hirdetés

UTAZZ

Hajós: A legendákat őrző kastély és az Európában egyedülálló pincefalu városa

Az 1700-as évek óta szőlőtermő vidék, a legrégebbi még ma is álló pincéje 1840-ben épült.

Link másolása

hirdetés

Baja és Kalocsa között félúton található Hajós, egy sváb település, amely 2008-ban városi rangot kapott. Egyik fő nevezetessége az Európában egyedülálló, egybefüggő pincefaluja.

A pincefalu

A 24 hangulatos, kanyargós utcában 1200 pince áll, szorosan egymás mellett. A meszelt falu épületek a népi építészet remekei. A legtöbb öreg, régi ház, de van néhány új is közöttük. A hely nevezetességei még a löszfalba vájt 20-50 méter hosszú pincealagutak, amelyekben a hajósi borokat érlelik az állandó 10-12 fokos hőmérsékletben. A legöregebb pince 1840 óta áll itt.

A faluba látogatók a pincékben kóstolhatnak, sőt akár több napot eltölthetnek a környék felfedezésével is, hiszen van itt vendégház, ahol a jó italok mellé finom ételeket is kínálnak, és kényelmes szobákban lehet kipihenni a fáradalmakat. Mi a télen-nyáron nyitva tartó Kovács Borházba látogattunk.digdig

Vendéglátóinktól megtudtuk, hogy az itteni borászatnak már több száz éves hagyománya van. Az 1700-as évekből maradtak fenn olyan dokumentumok, amelyekből kiderült, hogy az itt élő német származású lakosság szőlőtermesztéssel foglalkozott. Ehhez minden adottság megvolt, kiváló talaj, remek éghajlat, és a löszfalba vájható pincék biztosították a jó termést és a szőlő feldolgozását.

hirdetés

A Kovács család az 1970-es évek óta foglalkozik borászattal és ma már a borok készítése mellett kóstolókat, szabadtéri főzést, programokat is szerveznek. Sőt gyűjtőként őrzik a muzeális borokat, és a borkészítés eszközeit is bemutatják.mdedavdav

A vidék jellegzetes borai Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Kadarka, Szürkebarát, Cserszegi fűszeres. Olasz rizling, Fehér burgundi.

A pincefaluban több rendezvényt is tartanak, de a legismertebb és legnépszerűbb a május utolsó hétvégéjén megrendezendő Orbán Napi Borünnep és a szeptemberi szüreti fesztivál.

"Egy falu, ahol csak a bor lakik, de Ön mindig szívesen látott vendég" – írja a Pincefalu a honlapján.

Bővebb információk ITT.davdavdig

A Hajósi Barokk Kastély

A pincefalutól nem messze található Bács-Kiskun megye legöregebb világi emlékmű épülete, a Hajósi Kastély. Az 1739-ben épült barokk érseki kastélyt gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtette, majd többszöri átépítés után nyerte el mai formáját.

Korábban vadaspark is volt körülötte, és vadászkastélyként, nyári lakként is használták. 1907-ben Haynald Lajos bíboros érsek gyermekotthont alapított a kastélyban, amely később nevelőotthonként működött 1998-ig.davdav

A felújított épületet 2010-ben adták át, ekkor nyílt meg benne a Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpont. A kastélyban több állandó kiállítás látható: az Alföld vadászatáról, a Hajósi szentbúcsúról, a szőlő és borkultúráról, a főúri életformáról. Rendszeresen mutatnak be időszaki kiállításokat is.

A kastélyba belépőt a földszint rózsás Sala terrana terme fogadja, de érdemes megcsodálni a díszlépcsőházat, a barokk kertet is.davdavdav

A kastély legendája

A kastélyhoz egy legenda is kapcsolódik. Eszerint Mária Terézia részére építette annak idején a kalocsai érsek. Mikor a királynő egyszer azt tervezte, hogy egy nyári napon ellátogat az egyházmegyébe, hogy jól érezze magát, az érsek egy kastélyt épített részére. Sőt, mivel a királyné szánon szeretett volna megérkezni, az ide vezető utat sóval szórták fel. A látogatás elmaradt, de a helyi idősek még sokszor Mária Terézia-kastélyként emlegetik. A kastély kapuja mellett látható szobrokban pedig sokan Mária Teréziát vélik felismerni._DSC0657_DxO_DSC0679_DxO_DSC0686_DxO

A titkos alagút legendája

Az épület felújítása közben rátaláltak egy titkos alagútra, amely a melléképület alatti kúthoz vezet, melyben most is van víz. Vélhetően ez korábban az érseki konyhát láthatta el vízzel. Az alagút ma már látogatható.

A legenda szerint azonban van még másik titkos alagút is, amely a kastély pincéjéből vezetett a Nepomuki Szent János-szoborig. A szent alakja alatt négy kőbe vésett arc látható, melyek a négy égtáj felé néznek. Ha valaki tudja, hogy onnan hány lépést kell előre lépni, az megtalálhatja a négy lejáratot. Ám ezek a titkos alagutak még nem kerültek elő._DSC0682_DxO_DSC0688_DxO_DSC0694_DxO

Bővebb információk a kastélyról ITT.

További fotók: Okolicsányi Zoltán


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Átrendeződött a Balaton turizmusa – a mobilcella-adatok alapján is ez látszik

A kereslet pillanatok alatt reagált arra, hogy a hétvégeken magasabbak az árak, és bár a Balaton mondhatni megtelt a nyáron, a korábbinál több vendég arányosabban oszlott el.

Link másolása

hirdetés

Átrendeződött a Balaton turizmusa, míg nyáron az egy napra érkező látogatók száma 7 százalékkal csökkent, a hét közben több napra Balatonhoz utazók száma 30 százalékkal emelkedett a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ és mobilcella adatok alapján - mondta Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmusszakmai igazgatója a Somogyi Hírlap III. Balatoni Médiahajóján pénteken.

Vitaindító előadásában kifejtette, hogy a kereslet pillanatok alatt reagált arra, hogy a hétvégeken magasabbak az árak, és bár a Balaton mondhatni megtelt a nyáron, a korábbinál több vendég arányosabban oszlott el - mondta. Kevésbé voltak zsúfoltak a hétvégék, kicsit élhetőbbé vált a térség, ahová egyébként nagyon sokan le is költöztek - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az idei nyár országosan is kiemelkedő volt. Júniusban 65, júliusban 20, augusztusban 10 százalékkal volt magasabb a vendégéjszakák száma, mint egy évvel korábban, főleg a belföldi turizmusnak köszönhetően. Ebben szerepe volt a Széchenyi-, illetve Szép-kártya bővülő lehetőségeinek és rugalmasabbá váló felhasználásának

- jegyezte meg.

A Balatonról szólva elmondta, az üdülőrégió az ország legforgalmasabb turisztikai térségévé vált (két éve még Budapest számított annak), itt realizálódott a vendégforgalom 50 százaléka.

A legnépszerűbb települések a vendégéjszakák száma alapján Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Zalakaros térsége. Belföldről érkező vendégek töltötték el júliusban a balatoni vendégéjszakák 88 százalékát, augusztusban a 81 százalékát.

A júliusi adatokat megvizsgálva elmondható, hogy a balatoni vendégéjszakák 52 százaléka magán- és egyéb szálláshelyeken realizálódott, a szállodák 25, a kempingek 11, a panziók és közösségi szálláshelyek 5, míg az üdülőházak 2 százalékkal részesedtek belőle - számolt be a főszezon adatairól.

hirdetés

Emlékeztetett arra, hogy a Balatonhoz az elmúlt években 125 milliárd forintnyi hazai forrás jutott. Szállodák, panziók épülnek, újulnak meg. 2030-ig a szabadvízi strandokat teljesen meg kívánják újítani, amely program az első négy ütem után idén 3 milliárd forintos kerettel folytatódik, a kiírás hamarosan megjelenik - mondta. Hozzátette, több más, főként attrakció fejlesztés is zajlik uniós források bevonásával, amelyek markánsan meghatározzák majd a Balaton turisztikai kínálatát.

Kitért arra is, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) folytatásában a tervek szerint két fő tématerület lesz. Az egyik a kastélyok és várak fejlesztése, a másik az eddig kimaradó terület, a gyógyfürdők fejlesztése, ami a Balatonnál valószínűleg Hévízt, Zalakarost és Kehidakustányt fogja érinteni.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Kiderült, melyik nagyváros lett a legbiztonságosabb idén a világon

Tokió, amely 2015 óta minden alkalommal az első helyen állt, most még a dobogóról is leszorult a listán, európai város lett az első.

Link másolása

hirdetés

Amikor összeállították az idei rangsort, főként a kiberbiztonság kapott az eddiginél nagyobb szerepet, de megjelent a fontos mutatók közt a koronavírus elleni küzdelem sikeressége is.

A The Economist idén is összeállította a világ legbiztonságosabb városainak listáját, a közelmúltban háromszor is Tokiót választották a legbiztonságosabbnak, idén egy európai főváros végzett az élen, a japán főváros még a dobogóra sem került.

Koppenhága ugyanis a maximális 100 pontból 82,4-et ért el, megelőzve a második helyezett, 82,2 pontos Torontót.

A Top 10:

1. Koppenhága

2. Toronto

hirdetés

3. Szingapúr

4. Sydney

5. Tokió

6. Amszterdam

7. Wellington

8. Hong Kong

9. Melbourne

10. Stockholm

A rangsorolás közben azt nézik például, hogy

milyen elterjedt a bűnözés, milyen az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, mekkora a légszennyezettség, a helyiek várható élettartama, mennyi pénzt költenek a rászorulók megsegítésére, és van-e a városnak terve előre nem látható katasztrófákra. Most az is bekerült a mutatók közé, hogy hányan haltak meg a koronavírus miatt, valamint hogy a városnak van-e kiberbiztonsági és smart city-terve.

Sajnos a mi régiónkból nemhogy Budapest, de más nagyváros sincs a listán, ami közelebb van, az Frankfurt és Milánó, keleten pedig Isztambul és Moszkva.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

TOP5: leghangulatosabb sétálóutcák Kelet-Európában

Ma adunk egy kis útmutatót, hogy Kelet-Európában mely sétálóutcákat érdemes felkeresni, melyek szuperhangulatosak és mesélnek az adott városról, ha nyitott szemmel járunk.
Kaufmann Angéla cikke HYPEANDHYPER oldalon - szmo.hu
2021. augusztus 24.


Link másolása

hirdetés

A HYPEANDHYPER egy kelet- és közép-európai dizájn- és életmódmagazin, amely az innovációról, a városi életről és a kreatív ökoszisztémáról szól.

Céljuk, hogy összegyűjtsék és bemutassák azokat az egyedi történeteket, karaktereket, különleges tárgyakat és tájakat, amelyek a világ ezen részét alakítják.

Csatlakozz hozzájuk, legyél te is részese a közös jövő alakításának!

Legyen a város ismeretlen terep vagy már régi ismerős: a város felfedezése és a kedvenc utcák bejárása egy kihagyhatatlan programja az utazásnak – a helyi emberek és a műemlékek tanulmányozásától az épületek és a tájak megfigyeléséig. Minden város más atmoszférával és életérzéssel rendelkezik – pontosan ettől megunhatatlan ez a tevékenység.

hirdetés
Stradun | Dubrovnik, Horvátország

Dubrovnik főutcája egy összetéveszthetetlen, 300 méteren át futó mészkővel burkolt sétálóutca, mely a 13. században épült. Az utca csendes állapotában kísértetiesen gyönyörű, később embertömeggel ellepve pedig nyüzsgő, jó hangulatú társasági élet tölti ki, mindenféle bárokkal és kávézokkal biztosítva a hangulatot.

Floriańska utca | Krakkó, Lengyelország

A Floriańska utca Krakkó óvárosának egyik leghíresebb utcája. Az utcában számos nevezetes műemlék, jellegzetes régi lakóház és egyéb épület helyezkedik el. A sétálóutca mindenféle üzletekkel, éttermekkel és kávézókkal, kézműves sörökkel várja a városnéző turistákat.

Graben | Bécs, Ausztria

Graben Bécs egyik forgalmasabb sétálóutcája, de itt is lehet egyéb szépséget fürkészni a tekintetünkkel, mint csak a boltok kirakatait: itt található ugyanis Bécs egyik legismertebb és kiemelkedőbb szobra, a pestisoszlop, egy barokk műemlék, melyet a pestisjárvány emlékére állítottak 1693-ban. Emellett az épületek sem fognak csalódást okozni!

Karlova utca | Prága, Csehország

A Károly híd eléréséhez egy közkedvelt útvonal a Karlova utcán végigsétálni. Bár a keskeny kis utcán szinte biztosan mindig tömeg van és túlnyomórészt szuvenírboltok sorakoznak egymás után, nem lehet elmenni amellett, hogy a szűk és hangulatos utcának kétségkívül megvan az a bája, mintha csak időt utaztunk volna – elvégre, pont emiatt olyan közkedvelt.

Szentendre | Pest megye, Magyarország

Aki Budapest belvárosának nyüzsgő sétálóutcáit már bejárta, de még beleférne egy sétálós nap, annak Szentendre egy jó választás lehet. Nehéz lenne csak egy utcát választani Szentendre kis utcái közül, ugyanis kis területen bár, de számos látnivaló vár minket. A főtéren színes házak és egyedülálló hangulat, a Bercsényi utcában pedig szivárványos esernyők és galériák bujkálnak az otthonos városban.

Ha tetszett, amit olvastál, látogass el a HYPEANDHYPER oldalára vagy keresd őket a Facebookon és az Instagramon!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

Bámulatos az ősz a titokzatos vasi szőlőhegyen

Vannak települések, amelyek története összekapcsolódik a titkok és a legendák világával. Vaskeresztes ilyen hely.

Link másolása

hirdetés
Az Az otthon szépsége blog nem más, mint fotómesék az erdőből, a magyar és az európai vidékről. A vidéki báj pedig egy stílus, egy életérzés country birtokok és finomságok bemutatásával.

Emlékszem, nagyon régen az egyik vas megyei bort 'háromemberesként' emlegették sokan. Hogy miért? A válasz most maradjon a titkok birodalmában.

A Vas-hegy különleges színfoltja Magyarország nyugati részének. Vaskeresztesnél húzódott egykor az a határsáv, amely állítólag családtagokat is szétválasztott, akik évekig nem látogathatták meg egymást. A rejtélyes vidéken található présházak és ódon pincék a történelem viharainak sztorijait zárták magukba.

A környék erdei útjain, valamint ódon épületei között barangolva megáll velünk az idő. A többszáz éves ingatlanok speciális történeteket rejtenek. A vidéken sokáig vasfüggöny volt.

A fennmaradó történetek szerint akkoriban az emberek szőlőművelés közben kiabálva beszélgettek egymással a szeretteik iránt érdeklődve. Szerencsére a drótkerítéseknek napjainkban már csak az emlékek felidézésében van szerepe.

hirdetés

Ősszel a Vas-hegy színvarázsban pompázik. A rozsdavörös, a sárgás árnyalatok a zölddel egészen színkavalkádot alkotnak. Mesevilág ez, amit a közelben található erdei ösvények, valamint az aljnövényzetben megbújó gombák tesznek még érdekesebbé.

A hajnali pára, valamint a bágyadt délutáni napfény kicsit misztikussá teszi a tájat. Az öreg házak között megelevenednek a 19. és a 20. század családi sztorijai is a képzeletünkben. Vaskeresztes már a 18. században is jelentős borvidéknek számított. Érdemes körülnézni a környéken.

Ha tetszett, amit olvastál, hasonló cikkeket találsz az Az otthon szépsége blogon

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: