a 400 méter hosszan húzódó, keményfából készült sétányt, amely mentén padokat, napernyőket és vízálló biciklitárolókat helyeztek el a járókelők kényelme érdekében. (Fotók: Tomasz Zakrzewski )

Ha tetszett, amit olvastál, látogass el a HYPE&HYPER oldalára vagy keresd őket a Facebookon és az Instagramon!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: